سلامت سلامت جسمي

سوء تغذيه در كمين كودكان ايراني !

به طوری که شاهد هشدارهایی از این دست هستیم که «اضافه وزن و چاقی» در دوران کودکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، بیماری‌های قلبی - عروقی، سرطانها، چربی و فشارخون بالاست و خانواده‌ها باید بیشتر مراقب باشند...
تقویم فارسی اندروید

به طوری که شاهد هشدارهایی از این دست هستیم که «اضافه وزن و چاقی» در دوران کودکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، بیماری‌های قلبی – عروقی، سرطانها، چربی و فشارخون بالاست و خانواده‌ها باید بیشتر مراقب باشند.

 چاقي در كودكان

  کودکان چاق، بزرگسالان چاق‌تر

بر اساس تحقیقات انجام شده، بیش از ۷۰درصد کودکان چاق، اگر به حال خود‌‌ رها شوند، به بزرگسالان چاق تبدیل می‌شوند که بی‌تردید، یکی از چالشهایی است که در آینده گریبانگیر جامعه می‌شود. تغییر در شیوه زندگی و الگوی بازی‌های کودکانه به سمت بازی‌های رایانه‌ای و بی‌تحرک، گسترش زندگی‌های آپارتمانی در سالهای اخیر، سن ابتلا به این بیماری را به طور قابل‌توجهی کاهش داده و شمار کودکان و نوجوانان چاق در کشور رو به افزایش است.

  توصیه به تغذیه سنتی

یک فوق‌تخصص گوارش اطفال، استفاده از رژیمهای ناصحیح غذایی را عامل‌ سوءتغذیه و اختلال رشد در کودکان بیان می‌کند و بر ضرورت اصلاح شیوه زندگی در کودکان تأکید و به خانواده‌ها توصیه اکید می‌کند که بویژه در رابطه با کودکان، به تغذیه سنتی روی بیاورند.

دکتر سیدعلی جعفری در این باره به «قدس» می‌گوید: استفاده طولانی ‌مدت از بازی‌های رایانه‌ای و تماشای تلویزیون مهمترین عامل کاهش تحرک اطفال و بروز چاقی در آنهاست و هشدار مهم اینکه: عارضه اصلی چاقی، ابتلا به کبد چرب در کودکان است.

  خانواده‌ها دقت کنند

دانشیار دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد با تأکید بر پیشگیری از بروز چاقی در کودکان تصریح می‌کند: کاهش وزن، اصلاح نوع تغذیه و افزایش تحرک در کودکان عوامل مهمی هستند که خانواده‌ها باید نسبت به آن دقت لازم را داشته باشند.

در این ارتباط، خراسان‌رضوی نیز جدای از سایر نقاط کشور نبوده و به گفته کار‌شناس مسؤول واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، ۷ درصد کودکان زیر شش سال مشهد دچار اضافه وزن و یا چاقی هستند و این در حالی است که ۴درصد از کودکان از لاغری و دو درصد از کوتاه‌قدی رنج می‌برند.

دکتر زهرا اباصلتی در این باره به نتایج تحقیقات و سنجش‌های انجام شده پیش از ورود به مدرسه اشاره می‌کند و می‌گوید: بررسی‌ها نشان می‌دهد کودکان و دانش‌آموزان ما، هم دچار اضافه وزن و چاقی هستند و هم از سوءتغذیه و لاغری رنج می‌برند و در این میان، دانش‌آموزان دختر بیشتر در معرض این مشکلات قرار دارند.

  والدین و آموزش به فرزندان

وی می‌افزاید: در مقایسه قدیِ کودکان خراسان‌رضوی با دیگر استانهای کشور شاهد کوتاه‌قدی دانش‌آموزانمان هستیم و در این ارتباط، دختران کوتاه‌قد‌تر و لاغر‌تر از پسران هم‌سنشان هستند. این کار‌شناس مسؤول، تغذیه نامناسب را یکی از عوامل مهم بروز چاقی یا لاغری در میان کودکان و نوجوانان برمی‌شمارد و می‌گوید: ما نمی‌توانیم شرایط جامعه بیرونی یا ذائقه کودکان را تغییر دهیم‌ و تنها کاری که والدین می‌توانند انجام دهند، این است که از ابتدا روشهای تغذیه سالم را به فرزندشان یاد بدهند تا به عادت درست تبدیل شود.

  کودکان کالری زیادی دریافت نکنند!

در همین ارتباط، دکتر محمدرضا صفریان، متخصص تغذیه به وسواس مادران برای دریافت کالری به بهانه رشد مناسب فرزندانشان اشاره می‌کند و می‌گوید: همین امر سبب شده کودکان بیشتر از نیازشان کالری دریافت کنند و به همین دلیل بیشتر از گذشته شاهد کودکانی هستیم که دچار اضافه وزن و چاقی‌اند.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، یکی از پیامدهای اضافه وزن در کودکان را ابتلا به بیماری‌های مزمن در بزرگسالی برمی‌شمارد و می‌گوید: تغییر سبک زندگی و مصرف خوراکی‌های چرب، خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف مانند دیابت، کبد چرب، فشارخون و بیماری‌های قلبی و عروقی را در کودکان افزایش داده است.

اما متأسفانه همزمان با افزایش اضافه وزن و چاقی کودکان در مناطق برخوردار، با مشکل کم‌وزنی کودکان در مناطق محروم، مواجهیم و اگرچه در سطح کشوری کاهش بیش از ۵۰ درصدی در کم‌وزنی و کوتاه‌قدی کودکان زیر پنج سال کشور را شاهد هستیم، اما گزارشها بیانگر آن است که شاخصهای کوتاه‌قدی و کم‌وزنی در برخی استانها و مناطق محروم کشور تقریبا دو برابر متوسط کشوری است.

  «سوءتغذیه» در کودکان زیر پنج سال

آمار ارایه شده از سوی رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، بیانگر«سوءتغذیه» در کودکان زیر پنج سال در مناطق محروم است.

به گفته دکتر زهرا عبداللهی، کوتاه‌قدی در سیستان و بلوچستان حدود ۲۱ درصد یعنی سه برابر متوسط کشوری که 8/6درصد است، بوده، در کهگیلویه و بویراحمد این عدد ۱۲ درصد و در هرمزگان ۱۱ درصد برآورد شده است.

به گفته دکتر عبداللهی، در حالی که متوسط کشوری کم‌وزنی کودکان زیر ۵ سال کشور ۴ درصد است، اما این رقم در هرمزگان ۱۲ درصد و در سیستان و بلوچستان 9/12 درصد است و بنابراین «سوءتغذیه» در کودکان زیر پنج سال مناطق محروم، یکی از اولویتها و مشکلات تغذیه‌ای شایع است که باید به آن توجه جدی شود.

  تدوین سند ملی تغذیه و امنیت غذایی

به باور کار‌شناسان، بهبود شاخصهای تغذیه‌ای نیازمند زمان است و اکنون که سند ملی تغذیه و امنیت غذایی کشور تدوین شده، به شرط همکاری بین بخشی و در صورت آغاز اجرای این سند در سال جاری، حداقل یک یا دو سال باید کار شود تا بتوان نتیجه آن را در وضعیت کم‌وزنی و کوتاه‌قدی کودکان مشاهده کرد.

رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت می‌گوید: در این برنامه، توجه خاصی به استانهای ناامن غذایی شده و  برنامه‌های خاصی در نظر گرفته شده و اجرای آن جزء اولویتهای وزارت بهداشت است.

به گفته دکتر عبداللهی، اگر قرار است در زمینه کاهش بیماری‌های غیرواگیر در کشور کار کنیم، باید برای آن از دوره کودکی و حتی دوره بارداری مادر برنامه داشته باشیم تا نوزادان با وزن مطلوب به دنیا بیایند، زیرا بیش‌وزنی کودکان حتی در شیرخوارگان به بروز افزایش فشارخون، چربی خون، بیماری‌های قلبی‌ و عروقی و اختلالات استخوانی و اسکلتی در سنین بالا منجر می‌شود.

گردآوري: گروه 7 گنج

اضافه کردن دیدگاه

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی