کاهو یکی از قدیمی ترین سبزیجات دنیا به شمار می آید که منشأ آن در هندوستان و آسیای مرکزی است. پیشینه ی مصرف کاهو در ایران شش قرن قبل از میلاد است...
کاهو یکی از قدیمی ترین سبزیجات دنیا به شمار می آید که منشأ آن در هندوستان و آسیای مرکزی است. پیشینه ی مصرف کاهو در ایران شش قرن قبل از میلاد است. این سبزی یک قرن قبل از میلاد به روم راه یافت و جزو غذاهای مهم رومیان شد.
مواد موجود در 100 گرم كاهوي ايراني:
- انرژی ۱۸ كالری
- پروتئین ۱/۲ گرم
- موادنشاستهای ۰/۱ گرم
- كلسیم ۶۵ میلی گرم
- فسفر ۲۵ میلی گرم
- آهن ۱/۵ میلی گرم
- چربی ۰/۲ گرم
- كلسیم ۱۸ میلی گرم
- سدیم ۱۰ میلی گرم
- پتاسیم ۲۵۰ میلی گرم
- ویتامین آ ۵۰۰ واحد
- ویتامین ب ۱ ۰/۵ میلی گرم
- ویتامین ب ۲ ۰/۰۸ میلی گرم
- ویتامین ب ۳ ۰/۴ میلی گرم
- ویتامین ث ۱۰ میلی گرم
- ارسنیك ۰/۰۲ میلی گرم
- اسید اگزالیك ۰/۰۰۳ میلی گرم
خواص درماني كاهو:
- کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب است
- کاهو تمیز کننده خون است
- ضد تورم است
- کاهو خواب آور و آرام بخش است
- کاهو ملین و ادرار آور است
- خوردن کاهو برای مالیخولیا مفید است
- کاهو زخم های مجاری ادرار و مثانه را درمان می کند
- اگر کاهو را با سکنجبین و یا سرکه بخورند اشتها آور است
- کاهو اثر ضد تشنج دارد
- درد معده را تسکین می دهد
- کاهو قوای جنسی را تقویت می کند
- برای برطرف کردن درد سینه کاهو را بپزید و بخورید
- ورم غدد لنفاوی را برطرف می کند
- کاهو به ویژه حاوی ویتامین «ث» – ضد اسکوربوت – است. کاهو ارزش غذایی چندانی ندارد، اما از لحاظ درمانی فوق العاده و سرشار از نمک های معدنی با خاصیت قلیایی است؛ به همین سبب خون را تصفیه می کند و به حفظ هوشیاری مغز و سلامت بدن کمک میکند.
- برگ های بیرونی کاهو ارزش خوراکی بسیار دارد؛ زیرا این برگ ها بیشتر در معرض نور آفتاب قرار دارد و نسبت به برگ های داخلی حاوی ویتامین بیشتر است. هر چه کاهو سبزتر باشد، ویتامین بیشتری دارد.
- این سبزی محتوی چند ماده مهم و شفابخش است. آب کاهو، خنک و شادابی بخش است و میزان فراوانی منیزیم در آب آن سبب تقویت بافت عضلانی، اعصاب و مغز می شود. آب کاهو جنبه درمانی بسیار بالایی دارد
- پتاسيم موجود در کاهو با بهبود گردش خون، روند انتقال مواد مغذي و اکسيژن را به پوست تقويت مي کند.
- کاهواشتها را تحريک و سموم را از بدن دفع مي کند.
- دم کرده کاهو مدر است و به عنوان مسکن عمل مي کند.
- کاهوحاوي پروتئين است که براي رشد عضله ضروري است.
- کاهو منبع غنی انواع مواد معدنی نظیر آهن، منیزیم، مس، کلسیم و پتاسیم است که موجب ارتقاء سوخت و ساز بدن میشود. پتاسیم به داشتن فشار خون تحت کنترل کمک کرده و با تنظیم تعادل مایعات بدن موجب سلامت قلب میشود. کلسیم موجود در آن استخوان و دندانها را محکم میکند.
فوايد كاهو در درمان كم خوني:
- کاهو موجب افزایش گلبول های قرمز خون در بدن شده و آهن موجود در آن برای درمان کم خونی مفید است؛
- مس و آهن موجب تولید سلولهای خونی در بدن میشود.
منبع ویتامین آ
- کاهو منبع غنی ویتامینها است. کاهو خام و تازه حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین A و بتا کاروتن (بتاکاروتنها در داخل بدن تبدیل به ویتامین A میشوند) است.
- ویتامین A با افزایش لایههای مخاط به داشتن پوست سالم کمک کرده و برای بینایی خوب است.
فوايد كاهو در درمان يبوست:
- سلولز موجود در کاهو حجم مواد داخل روده و حرکات روده را افزایش می دهد که این امر درمان یبوست را بسیار آسان می سازد.
مفيد براي بينايي :
- کاهو حاوی زیکسانتین است که جذب شبکیه شده و باعث ارتقاء بینایی میشود.
- زیکسانتین همچنین حاوی ویژگیهای آنتی اکسیدان است که از بیماریهای لکه دار شدن در اثر بالارفتن سن جلوگیری میکند.
- همچنین از آب آوردن چشم جلوگیری میکند. فالانوئید موجود در کاهو از سرطان ریه و دهان جلوگیری میکند.
- با اين وجود در مصرف كاهو افراط نكنيد . زيرا زياده روي در مصرف كاهو براي بينايي مفيد نيست.
فوايد كاهو در پيشگيري از پوكي استخوان:
- کاهو حاوی ویتامین K است که با افزودن تراکم استخوانها موجب تقویت استخوان شده و از پوکی استخوان جلوگیری میکند. ویتامین K همچنین آسیبهای مغزی عصبی را کاهش داده و در نتیجه از بیماری آلزایمر جلوگیری میکند.
مصرف كاهو در باروري و بارداري:
- کاهو تازه مقادير زیادی اسید فولیک و ویتامین اسید فولیک و ویتامین C است. اسید فولیک در طول بارداری جنین را سالم نگه میدارد.
- همچنین به ارتقاء سلامت تولید مثل زنان و مردان کمک میکند.
- بنابراین برای تقویت باروری موثر است.
- ویتامین C سیستم ایمنی بدن را ارتقاء داده و در برابر عفونتها مقاومت میکند.
مصرف كاهو در شيردهي:
- زنان شیرده اگر می خواهند که شیرشان زیاد شود باید کاهوی پخته بخورند
فوايد كاهو براي پوست، مو و ناخن:
- 8درصد سيليس، ۹ درصد فسفر و مقدار سولفور موجود در کاهو براي حفظ سلامت پوست، مو و ناخن مفيد است.
- ويتامين ها و مواد مغذي کاهو، از ريزش مو پيشگيري مي کند.
- مصرف كاهو در گونه ها، سرخی مطلوب پدید می آورد
- استفاده از کاهو به علت داشتن املاح فراوان – به خصوص منگنز و روی – برای جلوگیری از ریزش و سفید شدن مو مفید است.
- همچنين با برطرف کردن کمبود هموگلوبين و نمک هاي معدني باعث شادابي پوست مي شود.
- استفاده از کمپرس تهيه شده با جوشانده چند برگ کاهو به مدت ۲۰ دقيقه، در برطرف کردن آکنه و پسوريازيس موثر است. براي تأثيرگذاري، آب کمپرس بايد به دماي اتاق برسد و به مدت ۱۰ دقيقه روي پوست گذاشته شود.
مصرف كاهو در ديابت:
- سبزيجات از جمله کاهو محدوديت مصرف در افراد ديابت ندارند.
- کاهو دارای ماده ای به نام لکتوکاریوم است که حاوی کربوهیدرات است. این ماده غذایی برای درمان دیابت ماده غذایی مناسب است و افراد دیابتی می توانند به راحتی از آن استفاده کنند.
خواص تخم کاهو :
- تخم کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است
- تخم کاهو مخرب و خواب آور است
- خوردن تخم کاهو زکام را برطرف می کند
- تخم کاهو برای درد سینه مفید است
- خوردن تخم کاهو برای دستگاه ادراری نافع است و آنهائیکه قطره قطره ادرار می کنند باید تخم کاهو بخورند ( در حدود 10 گرم روزانه) تا این مرض برطرف شود
چه نوع كاهويي انتخاب كنيم؟
- کاهوی ایرانی از نظر مواد غذایی از کاهوی گرد بهتر است . کاهوی گرد ارزش غذایی چندانی ندارد زیرا دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .
موارد احتياط:
کاهو یکی از سبزیجاتی است که بسیار مستعد آفت است. بنابراین قبل مصرف به طور کامل آن را با آب سرد بشویید.
مضرات کاهو :
در خوردن کاهو چه بصورت خام يا پخته نبايد زياده روی شود زيرا :
- کاهو دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .
- موجب عوارضی از جمله ازدياد فراموشی و کم شدن حافظه
- ضعف ديد چشم
- نفخ زياد و کم شدن نيروی جنسی می شود
نکته: برای رفع اين عوارض می توان از نعنا ، کرفس ، هليله پرورده و زيره استفاده کرد.
جهت دریافت جدیدترین مطالب هفت گنج از طریق تلگرام ، اینجا کلیک کنید
گردآوري و تنظيم: گروه هفت گنج -اختصاصي 7 گنج
برگرفته از منابع و كتب مختلف پزشكي و طب سنتي
*** به پاس حرمت قلم كپي برداري بدون لينك فعال به 7 گنج شرعا و قانونا مجاز نيست.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه