سلامت سلامت جنسي و زناشويي

چگونه افزایش وزن و کاهش وزن بر پریود شما تأثیر می گذارد

تقویم فارسی اندروید

افزایش وزن یا کاهش وزن می تواند بر چرخه قاعدگی یا پریود شما تأثیر بگذارد چه مثبت یا منفی. به عنوان مثال، تغییر وزن ممکن است چرخه شما را از حالت نامنظم به منظم تبدیل کند یا ممکن است باعث شود که دوره های قاعدگی شما کمتر شود یا به طور کلی متوقف شود. این فقط به میزان سود یا ضرر شما بستگی ندارد، بلکه به این بستگی دارد که از کجا شروع کرده اید.

یک سیکل قاعدگی معمولی بین 24 تا 38 روز و به طور متوسط 28 روز طول می کشد. یک قاعدگی طبیعی بین دو تا هفت روز و به طور متوسط پنج روز طول می کشد. اگر اضافه وزن یا کمبود وزن دارید، احتمال اینکه قاعدگی شما نامنظم باشد بیشتر است.

پریود

وزن سالم چقدر است؟

به جای اینکه فقط به عدد روی ترازو نگاه کنید، مهم است که شاخص توده بدنی (BMI) خود را بدانید. BMI راهی برای سنجش میزان چربی بدن شماست. برای تعیین BMI:

وزن تقسیم بر توان دوم قد.

منظور از فرمول بالا این است که وزن بر مقدار قد ضربدر قد، تقسیم می شود. باید واحد وزن کیلوگرم و واحد قد متر باشد.

با این حال، BMI یک معیار ناقص است. فاکتورهایی مانند ترکیب بدن، قومیت، جنسیت، نژاد و سن را در نظر نمی گیرد. اگرچه این یک معیار مغرضانه است اما BMI هنوز به طور گسترده در جامعه پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد زیرا روشی ارزان و سریع برای تجزیه و تحلیل وضعیت سلامت بالقوه و نتایج سلامتی یک فرد است.

چگونه وزن بر پریود شما تأثیر می گذارد

کمبود وزن یا اضافه وزن می تواند چرخه قاعدگی شما را تغییر دهد. چرخه قاعدگی نتیجه یک تعامل پیچیده بین تخمدان ها و مغز شماست.

تغییرات در سطوح هورمونی خاص باعث تخمک گذاری می شود و تغییرات هورمونی بیشتر منجر به پریود شما می شود. هر چیزی که در این فعل و انفعال تداخل ایجاد کند می تواند از تخمک گذاری بدن شما جلوگیری کند. اگر تخمک گذاری نداشته باشید، پریود نمی شوید.

سطح هورمون تحت تأثیر وزن و میزان چربی بدن شما قرار می گیرد. اگر وزن شما کم است و چربی بدن شما بسیار کم است، ممکن است پریودها را از دست دهید. چربی بیش از حد نیز می تواند منجر به عقب افتادن قاعدگی یا پریودهای سنگین شود. نوسانات سریع وزن نیز می تواند در چرخه قاعدگی شما اختلال ایجاد کند.

اگر کم وزن هستید یا خیلی اضافه وزن دارید و قاعدگی ندارید، رسیدن به وزن مناسب احتمالاً پریود منظم شما را از سر می گیرد.

اثرات افزایش وزن

افزایش وزن می تواند چرخه قاعدگی شما را به چند روش مختلف تغییر دهد. اگر با وزن طبیعی شروع می‌ کردید و افزایش وزن شما را به دسته‌ های اضافه وزن یا چاق سوق می‌ دهد، ممکن است تغییری در دوره‌ های خود مشاهده کنید. اگر وزن شما کم است و پریود نمی شوید، افزایش وزن می تواند به تنظیم چرخه های شما کمک کند.

دوره های نادر

زنانی که وزن طبیعی داشتند و سپس دچار اضافه وزن شدند، ممکن است شروع به پریودهای نادر کنند. افزایش ذخایر چربی بدن (همچنین به عنوان بافت چربی شناخته می شود) منجر به عدم تعادل هورمونی می شود که می تواند تخمک گذاری را متوقف کند.

استروژن اضافی مرتبط با چاقی می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه و رحم را افزایش دهد. کاهش وزن باعث بازیابی قاعدگی های منظم و اصلاح استروژن اضافی شما می شود.

یکی از علل شایع پریود نشدن در زنان دارای اضافه وزن، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند مانع از تخمک گذاری شود و باعث از دست دادن پریود شود. علاوه بر این، باعث می شود تخمدان ها آندروژن اضافی تولید کنند، هورمون جنسی مردانه که در چرخه قاعدگی اختلال ایجاد می کند.

هر چه BMI شما بیشتر باشد (به ویژه در محدوده چاق بالای 35)، احتمال اینکه پریود خود را از دست بدهید بیشتر است. حتی ممکن است خونریزی را به طور کامل متوقف کرد، وضعیتی که به نام آمنوره ثانویه شناخته می شود.

دوره های سنگین تر

زنانی که چاق هستند بیشتر احتمال دارد پریودهای سنگین و خونریزی غیرطبیعی رحم را تجربه کنند.

خونریزی شدید قاعدگی (منوراژی) به خونریزی‌ هایی گفته می‌ شود که بیش از هفت روز طول بکشد یا بسیار شدید باشد. طبق تعریف، نیاز به تعویض تامپون یا پد خود پس از کمتر از دو ساعت داشته باشید یا عبور لخته‌ هایی به اندازه یک چهارم یا بیشتر را تجربه کنید.

خونریزی شدید قاعدگی درمان نشده می تواند منجر به کم خونی و فقر آهن شود، یک مشکل خونی رایج که باعث خستگی و ضعف می شود. اگر پریودهای سنگین را تجربه می کنید، با متخصص زنان خود صحبت کنید.

چرخه نرمال

اگر وزن شما کم است و عادت ماهانه خود را به طور منظم نمی گذرانید، افزایش وزن می تواند به تنظیم چرخه قاعدگی شما کمک کند.

BMI پایین معمولاً به دلیل محدودیت کالری، ورزش بیش از حد یا بیماری ایجاد می شود. اینها به بدن شما فشار می آورند و باعث تغییرات هورمونی می شوند که در تخمک گذاری اختلال ایجاد می کند. این همچنین باعث سطح بسیار پایین استروژن می شود که به ویژه برای سلامت استخوان شما مضر است.

وقتی با BMI کم وزن اضافه می کنید، استرس وارده بر بدن خود را کاهش می دهید. این به بدن شما اجازه می دهد تا دوباره تخمک گذاری کند و در نتیجه عادت ماهانه شود. همچنین تولید استروژن بدن شما را بازیابی می کند و از استخوان های شما محافظت می کند.​

اثرات کاهش وزن

برای خانم‌ هایی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند و سیکل‌ های نامنظم یا خونریزی شدید قاعدگی دارند، کاهش وزن می‌ تواند به سبک‌ تر و منظم شدن دوره‌ ها کمک کند. با این حال، کاهش وزن بیش از حد نیز خوب نیست.

کمبود وزن می تواند باعث پریود نشدن شما شود. این معمولا در ورزشکاران رقابتی و زنان مبتلا به اختلالات خوردن رخ می دهد. زنان برای قاعدگی منظم به حداقل 22 درصد چربی بدن نیاز دارند.

مانند افزایش وزن، میزان کاهش وزن مشخصی وجود ندارد که منجر به از دست رفتن قاعدگی در هنگام شروع از وزن طبیعی شود.

دوره های سبک و نادر

هر چه بیشتر وزن کم کنید و سریعتر آن را کم کنید، احتمال اینکه پریود شما تحت تاثیر قرار گیرد بیشتر می شود. اگر به دلیل محدودیت کالری قابل توجه و ورزش شدید وزن کم کنید، ممکن است باعث واکنش استرسی شود که سطح هورمون شما را تغییر می دهد و باعث می شود قاعدگی شما سبک تر و کمتر شود.

آمنوره

اگر بیش از حد وزن کم کنید، ممکن است قاعدگی را به طور کامل متوقف کنید. زمانی که به مدت سه ماه پریود نمی شوید (و باردار نیستید)، به آن آمنوره می گویند.

کمبود وزن باعث تغییر در سطوح هورمونی از جمله کاهش استروژن می شود. این امر تخمک گذاری را قطع می کند و باعث می شود پریود خود را از دست بدهید. اگر تخمک گذاری نداشته باشید، نمی توانید باردار شوید. علاوه بر ایجاد ناباروری، سطوح پایین استروژن برای سلامت استخوان شما مضر است.

سایر علائم آمنوره عبارتند از:

  • آکنه
  • موهای زائد صورت
  • ریزش مو
  • سردرد
  • درد لگن
  • تغییر بینایی

درمان

داشتن قاعدگی منظم شاخص خوبی از تعادل نسبی هورمونی در بدن شما است. هر دو حالت بسیار کم یا اضافه وزن منجر به عدم تعادل هورمونی می شود که دوره های شما را متوقف می کند و به مرور زمان می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود.

اگر خونریزی قاعدگی غیرطبیعی و سیکل های نامنظم را تجربه کردید یا به طور کلی پریودتان متوقف شد، با متخصص زنان خود صحبت کنید.

خودمراقبتی

عدم تعادل هورمونی را اغلب می توان با افزایش یا کاهش وزن برای دستیابی به یک BMI سالم اصلاح کرد. قبل از شروع برنامه افزایش یا کاهش وزن، با پزشک خود یا یک متخصص تغذیه و حتی یک مربی شخصی صحبت کنید. اگر اضافه وزن دارید، هدف شما باید کاهش چربی باشد، نه توده بدون چربی بدن و اگر وزن شما کم است، به دست آوردن توده بدون چربی و نه فقط چربی مهم است.

چه زمانی باید به یک پزشک مراجعه کرد

اگر کاهش وزن یا افزایش وزن غیرقابل توضیحی را تجربه کرده اید، با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا مشکل بهداشتی زمینه ای وجود دارد که باعث نوسان وزن شما می شود یا خیر.

همچنین اگر علیرغم تلاش‌ های خود قادر به کاهش وزن نیستید، باید ویزیت شوید. ممکن است یک اختلال متابولیک داشته باشید که با داروها همراه با رژیم غذایی و ورزش قابل کنترل باشد. علاوه بر این، اگر مشکل سلامتی دارید که ورزش را دشوار می کند، با پزشک خود در مورد داروها و فیزیوتراپی صحبت کنید.

برخی از افراد به دلیل اختلالات تغذیه ای تشخیص داده نشده، در تلاش برای رعایت رژیم غذایی و برنامه ورزشی هستند. زنانی که کمبود وزن دارند ممکن است بی اشتهایی یا اختلال انتخابی خوردن را تجربه کنند. زنانی که اضافه وزن دارند ممکن است دچار پرخوری عصبی، اختلال پرخوری یا سندرم شب خوری باشند.

اگر فکر می کنید ممکن است یک اختلال خوردن داشته باشید که بر توانایی شما در افزایش یا کاهش وزن تأثیر می گذارد، به دنبال درمان باشید.

کلام آخر

تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید که تا آخر عمر باقی بماند و اهداف واقع بینانه و دست یافتنی تعیین کنید. حفظ وزن بدن در محدوده طبیعی BMI یکی از مهمترین مراحل در دستیابی به سلامت کلی است.

منبع:

verywellhealth

اضافه کردن دیدگاه

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی