روانشناسي و سلامت روان سلامت

بیگانه هراسی یا زینوفوبیا چیست

تقویم فارسی اندروید

بیگانه هراسی یک ترس مداوم و شدید از غریبه ها است. ترس از غریبه ها یک فوبی خاص است که نوعی اختلال اضطرابی در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم می باشد. فوبیای خاص یک ترس مشخص و مداوم از یک شیء، محیط، فعالیت یا موقعیت خاص محسوب می شود.

اگرچه بیگانه هراسی گاهی اوقات می تواند به خصومت با افراد از فرهنگ ها یا پیشینه های دیگر اشاره کند اما این مقاله فقط به فوبیای خاص مربوط به ترس از غریبه ها می پردازد. درباره بیگانه هراسی، از جمله علائم، علل، گزینه های درمانی و موارد دیگر بیشتر بیاموزید.

بیگانه هراسی

علائم

افراد مبتلا به بیگانه هراسی هنگامی که در اطراف غریبه ها هستند، اضطراب و ناراحتی قابل توجه و ناگهانی را تجربه می کنند. آنها اغلب برای اجتناب از دیدن، تعامل یا حتی فکر کردن در مورد غریبه ها راه خود را دور می کنند. این نوع اجتناب می تواند بر جنبه های اصلی زندگی روزمره تأثیر منفی بگذارد. برای مثال، برای فردی که بیگانه‌ هراسی دارد، ممکن است کارکرد عادی در محل کار یا موقعیت‌ های اجتماعی دشوار باشد.

هنگامی که افراد مبتلا به فوبیای خاص در معرض منبع ترس خود قرار می گیرند، علائم فوری اضطراب و یا هراس را تجربه می کنند، از جمله:

  • ضربان قلب
  • احساس ترس
  • درد قفسه سینه
  • حالت تهوع
  • سرگیجه
  • سردرد
  • میل ناگهانی به ادرار کردن
  • درد عضلانی
  • سرگردانی
  • وزوز گوش (زنگ زدن گوش)
  • دشواری در تنفس
  • لرز
  • سرد شدن
  • احساس خفگی
  • تعرق مفرط

بیگانه هراسی در مقابل اختلال اضطراب اجتماعی

افراد مبتلا به بیگانه هراسی فوبیای خاصی دارند که شامل ترس شدید از افرادی است که آنها را نمی شناسند. در همین حال، افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی که به عنوان فوبیای اجتماعی نیز شناخته می شود، در موقعیت های اجتماعی اضطراب، پریشانی و یا هراس را تجربه می کنند. اگرچه این اختلالات علائم مشترکی دارند اما افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است حتی در اطراف افرادی که به خوبی می شناسند هم احساس عصبی شدن یا ترس کنند.

تشخیص

یک پزشک می تواند با استفاده از معیارهای یک فوبی خاص در DSM-5، بیگانه هراسی شما را تشخیص دهد. آنها ممکن است در مورد سابقه پزشکی، سابقه خانوادگی، سابقه شخصی و علائم فعلی از شما بپرسند تا سایر دلایل احتمالی ترس شما را رد کنند.

در DSM-5، تنها در صورتی می‌ توانید معیارهای یک فوبیای خاص را داشته باشید که علائم شما به بیماری روانی زمینه‌ ای دیگر، مانند اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) مرتبط نباشد. ترس شما باید غیرمنطقی باشد یعنی با هر خطر واقعی تناسب نداشته باشد. همچنین باید حداقل 6 ماه ادامه داشته باشد.

علل

بیگانه هراسی و سایر فوبیاهای خاص هیچ علت زمینه ای شناخته شده ای ندارند. در عوض، محققان دریافته اند که ترکیبی از ژنتیک، تفاوت در فعالیت مغز، ویژگی های شخصیتی خاص و یا عوامل محیطی در احتمال ابتلا به یک فوبیای خاص نقش دارند. سایر عوامل خطر بیگانه هراسی عبارتند از:

  • تروما: برخی افراد به دلیل تجارب آسیب زا دچار فوبیای خاص می شوند. به عنوان مثال، شخصی که از غریبه ها می ترسد ممکن است در گذشته توسط فردی که نمی شناخته، مورد حمله قرار گرفته باشد.
  • رفتار آموخته شده: به نظر می رسد بسیاری از فوبیاها از طریق تأثیر رفتار آموخته شده، محیط و سبک فرزندپروری در خانواده ها منتقل می شوند. تحقیقات نشان می‌ دهد کودکانی که والدینشان از غریبه‌ ها می‌ ترسند، علاوه بر سایر علائم اضطراب، بیشتر از دیگران ترس دارند.
  • سایر اختلالات سلامت روان: معمولاً افراد بیش از یک فوبیای خاص دارند. بسیاری از افراد مبتلا به فوبیای خاص نیز دارای مشکلات سلامت روانی مانند اختلالات خلقی، سایر اختلالات اضطرابی و اختلالات مصرف مواد هم هستند.

شیوع فوبیای خاص

فوبیای خاص از اختلالات اضطرابی بسیار شایع هستند. حدود 12.5 درصد از بزرگسالان آمریکایی در طول زندگی خود معیارهای تشخیصی یک فوبی خاص را دارند. در همین حال، تحقیقات نشان می دهد که حدود 12.2 درصد از زنان و 5.8 درصد از مردان در ایالات متحده علائم یک فوبی خاص را در سال گذشته تجربه کرده اند.

درمان

فوبیای خاص معمولاً با روان درمانی، دارو درمانی یا هر دو درمان می شوند.

روان درمانی

روان درمانی، مانند درمان شناختی- رفتاری (CBT)، درمان اصلی برای فوبیاهای خاص مانند ترس از غریبه ها است.

مطالعات نشان می دهد که مؤثرترین شکل روان درمانی برای فوبیای خاص، مواجهه درمانی است. مواجهه درمانی بیماران را در محیطی امن و کنترل شده با منابع ترسشان – در این مورد غریبه ها – آشنا می کند. با گذشت زمان، هدف مواجهه درمانی این است که به بیماران کمک کند به رویارویی با ترس‌های خود عادت کنند و علائم اضطرابی را که در پاسخ ایجاد می‌ شوند مدیریت (یا حتی پیشگیری) کنند.

دارو

اگرچه دارو معمولاً خط اول درمان برای فوبیاهای خاص مانند بیگانه هراسی نیست اما پزشک شما ممکن است استفاده گهگاهی از داروهای آرام بخش را در صورت وحشت شما وقتی حملات بسیا زیاد می شوند، توصیه کند.

داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد روان پریشی یا داروهای ضد اضطراب می توانند به درمان بیماری های روانی همراه کمک کنند.

داروهای خاصی مانند دی سیکلوسرین، پروپرانولول و گلوکوکورتیکوئیدها ممکن است به صورت کوتاه مدت تجویز شوند تا درمان مواجهه موثرتر شود.

مقابله

درمان پزشکی با یک متخصص بهداشت روان واجد شرایط بهترین راه برای مقابله با ترس شما از غریبه ها است. با این حال، برخی از روش های مقابله ای نیز وجود دارد که می توانید برای بهبود علائم خود از آنها استفاده کنید، از جمله:

  • پیوستن به یک گروه حمایت از همتایان: در گروه‌ های خودیاری خاص فوبیا، شرکت‌ کنندگان از یکدیگر حمایت می‌ کنند، اطلاعات شان را به اشتراک می‌ گذارند و مشاوره می‌ دهند. اگر ترس شما از غریبه ها باعث می شود یک گروه پشتیبانی حضوری دلهره آور به نظر برسد، گزینه های آنلاین زیادی وجود دارد.
  • تمرین آرامش و تمرکز حواس: از تمرینات تنفسی عمیق گرفته تا مدیتیشن و یوگا، راه‌ های زیادی وجود دارد که به شما کمک می‌ کند تا آرامش را یاد بگیرید حتی در موقعیت‌ های استرس‌ زا.
  • اجتناب از کافئین: کافئین و سایر محرک ها می توانند علائم اضطراب را بدتر کنند. اگر اختلال اضطرابی دارید، بهتر است مصرف کافئین خود را تا حد امکان محدود کنید.
  • استفاده از اپلیکیشن‌ های خودیاری: اپلیکیشن‌ های خودیاری بسیاری وجود دارند که می‌ توانند به شما در شناسایی محرک‌ های اضطراب، ردیابی علائم و یافتن راه‌ های سالم برای مقابله و کاهش استرس کمک کنند. اگر با ترس از غریبه‌ ها سروکار دارید، برنامه‌ ها و سایر روش‌ های خودمراقبتی از راه دور ممکن است مفید باشند.

خلاصه

بیگانه هراسی یک ترس مداوم و مشخص از غریبه ها است. ترس از غریبه ها یک فوبی خاص است که نوعی اختلال اضطرابی است. افراد مبتلا به بیگانه هراسی هنگامی که در اطراف غریبه ها هستند علائم اضطراب، پریشانی و یا حملات پانیک را تجربه می کنند. آنها ممکن است برای دوری از افرادی که نمی شناسند تلاش کنند که می تواند منجر به مشکلات در محل کار و روابط شود.

هم ژنتیک و هم عوامل محیطی مانند سابقه تروما، در ایجاد فوبیای خاص نقش دارند. فوبی های خاص معمولاً با مواجهه درمانی و یا دارو درمان می شوند.

کلام آخر

بسیاری از مردم علائم اضطراب را در اطراف غریبه ها تجربه می کنند ولی درمان موثر همیشه در دسترس است. اگر با بیگانه هراسی یا هر فوبیای خاص دیگری دست و پنجه نرم می کنید، با پزشک خود تماس بگیرید تا در مورد گزینه های خود صحبت کنید.

منبع:

verywellhealth

اضافه کردن دیدگاه

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی