تبلیغ رپورتاژ

10 بیماری سیستمیک که با معاینه چشم تشخیص داده می شوند

تقویم فارسی اندروید
معاینه چشم
معاینه چشم

شاید برایتان جالب باشد که بدانید بسیاری از بیماری‌های سیستماتیک بدن، با معاینه چشم قابل تشخیص هستند. به‌همین دلیل است که همواره متخصصین توصیه می‌کنند به طور ساله یا هر شش ماه یک بار به چشم پزشک مراجعه کنید. زیرا معاینه چشم تنها مربوط به سلامتی خود چشم نمی‌شود، بلکه می‌تواند بیماری‌های پنهان در بدن را تشخیص دهد تا فرد هر چه زودتر نسبت به درمان آن اقدام کند. در این مطلب به معرفی 10 بیماری سیستمتیک ،که از طریق معاینه چشم قابل تشخیص هستند، خواهیم پرداخت.

اگر تمایل به خرید عینک آفتابی ایرانی و یا عینک طبی ایرانی با بهترین متریال و قیمت دارید صاپتیک استور به عنوان یک فروشگاه آنلاین عینک این محصولات را ارائه می دهد.

چگونه می‌توان از طریق بیماری را تشخیص داد؟

طبق تحقیق و مطالعه متخصصین چشم پزشک، معاینه چشم پزشکی یکی از معدود معاینه‌هایی است که بدون نیاز به تست خون یا جراحی می‌توان درون بدن را مشاهده کرد. رگ‌های خونی و بافت سیستم عصبی که به سمت مغز در جریان است، از طریق چشم که به اصطلاح پنجره بدن نامیده می‌شود، قابل دیدن خواهد بود. در ادامه به بررسی 10 بیماری شایع در بدن که از طریق معاینه قابل تشخیص است می‌پردازیم.

چشم پزشک

بیماری سیستمیک که با معاینه چشم تشخیص داده میشوند

1-فشار خون بالا

در اثر سرفه کردن یا عطسه کردن شدید، ممکن است چشم‌ها قرمز شوند که امری طبیعی است؛ اما گاهی اوقات این قرمزی و مشاهده رگ‌های خونی زیاد ممکن است نشانه فشار خون بالا باشد. باد کردن چشم‌ها می‌تواند دلیل دیگر فشار خون بالا باشد. در برخی مواقع فشار خون بالا می‌تواند باعث تاری دید، سر درد، هیپر کلسترمی و دید خالدار شود. بخاطر فشار خون شبکیه  چشم که بافت حساس به نور در پشت چشم است، ممکن است آسیب ببیند و خونریزی کند. از طرفی تاری دید و از دست دادن کامل بینایی از علائم آسیب شبکیه است. اگر علاوه بر فشار خون بالا (که باعث رتینوپاتی دیابتی می‌شود) ، فرد مبتلا به  دیابت نیز باشد،  وضعیت چشم ها حتی بدتر می‌شود.

فشار خون

2- دیابت

دیابت از دیگر بیماری‌های سیستماتیک  است که با معاینه چشم می‌توان آن را تشخیص داد. جالب است بدانید بسیاری از افرادی که مبتلا به دیابت هستند، حتی ممکن است هیچ اختلالی در بینایی خود نداشته باشند اما در معاینه چشم پزشکی دکتر به راحتی می‌تواند علائم پنهان دیابت را تشخیص دهد. همانطور که می‌دانید دیابت می‌تواند در صورت عدم پیشگیری و رعایت رژیم خاص، به شبکیه چشم آسیب بزند. فردی که مبتلا به دیابت است ممکن است دچار تاری دید، خون ریزی در چشم، تورم یا جدا شدن شبکیه شود که این علائم در اثر کنترل نشدن سطح قند خون بوجود می‌آید.

در روزهای ابتدایی این آسیب به هیچ عنوان دیده نمی‌شود و فرد دید شفاف و واضحی دارد. اما در معاینه، پزشک با استفاده از دستگاه تصویربرداری شبکیه می‌تواند تشخیص دهد که شبکیه چشم آسیب دیده یا خیر.

دیابت

3- بیماری‌های قلبی

از آنجایی که سلامت چشم شما به سلامت قلبتان متصل است، معاینه چشم به تشخیص بیماری‌های قلبی عروقی مانند گرفتگی شریان‌ها کمک می‌کند. اگر شخصی بیماری قلبی داشته باشد، پزشک با استفاده از دستگاه معاینه چشم پزشکی رسوب پلاک را در چشم او تشخیص می‌دهد. پلاک‌های خونی اگر به سمت مغز بروند ممکن منجر به سکته می‌شوند. کاهش جریان خون نیز منجر به بیماری قلبی می‌شود که از طریق معاینه چشم قابل تشخیص است.

تشخیص بیماری‌های قلبی

4- رماتیسم مفاصل

رماتیسم مفاصل بیماری مزمنی است که بر روی مفاصل اثر گذاشته و می‌تواند چشم را نیز مورد هدف قرار دهد. یکی از دلایل شایع رماتیسم مفاصل چشمی خشک است. این بیماری می‌تواند بر روی سفیدی چشم نیز اثر گذاشته و باعث عفونت آن شود. دلیل این اتفاق این است که رماتیسم روی کلاژن، که اصلی‌ترین ترکیب برای اتصال بافت بدن است، تاثیر می‌گذارد. بیشتر بافت صلبیه یا همان سفیدی چشم نیز از کلاژن تشکیل شده است.

رماتیسم

5- اختلال تیروئید

برجستگی یا تورم تخم چشم، یکی از دلایل تیروئید پرکار است. علائم و عوارض چشمی تیروئید ناشی از التهاب بافت اطراف چشم است. اشک ریزش، قرمزی، حساسیت به نور، ورم پلک و انقباض ( رترکشن ) پلک از علائم اولیه ی این بیماری هستند.گاهی اوقات با خشکی چشم  نیز خودش را نشان می‌دهد. این بیماری می‌تواند بینایی فرد را تهدید کند. تورم بافت چربی طبیعی در کاسه چشم می تواند منجر به فشار چشم به سمت جلو و ایجاد برجستگی و یا برآمدگی متغیر در یک یا دو چشم شود.  از طرفی می‌تواند با ایجاد کشش یا فشار به عصب بینایی منجر به کاهش توانایی عضلات و حرکت آزادانه‌ی چشم در جهات مختلف شود و در نتیجه منجر به خستگی چشم، درد در چشم و دوبینی می‌شود. لذا درصورت مشاهده هرگونه تورم یا خشکی چشم باید فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید.

تیروئید
تیروئید

6- بیماری پارکینسون

مطالعات نشان داده است، افراد مبتلا به بیماری پارکینسون، در مراحل ابتدایی بیماری از عارضه لرزش چشم رنج می‌برند. اکثر این بیماران اختلالات چشمی دارند. منظور از اختلالات چشمی تاری دید، خشکی چشم، مشکل در انطباق سریع با نور و درک عمق فضا و مشکلاتی مثل عدم تشخیص اشیاست.  با تکنولوژی دستگاه معاینه چشم، این لرزش‌ها قابل تشخیص خواهند بود و پزشک می‌تواند بیماری پارکینسون را در فرد تشخیص دهد.

پارکینسون

7- سرطان

پلک‌ها، یکی از شایع‌ترین قسمت‌هایی هستند که در اثر تابش نور آفتاب دچار سرطان پوست می‌شوند. بسیاری از تومورها مانند تومور درون سینه و نواحی دیگر می‌توانند در ساختار بصری چشم پخش شوند. در بیماران مبتلا به تومورهای اربیتال (مداری)، متوجه یک سری بیرون زدگی در کره ی چشم و یا دو بینی در چشم می شویم. سرطان های عفونی و التهابی  در ناحیه چشم می‌توانند موجب درد شوند. زمانی که بیماران، سی تی اسکن یا ام ار آی سر، سینوس‌ها و مدار چشم را انجام می‌دهند، تومورهای مداری با شیوع کمتر، به طور تصادفی تشخیص داده می‌شوند. تومورهای التهابی می‌توانند در پشت و یا اطراف چشم اتفاق بیفتند. شرایطی که چشم بیرون زده می‌شود پروپتوزیس نامیده می‌شود. گاهی این برآمدگی به پلک‌های چشم  فشار آورده و مانع بسته شدن آن می‌شود.

8- فلج چندگانه

فلج چندگانه بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی در بدن دچار اختلال عملکرد شده و به اشتباه به فیبرهای عصبی موجود در سیستم عصبی مرکز حمله می‌کند و به آن آسیب می‌زند. وقتی التهاب اتفاق می‌افتد، اغلب مردم ناحیه‌ای که دچار التهاب شده است را تشخیص می‌دهند و یکی از شایع‌ترین قسمت‌هایی که دچار التهاب شده و به این اختلال در سیستم ایمنی واکنش نشان می‌دهد، عصب‌های بینایی هستند.

در طول معاینه چشم، پزشک می‌تواند شبکیه چشم را علاوه بر عصب بینایی مورد بررسی قرار دهد. عصب بینایی مجموعه‌ای از بافت‌های عصبی هستند که پیام‌های تصویری را از طریق چشم به مغز ارسال می‌کنند. زمانی که عصب بینایی سالم باشد، فیبر عصبی و رگ‌های خونی قابل مشاهده خواهند بود. اگا اگر عصب بینایی رنگ پریده باشد، یعنی دچار آسیب شده است.

9- کلسترول بالا

مشاهده حلقه‌ای زرد یا آبی در اطراف قرینه ممکن است نشانه کلسترول بالا به خصوص در افراد بالای 40 سال باشد. مسدود شدن رگ‌های خونی قرنیه نیز می‌تواند نشانه کلسترول بالا باشد. در صورت عدم رعایت رژیم غذایی سالم، کلسترول بالا منجر به سکته می‌شود و بسیار خطرناک است.

10-سکته

گاهی اوقات رگ‌های خونی قرنیه دچار خون لختگی و انسداد جریان خون می‌شوند. این انسداد می‌تواند به بینایی فرد آسیب بزند و دید او را تاریک کند. این نشانه احتمال خطر سکته را افزایش می‌دهد. گاهی اوقات از دست دادن بخشی از بینایی ناشی از آسیبی است که در اثر سکته‌‌ای در گذشته بوجود آمده است.

 

علائم بصری سکته چیست؟

  • از دست دادن بینایی در یک چشم پس از بیدار شدن از خواب
  • دوگانگی در دید یا دو بینی
  • مشکل در مسیریابی
  • برخورد کردن با افراد یا اشیا
  • غفلت بصری
  • تومورهای خوش خیم

معاینه چشم هر چند وقت یکبار باید باشد؟

بیشتر پزشکان و متخصصین چشم توصیه می‌کنند که فاصله معاینه چشم باید بین یک یا حداکثر دو سال باشد. اما بهتر است هر زمان که احساس کردید چشمتان دچار آسیب شده یا بینایی‌تان مختل شده است، فورا به چشم پزشک مراجعه کنید.

معاینه چشم

علائم بیماری چشم چیست؟

  • التهاب
  • خستگی چشم
  • سوزش چشم
  • خشکی چشم
  • مرطوب شدن چشم
  • تاری دید
  • خون مردگی و قرمز شدن چشم

اگر هر کدام از این علائم را تجربه کردید، ممکن است نشان دهنده یک بیماری سیستماتیک یا یک بیماری مربوط به چشم باشد؛ بنابراین باید در سریع‌ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.

شایع ترین بیماری های چشمی کدام هستند؟

به طور خلاصه شایع‌ترین بیماری‌های چشمی عبارت اند از:

  • نزدیک بینی چشم
  • دوربینی چشم
  • آستیگماتیسم یا کژ بینی
  • پیر چشمی
  • آب مروارید
  • آب سیاه
  • کور رنگی
  • شب رنگی
  • گل مژه
  • تنبلی چشم
  • انحراف چشم
چشم پزشک

مراجعه منظم به چشم پزشک می‌تواند علاوه بر جلوگیری از بیماری‌های سیستمیک، از تشدید بیماری‌های چشمی نیز جلوگیری کند.

کلام پایانی

در این مطلب صاپتیک استور، به معرفی 10 بیماری سیستمتیک که با معاینه چشم تشخیص داده می‌شوند، پرداختیم. بیماری‌های مختلف دیگری از جمله کمبود ویتامین، سارکوئیدوز، بیماری‌های مراقبتی جنسی و … از طریق معاینه چشم قابل تشخیص خواهند بود اما ما در این مطلب به ده مورد از شایع‌ترین آن‌ها اشاره کردیم. همانطور که گفتیم چشم‌ها پنجره‌ای به درون بدن هستند و بسیاری از بیماری‌ها می‌توانند از طریق چشم خودشان را نمایان کنند. بنابراین با مراجعه به موقع به چشم پزشک می‌توانید از بروز بسیاری از این بیماری‌های پیشگیری کنید.

اضافه کردن دیدگاه

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی