بدن دارای دو تا چهار میلیون غده عرق، در زیر بغل، پا، کف دست، کشاله ران و روی پیشانی است. عرق کردن یکی از واکنش های طبیعی بدن است و بهصورت نرمال، تمامی انسان ها در طول روز و فعالیتهای خود، عرق میکنند. عوامل بسیار زیادی باعث عرق کردن افراد میشود.
رژیمهای غذایی مختلف، رطوبت محیط، استرس، ورزش، تغییرات هورمونی، اضافه وزن، داروهای مختلف و بسیاری عوامل دیگر باعث تعریق خواهند شد. این مراحل ساده را دنبال کنید تا در تابستان کمتر عرق کنید و خنک بمانید.
از لباس با پارچه های خنک قابل تنفس و ضد تعریع استفاده کنید.
بهترین راه برای کمک به کاهش تعریق، انتخاب لباسهایی از جنس پارچههای سبک و نازک است، به طوری که پوست امکان تنفس داشته باشد. رنگهای روشنتر نیز به انعکاس نور خورشید به جای جذب آن کمک میکنند. پوشیدن این رنگهای به خنک نگه داشتن بدن و کاهش تعریق کمک میکند.
پارچههای طبیعی مثل پنبه، کتان و حتی پارچههای پشمی نسبت به پارچههایی که از الیاف مصنوعی ساخته شدهاند، مناسبتر هستند. زیرا بدن آنها با پارچههای طبیعی بهتر می تواند نفس بکشد. البته پارچه نخی (پنبه) از همه سبکتر است و ممکن است با آن احساس خنکی بیشتری داشته باشید.
مایعات بیشتر بنوشید.
در طول روزهای گرم برای جبران کاهش آب بدن خود مایعات بیشتری بنوشید. شاید نوشیدن نوشیدنیهای گرم مانند چای برای جلوگیری از تعریق عجیب به نظر برسد. اما جالب است بدانید چای سبز حاوی منیزیم و ویتامین B است که غدد عرق را منقبض میکند و در جلوگیری از تعریق مؤثر است.
در طول تابستان برای حفظ محتوای آب در بدن، آب بیشتری می نوشیم، زیرا زمانی که بدن تلاش می کند تا خنک شود، آب از طریق عرق از دست می رود. دانستن اینکه بدن ما 70 درصد آب را حمل می کند، ننوشیدن آب کافی، حداقل تا 8 لیوان، منجر به مشکلات سلامتی از جمله بیماری های ناشی از گرما می شود.
نوشیدن آب برای کاهش تعریق، سادهترین راه است. خنک نگه داشتن بدن باعث میشود که بدن در واکنش به دمای داخلی تغییر نکند و دچار تعریق نشوید. همچنین تعریق بیش از حد باعث کمآبی بدن میشود، سعی کنید روزانه و بخصوص در فصول گرم آب بیشتری بنوشید.
از مصرف برخی غذاها خودداری کنید.
اگر قصد رفتن به یک موقعیت اجتماعی خاص را دارید و نگران تعریق زیاد بدن خود هستید، حتما قبل از آن از مصرف غذاهای تند پرهیز نمایید، چرا که بدن ما به مصرف اینگونه مواد واکنش سریع نشان می دهد و یکی از این واکنش ها افزایش میزان تعریق است. بدن ما در برابر غذاهای تند همان واکنشی را دارد که در مقابل قرار گرفتن در شرایط آب و هوایی گرم نشان میدهد. بدن پس از خوردن غذاهای تند، سعی میکند تا با تعریق دمای خود را کاهش دهد.
مصرف کافئین نیز توصیه نمیشود، زیرا زمانی که کافئین در بدن افزایش یابد، اضطراب ایجاد میشود و این امر به صورت عرق کردن زیاد در بدن، آشکار میشود.
دمای محل سکونتتان را کاهش دهید.
عرق کردن راهی برای کاهش دمای بدن است. بنابراین با خنک ماندن در محیط خانه نیاز به تعریق بدن را کاهش میدهید. شما می توانید با استفاده از کولر و پنکه، پرده های ضخیم برای جلوگیری از ورود نور خورشید و گرم شدن محیط جلوگیری کنید و با کمک لباس خنک و حتی نوشیدنی های خنک و … از عرق کردن خود جلوگیری کنید.
درمان های پزشکی
چنانچه احساس می کنید که بیش از حد عرق می کنید، می توانید با پزشک خود مشورت کنید و ببینید وضعیتی به نام هیپیدروزی (hyperhidrosis) دارید یا خیر. اگر شما از این وضعیت برخوردار بودید، گزینه های مختلفی برای درمان آن وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
داروهای خوراکی
پزشک شما نیز می تواند با تجویز برخی از داروهای خوراکی، موجب انسداد برخی از مواد شیمیایی ارتباط دهنده ی عصب های خاص با یکدیگر شود و از این طریق میزان تعریق بدن را کاهش دهد. در این روش ممکن است برخی از عوارض جانبی مانند مشکلات مثانه، خشکی دهان و تاری چشم بروز نماید که بنابراین، ضرورت دارد قبل از هر گونه مصرف دارویی در مورد اینکه آیا مزایا بیشتر از خطر عوارض است یا خیر با پزشک خود مشورت نمایید.
تزریق بوتاکس
این نوع از تزریقات به طور موقت عصب هایی را که موجب تعریق می شوند مسدود می نماید. اثر تزریق مذکور به مدت 6 تا 12 ماه طول می کشد و پس از آن، درمان باید تکرار شود. همچنین این نوع تزریق ممکن است موجب درد جزئی شود و حتی برخی افراد به طور موقت در ناحیه ای که تحت درمان قرار گرفته است، دچار ضعف عضلانی شوند.
تجویز ضد عرق
پزشک شما می تواند یک ضد عرق با قدرت بالا برای شما تجویز کند که به صورت معمول به راحتی قابل تهیه نیست. چنانچه سر و صورت شما نیز تحت تأثیر تعریق قرار می گیرد، تجویز کرم های مناسب نیز یکی از راه های درمانی مناسب می باشد.
داروهای ضد افسردگی
اضطراب می تواند منجر به تعریق بیش از حد شود. پزشک شما در صورتی که احساس کند این مشکل (اضطراب یا افسردگی) موجب تعریق بیش از حد بدن شما می شود، این نوع از داروها را تجویز نماید.
عمل جراحی
در موارد حاد، گزینه ها و درمان ها ناشی از عمل جراحی در مقابل شما وجود دارد. این شیوه شامل درمان مایکروویو، حذف غده عرق و جراحی عصب می شود. این نوع از جراحی باید تنها زمانی مورد توجه قرار گیرد که پزشک شما تعیین کند دارای یک وضعیت جدی و حادِ منجر به تعریق غیرمعمول و زیاد هستید.
داشتن وزن متناسب
سعی کنید همیشه دارای وزن و تناسب اندام مناسب باشید. چاقی و چربی بیش از حد میتواند غدد مربوط به عرق کردن در بدن را تحریک کند. بنابراین داشتن یک وزن متعادل میتواند بسیار در بهبود این عارضه کمکتان کند.
دوش آب سرد
اگرچه حمام کردن موجب از بین رفتن سموم بدن میشود اما حمام گرم مشکل تعریق را افزایش میدهد. افرادی که بدن آنها بیش از حد عرق میکند بهتر است از دوش آب سرد برای شستشوی خود استفاده کنند.
یوگا
اگر عرق کردن شما به استرس و اضطراب ارتباط دارد، یوگا میتواند در کاهش این موارد بسیار مفید باشد. یوگا از طریق مراقبه، اعصاب را آرام کرده و منجر به کاهش تولید عرق میشود. یوگا در تحریک سیستم گوارش هم بسیار مؤثر است و برای افرادی که به دلیل اضافه وزن، زیاد عرق میکنند، مناسب خواهد بود.
تعریق بیش از اندازه چه اثرات روانی میتواند بر روی فرد داشته باشد؟
باید بدانید میزان عرق بدن روی کیفیت و شیوه زندگی یک فرد نقش مهمی دارد، علاوه بر آن روابط اجتماعی فرد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. چرا که بوی نامطبوع و لکههای خیس از عرق بر روی پیراهن برای همه منزجر کننده است لذا فرد به مرور زمان دچار افسردگی و اضطراب شدید میشود که این عامل به خودی خود باعث افزایش عرق بدن نیز می گردد.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه