شیر نارگیل یک نوشیدنی بسیار مقوی است که اخیرا در بین مردم بسیار محبوب شده است. این نوشیدنی محبوب یک جایگزین مناسب شیر گاو می باشد که دارای خواص درمانی زیادی است. در این مطلب نگاه دقیقی به این نوشیدنی و خواص آن می کنیم.
شیر نارگیل چیست؟
شیرنارگیل از گوشت میوه نارگیل ، که از درخت نارگیل رشد می کند به وجود می آید. این نوشیدنی معمولا در غذا های تایلندی و جنوب شرقی آسیا دیده می شود که از محبوبیت زیادی در کشور های هند، هاوایی و برخی از کشور های آمریکای جنوبی بر خوردار است.
بر خلاف آب نارگیل، شیر نارگیل به صورت مایع به وجود نمی آید.با مخلوط گوشت نارگیل با آب آن یا آب معمولی به صورت نصف به نصف شیرنارگیل به دست می آید.
آب نارگیل حاوی 94% آب می باشد و چربی و مواد مغذی کمتری نسبت به شیرنارگیل دارد. شیر نارگیل از گوشت نارگیل قهوه ای بالغ به دست می آید و در بسیاری از غذا های سنتی در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد.
شیرنارگیل در چه مدل هایی ساخته می شود؟
شیر نارگیل عمدتا به دو صورت نازک و ضخیم طبقه بندی می شود که بر اساس مقدار نارگیل استفاده شده در آن می باشد.
غلیظ: گوشت نارگیل را به طور ریز رنده کرده و در آب می جوشانیم تا به خوبی مخلوط شود و سپس آن را از صافی رد می کنیم که اندازه تور های صافی ضخامت شیرنارگیل را تعیین می کند.
رقیق: پس از ساخت شیرنارگیل غلیظ تفاله های باقی مانده آن را در آب می جوشانیم و با کمک فشار دست از صافی رد می کنیم.
شیرنارگیل غلیظ در در غذا های سنتی و دسر ها مورد استفاده قرار می گیرد و شیر نارگیل رقیق در سوپ ها و سس های مختلف استفاده می شود.
کنسرو شیرنارگیل شامل شیرنارگیل های غلیظ و رقیق می باشد که شما می توانید به راحتی در خانه نسبت به نیاز خود ضخامت آن را تنظیم کنید.
خواص شیر نارگیل و مواد مغذی موجود در آن
شیرنارگیل را می توان یک غذای مغذی با کالری زیاد حساب کرد. حدود 93% از کالری شیرنارگیل را چربی ها، از جمله چربی های اشباع شناخته شده نظیر تری گلیسیرید با زنجیره متوسط تشکیل می دهد. همچنین این نوشیدنی منبع خوبی از مواد معدنی و ویتامین های مختلف است.یک فنجان 250 گرمی شیرنارگیل حاوی ترکیبات زیر است:
- کالری: 552
- چربی: 57 گرم
- پروتئین: 5 گرم
- کربوهیدرات: 13 گرم
- فیبر: 5 گرم
- ویتامین س : 11%
- فولات: 10%
- آهن: 22%
- منیزیم: 22%
- پتاسیم: 18%
- مس: 32%
- منگز: 110%
- سلئیوم: 21%
علاوه بر این محققان بر این باورند که در نوشیدنی شیرنارگیل پروتئین منحصر به فردی است که دارای خواص درمانی می باشد ولی با این حال برای اثبات این حرف تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. شیرنارگیل یک نوشیدنی با کالری بالا و چربی های اشباع زنجیره متوسط است.همچنین علاوه بر این شیرنارگیل حاوی بسیاری مواد مغذی دیگر می باشد.
تاثیر شیرنارگیل بر روی وزن و متابولیسم:
برخی شواهد مبنی بر تاثیر تری گلیسیرید با زنجیره متوسط بر روی کاهش وزن وجود دارد. حدود نیمی از چربی نارگیل را یک اسید چرب با زنجیره متوسط به نام اسید لوریک تشکیل می دهد. همچنین نارگیل حاوی مقدار کمی از اسید کاپریک و اسید کاپریلیک می باشد.
بر خلاف دیگر زنجیره های چربی، زنجیره های متوسط از دستگاه گوارش به کبد در جایی که از آن ها برای تولید انرژی بدن استفاده می شود، منتقل می شود. بنابراین چربی های زنجیره متوسط خیلی کم پیش می آید که به عنوان چربی در بدن ذخیره شود. همچنین تحقیقات بر روی این مسئله نشان می دهد چربی های زنجیره متوسط ممکن است به کاهش اشتها و جذب کالری در بدن کمک کند.
در یک مطالعه کوچک بر روی مردانی که اضافه وزن دارند، محققان به بعضی از آن ها 20 گرم روغن با زنجیره متوسط دادند و متوجه شدند کسانی که از روغن با زنجیره متوسط استفاده کردند 272 کالری نسبت به کسانی که از سایر روغن ها استفاده کردند کمتر کالری جذب کردند.
تحیقات نشان داده چربی با زنجیره متوسط موجود در نارگیل می تواند مصرف کالری و سوزاندن چربی در بدن را افزایش دهد.
چند مطالعه کنترل شده بر روی افراد چاق که دارای بیماری های قلبی هستند نشان داده است که مصرف روغن نارگیل باعث کاهش وزن بدن و چربی شکم می شود و همچنین سلامت قلب آن ها نیز بهبود یافته است.
اگر چه هیچ مطالعه ای به طور مستقیم در تاثیر شیر نارگیل بر روی سوخت و ساز بدن انجام نشده است اما تحقیقات زیادی تاثیر روغن نارگیل بر کاهش وزن را نشان می دهد. مهم ترین اثر شیرنارگیل بر کاهش وزن، اسید های چرب موجود در آن است. همچنین این اسید های چرب زنجیره متوسط در نارگیل ممکن است اشتها را کاهش داده و با افزایش متابولیسم در بدن به کاهش چربی های شما کمک کند.
اثرات شیر نارگیل بر کلسترول و سلامت قلب:
از آن جایی که چربی اشباع در شیرنارگیل بالاست مردم ممکن است از مفید بودن آن برای قلب تعجب کنند. تا کنون تحقیقات زیادی برای بررسی دقیق شیر نارگیل انجام نشده است اما یک مطالعه در این باره نشان می دهد که این نوشیدنی ممکن است کلسترول بدن را تنظیم کند.
یک مطالعه بر روی 60 مرد که به مدت 8 هفته سوپ شیر نارگیل مصرف کرده اند نشان می دهد که کلسترول خون آن ها 18% افزایش داشته است. اگر چه با مصرف شیر نارگیل سطوح کلسترول بدن افزایش داشته است، اما تری گلیسیرید در مقایسه با سایر چربی ها کاهش پیدا کرده است.
اسید های چرب شیر نارگیل ممکن است با کاهش فعالیت های گیرنده باعث افزایش کلسترول در خون شود. بررسی ها در این باره بر روی افراد مشابه نشان می دهد پاسخ کلسترول به اسید لوریک ممکن است در افراد متفاوت باشد.همچنین ممکن است به مقدار رژیم غذایی فرد بستگی داشته باشد.
دریک مطالعه بر روی زنان سالم که به جای 14% از چربی های اشباع نشده از اسید لوریک استفاده کردند حدود 16% افزایش کلسترول نشان داده شده است. در مطالعه ای دیگر این مقدار را به 4% رساندند که متوجه شدند تاثیر خیلی کمی بر روی کلسترول داشته است.
به طور کلی می توان گفت مصرف نارگیل باعث افزایش کلسترول و تری گلیسیرید می شود.
دیگر مزایا و خواص بالقوه شیرنارگیل:
شیرنارگیل ممکن است باعث کاهش التهاب شود.در مطالعه ای بر روی حیوانات نشان می دهد عصاره نارگیل باعث کاهش التهابات در بدن می شود. همچنین در مطالعه ای دیگر بر روی موش ها نشان می دهد که مصرف شیرنارگیل 54% زخم معده موش را کاهش داده است.
یکی دیگر از خواص نارگیل مبارزه با ویروس ها و باکتری ها است.اسید لوریک موجود در نارگیل باعث از بین رفتن ویروس ها و باکتری ها بوده و در نتیجه باعث کاهش عفونت در بدن می شود که شامل ویروس ها و باکتری ها در دهان شما هم می شود.
عوارض جانبی مصرف نارگیل:
مگر اینکه شما به نارگیل حساسیت داشته باشید که آن هم در مقایسه با گرده درخت و بادام زمینی بسیار نادر می باشد.
در گونه های کنسرو مواد غذایی ماده ای شیمیایی به نام بیسفنول می باشد که می تواند به مواد غذایی شسته شده نفوذ کند و با مشکلات تناسلی و سرطان در ارتباط است.
در این مورد هم خوشبختانه کنسرو های شیرنارگیل با بسته بندی bpa در بازار موجود می باشد که به شما توصیه می کنیم از این نوع محصولات استفاده کنید.
روش استفاده از شیر نارگیل:
گر چه شیرنارگیل بسیار مغذی و دارای کالری زیادی می باشد، اما این را به یاد داشته باشید در هنگام استفاده به دستور العمل استفاده از آن توجه کنید.
ایده هایی برای استفاده از شیرنارگیل در رژیم غذایی:
- اگر شما در خانه فقط یک زوج تنها هستید یک قاشق غذا خوری شیر نارگیل به قهوه خود اضافه کنید.
- شما می توانید مقدار کمی از آن را به توت یا پاپایا ریز شده اضافه کنید.
- اضافه کردن چند قاشق غذا خوری به دسر یا غلات پخته شده.
دستور العمل های سالم استفاده از شیر نارگیل عبارت اند از:
- مخلوط کردن با گوشت مرغ و ادویه
- پختن با اسفناج و نخود با آبلیمو
- مخلوط کردن با آبمیوه های گرمسیری
- خوردن با شیر شکلات
معیار های انتخاب بهترین شیرنارگیل عبارت اند از:
- انتخاب محصول با ترکیبات آب و نارگیل بدون هیچ مواد نگه دارنده و یا تشکیل دهنده
- خرید کنسرو های شیرنارگیل با بسته بندی های bpa
- استفاده از شیرنارگیل های کارتنی ( این نوع از شیرنارگیل ها شیرین نشده هستند و چربی و کالری کمتری نسبت به نمونه کنسرو شده دارند. توصیه می شود همیشه از مارک های بدون مواد نگه دارنده استفاده کنید. )
برای خرید شیرنارگیل کم کالری از مدل رقیق آن استفاده کنید که شامل 250 کالری در هر فنجان می باشد.
توجه داشته باشید برای داشتن تازه ترین و سالم ترین شیرنارگیل با توجه به دستور العمل ساخت خودتان آن را درست کنید.
پیام خانگی:
شیرنارگیل یک غذای کامل، مغذی و همه کاره می باشد که همیشه در دسترس است و همچنین شما می توانید برای تاثیر بهتر در رژیم غذایی خود به مقدار متوسط از آن استفاده کنید.
جهت مطالعه بیشتر:
۵ مزیت روغن نارگیل ( فواید روغن نارگیل )
منبع : اتوریتی نوتریون
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه