معاون بهداشتی وزیر بهداشت اعلام کرد سه استان سیستان، هرمزگان و جنوب کرمان هنوز با بیمار مالاریا مواجه هستند.
مالاريا چيست؟
- مالاریا به وسیله پشه آنوفل منتقل میشود و بیماری مناطق گرمسیری است.
- انگل مالاریا زندگی دو مرحلهای دارد. در یک مرحله با گزش پشه، انگل مالاریا به روده پشه انتقال یافته در آنجا تکثیر مییابد و آماده شروع مرحله بعدی زندگی و تکثیر در بدن یک انسان سالم میشود که این مرحله با گزش بعدی و ورود به بدن انسان آغاز میشود.
- پشه آنوفل درحین گزش، علاوه بر مکش خون، مقداری از بزاق آلوده خود را وارد خون انسان میکند.
- انگل مالاریا پس از ورود به بدن انسان در کبد تکثیر پیدا کرده و سپس با پاره کردن سلولهای کبد وارد خون میشود. در خون گلبولهای قرمز را مورد حمله قرار داده و با استفاده از هموگلوبین تولید مثل میکند.
- با افزایش تعداد انگل بیماری مالاریا، علایم اولیه بیماری که تب است نمایان میشود. تب در این بیماری سیکلهای 2 تا 3 روزه دارد. یعنی بین دورههای تب، 2 یا 3 روز تب قطع میشود.
- مالاریا انواع متفاوتی دارد و عمدهترین مشکل مقابله با این بیماری، مقاومت پشه و انگل این بیماری در مقابل حشره کشها و داروهای ضد انگل مختلف است.
علایم گزش پشه ناقل مالاریا
- تب و لرزهای شدید و سیکل دار
- ضعف و خستگی
- اختلال در هوشیاری
- اختلال تنفسی
- خونریزی غیر عادی از لثه و بینی
- سر درد و بدن درد
- بزرگ شدن طحال
- کم خونی
- افت قند خون
- رنگ پریدگی کف دستها یا ناخنها
- ادرار تیره رنگ
پیشگیری
- موثرترین راه پیشگیری، اجتناب از سفرهای غیرضروری به مناطق مالاریاخیز است اما در صورت سفر، خوابیدن در پشه بند و استفاده از کرمهای ویژه جلوگیری از گزش پشه توصیه میشود.
- قرار دادن گیاه اکالیپتوس در محل اقامت هم به علت بوی خاص این گیاه، از نزدیک شدن پشهها جلوگیری میکند.
مالاريا در ايران:
دکتر سیاری در همایش روز جهانی بهداشت با موضوع “گزش کوچک تهدید بزرگ” اعلام کرد: سه استان سیستان، هرمزگان و جنوب کرمان هنوز با بیماری مالاریا مواجه هستند که خطر بزرگی است.
وی با بیان اینکه بیماریهای منتقله از ناقلین 50 درصد سلامت مردم دنیا را تهدید میکند، گفت: سالی یک میلیون نفر در اثر این بیماری فوت میکنند و این مسئله بزرگی است زیرا توسط ناقلین صورت میگیرد و دست ما نیستند مثلا ممکن است یک نیمه شب پشهای فرد را نیش بزند و همین باعث انتقال مالاریا و سالک شود.
وی با اشاره به اینکه این بیماریها واکسن ندارند و کنترل آنها ساده نیست به ارتباط شیوع این بیماریها با توسعه اشاره کرد و گفت: در کنار سدسازی که در کشور ما رشد داشته است موش و پشه که ناقلین بیماری هستند نیز افزایش یافته است. پس میبینید در کنار توسعه، بیماری هم میآید.
وی همچنین با اشاره به ارتباط این بیماریها با فقر و عقب ماندگی گفت: به صورت بالفعل فقط سه نوع از این بیماریها کشور ما را تهدید میکند اما به صورت بالقوه تهدیدهای دیگری هم وجود دارد به طور مثال حمل و نقل و مسافرتها میتوانند تهدید کننده باشد.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه