تعداد زیادی از مردم به دنبال تجربه های جدید و ماجراجویی های جالب هستند. به همین علت است که در سال های اخیر افراد زیادی به سنگ نوردی روی آورده اند. این ورزش خاص یک چالش روحی و جسمی منحصر به فرد برای آن هایی است که به آن علاقه دارند.
صخره نوردی چیست؟
سنگ نوردی در اصل توسط کوهنوردان باتجربه انجام شده و نیاز به یادگیری مهارت های خاصی دارد. جهت آمادگی برای این ورزش باید در ابتدا خود را با کوهنوردی در ارتفاعات پایین، بولدرینگ، بالا رفتن از صخره های مدل سازی شده و کار با طناب هنگام صخره نوردی را یاد بگیرید.
چه کسی می تواند صخره نوردی را انجام دهد؟
تقریبا هر کسی می تواند صخره نوردی در سطح مبتدی را انجام دهد. صخره نوردی برای تمام سنین قابل انجام است. تنها کافی است که از تناسب اندام و توانایی کافی برخوردار باشید و اختلالات روانی یا جسمی خاصی که مانع صخره نوردی شوند، نداشته باشید. حتی کودکان پنج ساله هم می توانند این ورزش را به راحتی انجام دهند. حتی لازم نیست برای توانایی در صخره نوردی قدرت بدنی زیاد یا مهارتی های خاصی را به عنوان پایه بلد باشید. جالب است بدانید بسیاری از مراکز آموزش سنگ نوردی می توانند بسیاری از معلولیت های ذهنی و جسمی را نیز به کمک این ورزش رفع کنند.
چه عضلاتی درگیر می شوند؟
در صخره نوردی عضلات زیادی از بالا تنه یا پایین تنه ی شما درگیر می شوند. از عضلات شکم گرفته تا انگشتان و شانه و بازوها برای سنگ نوردی خود را درگیر کرده و به کار گرفته می شوند. صخره نوردی به مرور قدرت عضلانی شما را افزایش داده و انعطاف پذیری و چابکی شما را نیز بیشتر می کند.
چه مهارت هایی یاد می گیرید؟
هر مسیر مانند یک پازل است که ورزشکاران باید برای صعود به قله آن را طی کرده برای بهتر رسیدن برنامه ریزی کنند. با گذشت زمان کم کم اراده ی افراد قوی تر شده و از قدرت تجزیه و تحلیل بیشتری بهره مند می شوند. همچنین مهارت های حل مسئله ی شما هم بهبود یافته و در روال زندگی بیش از دیگران شانس موفقیت دارید. همچنین طی مسیر های سخت و طاقت فرسا به شما کمک می کند تا اعتماد به نفس بیشتری داشته و بیش از قبل خود را باور داشته باشید. حتی صخره نوردی می تواند در بهبود روابط شما و اجتماعی تر کردن شما هم کمک کننده باشد چرا که معمولا سنگ نوردی گروهی انجام می شود. به عبارتی می توانید به جای اینکه تنهایی این کار را انجام دهید یک تیم از دوستان تان را با خود برده و خاطره انگیزی را با هم سپری کنید.
دیسپرکسیا یا اختلال کنش پریشی و صخره نوردی
دیسپرکسیا یا اختلال کنش پریشی یک اختلال حرکتی است که فرد را در انجام کارهایی که نیاز به مهارت های حرکتی دارد دچار مشکل می کند. صخره نوردی کمک می کند تا تا فرد خود را وادار به انجام برخی حرکات کرده و کم کم مهارت های حرکتی خود را بهبود دهد. به عبارتی این دسته از بیماران گاهی برای تجزیه و تحلیل برخی حرکات مانند برداشتن قاشق یا حرکات پیچیده تر ماننده مسواک زدن دچار مشکل می شوند. صخره نوردی کمک می کند تا خود را ملزم به انجام حرکات کرده و به مرور این مهارت ها را تقویت کنند.
صخره نوردی و سلامت روان
شواهد نشان می دهد که هر نوع ورزشی می تواند تاثیرات عالی بر سلامت روان فرد بگذارد. ورزش کمک می کند تا افسردگی شما درمان شود. ورزش تندرستی شما را بیشتر کرده و اعتماد به نفس تان را افزایش می دهد. “جیک مک مانوس” 41 ساله که تمام عمرش را دچار افسردگی بوده است معتقد است که سنگ نوردی او را از این بیماری تا حد زیادی نجات داده است. جیک می گوید: هنگامی که شما در حال صعود از یک صخره هستید، مجبورید کاملا روی صعود خود تمرکز کرده و دیگر افکار مزاحم را دور بریزید. به این ترتیب دیگر افکار آزار دهنده به سراغ شما نمی آیند و همچنین می توایند وقت خود را با احساسات مثبتی مانند حس موفقیت به خاطر صعود یک صخره پر کنید. کوهنوردی و سنگ نوردی به جیک کمک کرد تا دوستان جدیدی داشته و زندگی سالم همراه تفکرات مثبت را تجربه کند.
از ارتفاع می ترسید؟
بهترین و کوتاه ترین راه مقابله با ترس ها رو به رو شدن با آن هاست. به همین علت است که صخره نوردی ترس از ارتفاع شما را رفع می کند. البته نیازی نیست این حس غریزی به طور کامل از بین برود اما می توانید با قرار گرفتن در ارتفاعات بلند و تلاش برای صعود به قله این ترس ها را ریشه کن کنید. این کار باعث می شود تا اعتماد به نفس بیشتری داشته و به توانایی های خود ایمان بیاورید.
آیا صخره نوردی بی خطر است؟
کوهنوردان حس ترسی که همیشه با آن هاست و ریسک پذیری این ورزش را جزعی از نقاط قوت آن می دانند. به این ترتیب باید بگوییم که بله صخره نوردی خطرات زیاید دارد و هیچگاه نمی توانید امنیت 100 درصد داشته باشید. ممکن است حتی زخمی شده و یا دچار حملات روحی شوید. محققان آلمانی معتقدند که آسیب پذیری این ورزش بسیار بیشتر از ورزش های دیگری مثل بسکتبال، قایقرانی یا فوتبال است.
چگونه می توان صخره نوردی را آغاز کرد؟
بیشتر باشگاه های صخره نوردی دوره های مبتدی را برای افراد تازه کار برگذار کرده و آن ها را آموزش می دهند. تنها کافی است یک جفت کفش مناسب تهیه کرده و به یک دیوار مخصوص بروید. مربیان به شما کمک می کنند تا مهارت این ورزش مهیج را یاد بگیرید. حتی شاید بخواهید ددر فضای باز این ورزش رایاد بگیرید. در این خصوص می توانید یک مربی خصوصی برای خود استخدام کنید.
به چه تجهیزاتی نیاز دارید؟
نیاز به کفش مخصوص، طناب، کیسه ی گچ و وسایل فنی دیگر دارید که البته به راحتی تهیه شده و دردسترس تان قرار می گیرد.
یه جوری گفتید تجهیزاتش راحت در دستری هستند که انگار طرف میخواد بره پیاده روی!
فقط تجهیزاتی که شامل هارنس یا همون که شبیه شورت هست
و کلاه ایمنیش میشه 5 میلیون. بله جنس اشغال هم گیر میاد اما صحبت جان و سلامتی و ایمنی هست.
بماند کلی وسایل تخصصی دیگه هم داره مثل طناب که خودش تنهایی حدود بیست تومنه!!! مگر اینکه طناب رو یه مربی براتون تامین کنه. وگرنه طنابی که حتی یه سر سوزن زخم داشته باشه کلا باید انداخت دور!
همچین ورزش کم هزینه ای هم نیست. حتی از ورزش تیر اندازی با کمان هم هزینه بر تره
خیلی ها از کفش صخره اشتراکی استفاده میکنند که کار غلطی هست چون حتی با این کفش روی خاکک هم نباید راه رفت. قیمتش هم از دو میلیون به بالاست!
برای همینه من دیدم دوستان سنگنورد سعی میکنن از بازار های مرزی این اقلام رو تهیه کنند