خواص مواد غذايي سلامت مطالب اختصاصي

آشنايي با خواص و مضرات موز

با ما در 7 گنج همراه شويد تا با خواص و مضرات اين ميوه خوشمزه بيشتر آشنا شويد...
تقویم فارسی اندروید

با ما در 7 گنج همراه شويد تا با خواص و مضرات اين ميوه خوشمزه بيشتر آشنا شويد…

موز

ترکیبات شیمیایی:

از لحاظ ترکیبات شیمیایی طبق تحقیقاتی که مؤسسه ملی قلب به عمل آورده در موز دو ماده شیمیایی بسیار مهم به نام های سروتونین و نوراپی نفرین وجود دارد. سروتونین عضلات صاف روده ها را تحریک می کند و نوراپی نفرین برای معالجه برخی از انواع بیماری های قلبی کاربرد دارد.

فواید کلیدی:

  • منبع غذایی مطلوب کم چربی و پرانرژی
  • کمک به حفظ مقدار قند خون
  • بهبود مشکلات مغزی و عصبی
  • کمک به کاهش فشار خون
  • حفاظت از ابتلا به بیماری های قلبی

موز به هنگام رسیدن تولید گازی به نام اتیلن می کند. در صورت مجاورت این گاز با سایر میوه ها، سبب رسیدن آنها می شود. برای جلوگیری از این فرآیند، موز را باید جدا از سایر میوه ها نگهداری کرد. در عین حال نیز از این خاصیت موز می توان برای رسیدن میوه هایی که هنوز کال هستند، استفاده مطلوب نمود.

موز را هنگامی که هنوز سبز است از درخت می‌چینند و به مناطق مختلف دنیا می‌فرستند و در آنجا به وسیله گرما دادن، آن را می‌رسانند. موز رسیده دارای پوست زرد و سفت و لکه‌های سیاه بر روی پوست است.

موز

مواد مغذی کلیدی موجود در 100 گرم موز:

انرژی (کالری)
95
کربوهیدرات (گرم)
23
پروتئین (گرم)
3/1
فیبر (گرم)
1
پتاسیم (میلی گرم)
400
ویتامین ث (میلی گرم)
11
منیزیوم (میلی گرم)
34
مس (میلی گرم)
1/0
وی (میلی گرم)
23/0
هن (میلی گرم)
8/0
چربی (گرم)
3/0
یدفولیک (میکروگرم)
14
ویتامین ب 6 (میلی گرم)
3/0
ویتامین ب 1 (میلی گرم)
04/0
ویتامین ب 2 (میلی گرم)
05/0
نیاسین (میلی گرم)
7/0
کلسیم (میلی گرم)
10
فسفر (میلی گرم)
28
منگنز (میلی گرم)
7/0
دیم (میلی گرم)
1
ید (میلی گرم)
0027/0
ب (گرم)
74

خواص موز:

  • موز از نظر طب قدیم ایران معتدل و تر است
  • جوشانده موز برای قطع خونریزی مفید است.
  • موز مدر است.
  • موز سبب تقویت قدرت بینایی در بزرگسالان می‌شود.
  • موز می‌تواند به کسانی که در تلاش برای ترک سیگار هستند، کمک کند. ویتامین B6 و B12، پتاسیم و منیزیم موجود در موز به بدن در رهایی از اثرات کنار گذاشتن نیکوتین کمک می‌کند.
  • ارزش غذايي موز برابر است با گوشت فقط فاقد مواد چربي و كلسيم مي‌باشد.
  • موز نرم كنندة سينه است.
  • اشخاصي كه اوره اضافي در خون دارند مي‌توانند در برنامه غذايي خودشان موز را بگنجانند.
  • موز محرك شهوت است.
  • موز خون‌ساز است به خاطر وجود آهن.
  • موز نشاط آور است.
  • موز تأمين كنندة مواد معدني مورد نياز بدن مي باشد.
  • میوه موز برای درمان زخم های سرطانی مفید است.

 

مصرف موز در افراد ضعيف و لاغر

  • موز خون‌ساز است و برای اشخاص لاغر و کم‌خون بسیار ضروری است.
  • برای درمان ضعف بدن بهتر است موز به همراه عسل مصرف شود.

 

فوايد موز براي تقويت استخوان ها:

  • موز به رشد و تقویت سلامت استخوان‌های بدن کمک می‌کند و این امر از دیگر اثرات وجود پتاسیم در موز است زیرا پتاسیم با افزایش از دست رفتن کلسیم بدن از طریق ادرار (که در نتیجه مصرف نمک زیاد این اتفاق می‌افتد)، مقابله می‌کند و مانع از این می‌شود که استخوان‌ها به سرعت نازک شده و تحلیل بروند.

فوايد موز براي اعصاب:

  • افرادي كه كار فكري دارند موز را در برنامه غذايي خود بگنجانند.
  • موز تأثیر خوبی در تأمین رشد و تعادل سیستم اعصاب دارد. موز حاوی نوعی پروتئین به نام تریپتوفان است که در بدن به سروتونین تبدیل می‌شود و سرتونین به نوبه خود، باعث آرامش و احساس خوشی بیشتر در انسان می‌گردد.

مصرف موز در كلسترول بالا:

  • گَرد موز برای پایین آوردن کلسترول مناسب است.
  • كساني كه كلسترول خون آنها نوع LDL زياد است بهتر است به مدت 14 شب شام فقط موز بخورند.

مصرف موز بعد از ورزش:

  • یک موز رسیده که دارای نقاط و لکه های قهوه ای زیادی است، دارای حدود 23 گرم قند و 2 گرم نشاسته است. قند آن به سرعت هضم شده و جذب دیواره روده کوچک گشته و بدین طریق وارد جریان خون می شود. بنابراین موز یک میان وعده عالی پس از انجام ورزش است، زیرا در این هنگام سوخت سریع قند در طی یک ساعت فعالیت مورد نیاز می باشد تا به عضلات امکان بازسازی ذخایر کربوهیدراتی شان (گلیکوژن) را دهد.
  • موز غذای خوبی برای ماهیچه‌ها می‌باشد. پژوهش‌ها نشان داده است که مصرف تنها دو عدد موز برای تأمین انرژی لازم جهت 90 دقیقه فعالیت بدنی سخت، کفایت می‌کند و به همین دلیل است که موز میوه شماره یک ورزشکاران برتر جهان است.

 

مصرف موز در ناراحتي هاي گوارشي:

  • موز برای رفع ناراحتی های معده و اسهال های مزمن مفید است.
  • موز تقویت‌کننده و آرامش‌دهنده معده است. موز اسید اضافی معده را به حال طبیعی درآورده و مانند یک آستر، جدار معده را پوشانده و باعث کاهش ناراحتی می‌گردد.
  • موز، سلول های پوششی سطحی معده را تقویت و مقاوم می کند و موجب می شود که سد مقاومی در برابر نفوذ عوامل زیان آور ایجاد گردد.
  • نظر دانشمندان این است که در موز به طور مسلم یک عامل شفابخش نیرومندی وجود دارد که برای بهبود سلول های فرسوده زخم ها و همچنین جلوگیری از التهاب معده بسیار مفید است.
  • موز درمان‌کننده زخم معده و روده می‌باشد.
  • موز براي شفاي سلولهاي فرسوده اولسرها و همچنين جلوگيري از گاسترين و التهاب معده بسيار مفيد است.
  • موز حاوی پکتین (نوعی فیبر محلول) است که حرکات لوله‌های گوارشی را متعادل کرده و باعث بهبود یبوست می‌شود.
  • موز ملین بوده و به عنوان درمان اسهال و اسهال خونی کاربرد دارد.
  • در طب سنتی هند موز نارس را ایجادکننده یبوست می دانند. در واقع موز در صورتی که رسیده باشد، ملین است و در عین حال برای درمان اسهال ساده و اسهال خونی مفید است و بهبود زخم های روده را تسریع می کند.
  • درمان زخم‌هاي روده راسريع مي‌كندوبراي رفع بي‌نظمي واختلال روده‌ها مفيد مي‎باشد.

مصرف موز در كودكان و نوجوانان:

  • موز يك غذاي كامل است حتي براي كودكان.
  • به خاطر وجود فسفر در موز براي هوش و حافظه كودكان و نوجوانان بسيار مفيد است.
  • موز سطح هوشیاری دانش‌آموزان را بالاتر برده و به فرایند یادگیری آن‌ها کمک می‌کند.

مصرف موز در بارداري و شيردهي:

  • موز از سقط جنين جلوگيري مي‌كند. خانمهايي كه بچه سقط مي‌كنند موز بخورند.
  • موز در خانم‌های باردار سوزش معده و تهوع‌ صبحگاهی را رفع می‌کند.
  • موز حاوی پتاسیم بوده و به مبارزه با خستگی در دوران بارداری و کسب سریع انرژی کمک می کند. علیرغم جستجوی فراوان برای پیدا کردن سرنخی در مورد ارتباط مصرف موز در بارداری و افزایش خطر ابتلای جنین به بیماری یرقان(زردی)، به نظر می رسد با توجه به منابع انگلیسی زبان موجود چنین چیزی صحت نداشته باشد.
  • البته برخی منابع مصرف موز توسط زنانی که نوزادان آنها دارای یرقان هستند را در دوران شیردهی ممنوع اعلام کرده اند.
  • موز به دليل پتاسیم بالايي كه دارد به بهبودی سریع در دوران نقاهت كمك شایانی می‌كند.

مصرف موز در كاهش وزن:

  • به دلیل جذب سریع قند موز، این میوه دارای شاخص گلیسمی بالایی است. افرادی که تمایل به کنترل وزن دارند، نباید از موز رسیده استفاده کنند. موزهایی که به رنگ زرد هستند دارای شاخص گلیسمی متوسطی می باشند. (این شاخص نشان می دهد به ازای مقدار مشخصی از یک ماده غذایی مقدار قند خون چقدر بالا می رود و این شاخص نسبت به گلوکز که دارای شاخص گلیسمی 100 است سنجیده می شود.)

مصرف موز در دیابت:

  • موز نارس برای افرادی که می خواهند مقدار قند خون خود را ثابت نگه دارند، از قبیل بیماران دیابتی، مفید است. یک موزی که غالبا سبز بوده و نواحی زرد کمتری در پوست خود دارد، دارای 2 گرم قند و 23 گرم نشاسته است. نشاسته آن که تحت عنوان «نشاسته مقاوم» شناخته شده است، به خوبی در روده کوچک هضم نمی شود. این ماده از روده بزرگ عبور نموده و پس از تجزیه توسط باکتری های روده، وارد جریان خون شده و به عنوان منبع انرژی به کار می رود. این تجزیه آهسته مواد نشاسته ای در موز نارس منجر به افزایش تدریجی و آهسته مقدار قند خون می گردد.
  • به دلیل جذب سریع قند موز، این میوه دارای شاخص گلیسمی بالایی است. موز رسیده برای بیماران دیابتی توصیه نمی شود.

مصرف موز در سالمندان:

  • کمبود پتاسیم سبب افسردگی و فراموشی می شود. افراد سالمند، از این نظر بسیار آسیب پذیر هستند، زیرا تمایل به مصرف میوه و سبزی های تازه در آنها کمتر است.
  • موز رسیده که سرشار از پتاسیم می باشد، دارای قابلیت جویدن و هضم آسانی نیز می باشد.
  • یک موز رسیده نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به پتاسیم را به میزان 11 درصد تأمین می کند.

فشار خون بالا:

  • به دلیل کم بودن مقدار سدیم و زیاد بودن مقدار پتاسیم موز، این میوه برای افراد دارای فشار خون بالا بسیار ایده آل است.
  • پتاسیم موز به طرق مختلف به کاهش فشار خون کمک می کند. به این ترتیب که سبب تحریک بدن برای دفع نمک شده و همچنین سبب شل نمودن و انبساط رگ های خونی می شود و لذا قطر رگ ها زیاد شده و فشار جریان خون کاهش می یابد.

مصرف موز در بیماريهاي قلب:

  • پتاسیم موز نه تنها از طریق کاهش فشار خون، بلکه به وسیله ممانعت از فعالیت رادیکال های آزاد مخرب و همچنین به وسیله پیشگیری از تشکیل لخته خون، به حفظ سلامتی قلب کمک می کند. دانشمندان هندی اخیرا کشف کرده اند که وجود موز نارس در خوراک موش های آزمایشگاهی مانع افزایش کلسترول بد خون (LDL) می شود. به علاوه موز سبب افزایش کلسترول خوب خون (HDL) می گردد. محققان این خاصیت را مدیون وجود مقدار زیادی الیاف گیاهی (فیبر) در موز نارس می دانند. به نظر می رسد که موزهای رسیده نیز به علت داشتن مقدار زیادی پکتین، کلسترول خون را کاهش می دهند. زیرا مقدار پکتین موجود در موز از سیب هم بیشتر است. لازم به ذکر است که پکتین نوعی فیبر محلول است که تأثیر آن در کاهش کلسترول خون به اثبات رسیده است.
  • موز به دلیل برخورداری از پتاسیم، سیستم گردش خون را تنظیم می‌کند و خطر حملات قلبی را کاهش می‌دهد. در واقع به دلیل وجود همین ماده حیاتی، موز برای افرادی که دارای فشار خون بالایی هستند، مناسب است.
  • موز براي كساني كه دچار بيماري قلبي هستند يك غذاي خوب است به عنوان شام يك عدد ميل شود.
  • بيماران قلبي كه هر روز آسپرين مي خورند بهتر است قبل از آسپرين يك عدد موز بخورند.

فوايد موز براي پوست:

  • براي تسكين خارش بدن موز نرم را كوبيده با آب ليمو مخلوط كرده در محل خارش بماليد.
  • براي از بين بردن حلقه‌هاي روي گردن و از بين بردن چين و چروك گردن موز كاملاً رسيده يك عدد نصف استكان روغن بادام شيرين يك قاشق عسل اينها را خوب له نموده روي باند پهن نموده دور گردن بپيچيد به مدت 2 ساعت بگذاريد بماند.
  • براي باز شدن رنگ چهره و از بين بردن لكه‌هاي سياه موز را با تخم خربزه مخلوط نموده به روي لكه‌ها بماليد.
  • براي التيام زخم‌ها و جلوگيري از سوختگي پوست موز را سوزانده گرد آن را روي زخم بريزيد.
  • قرار دادن قسمت داخلی پوست موز روی جای نیش حشرات بر پوست، خارش و سوزش آن را از بین می‌برد.
  • موز یک ماده حفاظت‌کننده می‌باشد و اثر آن بر روی زخم بیش از هر داروهای گران‌قیمتی است.
  • ضماد موز براي سوختگي در اثر آتش مفيد و اگر بلافاصله بكار رود از تاول زدن جلوگيري مي‌كند.

 

مصرف موز در افراد مبتلا به میگرن 

مصرف موز می‌تواند سردرد‌های میگرنی را در مبتلایان به این بیماری تشدید کند.

هشدارها و مضرات:

  • كساني كه در اثر خوردن موز زبانشان ورم يا جوش مي‌زند بلافاصله بعد از خوردن موز آب ليمو مزمزه كنند.
  • كساني كه سرفه‌هاي خشك مي‌كنند موز را آهسته آهسته بخورند.
  • موز نارس به دلیل داشتن نشاسته زیاد، سخت هضم می‌شود.
  • موز نفاخ است و مصرف زیاد آن به ویژه در افراد سردمزاج، تولید گاز معده می‌کند که برای رفع این عارضه باید پس از موز کمی نمک خورد.
  • موز به علت دارا بودن قند زیاد برای مبتلایان بیماری قند مضر است و نباید در مصرف آن زیاده‌روی شود.
  • موز خون غليظ ايجاد مي‌كند. زياده‌روي در خوردن آن باعث توليد خون غليظ بلغمي مي‌شود.
  • خوردن موز هنگام ناشتا زيان‌آور است.
  • كساني كه داراي دستگاه گوارشي حساس هستند موز را با احتياط بخورند.
  • خوردن ميوه خام موز توليد ورم قولون (كوليت) مي‌كند و در روده ايجاد تخمير مي‌كند.

چه مقدار مصرف کنیم؟

  • یک موز با اندازه متوسط، 11 درصد نیاز روزانه افراد بزرگسال به پتاسیم را تأمین می کند. یک موز در روز به بهبود مشکلات عصبی و فراموشی در سالمندان کمک نموده و از یبوست پیشگیری می کند. (البته شرط اصلی برای دستیابی به این خاصیت، مصرف مقدار کافی آب در روز می باشد.)

انتخاب و نگهداری:

  • انواع دارای قسمت های سبز در ابتدا و انتهای خود، هنوز به طور کامل نرسیده اند. موزهای کاملاً زرد، رسیده تر بوده و انواع دارای لکه های قهوه ای در حداکثر رسیدگی خود هستند.
  • برای کند نمودن رسیدن موز آن را در یخچال نگهداری کنید و برای تسریع رسیدن موز، آن را در یک پاکت کاغذی یا لای روزنامه در دمای اطاق نگه دارید.

در مجموع می توان موز را از جمله میوه های بسیار مفید دانست و هرگز نبایستی از خواص شگفت انگیز آن غافل گردید.

اگر اين مقاله را مفيد ميدانيد با دوستان خود به اشتراك بگذاريد.

گردآوري و تنظيم: گروه 7 گنج – اختصاصي 7 گنج

www.7ganj.ir

*** كپي برداري بدون ذكر نام و لينك 7 گنج مجاز نمي باشد.

برچسب ها

13 دیدگاه

    • برای زخم معده خوب است ولی برای یبوست خوب نیست.

  • سلام
    ببخشید من در مطلب شما یک غلط املایی پیدا کردم.
    کلمه “انرژی” در جدول پایین تر از قسمت “مواد مغذی کلیدی موجود در ۱۰۰ گرم موز:” به صورت “نرژی” نوشته شده.
    خواستم اطلاع بدم. این رو وقتی خواستم داخل سایتم مطلب شما را (با ذکر منبع) بذارم متوجه شدم.
    در ضمن بابت مطالب خوبتون هم ممنون

  • با سلام خسته نباشيد وتشكربابت سايت خوبتون .من ٢٥سالمه يك كيست ٢٧ميلي دارم قبلا اصلا كيست نداشتم بخاطره كلوميفن وامپول هاي تحريك تخمك گذاري كيست ايجادشده ميخاستم ازشما خواهش كنم چه داروي گياهي استفاده كنم كه زود رفع بشه كيست از نوع ساده هست و قصدبارداري هم دارم.دكتر برام قرص ال دي تجويز كردن ايا استفاده كنم؟؟

  • مطالب خوب بود زحمت کشیدید تهیه اینگونه مطالب سودمند مشکل است

  • با سلام اين داروهاي گياهي كه براي خارج كردن جفت بيان كرديد برلي دوران پريودي است؟؟يا در دوران غيرخونريزي هم مي توات استفاده مرد؟؟

    • دوست عزيز عرض كردم اين روشها براي مواردي است كه لكه بيني و خونريزي بعد از سقط يا زايمان وجود دارد

  • با سلام.٢٥ساله-بنده يك سقط داشتم كه بدليل تشكيل شدن قلب جنين در ٨هفتگي سقط شد بعداز ٧روز خونريزي با خارج شدن لخته وتكه هاي گوشت خارج شده و بعداز گذشت ١٣روز از خارج شدن اولين تكه سونو انجام دادم گفتند تكه از بافت به اندازه ٨ميلي منر باقي مانده و دهانه رحم بسته هست و درد ولكه بيني به مدت سه روز است كه ندارم از شما ممنون ميشم مرا راهنمايي كنيد از چه داروي گياهي استفاده كنم كه اين مقدار دفع شود–بسيار بسيار سپاسگذارم

13 دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی