افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی، داشتن یک رژیم غذایی سالم به این معنا است که در رژِیم غذاییشان تغییراتی ایجاد کنند و شاید به این معنا باشد که از خوردن غذا یا نوشیدنی مورد علاقهشان دست بکشند. غذاهای زیادی وجود دارد که حتی سالم هم به شمار میروند، اما بیماران کلیوی نمی توانند آنها را مصرف کنند.
همه ی ما میدانیم که آب یکی از بهترین گزینه ها برای دفع سنگ کلیه است با این حال خوردنی هایی هستند که دارای سطوح بالایی از مواد معدنی مثل سدیم، پتاسیوم و فسفر باشند و باعث می شوند تا کلیه ها تحت فشار قرار گیرند و آسیب بیشتری به آنها وارد شود. هر چه بیماری کلیوی پیشرفته تر باشد، محدودیت های غذایی بیشتری وجود خواهد داشت.
در این مقاله 6 غذایی که بیماران کلیوی باید از خوردن آنها اجتناب کنند را بررسی خواهیم کرد.
1 -غذاهایی با پروتئین بالا، به خصوص محصولات حیوانی
محصولات حیوانی مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخم مرغ غذاهایی با پروتئین بالا محسوب می شوند. بدن شما برای ساخت عضله و ترمیم بافت ها به پروتئین نیاز دارد. اما پروتئین مواد زائدی بر جای میگذارد که بدن باید به از بین بردن آنها نیز بپردازد. انجام این کار بر عهده کلیه است. پروتئین بیش از حد کار کلیه ها را سخت خواهد کرد و به آسیب دیدن آنها سرعت خواهد بخشید. اما از آنجایی که به مقداری پروتئین نیاز است، شما میتوانید آن را از سبزیجات، میوه ها، نان های کم سدیم، برنج و ماکارونی دریافت کنید.
2 -نمک و غذاهای شور
نمک یا سدیم یکی از افزودنی های رایج برای بسیاری از غذاهایی است که ما از آنها لذت میبریم و بیشتر شامل غذا های فرآوری شده میشوند. همچنین، نمک نقش بسیار موثری در میزان مایعات بدن شما دارد. مایعات بیش از حد، بر فشار خون تاثیر میگذارند و می توانند باعث بیماری های قلبی و ریوی شوند. معمولا کلیه های سالم به حفظ تعادل مناسب مایعات کمک میکنند، اما اگر بیماری کلیوی دارید، این موضوع در مورد شما صدق نمی کند. بنابراین از خوردن محصولاتی با سدیم بالا مانند سس سویا، غذا های بسته بندی و فرآوری شده خودداری نمایید.
غذا هایی با سدیم پایین را انتخاب کنید و هنگام آشپزی در منزل، به جای استفاده از نمک، از ادویه ها و گیاهان برای طعم دادن به غذا ها استفاده کنید و نمکدان را از میز غذایتان حذف کنید. به این کار برای استفاده از آن، کمتر دچار وسوسه خواهید شد.
3 -میوهها و سبزیجات سرشار از پتاسیم
پتاسیم، کلیه ها را تحت فشار قرار می دهد، بنابراین باید در رژیم بیماران کلیوی محدود شود. بسیاری از میوه ها مثل خربزه، موز، پرتقال، آلو و گوجه فرنگی و حتی آب میوه آنها، سرشار از پتاسیم هستند. میزان این مواد معدنی در سایر مواد غذایی مانند محصولات لبنی، آووکادو، سبوس، لوبیا، عدس و آجیل نیز بیشتر است. ممکن است متعجب شوید اما پتاسیم در نوشابه های تیره و همچنین پانچ های میوه، غذا های کنسروی و چای سرد بیشتر است.
به عنوان غذا های کم پتاسیم می توان به سیب، انگور، توت فرنگی، گل کلم، نان سفید، نان پیتا یا تافتون، مرغ های کوچک (جوجه) و برنج سفید اشاره کرد.
4 -غذا های حاوی فسفر یا فسفات
فسفر به بدنتان کمک میکند تا استخوان و دندان ها را بسازد و همچنین به بدن کمک میکند تا از چربی و کربوهیدرات ها استفاده کند. اما اگر از بیماران کلیوی به شمار می روید، مصرف این نوع مواد برای شما محدود است. غذا هایی که باید از خوردن آنها پرهیز کنید شامل محصولات لبنی، شکلات، غذاهای چاشنیدار و فرآوری شده، بکینگ پودر، نانهای سبوس دار، غلات سبوس دار، جو دو سر، آجیل، تخمه آفتابگردان و نوشابه های تیره میشود. غذا هایی که فسفر کمتری دارند شامل موارد زیر می شوند: ذرت، غلات برنج، ذرت بو داده (بدون نمک)، نان خمیر ترش، نان فرانسوی یا ایتالیایی، لیموناد، برخی از نوشابههای گازدار که رنگ تیرهای ندارند.
5 -غذاهایی با کلسیم بالا، از جمله مکملهای کلسیم
یکی دیگر از مواد معدنی مهم کلسیم است؛ اما کلسیم برای کلیه ها سنگین است. شناخته شده ترین غذا های کلسیم دار، محصولات لبنی هستند. اما کلسیم در بسیاری از غذا های دیگر در مقادیر بالا نیز وجود دارد. بنابراین با اجتناب از خوردن آن غذا ها، به کاهش کلسیم و فسفر در رژیم غذایی خود کمک کنید. اگر از مکمل های کلسیم و یا ویتامین دی استفاده می کنید، این موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید؛ احتمال دارد مجبور به قطع آن شوید.
6 -مشروبات الکلی
اکثر مردم این موضوع را میدانند که مصرف الکل می تواند بر کبد تاثیر بگذارد اما آیا میدانید که مصرف الکل بر کلیه ها نیز تاثیر خواهد گذاشت. محققان دریافته اند که در صورتی که کبد آسیب ببیند، ممکن است کلیه ها بیشتر آسیب ببینند. همچنین، الکل باعث کاهش آب بدن می شود که این میتواند بر نحوه فیلتر کردن سموم توسط کلیه ها تاثیر بگذارد. علاوه بر این، فشارخون بالا برای کلیه ها مضر است و الکل زیاد میتواند فشار خون را بالا ببرد.
آدرس مطب دکتر کرمی متخصص ارولوژی تهران، خیابان شریعتی،قلهک،روبروی مسجد قلهک ،کوچه سجاد ، ساختمان پزشکان سجاد، پلاک ۷۰ می باشد. برای اطلاعات بیشتر یا تعیین نوبت می توانید با شماره ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ تماس بگیرید و یا از وب سایت ما به نشانی https://drkarami.com/ دیدن کنید.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه