تمام بیمارانی که با کم کاری تیروئید دست و پنجه نرم میکنند، دستکم یک بار این جمله را از پزشک معالج خود شنیدهاند که باید رژیم تغذیه متعادل و مناسب داشته باشند. رژیم غذای مناسب برای کم کاری تیروئید شامل لبنیات پرچرب، پروتئینها، روغنهای سالم، غلات بدون گلوتن و مواد غذایی پرفایدهای مثل برنج ایرانی است. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با هم به بررسی خواص برنج برای درمان کم کاری تیروئید بپردازیم.
رژيم غذایی کم کاری تیروئید
همه ما آدمها، چه سالم چه ناسالم، به رژیم غذایی سالم و مقوی احتیاج داریم. اما این نیاز در افراد مبتلا به بیماریهای جدی مثل کم کاری تیروئید پررنگتر است. مبتلایان به این اختلال برای حفظ سلامتی باید بدانند چه غذاهایی برای آنها مفید و چه غذایی مضر است. چراکه رژیم غذایی مناسب میتواند با بهبود عملکرد غده تیروئید، حفظ وزن بدنی سالم و کاهش علائم کم کاری، به سلامت هرچه بیشتر فرد کمک کند.
این افراد از رژیمهای بدون گلوتن، رژیمهای ضدالتهابی و رژیمهای حذف خودایمنی بهره بیشتری میبرند. از طرفی مصرف موادغذایی مغذی مثل لبنیات پرچرب، سبزیجات غیر نشاستهای، پروتئینها، روغنهای سالم و غلات بدون گلوتن برای تسکین علائم این بیماری مفید است. اما مهمترین آنها که موضوع این مقاله هم هست، مصرف غذاهای حاوی ویتامینهای خانواده B است که برای تولید هورمونهای تیروئید و کمک به عملکرد بهتر این غده، ضروری محسوب میشوند!
برنج سرشار از ویتامین B
بدن انسان برای مبارزه با ریشه کم کاری تیروئید، به ویتامین، بهخصوص ویتامینهای خانواده B نیاز دارد. مصرف تخم مرغ، گوشت، حبوبات، ماهی، آجیل، شیر و برنج قهوهای بهعنوان منابع غنی ویتامینهای خانواده B، نیاز بدن به دریافت این ریزمغذی را پاسخ میدهند و علائم کمکاری تیروئید را تعدیل میکنند.
از آنجا که احتمال میدهیم مصرف غذاهای سرشار از ویتامین B نتواند بهتنهایی پاسخگوی نیاز بدن باشد، توصیه میکنیم مکملهای این ویتامین نظیر سبوس برنج قهوهای را در وعدههای روزمره و رژیم غذایی روزانه بگنجانید و حتما از برنج باکیفیت ایرانی استفاده کنید. برنجهایی مثل طارم و هاشمی مرغوب که تقریبا همه ما ایرانیها با عطر و بو و خواص آن آشناییم. برای اطلاع از قیمت بروز و خرید برنج هاشمی روی لینک کلیک کنید.
خواص برنج ایرانی درجه یک
جدا از خواص غیر قابل انکار برنج و سبوس برنج برای درمان کم کاری تیروئید و سایر بیماریهای مختلف، خواص برنج اصیل ایرانی به همینجا ختم نمیشود.
- مصرفکنندگان اصلی این ماده غذایی افراد با فشار خون بالا هستند که آن را برای کاهش فشار خون و جلوگیری از سرطان معده و روده بزرگ مصرف میکنند.
- برنج مرغوب ایرانی با کاهش علائم اضطراب میتواند به کنترل استرس، کاهش اختلالات خلقی، کاهش افسردگی و آرامش ذهنی کمک کند.
- از دیگر فواید برنج ایرانی محتوای بسیار بالای فیبر و تقویت سیستم گوارشی و پیشگیری از یبوست است.
- برنج ایرانی قند خون را تنظیم میکند و میتواند در مدیریت دیابت موثر باشد.
- خواص ضدالتهابی برنج ایرانی، علائم بیماریهایی مانند آرتریت و التهاب مفاصل را آرام میسازد.
- مصرف برنج سفید ایرانی بهعنوان یک منبع غنی کربوهیدرات میتواند موجب افزایش انرژی بدنی افراد شود.
- پتاسیم موجود در برنج اعلا ایرانی به حفظ سلامت قلب و عروق کمک میکند و کلسترول بد خون را کاهش میدهد.
برنج و کم کاری تیروئید
تیروئید یک غده پروانهای شکل است که درست زیر گلو قرار میگیرد و بسیاری از عملکردهای مهم بدن، از جمله متابولیسم را کنترل میکند. سلنیوم موجود در برنج برای تیروئید فوقالعاده مناسب است و علاوه بر اینکه نقش حیاتی در تولید هورمونهای تیروئید ایفا میکند، موجب تنظیم متابولیسم و کنترل رشد و نمو میشود. از سوی دیگر به تقویت سیستم ایمنی و مقابله با عفونتهای ناخواسته کمک میکند.
یکی دیگر از دلایل تاثیر مثبت برنج بر کاهش علائم کم کاری تیروئید، نقش آن بر بهبود عملکرد سیستم عصبی است. مشکلی که بسیاری از مبتلایان به این اختلال با آن دستوپنجه نرم میکنند! حتی اگر از علائم یبوست رنج میبرید (یکی از شایعترین علائم ابتلا به کم کاری تیروئید)، مصرف مواد غذایی که حاوی غلات سبوسدار باشند، مانند نان و برنج، فیبر موردنیاز برای تنظیم عملکرد روده را تامین کرده و این مسئله را بهخوبی حل میکند.
غذاهای نامناسب برای کم کاری تیروئید
بهجز غذاهایی که با احتمال اختلالات هورمونی همراه هستند، بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید نیازی به کنارگذاشتن غذاهای مختلف ندارند. در صورت توصیه و تجویز پزشک، این افراد بهتر است از مصرف گلوتن (گروهی از پروتئینهای موجود در گندم، جو، تریتیکاله و چاودار) خودداری کنند. اما همچنان تاثیر قطعی آن بر بهبود علائم کم کاری تیروئید به اثبات نرسیده است.
جمعبندی
برنج ایرانی سرشار از ویتامین B و جزو مفیدترین مواد غذایی برای کاهش علائم کم کاری تیروئید است. اما علاوهبر مصرف برنج و سبوس برنج، لازم است مواد غذایی مضر از جمله غذاهای فراوریشده، مواد غذایی تحریککننده و بزرگکننده غده تیروئید را کنار بگذارید و میوهها و صیفیجات مثل کدوسبز، مارچوبه، هویج، فلفل، اسفناج، قارچ، توت، سیب، هلو، گلابی، انگور، مرکبات، آناناس، موز و غیره را جایگزین کنید. فراموش نکنید مصرف برنج اعلا و درجه یک ایرانی در درازمدت تاثیر شگفتانگیزی بر عملکرد غده تیروئید خواهد داشت.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه