از مشکلات شایع در میان زنان ایجاد کیست در دستگاه تولیدمثل است. این عارضهها که در ناحیه رحم و تخمدان دیده میشوند معمولا هیچ علامت خاصی ندارند. در صورتی که این تودهها شروع به رشد کنند علائم کیست رحم میتواند برای فرد مشکلساز باشد. در بیشتر موارد این عارضه خود به خود برطرف میشود. اما اگر علائم شدید باشد نیاز دارید به پزشک مراجعه کنید.
نشانه های کیست رحم
از نشانههای کیست رحم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد یبوست
- نفخ
- درد در ناحیه لگن
- تکرر ادرار
- بههم خوردن نظم قاعدگی
- ایجاد درد در ناحیه کمر و پا
- خونریزیهای طولانیمدت
- مشکل در تخلیه ادرار
علل ایجاد کیست رحم
رحم به دلیل اینکه عضو اصلی در بارداری زنان به حساب میآید از اهمیت بالایی برخوردار است. زنان اغلب باید بررسیهای لازم برای بیماریهای مربوط به رحم را انجام دهند. کیست رحم دلایل مختلفی دارد که افراد با بررسی علائم کیست رحم و انجام روشهای تشخیصی سونوگرافی از وجود آن مطلع میشوند. این تودههای غیر سرطانی در جدار داخلی رحم نفوذ میکنند.
شرایط سنی، بارداری زنان، تغذیه نامناسب، عوارض مربوط به برخی داروها و بسیاری موارد دیگر میتوانند در بروز این عارضه دخیل باشند. تغییرات هورمونهایی که در چرخه قاعدگی تولید میشوند نیز در صورت بروز اختلالات هورمونی میتوانند در ایجاد این بیماری دخیل باشند.
این کیستها معمولا در دختران زیاد دیده نمیشود و زنانی که سابقه بارداری دارند اغلب با این مشکلات روبهرو هستند.
انواع کیست رحم
کیستهای رحم میتوانند بر اثر عوامل مختلفی به وجود آیند که در بیشتر موارد نیز بیخطر هستند، این عارضه چند حالت مختلف دارد که میتواند نشانه بیماری باشد.
آندومتریوز
لایهای به نام آندومتر که بخش داخلی رحم را پوشش میدهد، در مواقعی ممکن است به سمت قسمت عضلانی رحم رشد کند و تودههایی را در این بخش ایجاد نماید. این عارضه میتواند نشانههایی را به همراه داشته باشد؛ مثلا خونریزیهای شدید و درد ناحیه شکم که ممکن است ادامهدار شود.
با دیدن علائم کیست رحم متخصص زنان میتواند برای حل این مشکل به شما کمک کند. آندومتریوز علاوه بر رحم میتواند در بخشهایی از تخمدان نیز دیده شود.
مصرف دارو
یکی از داروهایی که باعث ایجاد این عارضه میشود تاموکسیفن نام دارد. زنانی که با مشکلات سرطان پستان درگیر هستند هنگام استفاده از این دارو احتمال دارد به کیست رحم مبتلا شوند.
ادنومیوز
این نوع کیست میتواند در جدار داخلی رحم ایجاد شود که معمولا در میان زنانی که زایمان آنها به صورت سزارین انجامشده شایعتر است. کیست ادنومیوز معمولا بدون علامت خاصی است؛ اما در صورتی که به نظم چرخه قاعدگی توجه کنید احتمال دارد به هم ریخته باشد که یکی از دلایل آن بروز این نوع کیست است. توصیه می شود به علائم کیست رحم همواره توجه داشته باشید.
فیبروم
این عارضه نیز یکی دیگر از انواع کیست رحم است که در سلولهای عضلانی هستند. در سونوگرافی بهطور معمول این تودههای خوشخیم به صورت کیست شناسایی میشوند. هر چند این نوع کیست نیز غیرسرطانی است؛ اما اگر برای درمان آن اقدامی صورت نگیرد، خیلی بزرگ میشود و مشکلات مختلفی را برای فرد بیمار ایجاد میکند.
نابوتین
این نوع کیست در ناحیه گردن رحم دیده میشود که علت تشکیل آن مسدودشدن غدد موکوزی است. در اکثر مواقع نیازی به درمان ندارد، اما اگر دکتر تشخیص دهد این نوع کیست با روشهای مختلفی از بین میرود. اما توجه به علائم کیست رحم در هر شرایطی اهمیت دارد.
بچهخوره یا مولی هیدراتی
احتمال بروز این مشکل معمولا به دلیل نقصهای ژنتیکی است. بنابراین از موارد نادر است. این نوع کیست رحم در واقع جفت غیرطبیعی است که به درون رحم رشد میکند و باعث مثبتشدن تست بارداری در افراد میشود.
عروق رحمی
در بعضی موارد عروق رحم به حالت کیست دیده میشود که با عنوان کیست عروق رحمی شناخته میشود. پزشک با درخواست سونوگرافی رنگی میتواند جریان خون درون رحم را تشخیص دهد.
کیست رحم چه خطراتی دارد؟
وجود کیست رحم در اکثر مواقع هیچگونه مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند حتی در مواردی نیز دیده میشود که این توده های غیرسرطانی در رحم وجود دارند اما فرد هیچ علائم ناراحتکنندهای ندارد. البته باید در نظر داشته باشید که مشکل این نوع از کیستها رشد زیاد و غیرمعمول است.
در مواردی که کیست خیلی بزرگ شود و علائم کیست رحم به صورت شدید بروز کند، باید به پزشک مراجعه کنید. نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که این تودهها به شکل سرطانی عمل نمیکنند و از این بابت نگرانی برای شما ندارد.
راههای درمان کیست رحم
در اغلب موارد حتی شما متوجه نمیشوید که درون رحم خود کیست دارید مگر آنکه علائم به قدری شدید باشد که باعث استمرار درد شود. در این مواقع با مراجعه به پزشک و استفاده از دارو نشانههای این عارضه برطرف میشود.
انواعی از آنها که رشد زیادی دارند با بزرگترشدن توده از طریق عمل جراحی خارج میشود. برای درمان برخی از آنها مانند نابوتین از دو روش کرایو و کوتر نیز استفاده میشود که در حالت اول با کمک سرمای شدید کیست را فریز میکنند و سبب از بینرفتن آن میشوند.
در روش کوتر نیز با کمک الکتروکوتر ضایعه رحمی را میسوزانند. یکی از روشهای موثر در از بینبردن کیست و علائم مربوط به آن استفاده از رژیم غذایی مناسب است. بنابراین بهترین کار این است که در کنار توجه به علائم کیست رحم، موارد زیر را در وعدههای غذایی خود جا دهید:
غذاهای کمچرب
متعادل نگهداشتن وزن از مواردی است که میتواند به درمان شما کمک کند. غذاهایی مصرف کنید که هم انرژی مورد نیاز شما را برآورده کند و هم اینکه تنظیم هورمونهای شما را با اختلال مواجه نکند.
مواد خوراکی حاوی فیبر مصرف کنید
استفاده از مواد خوراکی مانند عدس، نخود فرنگی و میوههای غنی از فیبر علاوه بر اینکه سلامت عمومی شما را حفظ میکنند در ایجاد تعادل هورمونی و عدم بروز کیست نیز موثر هستنند.
تفاوتهای میان کیست رحم و کیست تخمدان
یکی دیگر از بخشهای دستگاه تولید مثل زنان تخمدان است که به بخش بیرونی رحم اتصال دارند، در مواردی امکان بروز کیست در این ناحیه نیز بسیار شایع است. اما تفاوتهایی که بین کیست رحم و تخمدان وجود دارد به شرح زیر است که با توجه به علائم کیست رحم و تخمدان، برای درمان آنها اقدام کرد:
- کیست رحم بیشتر در ناحیه عضلانی این اندام رشد میکند در حالیکه کیستهای تخمدانی میتوانند روی آن یا داخل تخمدان رشد کنند.
- بروز این عارضه رحم، بیشتر در افرادی با سابقه زایمان یا زنان در معرض یائسگی دیده میشود، اما کیست تخمدان میتواند در سنین مختلف دیده شود.
- انواع کیستهای رحمی معمولا حالت سفتی دارند، اما تودههای تشکیلشده در تخمدان در موارد مختلف حالت یک کیسه پر از مایع را دارند.
- در صورت رشد کیستهای رحمی امکان بروز علائمی شدیدتر نسبت به انواع عارضههای تخمدانی وجود دارد.
ایجاد کیست رحم یکی از عارضههای شایع در زنان است که معمولا در دوران بعد از بارداری یا پیش از یائسگی احتمال دارد بروز کند. از علائم کیست رحم در زنان میتوان به مواردی مانند نفخ، تکرر ادرار، احساس درد در ناحیه لگن و کمر، خونریزیهای شدید و دیگر علائم هشداردهنده اشاره کرد.
از انواع این کیستها نیز میتوان به فیبروم، آندومتریوز، ادنومیوز، نابوتین و تودههایی که بر اثر مصرف دارو به وجود میآیند، نام برد. در بیشتر موارد فرد متوجه ایجاد کیست نمیشود، اما در زمانهایی که اندازه آنها بزرگتر از حد معمول شود و علائم شدیدی در فرد ایجاد کند نیاز از است که با درمانهای دارویی و در مواقعی با عمل جراحی آنها را درمان کرد.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه