شله مشهدی که در مشهد فقط با نام شله شناخته می شود و قدمت آن را به دوران قاجاریه نسبت می دهند، نوعي آش است كه عموماً در پایان مراسم مذهبی محرم و صفر بین مردم توزیع می شود…
به دلیل زمان زیاد مورد نیاز برای پخت و سخت بودن پخت شله، مردم مشهد به ندرت این غذا را در خانه می پزند. مواد اصلی این غذا گوشت، حبوبات و ادویه فراوان می باشد.
اين آش در ظاهر غذایی شبیه حلیم است با این تفاوت که در این غذا از انواع حبوبات، بلغور گندم و برنج استفاده می شود اما در حلیم فقط از گندم استفاده می شود.
مواد لازم جهت تهیه شله مشهدی:
گوشت گردن گوساله و گوسفند بدون استخوان: ۱ کیلوگرم
چربی گوسفند (دنبه) چرخ شده: ۵۰۰ گرم
پیاز چرخ شده وبلغور گندم و برنج گرده یا نیمه: ۳۰۰ گرم
لوبیا سفید، لوبیا چیتی، ماش و نخود: ۲۰۰ گرم
پودر جوز هندی: ۳ قاشق غذاخوری
پودر زنجبیل و پودر هل: ۱ قاشق غذاخوری
فلفل سیاه: ۱ قاشق غذاخوری
روغن مایع: ۱۰ قاشق غذاخوری
نمک: به میزان لازم
طرز تهیه:
ابتدا حبوبات را یک روز قبل خیس کرده و مي پزيم. پس از نرم شدن مواد، آنها را مانند برنج آبکش میکنیم و كنار مي گذاريم.
چربی گوسفند و پیاز چرخ شده را داخل قابلمه ريخته، گوشت را نيز به همراه كمي نمك اضافه ميكنيم و اجازه مي دهيم تا كاملا بپزد.
وقتی كاملا پخت، استخوانهای گردن را از گوشت جدا كرده و گوشت ها را ريش ريش مي كنيم و کنار می گذاریم.
بلغور گندم را در آب جوشیده می ریزیم و با شعله كم حرارت می دهیم .دقت كنيد كه ریز بجوشد و مرتب هم می زنیم.
وقتی بلغور پخت، برنج را اضافه می کنیم.
وقتی برنج هم لعاب داد، سپس حبوبات آماده شده را به آن اضافه می کنیم و مرتب هم می زنیم
وقتی حبوبات کاملا له شد، گوشت های رشته شده را به مواد اضافه مي كنيم و مجددا به مدت سه ساعت میگذاریم بجوشد.
بعد از این که کاملا مواد پخت ادويه ها و روغن را افزوده و آن را به مدت یک ساعت مانند برنج با دمای بسیار پایین به حالت دم میگذاریم.
نكات:
- شله همراه قیمه بر روی آن و نان سنگک و پنیر و سبزی سرو می شود.
- آش را مانند حلیم مدام هم بزنید تا کشدار و غلیظ شود
- در قابلمه آش باید باز باشد
- در حين پخت اگر آب آش کم شد آب جوش اضافه کنید
- در سایر شهرهای خراسان مانند نیشابور و قوچان آش و شله با تفاوت هایی طبخ می شود.
نوش جان …
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه