شما از خوردن وعده بعدی غذا واهمه دارید زیرا احتمال سوزش معده تان را می دهید. نیمه شب از سوزش زیاد از خواب بیدار می شوید و از مصرف دائم شربت معده و آنتی اسید خسته شده اید. در واقع رفلاکس معده مشکلیست که زندگی شما را مختل کرده است.
امروزه 20% از مردم دنیا دچار رفلاکس معده هستند. شربت معده می تواند به طور موقت مشکل و سوزش شما را برطرف کند اما شما می دانید که روز بعد فرا خواهد رسید و باز هم با این مساله دست و پنجه نرم خواهید کرد. ممکن است وقت و هزینه زیادی هم برای مراجعه به پزشک هدر داده باشید اما باز هم به نتیجه نرسیده باشید. خبر خوب این است که شما می توانید از طریق راه های طبیعی و مقرون به صرفه، ریشه های این مشکل را برطرف نمایید.
رفلاکس معده و ترشح اسید چگونه اتفاق می افتد؟
برخلاف آنچه تصور می شود، رفلاکس معده و ترشح اسید معده در اثر کمبود ترشح اسید صورت می گیرد. از طرفی اگر اسید کم تولید شود، غذا و اسید در معده باقی می مانند و خطر ابتلا به سوزش معده و سر دل را افزایش می دهند.
همچنین گاهی اوقات رفلاکس معده می تواند در اثر ترشح بالای اسید صورت پذیرد که به آن هیپوکلریدری می گویند. در واقع وقتی که معده اسید کافی تولید نکند، این مشکل ایجاد می شود که البته غالبا با دارو درمان می شود. این مشکل می تواند به دلیل کمبود پروتئین و مواد مغذی روی دهد.
17 درمان طبیعی برای رفلاکس معده
با این 17 روش طبیعی می توانید مشکل رفلاکس معده را خودتان در خانه برطرف کنید.
1. افزایش تولید اسید با سرکه سیب
سرکه سیب یک داروی روزانه و محبوب برای درمان رفلاکس معده است. سرکه می تواند موجب شود بدن تان اسید بیشتری ترشح کند. برای مصرف آن کافیست یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را با 4 تا 6 اونس آب مخلوط کرده و پیش از هر وعده غذایی میل کنید. برای نتیجه بهتر می توانید یک قاشق غذاخوری آب لیمو هم به نوشیدنی تان اضافه کنید. اگر در حین خوردن غذا دچار سوزش معده می شوید و یا در خوردن غذا مشکل دارید، بیشتر از این نوشیدنی استفاده کنید تا باعث تجزیه بهتر غذایتان شود.
2. تقویت آنزیم های گوارشی
آنزیم ها همانند اسید معده نقش مهمی در شکستن غذای شما دارند. یک راه حل سریع برای تقویت آنزیم های گوارشی می تواند همان استفاده از سرکه سیب باشد و به هضم کمک کند. اکثر مردم نیازی ندارند به طور دائم از این روش استفاده کنند اما اگر گهگاهی دچار آن شدید می توانید از این روش فوری استفاده کنید.
3. اسید هیدروکلریک و پپسین
اگر با سرکه سیب مشکل دارید و حس می کنید با مزاج تان سازگار نیست، می توانید از اسیدهیدروکلریک استفاده کنید. اسیدی که به طور طبیعی در معده وجود دارد و باعث شکستن پروتئین ها می شود. اگر شما داروهایی مصرف کرده اید که در طول زمان باعث کاهش اسید معده شده اند، مصرف این اسید به طور مستقیم می تواند به شما کمک کند.
توجه داشته باشید که این درمان برای همه مناسب نیست به خصوص اگر دچار عفونت معده باشید که اسید ممکن است حالتان را بدتر کند. بنابراین قبل از استفاده از اسیدهیدروکلریک حتما با پزشک تان مشورت کنید. یک راه آسان برای اینکه بدانید این اسید برای شما جواب می دهد یا خیر این است که وقتی احساس گرما در معده یا کمی سوزش کردید، مقدار بسیار کمی از آن را مصرف کنید. شاید همان موقع گرما از بین نرود اما نباید بیشتر شود. آن را به طور کوتاه مدت مصرف کنید زیرا بعد از آن بدن تان قابلیت تولیدش را پیدا می کند.
4. خوردن وعده های غذایی بیشتر ولی کوچکتر
هر چه تعداد دفعات بیشتری بخورید، برای دستگاه گوارش تان سخت تر است که آن را نگه دارد. به ویژه اگر به اندازه کافی اسید و آنزیم ترشح نکرده باشید، وعده های غذایی پر و بزرگ می توانند برایتان دردسر ایجاد کنند. سعی کنید میزان غذایی که در هر وعده می خورید را با روش های مختلف کمتر کنید. مثلا استفاده از بشقاب کوچک و کند غذا خوردن و یا تماشای تلویزیون در حین صرف غذا می تواند کمک کننده باشد. مقدار مناسب اما چیزی که مقوی باشد و بدن تان را تغذیه کند.
می توانید برنامه غذایی تان را به دسته های زیر تقسیم کنید:
- میان وعده صبح
- صبحانه
- ناهار مختصر
- میان وعده بعدازظهر
- شام مختصر
بدین شکل مواد غذایی مناسب در اختیار بدن تان قرار می گیرند.
5. اجتناب از خوردن غذاهای تند و پر ادویه
حتما می دانید که غذاهای پر ادویه برای رفلاکس معده اصلا مناسب نیستند. انواع فلفل ها و سس های تند اگرچه بسیار خوشمزه هستند اما سیستم بدنی شما را بر هم می زنند و مشکل تان را تشدید می کنند. البته ادویه جاتی مانند زیره، فلفل سیاه و زردچوبه هم هستند که می توانند برای مشکل شما مفید باشند. زردچوبه به طور خاص برای سلامتی گوارش بسیار مفید است زیرا یکی از قوی ترین مواد ضد التهابی محسوب می شود که می تواند رفلاکس معده را نیز کاهش دهد.
6. حذف غذاهای التهابی از رژیم غذایی
یکی از مهم ترین عوامل ایجاد رفلاکس معده، غذاهایی هستند که شما انتخاب می کنید. اگر غذای سالم مصرف کنید بدن شما با آن مشکلی نخواهد داشت اما غذاهایی که بسیار پردازش شده و تحریک کننده هستند، می توانند مسائلی مانند رفلاکس معده، نفخ و گاز را به دنبال داشته باشند. غذاهای التهابی شامل غذاهایی که گلوتن دارند، لبنیات پاستوریزه و شکر تصفیه شده می شوند. بدن، تغییراتی که در این مواد غذایی داده می شود را تشخیص نمی دهد و این می تواند باعث ناراحتی معده شود.
به خصوص اگر شما مشکل در هضم مواد غذایی دارید، برای کمک به بهبود سیستم بدن خود باید از این غذاها اجتناب کنید و بیشتر بر میوه ها و سبزیجات تمرکز نمایید.
7. حذف غذاهای غیر مجاز
اگر می خواهید بهترین رژیم غذایی را برای درمان رفلاکس معده داشته باشید، مهم است بدانید که چه غذاهایی موجب بهبود و چه غذاهایی حال تان را بدتر می کنند. برخی از غذاهایی که برایتان خوب نیستند شامل الکل، شکلات، نوشابه های گازدار، غذاهای چرب و سرخ شده، سیر، پیاز، غذاهای تند، نعناع، گوجه فرنگی، پرتقال و دیگر خوراکی ها و نوشیدنی های اسیدی هستند. شما می توانید این موارد را به صورت موقت، چند ماهه و یا نامحدود کنار بگذارید تا راهنمایی های دیگر این مقاله بتواند مشکل شما را حل کند.
8. مصرف غذاهای مجاز
خبر خوب این است که غذاهای فوق العاده متنوعی وجود دارد که می تواند برای رفلاکس معده مفید باشد. از جمله می توان از کفیر، آب گوشت، سبزیجات (به خصوص آنها که برگ سبز تیره دارند)، آرتیشو، مارچوبه، خیار، کدو تنبل، کدو سبز، ماهی آزاد و چربی های سالم مانند آووکادو، بادام و عسل نام برد.
مصرف غذاهای غیر تند و ضد التهابی نه تنها رفلاکس معده را در حد خفیف نگه می دارند بلکه باعث آرامش بدن، بهبود زخم های سلولی و جوان سازی دستگاه گوارش می شوند.
9. جویدن، جویدن و جویدن
همیشه از کودکی در مورد جویدن هر چه بیشتر غذا به ما هشدار می دادند و این مساله اکنون از نظر علمی هم تایید شده است. جویدن بیشتر به هضم راحت تر کمک می کند. اگر به اندازه کافی غذا را نجویده باشید، بدن شما نیاز پیدا می کند تا منابع بیشتری از اسید و آنزیم برای هضم غذا به دست آورد. سعی کنید این کار را تمرین کند تا برایتان تبدیل به عادت شود. به راحتی هر لقمه را 30 بار بجوید.
جویدن باعث می شود آنزیم های گوارشی آزاد شوند و برای روند هضم، اسید تولید شود. همچنین تولید بزاق که حاوی آنزیم های کلیدی است، تحریک شده و شروع به تجزیه مواد غذایی در دهان می کند.
10. نفس کشیدن پیش از غذا خوردن
این کار به دلایلی می تواند برای افراد مبتلا به رفلاکس معده مفید واقع شود. اول اینکه بدین شکل استرس از بدن تان دور شده و فشار بر شما کاهش می یابد. همین که چند نفس عمیق بکشید، بدن تان را آرام کرده و به راحتی می توانید هضمی مطلوب داشته باشید. فراموش نکنید حتما در طول روز تمرینات تخصصی تنفس را انجام دهید تا روش درستش را یاد بگیرید.
11. ماساژ شکمی
اگر مشکل رفلاکس شما به دلیل ترشح بیش از حد اسید و یا به تاخیر افتادن تخلیه معده است اغلب موجب سوزش سر دل می شود. به عنوان یک راه حل شما می توانید به آرامی پایین قفسه سینه و وسط سینه را ماساژ دهید. با استفاده از انگشت اشاره و انگشت وسط، این منطقه را با حرکاتی دایره ای ماساژ دهید.
12. نوشیدن آب بیشتر
یک راه عالی برای خنک کردن سوزش، مصرف آب است. آب می تواند باعث جلوگیری از ترشح بیش از حد اسید یا جذب اسید و مواد مغذی و حرکت بهتر غذا شود و همه اینها در کاهش رفلاکس معده تاثیر گذارند. نوشیدن مقادیر کافی آب نه تنها برای رفلاکس معده موثر است بلکه می تواند به جلوگیری از یبوست هم کمک کند.
13. ارزیابی سطوح استرس
استرس می تواند تاثیر زیادی در هضم غذا داشته باشد بنابراین شما می توانید در جهت رفع مشکل با ارزیابی و بررسی دلایل استرس تان شروع کنید. وقتی ما تحت تاثیر چیزی قرار می گیریم، بدن مان حالت تهاجمی به خود می گیرد که می تواند اسید بیشتری ترشح کند و موجب رفلاکس معده شود. بنابراین تمرین تنفس را به طور روزانه جدی بگیرید و حتما یوگا و مدیتیشن انجام دهید.
14. نوشیدن آب آلوئه ورا
آب آلوئه ورا فوق العاده برای سیستم گوارش، آرام بخش و شفا دهنده است به خصوص اگر مشکل ترشح اسید داشته باشید. همانطور که آلوئه ورا می تواند برای درمان سلول های پوست مفید باشد، می تواند سلول های دستگاه گوارش را هم از آسیب و التهاب نجات دهد.
نوشیدن ¼ فنجان آب آلوئه ورا پیش از هر وعده غذایی می تواند به تسکین رفلاکس معده کمک کند. اگر انواع تجاری آن را خریداری می کنید به یاد داشته باشید که برچسب ترکیباتش را نگاه کنید تا عاری از هر گونه قند و مواد افزودنی باشد.
15. اجتناب از خوردن در اواخر شب
آیا کمی پس از غذا خوردن به رختخواب می روید و فورا احساس سوزش می کنید؟ این به آن دلیل است که غذا و اسید هنوز در معده شما وجود دارد. مقدار زمان لازمی که غذا از معده و روده شما خارج می شود دو ساعت است پس تا دو ساعت پس از خوردن غذا به رختخواب نروید.
بنابراین با یک برنامه ریزی صحیح می توانید مشکل تان را حل کنید. اگر عادت دارید ساعت 10 شب بخوابید، حتما ساعت 8 شب غذا بخورید.
16. استفاده از گیاهان خنک کننده
مانند آب آلوئه ورا، راه های دیگری هم برای درمان رفلاکس معده وجود دارد. از جمله می توان به نارون، ریشه مارشمالو، ریشه بابونه و شیرین بیان اشاره کرد. این گیاهان را می توانید به صورت چای دم کرده مصرف کنید و از خواص بی نظیرشان بهره مند شوید. آنها مزایای فوق العاده ای برای هضم دارند. نه تنها با سوزش معده مبارزه می کنند بلکه باعث تسکین و درمان زخم های روده ای می شوند.
17. استفاده از کمی جوش شیرین
جوش شیرین مزایای زیادی برای رفلاکس معده دارد. از آنجا که پایه است و اسیدی نیست، می تواند به راحتی در خنثی کردن اسید معده تاثیر داشته باشد. اما از آنجا که می تواند اسید معده را کاهش دهد، باید به اندازه کافی مصرف شود.
½ فنجان جوش شیرین را با ¼ فنجان آب مخلوط کنید. چند دقیقه بعد باید احساس سوزش داشته باشید. این نوشیدنی را تا زمانی که به طور کامل مشکل تان از بین رود مصرف کنید. این کار به این دلیل است که تولید اسید معده تان به اندازه شود و به حل ریشه ای کمک می کند. جوش شیرین یک جایگزین طبیعی و سالم برای داروهای ضد قارچی سنگین است.
برنامه ریزی برای رفع رفلاکس معده شما
برای شروع بهتر است یک یا دو مورد از مواردی که در این پست به آنها اشاره شده را انجام دهید. هر یک از این موارد در رفع رفلاکس بسیار قدرتمند هستند و شما فقط با انجام یک یا دو مورد از آنها به نتیجه مطلوبی خواهید رسید و تفاوت را احساس خواهید کرد. در نهایت عملکرد سیستم گوارش شما به مرور تغییر می کند.
منبع : lifehack
خیلی مفید
ممنون خیلی کمک کرد
عالی هستید متشکر