کم خونی یک اصطلاح پزشکی است که به این معنیست که بدن شما به اندازه کافی گلبول قرمز ندارد. یکی از متداول ترین انواع کم خونی در اثر کمبود آهن ایجاد می شود که ممکن است در صورت عدم دریافت کافی آهن از غذایی که می خورید یا اینکه بدن نمی تواند آن را به خوبی جذب کند، رخ دهد. رژیم غذایی برای درمان کم خونی بر روی غذاهایی متمرکز است که می توانند در رفع کمبود آهن (و جلوگیری از) کمبود آهن از مصرف غذاهایی که می توانند مانع جذب آهن شوند جلوگیری کند.
میزان آهن توصیه شده برای اکثر بزرگسالان 7 تا 18 گرم در روز است. اگر رژیم غذایی گیاهی را دنبال می کنید، شرایط سلامتی خاصی دارید یا باردار هستید، ممکن است لازم باشد میزان آهن خود را تنظیم کنید.
فواید این رژیم غذایی
اگر به دلیل کمبود آهن کم خون هستید، پزشک احتمالاً با ایجاد تغییر در رژیم غذایی شروع می کند. تحقیقات نشان داده است که رژیم غذایی می تواند راهی موثر برای کنترل کم خونی و فقر آهن باشد.
پزشک ممکن است شما را ترغیب کند که رژیم کم خونی را قبل از سایر روش های درمانی امتحان کنید، زیرا این رژیم اغلب به کمبود خفیف کمک می کند و عوارض جانبی مکمل خوراکی آهن را ندارد.
خوردن غذاهای غنی از آهن بیشتر (و پرهیز از غذاهایی که مانع جذب آهن می شوند) نقطه شروع خوبی است حتی اگر به دلایلی جدا از عادت های غذایی خود دچار کم خونی فقر آهن باشید. ممکن است این تنها عامل موثر در کم خونی شما نباشد اما در هر صورت می توان آن را کنترل کرد.
چگونه کار می کند؟
آهن دو نوع مختلف دارد. اگر رژیم کم خونی را دنبال می کنید، برای دریافت مقادیر کافی از هر دو نوع، به ترکیبی از غذاهای مختلف نیاز خواهید داشت. گوشت قرمز منبع غنی آهن هم است. آهن غیر هم در گیاهان یافت می شود. در حالی که به هر دو مورد نیاز دارید، بدن شما تمایل به جذب آسان تر آهن هم دارد.
رژیم کم خونی بر روی غذاهای غنی از آهن و همچنین غذاهایی که منابع خوبی از سایر مواد مغذی هستند، از جمله ویتامین C، ویتامین B12 و اسید فولیک تمرکز می کند که به بدن شما کمک می کند آهن جذب کند. همچنین مصرف برخی از غذاها و نوشیدنی هایی که مانع جذب آهن می شوند را کنار بگذارید.
در حالی که می توانید مکمل های زیادی را بدون نسخه یا به عنوان بخشی از داروهای مولتی ویتامین خریداری کنید، قبل از شروع مصرف قرص آهن با پزشک خود صحبت کنید.
مدت زمان
کم خونی می تواند یک مشکل کوتاه مدت باشد که اگر بدن شما تحت استرس ناشی از بیماری، جراحت یا جراحی قرار گرفته باشد، اتفاق می افتد. پزشک ممکن است به شما توصیه کند که غذاهای غنی از آهن بیشتری مصرف کنید و یا مکمل مصرف کنید اما درمان دیگری را توصیه نمی کند.
هنگامی که سطح شما به حالت عادی بازگشت، ممکن است بتوانید به روش طبیعی غذا خوردن برگردید. با این حال، اگر دکتر شما فکر می کند که در معرض خطر کم خونی مجدد قرار دارید، ممکن است به شما بگوید که رژیم غذایی خود را تغییر دهید یا مکمل ها را مصرف کنید حتی پس از بهبود سطح آهن.
کم خونی مزمن معمولاً به این معنی است که برای بالا بردن سطح آهن باید تغییرات دائمی در رژیم غذایی تان ایجاد کنید. پزشک شما ممکن است توصیه کند که چند بار در هفته گوشت قرمز بخورید یا هر روز مکمل خوراکی آهن را به عنوان بخشی از برنامه عادی خود استفاده کنید.
با این حال، مواردی وجود دارد که رژیم غذایی (و مکمل) برای آنها کافی نیست. اگر سطح آهن شما بسیار پایین است (به عنوان مثال، پس از آسیب دیدگی منجر به از دست دادن خون قابل توجه) یا نمی توانید آهن را از غذا جذب یا ذخیره کنید، پزشک ممکن است درمان های دیگری از جمله انتقال خون یا تزریق منظم وریدی (IV) آهن را برای شما تجویز کند.
غذاهای مفید برای درمان کم خونی
آهن به طور طبیعی در برخی از غذاها مانند گوشت قرمز وجود دارد. برخی دیگر هنگام تولید آهن به آنها افزوده می شود. در واقع، در ایالات متحده، تقریبا نیمی از آهن افرادی که از رژیم غذایی خود دریافت می کنند از غذاهای غنی شده با آهن است.
همانطور که وعده های غذایی خود را برنامه ریزی می کنید، می توانید ترکیبی از گزینه های غنی از آهن و همچنین غلات غنی شده از آهن را انتخاب کنید.
غذاهای سرشار از آهن
- گوشت گاو
- جگر
- ماهی تن
- طیور
- ماهی ساردین
- گوشت خوک
- لوبیای قرمز، عدس
- صدف خوراکی
- بادام هندی، پسته
- نخود
- سیب زمینی شیرین
- توفو، سویا
- کشمش، میوه خشک شده
- سبزیجات با برگ تیره
- گوجه فرنگی
- میوه های خانواده مرکبات
- کلم بوک چوی
- فلفل دلمه ای
- کدوتنبل یا تخمه کدو تنبل
- نان، آرد، غلات و ماکارونی غنی شده با آهن
- ملاس بلک استرپ
غذاهای نامناسب برای کم خونی
- قهوه
- چای
- شراب
- گیاهان و ادویه جات و ترشی جات
- شیر، ماست، پنیر
- تخم مرغ
- نعناع فلفلی
- سیب
- گردو
- بادام
- ریواس
- گندم / گلوتن
- برنج قهوه ای
- جو، چاودار، جو دوسر
- بادام زمینی
- جعفری
- شکلات / کاکائو
- رزبری
- کنجد
- بلوبری
- تمشک
- نوشابه
میوه ها و سبزیجات: سبزیجات برگ تیره – مانند اسفناج، کاهوی سوئیسی و کلم پیچ – نخود فرنگی، لوبیای رشته ای، جوانه بروکسل و سیب زمینی شیرین از منابع طبیعی آهن غیر هم هستند. انجیر، خرما و کشمش و سایر میوه های خشک مانند زردآلو منبع خوبی از آهن هستند. علاوه بر این، برخی از گزینه ها – به ویژه مرکبات – به ویژه دارای ویتامین C زیادی هستند که می تواند به کاهش اثرات منفی فیتات ها کمک کند – ترکیباتی که جذب آهن را کاهش می دهند.
غلات: نان های سبوس دار، غلات و ماکارونی سرشار از فیتات هستند. با این حال، این غذاها (و آردی که برای تهیه آنها استفاده می شود) غالباً با آهن غنی می شوند.
لبنیات: به طور کلی، محصولات لبنی به طور طبیعی منبع خوبی از آهن نیستند، اگرچه شیر اغلب غنی شده است. اگر رژیم غذایی سرشار از کلسیم دارید، ممکن است تأثیر بگذارد.
توانایی بدن شما در جذب آهن (این امر به ویژه در مورد نوزادان و کودکان خردسال که ممکن است مقدار زیادی شیر گاو بنوشند بیشتر صدق می کند.)
با این حال، بدن شما برای چندین عملکرد حیاتی، از جمله سلامت استخوان، به مقداری کلسیم نیاز دارد. پزشک ممکن است به شما بگوید که از خوردن پنیر یا ماست و همچنین نوشیدن شیر با مکمل آهن یا به عنوان بخشی از یک وعده غذایی غنی از آهن خودداری کنید.
پروتئین ها: گوشت (به خصوص گوشت گاو ، گوساله و جگر) می تواند آهن هم در رژیم غذایی شما فراهم کند. بسیاری از انواع غذاهای دریایی و صدف ها منبع خوبی از آهن به ویژه صدف ، ماهی تن و ساردین هستند. اگر محصولات حیوانی نمی خورید ، سویا و توفو می توانند منابع پروتئینی غنی از آهن برای رژیم های گیاهی باشند.
آجیل، لوبیا و حبوبات سرشار از فیتات هستند، اما این غذاها همچنین منابع خوبی از فولات هستند که می توانند جذب آهن را بهبود بخشند. پسته یک میان وعده غنی از آهن است که به اندازه مغزهای دیگر کالری زیادی ندارد. در حالی که تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین است و حاوی مقداری آهن است اما همچنین می تواند جذب آهن را مهار کند به ویژه هنگامی که زرده موجود باشد.
دسر: شیره افرا، عسل، شربت ذرت و ملاس بلک استرپ منابع آهن شیرینی هستند که می توانند برای پخت استفاده شوند. افزودن شکلات تلخ، میوه های خشک، کشمش یا آجیل به کلوچه ها یا کیک ها می تواند کمی آهن نیز اضافه کند.
نوشیدنی ها: قهوه، چای و شراب حاوی پلی فنول هستند که می توانند مانع جذب آهن شوند. ممکن است لازم باشد مصرف این نوشیدنی ها را به طور کامل محدود کنید یا حداقل از مصرف آنها در کنار یک وعده غذایی غنی از آهن خودداری کنید.
زمان بندی توصیه شده
رژیم کم خونی به دنبال یک برنامه خاص یا تعداد وعده های غذایی نیست. در عوض، مهم است که هنگام خوردن برخی غذاها توجه کنید، زیرا برخی ترکیبات می توانند خوب یا بد بر جذب آهن تأثیر بگذارند.
به عنوان مثال، یک مطالعه به بررسی وعده های غذایی فردی برای ارزیابی جذب آهن در هنگام ترکیب غذاهای مختلف پرداخت. این مطالعه نشان داد که بدن می تواند 2.5 برابر آهن غیر هم از یک وعده غذایی جذب کند، در حالی که شامل گوشت حاوی آهن هم است.
همین مطالعه همچنین نشان داد هنگامی که غذا حاوی 165 میلی گرم (میلی گرم) کلسیم است – تقریباً به اندازه یک برش پنیر، ممکن است توانایی جذب آهن در بدن به نصف کاهش یابد. گفته شد، محققان دیگر مطالعات مختلفی را که طی یک دوره طولانی انجام شده است بررسی کردند و متوجه شدند که کلسیم تأثیر زیادی در جذب آهن دارد.
نوشیدنی هایی که حاوی پلی فنول یا تانن هستند مانند قهوه و چای، ممکن است جذب آهن را برای بدن دشوارتر کند اگر همزمان با غذا بخورید. با داشتن این نوشیدنی ها بین وعده های غذایی به جای همراه بودن با آنها، این اثر کاهش می یابد.
برخی از داروها می توانند جذب آهن را برای بدن شما دشوار کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در اثر تداخل با ماده معدنی از اثر کمتری برخوردار شوند. دستورالعمل های پزشک خود را در مورد زمان مصرف داروهای تجویز شده در هنگام رعایت رژیم کم خونی دنبال کنید. به عنوان مثال، ممکن است به شما گفته شود حداقل دو ساعت پس از خوردن یک وعده غذایی غنی از آهن صبر کنید تا داروی تیروئید خود را مصرف کنید.
نکات آشپزی
به دلیل خطر تأثیر بر جذب آهن در هنگام ترکیب برخی مواد غذایی، هنگام برنامه ریزی و تهیه وعده های غذایی باید مراقب باشید. به عنوان مثال، اگر غذایی غیر سازگار بخشی از یک دستورالعمل است، گزینه های اصلی مواد را در نظر بگیرید.
درباره همراه سازی ها نیز تجدید نظر کنید. به عنوان مثال، برای تقویت جذب بهتر آهن، سعی کنید یک سالاد را با استیک خرد شده روی آن همراه کنید که ممکن است به بدن شما کمک کند آهن موجود در اسفناج را به طور کامل جذب کند. اگر صبحانه غلات غنی شده از آهن دارید، از خوردن قهوه یا چای صبحانه خود در حین غذا خوردن خودداری کنید.
این نکات ممکن است محتوای آهن وعده غذایی شما را تقویت کند:
ظروف آشپزی را عاقلانه انتخاب کنید: برخی تحقیقات نشان داده است که پختن گوشت یا سبزیجات در ماهی تابه چدن می تواند به افزایش آهن آن کمک کند.
کاهش زمان پخت و پز: تا جایی که می توانید، بدون به خطر انداختن ایمنی غذا، هدف تان این باشد که غذا را برای مدت زمان کوتاهتری بپزید تا فواید غذایی آن حفظ شود.
مرکبات اضافه کنید: اسید سیتریک می تواند جذب آهن بدن شما را تقویت کند. قبل از میل کردن، سعی کنید کمی آب لیمو روی ماهی کبابی خود بپاشید.
اصلاحات
در حالی که گوشت قرمز منبع خوبی از آهن است، اگر شرایط سلامتی خاصی دارید یا عوامل خطرساز دارید ممکن است تمایل نداشته باشید هر روز آن را بخورید. از پزشک خود بپرسید که چند بار در هفته باید قرار دادن گوشت در رژیم غذایی شما هدف تان باشد.
اگر محصولات لبنی را برای بهبود جذب آهن در بدن محدود می کنید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به سطح پایین کلسیم باشید. در صورت افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان، پزشک ممکن است بخواهد توده استخوانی (تراکم) شما را آزمایش کند.
ملاحظات
اصلاح نحوه غذا خوردن می تواند بر سایر قسمت های زندگی و سایر جنبه های سلامتی شما تأثیر بگذارد.
تغذیه عمومی
اگر غذاهای غنی از آهن بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید، به احتمال زیاد از انواع غذاهایی استفاده خواهید کرد که تغذیه اضافی (و ارزشمند) نیز دارند. به عنوان مثال، سبزیجات برگ دار نه تنها منبع غنی آهن هستند، بلکه حاوی ویتامین های K و A، پتاسیم و فیبر نیز هستند.
از طرف دیگر، گوشت قرمز منبع غنی آهن و پروتئین است اما همچنین می تواند کلسترول بالا داشته باشد.
انتخاب اول در حد متوسط ، کاهش گوشت گاو بدون چربی می تواند قسمت مهمی از رژیم کم خونی باشد، به خصوص اگر از روش های پخت کم چربی استفاده می کنید.
ایمنی
اگر بیش از حد از طریق رژیم غذایی، مکمل ها یا هر دو آهن مصرف می کنید، ممکن است در معرض خطر اضافه بار آهن باشید. به ندرت، مصرف بیش از حد مکمل های خوراکی آهن منجر به مسمومیت شده است. با این حال، اگر کودکان قرص آهن مخصوص بزرگسالان را بخورند، این اتفاق بیشتر می افتد. اگر از مکمل های آهن استفاده می کنید، مطمئن شوید که آنها با خیال راحت و دور از دسترس ذخیره شده اند.
بدن شما همچنین می تواند به دلیل هموکروماتوز ارثی آهن بیش از حد داشته باشد. این شامل تغییرات ژنتیکی است که باعث می شود بدن شما نتواند میزان آهن موجود در خون را تنظیم کند. اگرچه ممکن است رژیم کم خونی را شروع کنید زیرا سطح آهن بسیار پایین است، هموکروماتوز ارثی می تواند باعث شود که سطح شما خیلی زیاد شود.
همچنین اگر کسی دوزهای زیادی از آهن، بیماری الکلی کبدی یا تزریق خون متعدد دریافت کند، فرد می تواند نوع دیگری از بیماری، هموکروماتوز ثانویه یا اکتسابی را داشته باشد.
در حالی که از مکمل های آهن یا ویتامین استفاده می کنید، در صورت مشاهده علائم یا نشانه های اضافه بار آهن یا هموکروماتوز، به پزشک خود هشدار دهید:
- درد مفصل
- خستگی مزمن
- پوستی به رنگ برنز
- اختلال در نعوظ
- مشکلات باروری
محدودیت های غذایی
اگر برای کنترل وضعیت سلامتی رژیم غذایی خاصی می خورید، در صورت کمبود آهن ممکن است لازم باشد تنظیمات و محدودیت های خود را انجام دهید. برخی شرایط پزشکی که بر توانایی بدن شما در جذب مواد مغذی تأثیر می گذارد، مانند بیماری التهابی روده، می تواند منجر به کمبود آهن شود.
اگر شما نیاز به اجتناب از مواد حساسیت زای خاص غذایی دارید (مانند گلوتن در صورت ابتلا به بیماری سلیاک)، داشتن یک رژیم غذایی محدود می تواند دریافت تمام تغذیه مورد نیاز را برای شما دشوار کند. برای شما مفید خواهد بود که با یک متخصص تغذیه ثبت شده برای شناسایی نیازهای تغذیه ای خود و ایجاد برنامه های غذایی مناسب آنها همکاری کنید.
اگر به دلیل کمبود آهن کم خون هستید، ممکن است لازم باشد در رژیم غذایی خود تغییراتی ایجاد کنید. خوردن غذاهای غنی از آهن بیشتر یا محدود کردن غذاهایی که می توانند مانع جذب آهن شوند، دو استراتژی است که دکتر شما پیشنهاد می دهد. شاید لازم باشد از مکمل های آهن استفاده کنید یا سایر ویتامین ها و مواد معدنی را که به بدن شما کمک می کند تا از آهن استفاده کند مانند اسید فولیک، ویتامین B12 و ویتامین C استفاده کنید.
اگر شرایط پزشکی خاص یا عوامل خطرساز مانند بارداری، قاعدگی نا منظم، رژیم گیاهخواری یا وگان یا بیماری سلیاک دارید، احتمال کم خونی در شما بیشتر است. اگر کم خونی شما شدید است یا به تغییر در رژیم غذایی شما پاسخ نمی دهد، ممکن است نیاز به انتقال خون یا تزریق آهن داشته باشید تا سطح بدن شما به حالت طبیعی برگردد.
در اینجا برخی از روش طبیعی برای کم خونی وجود دارد که می توانید امتحان کنید
1. مصرف ویتامین C را افزایش دهید
کم خونی تمایل به ضعف سیستم ایمنی بدن شما دارد و بنابراین ممکن است بیشتر در معرض عفونت و بیماری های التهابی باشید. دوزهای کافی ویتامین C می تواند از درون به شما کمک کند و در عین حال به جذب آهن نیز کمک کند. به پرتقال توجه کنید یا حتی می توانید هر روز یک لیوان آب لیمو بنوشید.
2. ماست با زردچوبه
دکتر ونزانت لاد در کتاب خود، “داروهای خانگی آیورودا” پیشنهاد می کند کسانی که از کم خونی نوع کاپا رنج می برند باید یک فنجان ماست دو بار در روز، صبح و بعد از ظهر، با یک قاشق چایخوری زردچوبه میل کنند. در کم خونی از نوع kapha، ممکن است فرد دچار تورم شود و پوست سرد و نرم شود. این دارو به تعادل کاپا در بدن کمک می کند.
3. سبزیجات سبز رنگ بیشتری بخورید
مقادیر زیاد کلروفیل موجود در سبزیجات سبز مانند اسفناج، کرفس، برگ خردل و کلم بروکلی منبع خوبی از آهن است. به خاطر داشته باشید که بهتر است اسفناج پخته شود زیرا برگ های آن به صورت خام حاوی اسید اگزالیک هستند و ممکن است از جذب آهن در بدن جلوگیری کنند.
4. نوشیدنی
آب چغندر تازه یا آب انار به عنوان خون سازهای عالی و همچنین تصفیه کننده خون عمل می کند. چغندر غنی از اسید فولیک است که می توانید آنها را با سیب یا هویج ترکیب کنید. از طرف دیگر، انار سرشار از آهن و مواد معدنی دیگر مانند مس و پتاسیم هستند. هر دو این آب میوه ها، اگر به طور منظم مصرف شوند، می توانند با پشتیبانی از جریان خون سالم، سطح انرژی شما را تقویت کرده و احساس تحرک بیشتری بدهند.
5. آب مس
آب مس در طب آیورودا بسیار سالم قلمداد می شود. دکتر ونزانت لاد همچنین توصیه می کند که هر روز صبح و شب آب در ظرف مسی ذخیره شود. این امر به بدن شما با مواد معدنی طبیعی کمک می کند و همچنین برای درمان ریزش مو بسیار مفید است.
6. دانه کنجد
خوردن دانه کنجد یکی دیگر از روش های عالی در افزایش مصرف آهن به ویژه دانه های کنجد سیاه است. می توانید دانه های کنجد را به مدت دو تا سه ساعت در مقداری آب خیس کنید و سپس آنها را به صورت خمیر مصرف کنید. این را هر روز با یک قاشق چای خوری عسل میل کنید.
7. کشمش و خرما
این میوه های خشک ترکیبی از آهن و ویتامین C را ارائه می دهند. این بدن را قادر می سازد تا آهن را به سرعت و به طور موثر از آنها جذب کند. یک مشت کشمش و یک یا دو عدد خرما برای صبحانه یا میان وعده بخورید. آنها همچنین به شما انرژی فوری می دهند.
منبع:
verywellhealth
ndtv
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه