خواص مواد غذايي سلامت مطالب اختصاصي

آشنايي با خواص و مضرات پياز

پیاز دارای تركیبات گوگردی‌، قند‌، كلسیم‌، املاح سدیم و پتاسیم‌، ید‌، سیلیس‌، آهن‌، فسفر و ویتامین‌های A.B.C می‌باشد‌. پیاز دارای اسانس مخصوصی می‌باشد كه در اثر پختن از بین می‌رود‌...
تقویم فارسی اندروید

پیاز دارای تركیبات گوگردی‌، قند‌، كلسیم‌، املاح سدیم و پتاسیم‌، ید‌، سیلیس‌، آهن‌، فسفر و ویتامین‌های A.B.C می‌باشد‌. پیاز دارای اسانس مخصوصی می‌باشد كه در اثر پختن از بین می‌رود‌.

6-onion

مواد موجود در ۱۰۰ گرم پیاز:

کروم                    ۲۴٫۸۰ میکرو گرم
ویتامین ث              10.24 میلی گرم
فیبر                      ۲٫۸۸ گرم
منگنز                    ۰٫۲۲ میلی گرم
ویتامین ب 6           0.19 میلی گرم
تریپتوفان                 ۰٫۰۳ گرم
فولات                   ۳۰٫۴۰ میکروگرم
پتاسیم                 ۲۵۱٫۲۰ میلی گرم
فسفر                 ۵۲٫۸۰میلی گرم
مس                    ۰٫۱۰ میلی گرم

خواص داروئی پياز:

  •  پیاز از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و دارای خواص بسیاری است.
  • پیاز ادرارآوری قوی است و خام و پخته آن هر دو این اثر را دارند.
  • پیاز منبع مهمی‌از فلاونوئید و فنول هستند که مطالعات نشان‌داده‌اند که از سرطان و بیماری قلبی ـ عروقی جلوگیری می‌کند.
  •  برای رفع گاز معده از تنطور پیاز می‌توان استفاده كرد. مقادر مصرف آن ۱۰تا ۱۵قطره است كه باید در آب حل كرده و مصرف نمود‌.
  •  برای رفع دردهای عصبی شربت پیاز بهترین دارو است شربت پیاز به این صورت تهیه می‌شود‌: ۱۰۰ گرم پیاز خام را با ۴۰۰ گرم آب مخلوط كرده و بپزید تا له شود سپس ۴۰۰ گرم قند روی آن بریزید و بگذارید كه جوش بزند تا قند حل شود سپس آن را صاف كنید و در یخچال قرار دهید‌.
  •  همانطور كه گفته شد پیاز دارای انسولین گیاهی است و استفاده از آن قند خون را پائین می‌آورد‌. بیماران مبتلا به مرض قند باید حتماً هر روزه از آن استفاده كنید‌.
  • اگر پیاز را له كنید و در زیر شكم شخصی كه مبتلا به احتباس ادراری است قرار دهید ادرار را باز می‌كند‌.
  • پیاز نیم پز برای سوختگی‌ها نیز مؤثر است.
  •  پیاز خام محرك قلب است.
  •  پیاز باكتری‌كش است.
  •  پیاز تقویت‌كننده و نرم‌كننده سینه است. برای این منظور پیاز را آب پز كرده و بخورید.
  • پیاز سنگ كلیه را خرد می‌كند‌.
  • پیاز پخته ملین است‌.
  •  برای رفع خارش چشم چند قطره آب پیاز را در چشم بچكانید‌.
  • برای درمان سنگینی گوش آب پیاز را در گوش بچكانید‌.
  •  ماسك پیاز روی صورت خون را به‌طرف صورت می‌كشاند و رنگ صورت را درخشان می‌كند‌.
  •  پیاز لثه‌ها را محكم می‌كند‌.
  •  پیاز كلسیم دارد دندان‌ها و استخوان‌ها را تقویت می‌كند و از نرمی استخوان جلوگیری می‌كند‌.
  •  پیاز معالج عفونت‌های مجاری تنفسی از قبیل ورم گلو‌، برنشیت‌، گریپ و آسم می‌باشد‌.
  •  برای رفع سموم بدن پیاز توصیه می‌شود‌.
  • برای درمان اسهال از پوست پیاز استفاده كنید بدین صورت كه پوست پیاز را بشوئید و در مقداری آب به مدت ده دقیقه بجوشانید، سپس آن را در داخل دستمالی ریخته و فشار دهید تا شیره آن گرفته شود. بعدا این شیره را با شكر شیرین كنید و روزی چند فنجان از آن را بشوئید تا اسهال كاملاً از بین برود.
  •  اگر پشه یا زنبور شما را گزید فوراً یك پیاز را بریده و روی محل گزیدگی بگذارید درد و خارش فوراً ساكت می‌شود‌.
  •  پیاز ترشی را برای از بین بردن یرقان و تقویت معده و روده و زیاد شدن اشتها مصرف می‌كنند‌.
  •  تخم پیاز گرم و خشك است و برای ازدیاد نیروی جنسی مصرف می‌شود‌.
  •  اگز از تخم پیاز پمادی درست كنید و روی سر ببندید از ریختن مو جلوگیری می‌كند‌.

مصرف پياز در بارداري:

پیاز حاوی اسیدآمینه های متیونین و سیستئین، اسیدفولیک و ویتامین های K، B1، B6 و C می باشد.

حفظ چربی مناسب در زمان بارداری، پایین آوردن قند خون و پیشگیری از دیابت زمان بارداری، جلوگیری از نقص لوله عصبی در نوزاد، سم زدایی از بدن و بالاخره افزایش سطح ایمنی مادر در حین بارداری از جمله مزایایی است که برای مصرف پیاز در دوران بارداری ذکر شده است.

البته مصرف زیاد آن می تواند منجر به سوزش سر دل شود.

البته تهوع، استفراغ، آبریزش بینی،  خشکی پوست و حتی در موارد شدید شوک آنافیلاکسی از عوارض جانبی مصرف پیاز برای کسانی است که نسبت به پیاز آلرژی دارند.

تذكرات مهم:

  • حتماً شنیده‌اید كه در قدیم برای اینكه كسی از اسرار علمی سر درنیاورد آنها را با مركب نامرئی می‌نوشتند و مركب نامرئی چیزی غیر از آب پیاز نیست‌.
  • در خاتمه برای اینكه بوی پیاز شما را ناراحت نكند و اشك از چشمان شما جاری نشود می‌توانید پیاز را زیر آب شیر پوست بگیرید یا اینكه پیاز را در داخل ظرف بزرگ آب قرار دهید و در آب آن را پوست بكنید‌.
  • پیاز خام فعالیت معده را زیاد می‌كند و در نتیجه ترشح اسید كلریدریك را تشدید می‌كند‌. بنابراین كسانی‌كه ناراحتی معده دارند ممكن است سوزش و درد در معده خود حس كنند‌. این‌گونه اشخاص باید پیاز پخته مصرف كنند كه ترشحات دستگاه هاضمه را منظم كرده اشتها را زیاد و دل درد و نفخ معده را درمان می‌كند‌.
  • برای آنكه پیاز زود هضم شود و آنهائی كه معده حساس دارند بتوانند آنرا بخورند و از خواص آن استفاده كنند باید موقع پختن پیاز مقداری شكر روی آن بریزید و این عمل هضم پیاز را آسان‌تر خواهد كرد‌.
  •  اگر از بوی پیاز ناراحت می‌شوید می‌توانید بعد از خوردن پیاز برای رفع بوی آن باقلا پخته و یا گردوی پخته و یا نان سوخته بخورید‌.
  • ترکيب‌هاي سمي و مسموميت‏زايي در جوانه پياز وجود دارد که مي‏تواند سرطان‌زا باشد، بنابراين از مصرف پياز  جوانه‌زده پرهيز کنيد يا اينكه قسمتي از آنها را كه جوانه ندارد، مصرف كنيد.

مضرات:

  •  پیاز چون گرم است برای كسانی‌كه طبع گرم دارند مضر است و اسراف در خوردن آن موجب فراموشی و سردرد می‌شود‌.
  • از مصرف پیاز در دوره شيردهي بپرهیزید زیرا علاوه بر نفخ زا بودن تاثیرات زیادی بر طعم شیر داشته تا جایی كه با بدبو و بدطعم كردن شیر موجبات امتناع شیرخوار از مصرف شیر را فراهم خواهد كرد.
  • مصرف زیاد آن می تواند منجر به سوزش سر دل شود.

چگونگی انتخاب و ذخیره کردن پیازها:

چگونگی انتخاب و تهیه پیازها به نوع پیازها و خواص آنها و همچنین تفاوتهای زیادی مثل خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی آن بستگی دارد.
پیازهایی انتخاب کنید که تمیز هستند و شکل خوبی داشته‌باشند و هیچگونه شیار یا شکافی روی آنها نباشد و پوستشان ترد و خشک باشد. آنهایی که جوانه زده‌اند یا نشانه‌هایی از کپک دارند را انتخاب نکنید. همچنین پیازهای درجه ۲ که لکه‌هایی صاف دارند و گردن آنها مرطوب و دارای لکه‌های سیاهی هستند را انتخاب نکنید چون اینها نشانه فاسد شدن هستند.

مدت زمان ذخیره‌سازی پیازها به نوع آنها بستگی دارد. آنهایی که خیلی بدبو هستند مثل پیاز زرد را می‌توان مدت زمان بیشتری به نسبت نوع شیرین آن مثل پیاز سفید نگهداری کرد. همه پیازها را باید جدا از سیب زمینی نگهداری کرد، چون آنها رطوبت و گاز اتیلن را به خود جذب می‌کنند که باعث فساد پیازها می‌شوند.
باقیمانده پیاز خرد شده را باید در یک کیسه پلاستیک یا یک ظرف در‌دار نگهداری کرد و بایستی تا یکی دو روز آینده استفاده شوند، چون پیازها اکسیده می‌شوند و مواد غذایی خود را سریعاً از دست می‌دهند. پیاز پخته در یک ظرف کیپ بهتر مزه خود را حفظ می‌کند و میتوان آن را تا چند روز نگهداری کرد.
هرگز آنها را در یک ظرف فلزی نگهداری نکنید چون این کار باعث تغییر رنگ آنها می‌شود. می‌توان پیاز پوست گرفته و خرد شده را فریز کرد ولی این کار باعث می‌شود که بعضی از طعمهای خود را از دست بدهند.

گردآوري و تنظيم: گروه هفت گنج – اختصاصي 7 گنج

www.7ganj.ir

*** كپي برداري تنها در صورت لينك فعال به اين صفحه مجاز مي باشد.

21 دیدگاه

  • سلام من یه دختر 8ساله دارم که همیشه برای غذا خوردن باید حتماً پیاز باشه تا غذا بخوره می‌خوام ببینم برایش ضرر نداره وقتی میخوره بعد میگه دلم درد می‌کنه چکار کنم

  • سلام.سینه نوزاد 3 ماهم خلط داره مادر شوهرم گفت یه پیاز وتوخالی کن شیر خودتو بریز توش بزار رو اجاق وقتی جوش اومد یه قاشق بهش بده ،منم این کارو کردم ولی الان میترسم، واسش ضرر نداشته باشه خیلی بی عقلی کردم

  • سلامن من وقتی پیاز پخته شده میخورم مثلا پیاز داخل ابگوشتو میخورم حالت تهوع میگیرم ولی پیاز تازه پوست کنده رو راحت میخورم میتونم بپرسم مشکلم چیه

  • سلام روزانه حدود 500 لیتر اب پیاز دارم برای مصرف کار خوب است 09127578037

  • سلام خسته نباسید. من هر موقع پیاز پوست میکنم دستم به شدت بوی الکل میده و اذیت میشم . نمیدونم علتش چیه… میشه بگید چیکار باید بکنم. ممنونم

    • شما دیگه نیازی به خریدن مایع ضدعفونی کردن دست نداری. برو خدا رو شکر کن

  • سلام
    پودر پیاز کلسیم بیشتری نسبت به پیاز خام دارد.
    پس آیا میتوان پودر پیاز را بطور روزانه مصرف کرد؟
    و آیا پودر پیاز عوارض پیاز خام را در صورت مصرف درمقادیر بالا دارد؟

  • سلام خسته نباشید من وقتی پیار خورد میکنم سردرد وحشت ناک میگیرم چیکار کنم ؟ ولی با سرخ کردنش مشکلی ندارم .میشه علت و راه حلشو بگین . ممنون میشم

    • با سلام بیشتر دلیل اینکه سر شما درد میکنه احتمالا موضعی فعالیت غدد STMG در نیم کره راست مغز شما میباشد پس بهتر هرچه سریعتر به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید و یک MRI دقیق از سرتون بگیرید و نیجه را در همین سایت به بنده اعلام کنید باتشکر پرفسور میرزائی از دانشگاه اکادمیک سن پترزبورگ

    • ای بابا من هم همین مشکل را با پیاز خام دارم دلیلش چی میتونه باشه؟؟

    • هموطن گرامی بهتره موقعه پوست گرفتن زیر اب یا داخل اب پوست بکنین.

    • سردرد ناشی از مصرف پیاز
      دکترنمازی متخصص تغذیه در پاسخ به این پرسش که چرا برخی افراد پس از مصرف پیاز دچار سردرد می‌شوند، می‌گوید: افرادی که مزاج گرم دارند و مستعد ابتلا به سردرد هستند نباید پیاز بخورند، زیرا مزاج پیاز گرم سبب تشدید درد در این افراد می‌شود، به‌خصوص اگر پیاز خام و تازه باشد. البته مصرف پیاز با سرکه (ترشی پیاز) اشتها را باز می‌کند و بخارات تولید شده در نتیجه مصرف پیاز به سر آسیب نمی‌رساند. بد نیست بدانید مصرف پیاز پخته با سرکه برای تقویت هاضمه مناسب است

    • باران عزیز،همه این موارد متخص فشار گاز معده وتاثیرمثبت آن برروی بدن میباشد،ربطی به مشکل مغز وام ار ای ندارد،مشکلات مغزی علائم خاص خود دارد مثل دردهای میگرنی وربطی به خوردن پیاز ندارد،غلط کرده کسیکه چنین تشخیصی داده،خود این شخص از آزار دیگران لذت میبرد،تو حالت عالیه وسیستم ایمنی عالی بدنت داره،وپیاز باعث تحریکش میشه،

  • سلام خسته نباشید.ممنون ازمطالب خوبتون .ببخشیدمیخواستم بدونم خوردن پیازبرای کودکان ضرری نداره؟یه بچه 3ونیم ساله دارم که خیلی پیازدوست داره وتقریباباهرغذایی که میخوره بایدپیازهم همراهش باشد.مصرف زیادش به معدش آسیب نمیزنه؟ممنون میشم جواب بدید

    • همراه با غذا اگر مصرف شود ضرری ندارد ولی اگر بصورت کاملا خام بدون هیچ وعده غذایی مصرف شود احتمال اسیب به معده در دراز مدت وجود دارد.

  • مرسی
    فقط منظور از طبع گرم یعنی چی؟
    و اونا نباید مصرف کنن؟

    • کسانی که طبع سرد دارند تحمل سرما را ندارند و کسانی که طبع گرم دارند تحمل گرما را ندارند . لذا بر اساس این قاعده سه دسته از افراد را می شود شناسایی نمود:

      ۱ – افرادی که به طور واضح سرد مزاجند و معمولا بیشتر از دیگران لباس می پوشند.

      ۲ – افرادی که گرم مزاجند و کم تر از دیگران لباس می پوشند.

  • مرسي از مطلبت.فقط ي بحث ديگه اين هست که قسمت وسط پياز اصلا خوب نيست و بهتر است مصرف نشود.

    • منظورم قسمت وسط پياز همون رنگ سبز است.

21 دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی