رژیم غذایی کم پتاسیم مستلزم پرهیز از غذاهای پر پتاسیم مانند ماهی، گوشت قرمز و سیب زمینی و ترجیح دادن غذاهای کم پتاسیم مانند مرغ و انواع توت ها است. اگر هایپرکالمی یا پتاسیم بیش از حد در خون خود دارید، پزشک شما احتمالاً این روش غذا خوردن را توصیه می کند.
در حالی که پتاسیم یک ماده معدنی اصلی در رژیم غذایی است که برای حفظ عملکرد سیستم عصبی و قلبی عروقی شما ضروری است، سطوح بیش از حد بالای آن – که کنترل نشود – می تواند به سیستم عضلانی و عصبی آسیب برساند و کشنده باشد.
این مقاله به بررسی غذاهایی می پردازد که می توانید بخورید و غذاهایی که باید از آنها در یک رژیم کم پتاسیم اجتناب کنید و همچنین سایر ملاحظاتی که در صورت نیاز به دنبال کردن یکی از آنها باید در نظر داشته باشید.
اصول رژیم غذایی کم پتاسیم
دستورالعمل های اساسی یک رژیم غذایی کم پتاسیم ساده است: غذاهایی بخورید که پتاسیم کمی دارند و از غذاهایی که منابع خوبی از این مواد مغذی هستند دوری کنید.
در حالی که به طور معمول توصیه می شود که بزرگسالان روزانه بین 3500 تا 4500 میلی گرم پتاسیم دریافت کنند، رژیم غذایی کم پتاسیم آن را به 2000 میلی گرم کاهش می دهد.
با این حال، انجام این کار به این معنی است که باید برخی از غذاهای سالم را محدود کنید. غذاهای غنی از پتاسیم، از جمله بسیاری از میوه ها و سبزیجات، جزء اصلی یک رژیم غذایی متعادل هستند و مقدار زیادی از مواد مغذی را فراهم می کنند.
شما باید اطمینان حاصل کنید که رژیم کم پتاسیم شما مملو از گزینه های کم پتاسیم است که ارزش غذایی قابل توجهی را در خود جای داده است. همچنین ممکن است بتوانید بخش های کوچکی از غذاهای پر پتاسیم را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
کار با یک متخصص تغذیه می تواند به شما در ایجاد یک برنامه غذایی کم پتاسیم کمک کند که هم موثر و هم مغذی باشد.
چه کسانی باید از رژیم غذایی کم پتاسیم پیروی کنند؟
برخی از مشکلات سلامتی و برخی داروها می توانند بر نحوه تنظیم خوب پتاسیم در بدن توسط کلیه ها تأثیر بگذارند. بنابراین، یک رژیم غذایی کم پتاسیم ممکن است توصیه شود اگر شما به موارد زیر مبتلا هستید:
- بیماری مزمن کلیوی
- نارسایی کلیه
- دیابت نوع 1
- بیماری آدیسون
یا موارد زیر را مصرف می کنید:
- مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE).
- مهارکننده های سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون (RAAS).
بسته به شرایط شما، این ممکن است برای درمان سطوح بالای شما یا پیشگیری کردن از خطر احتمالی باشد.
سطح طبیعی پتاسیم بین 3.5 تا 5.0 میلی مول در لیتر است. اگر سطح پتاسیم شما 6.0 میلی مول در لیتر یا بالاتر باشد، مداخله فوری ضروری است.
اگر پزشک تان به شما توصیه می کند که به این شکل غذا بخورید، مهم است که از توصیه ها پیروی کنید حتی اگر احساس خوبی دارید و حس می کنید بیمار نیستید. ممکن است ماه ها طول بکشد تا پتاسیم شما به سطح خطرناکی برسد. در این مدت ممکن است هیچ علامتی نداشته باشید.
در رژیم غذایی کم پتاسیم چه بخوریم و از چه چیزهایی اجتناب کنیم
بیشتر غذاها حاوی مقداری پتاسیم هستند. اگر در رژیم غذایی با پتاسیم محدود هستید، باید از غذاهایی که پتاسیم بالایی دارند (به طور کلی بیش از 200 میلی گرم در هر وعده) اجتناب کنید. همچنین باید از مصرف مقادیر زیاد هر غذا یا نوشیدنی حاوی پتاسیم – حتی مقادیر کم – خودداری کنید زیرا این می تواند سطح پتاسیم را به شدت افزایش دهد.
پزشک و متخصص تغذیه می تواند به تعیین تعداد وعده های غذایی با پتاسیم کم (معمولاً 150 میلیگرم یا کمتر در هر وعده) در روز کمک کند.
غذاهایی با پتاسیم کم
- مرغ یا بوقلمون (85 گرم)
- ماهی تن، گوشت خوک، میگو (28 اونس)
- لوبیا سبز
- فلفل
- بادمجان
- کنسرو آب شاه بلوط (آبکشی شده)
- پیازها
- جعفری
- نخود برفی
- ریواس
- تربچه
- مارچوبه
- گل كلم
- خیار
- ذرت
- کلم پیچ
- پیازچه
- کدو سبز
- شاهی
- هویج (پخته شده)
- سیب، سس سیب
- توت سیاه، بلوبری، کرنبری، رزبری، توت فرنگی، گیلاس
- هلو
- گریپ فروت
- آلو
- انگور
- پرتقال ماندارین
- نارنگی
- کوکتل میوه ای کنسرو شده (آبکش شده)
- هندوانه
- آناناس
- پنیر سفت
- پنیر کاتیج
- سفیده تخم مرغ
- نان، ماکارونی و غلات با آرد سفید تصفیه شده
- برنج سفید
- چیپس ذرت، کراکر، پاپ کورن
- آب سیب، انگور، آناناس
- شیر برنج
- خامه غیر لبنی
- نوشیدنی های مخلوط پودری
- چای سرد یا داغ (450 میلی لیتر در روز) و قهوه (225 میلی لیتر در روز)
- کیک زرد، کلوچه بدون آجیل یا شکلات، پای بدون میوه یا شکلات پر پتاسیم
غذاهایی با پتاسیم بالا
- اکثر ماهی ها
- صدف (انواع صدف، گوش ماهی، خرچنگ)
- گوشت قرمز
- سبزی ها (به جز کلم پیچ)
- کنگر فرنگی
- سیب زمینی، سیب زمینی شیرین
- بوک چوی
- اسکواش
- زردک
- کلم بروکسل
- قارچ
- كدو حلوايي
- بامیه
- چغندر
- پاپایا
- انبه
- میوه خشک شده
- خرما
- شلیل
- آووکادو
- انار
- موز
- پلانتین (موز پختنی)
- کیوی
- پرتقال ها
- گلابی ها
- نارگیل
- طالبی
- خربزه
- گوجه فرنگی و محصولات گوجه فرنگی
- زردآلو
- تمام محصولات لبنی به جز نوعی پنیر و خامه ترش و شیر سویا
- لوبیا چیتی، لوبیا عروس، سیاه، لیما، سویا و لوبیا دریایی
- توفو
- عدس
- سبوس
- گرانولا
- جو و بلغور جو دوسر
- نان سبوس دار، محصولات پخته شده و غلات
- آجیل و دانه ها (بخش های محدودی ممکن است تایید شود)
- کره آجیل
- ملاس
- شکلات
- انجیر
- آب میوه و سبزیجات
- جایگزین الکترولیت و نوشیدنی های ورزشی
میوه ها و سبزیجات: محصولات تازه به طور کلی سرشار از پتاسیم هستند. هنگامی که به صورت خام مصرف می شود، بسیاری از میوه ها و سبزیجات برای یک رژیم کم پتاسیم سرشار از پتاسیم هستند. با این حال، اگر برای کاهش محتوای پتاسیم آنها را محدود کنید و یا آنها را بپزید، ممکن است بتوانید آنها را مصرف کنید. برخی از میوه ها و سبزیجات کنسرو شده نیز می توانند تا زمانی که آنها را آبکشی کنید، موثر باشند.
لبنیات: در رژیم غذایی کم پتاسیم باید از مصرف لبنیات اجتناب شود یا حداقل محدود شود. ممکن است بتوانید هر روز یک وعده کوچک شیر یا ماست بخورید. برخی از انواع پنیر (از جمله پنیر کاتیج) به اندازه کافی پتاسیم کمی دارند که ممکن است بتوانید آنها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
اگر به چای یا قهوه خود شیر اضافه می کنید، از خامه های غیرلبنی یا شیر جایگزین مانند شیر برنج استفاده کنید. با این حال، از شیر سویا خودداری کنید.
غلات: به جای غلات کامل و سبوس، به دنبال غلات برنج یا نان تهیه شده از آرد تصفیه شده باشید. نودل برنج سفید و ماکارونی ساخته شده از آرد سفید تصفیه شده در رژیم غذایی کم پتاسیم تایید شده است. کراکرهای سودا، ذرت بو داده کره ای نشده و برنج پف کرده گزینههای میان وعده ای هستند که پتاسیم کمتری دارند.
پروتئین: بیشتر پروتئین های حیوانی و گیاهی سرشار از پتاسیم هستند. با این حال، باید مقداری پروتئین در رژیم غذایی خود بگنجانید. گزینه های کم پتاسیم را انتخاب کنید یا از منابع با پتاسیم بالا استفاده کنید.
سفیده تخم مرغ یکی از گزینه های کم پتاسیم است. ممکن است بتوانید وعده های کوچک آجیل (یک مشت کوچک) یا کره بادام زمینی (یک قاشق غذاخوری) بخورید.
از سوسیس، بیکن و هر گونه گوشت فرآوری شده دیگر با مواد افزودنی که ممکن است حاوی پتاسیم باشد خودداری کنید. هر زمان که از هر نوع گوشتی می پزید، به جای استفاده از سس آن، آب آن را آبکش کرده و دور بریزید.
شیرینی ها: بسیاری از دسرها با مواد حاوی پتاسیم بالا مانند آجیل، شربت و شکلات تهیه می شوند. در انتخاب کلوچه، کیک و بستنی دقت کنید. به دنبال کیک های زرد ساده (مانند کیک اسفنجی) بدون مایه کیک، فراست، تاپینگ یا پرکننده باشید.
ژلاتین شفاف، عسل و شربت افرا انتخاب های کم پتاسیم هستند. اگر خودتان در حال پختن هستید، شکر سفید نسبت به شکر قهوه ای انتخابی با پتاسیم کمتر است.
نوشیدنی ها: کم آبی می تواند تعادل الکترولیت را در بدن شما مختل کند و منجر به هایپرکالمی شود. آب بهترین انتخاب برای هیدراته ماندن است اما سایر نوشیدنی های تایید شده در رژیم غذایی کم پتاسیم شامل لیموناد تازه و آب تهیه شده از میوه های کم پتاسیم یا کنسانتره میوه های یخ زده است.
یک فنجان 225 میلی لیتری قهوه سرد یا داغ در روز مشکلی ندارد. چای نیز قابل قبول است، به شرطی که به 450 میلی لیتر در روز پایبند باشید. می توان آن را گرم یا با یخ یا به صورت ساده یا شیرین شده با لیمو و شکر یا عسل سرو کرد. از گیاهان پر پتاسیم مانند یونجه، قاصدک و گزنه که اغلب در ترکیبات چای (و چاشنی) استفاده می شوند، خودداری کنید.
اگر رژیم غذایی کم پتاسیم دارید، ممکن است بهتر باشد از نوشیدن نوشیدنی های الکلی خودداری کنید. در واقع، مصرف مقادیر زیاد الکل یک عامل خطر برای هایپرکالمی است.
نکات آشپزی
اگر نمی خواهید به طور کامل از محصولات پر پتاسیم مورد علاقه خود دست بکشید، باید یاد بگیرید که چگونه سبزیجات را آبشویی کنید. در حالی که این روش پخت می تواند برخی از غذاهای پر پتاسیم را برای خوردن ایمن تر کند، قبل از اینکه سبزیجات شسته شده را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
حتی اگر مقداری از پتاسیم را از یک سبزی حذف کنید، باز هم بهتر است فقط در مواقعی آن را مصرف کنید.
نحوه شستشوی سبزیجات
- سبزیجات را در آب سرد بشویید.
- آنها را پوست بگیرید و نازک برش دهید سپس زیر آب گرم بشویید.
- آب گرم بدون نمک را به یک قابلمه یا کاسه اضافه کنید (به نسبت 10 قسمت آب به یک قسمت سبزیجات نیاز دارید).
- سبزیجات را حداقل دو ساعت خیس کنید. می توانید تا 12 ساعت خیس کنید، فقط مطمئن شوید که هر چهار ساعت یک بار آب آن را عوض کنید.
- سبزیجات را بردارید و در آب گرم بشویید.
- در آب بدون نمک به نسبت پنج قسمت آب به یک قسمت سبزی بجوشانید.
- مطمئن شوید که آب پخت و پز را پس از اتمام تخلیه کنید زیرا پتاسیم شسته شده در آنجا جمع شده است.
مدت زمان
اگر سطح پتاسیم شما به دلیل یک بیماری مزمن سلامتی بالا است، ممکن است لازم باشد تغییرات دائمی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید تا سطح خود را مدیریت کنید.
بسته به علت هایپرکالمی، پزشک شما ممکن است به شما اجازه دهد پتاسیم بیشتری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. با این حال، اگر سطح پتاسیم شما دوباره بالا رفت، احتمالاً باید یک رژیم غذایی با پتاسیم محدود را از سر بگیرید تا زمانی که کنترل شود.
در برخی موارد، پیروی از یک رژیم غذایی با محدودیت پتاسیم ممکن است کافی نباشد. اگر سطح پتاسیم شما به تغییرات رژیم غذایی شما پاسخ نمی دهد، ممکن است نیاز به مصرف دارو یا درمان های دیالیز داشته باشید.
فواید رژیم کم پتاسیم
برخی تحقیقات نشان داده اند که برخی از اثرات منفی پتاسیم بالا ممکن است به رژیم غذایی کم پتاسیم پاسخ دهد.
به عنوان مثال، یک مطالعه در سال 2017 که در مجله بالینی انجمن نفرولوژی آمریکا منتشر شد، نشان داد که بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیوی مرحله 3 یا 4 کمتر احتمال دارد که نوروپاتی را در رژیم غذایی محدود شده با پتاسیم تجربه کنند.
چندین مطالعه تحقیقاتی به این موضوع پرداخته اند که آیا رژیم های غذایی با محدودیت پتاسیم برای افراد خاصی مانند بیماران مبتلا به بیماری کلیوی که تحت دیالیز هستند مفید است یا خیر. مطالعه ای در سال 2016 به شواهد غیرقطعی از اثربخشی رژیم غذایی کم پتاسیم اشاره کرد تا حدی به این دلیل که مشخص نیست آیا بدن همه منابع غذایی پتاسیم (گیاهی و حیوانی) را برابر می داند یا خیر.
یافته های این مطالعه همچنین نشان می دهد که رژیم های غذایی با محدودیت پتاسیم ممکن است برای برخی بیماران بیش از آنکه مفید باشند، مضر هستند. با این حال، از آنجایی که هیچ درمان غذایی مبتنی بر شواهد دیگری برای هایپرکالمی وجود ندارد، اکثر محققان معتقدند که پزشکان باید به تجویز رژیم های غذایی کم پتاسیم ادامه دهند.
اصلاحات
اگر به طور معمول از یک رژیم غذایی متنوع استفاده می کنید، کاهش یا حذف برخی از غذاها راحت تر از رژیم غذایی خاصی است.
به عنوان مثال، افرادی که از رژیم گیاهخواری پیروی می کنند ممکن است رژیم کم پتاسیم را چالش برانگیز بدانند زیرا رژیم های گیاهی معمولاً حول میوه ها، سبزیجات، آجیل ها و لوبیاهای غنی از پتاسیم ایجاد می شوند. از غذاهای کم پتاسیم مانند گوشت اجتناب می شود. رژیم های وگان همچنین تخم مرغ و محصولات لبنی را حذف می کند.
رژیم های دیگر میزان غلات تصفیه شده را محدود می کنند که می تواند انتخاب های کم پتاسیم باشد.
اگر از یک رژیم غذایی گیاهی پیروی می کنید و مبتلا به هایپرکالمی هستید، بهتر است برای اطمینان از اینکه می توانید تغذیه مورد نیاز خود را دریافت کنید، از یک متخصص تغذیه راهنمایی بگیرید.
ملاحظات
در حالی که بسیار ساده است، نکاتی وجود دارد که باید هنگام شروع یک رژیم غذایی کم پتاسیم از آنها آگاه باشید.
ایمنی
اگر از یک رژیم غذایی کم پتاسیم پیروی می کنید، ممکن است مکمل ها را برای پر کردن شکاف از نظر تغذیه ای که رژیم غذایی شما فراهم می کند و آنچه بدن شما نیاز دارد، انتخاب کنید. مصرف مکمل های حاوی پتاسیم می تواند تلاش های غذایی شما را خنثی کند، بنابراین حتما برچسب ها را با دقت بخوانید. در واقع، بهتر است ابتدا هر مکملی را که در نظر دارید توسط پزشک خود اجرا کنید.
انعطاف پذیری
این امکان وجود دارد که یک رژیم غذایی کم پتاسیم غذا داشته باشید اما ممکن است لازم باشد هنگام ارزیابی گزینه های خود احتیاط بیشتری به خرج دهید.
غذاهای کم پتاسیم را انتخاب کنید و مراقب وعده های غذایی باشید که اغلب در رستوران ها زیاد است. گفته می شود، ممکن است هنگام تهیه وعده های غذایی خود انجام این کار آسان تر باشد.
محدودیت های غذایی
ممکن است در کنار رژیم کم پتاسیم، نیازها و ترجیحات غذایی دیگری نیز داشته باشید. به عنوان مثال، ممکن است به دلیل بیماری سلیاک نیاز به اجتناب از گلوتن داشته باشید یا ممکن است ترجیح دهید از یک رژیم غذایی گیاهی پیروی کنید.
از آنجایی که محدودیت های غذایی اضافی تنها چالش دریافت تغذیه مناسب را افزایش می دهد، بهتر است از کمک حرفه ای استفاده کنید تا دریابید چگونه می توانید تمام نیازهای غذایی خود را برآورده کنید.
علاوه بر این، اگر بیماری دیگری دارید که می تواند تحت تأثیر رژیم غذایی شما قرار گیرد، مانند فشار خون بالا یا دیابت، پزشک شما ممکن است از شما بخواهد تغییرات دیگری در آنچه می خورید و می نوشید ایجاد کنید.
اگر اضافه وزن دارید یا سایر عوامل خطرساز (مانند سابقه خانوادگی بیماری قلبی) دارید، ممکن است پزشک به شما توصیه کند مصرف چربی خود را محدود کنید. غذاهای پرچرب و کلسترول بالا نه تنها بر کلیه های شما استرس وارد می کنند، بلکه می توانند به چاقی و شرایطی مانند تصلب شرایین نیز کمک کنند.
اثرات جانبی
شایع ترین عارضه جانبی رژیم غذایی کم پتاسیم یبوست است. اگر نمی توانید مصرف غذاهای غنی از فیبر را برای کمک به همه چیز افزایش دهید، پزشک شما ممکن است مکمل فیبر را پیشنهاد کند.
همچنین باید از علائم افزایش شدید سطح پتاسیم خود آگاه باشید که می تواند خطرناک باشد. علائم ظریف تر هایپرکالمی شامل خستگی عمومی و حالت تهوع است اما هایپرکالمی حاد می تواند باعث مشکلات تنفسی، ضربان قلب و درد قفسه سینه شود. اگر این علائم را دارید، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.
رژیم کم پتاسیم در مقابل سایر رژیم های غذایی
اگر به دلیل بیماری مزمن کلیوی هایپرکالمی دارید، ممکن است پزشک شما را تحت رژیم کلیوی قرار دهد. بسته به نیاز شما، رژیم های حاوی سدیم و رژیم های مایعات محدود نیز ممکن است جداگانه تجویز شوند.
در رژیم کلیوی، علاوه بر محدود کردن مصرف پتاسیم، مصرف سدیم، فسفر، پروتئین و گاهی مایعات را کاهش می دهید.
سطح پتاسیم شما با سطح سدیم بدن شما مرتبط است. اگر سطح پتاسیم شما بالا باشد زیرا عملکرد کلیه شما ضعیف است، ممکن است پزشک به شما بگوید مراقب مصرف نمک خود باشید تا مطمئن شوید که استرس زیادی به کلیه های خود وارد نمی کنید.
اگر فشار خون بالا دارید، ممکن است یک رژیم غذایی با محدودیت سدیم برای شما تجویز شود. با این حال، اگر رژیم غذایی کم پتاسیم نیز دارید، باید از جایگزین های رایج نمک اجتناب کنید زیرا اغلب با پتاسیم ساخته می شوند.
نوشیدن آب زیاد یا مایعات دیگر باعث می شود کلیه ها به سختی کار کنند. اگر عملکرد کلیه شما مختل شده باشد، ممکن است پزشک از شما بخواهد که مصرف مایعات خود را محدود کنید. هیدراتاسیون مناسب برای سلامت کلی شما ضروری است، بنابراین باید از پزشک خود به دقت پیروی کنید.
دستورات دکتر برای جلوگیری از کم آبی بدن به شما کمک می کنند تا نیازهای فردی خود را برای مایعات تعیین کنید.
حرف آخر
پتاسیم یک ماده معدنی ضروری است که بدن برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارد اما گاهی اوقات بیش از حد در خون تجمع می یابد. معمولاً این به دلیل یک وضعیت پزشکی رخ می دهد.
پزشک شما احتمالاً از شما می خواهد که غذاهای غنی از پتاسیم کمتری بخورید تا به کاهش سطح بدن کمک کند. همچنین ممکن است نیاز به مصرف دارو یا محدود کردن سایر عناصر رژیم غذایی خود مانند سدیم یا مایعات داشته باشید تا سطح پتاسیم خود را به حالت عادی برگردانید.
داشتن سطوح خطرناک پتاسیم یک مورد اورژانسی پزشکی است. در حالی که پتاسیم بالا همیشه علائمی ایجاد نمی کند، اگر درد قفسه سینه، مشکل تنفسی یا تپش قلب را تجربه کردید، به اورژانس مراجعه کنید.
سوالات متداول
چقدر پتاسیم در یک تخم مرغ وجود دارد؟
یک تخم مرغ بزرگ حاوی حدود 63 میلی گرم پتاسیم است. تخم مرغ یک غذای کم پتاسیم در نظر گرفته می شود اما با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید تا بدانید هر چند وقت یکبار باید آنها را بخورید.
چه گوشت و ماهی برای رژیم کم پتاسیم بهتر است؟
گوشت گاو و بیشتر انواع ماهی معمولاً نسبت به مرغ، بوقلمون و ماهی تن دارای پتاسیم بیشتری هستند. به عنوان مثال، یک تکه بوقلمون 85 گرمی دارای 288 میلی گرم پتاسیم، یک وعده 85 گرمی ماهی تن کنسرو شده 283 میلی گرم، یک وعده 85 گرمی ماهی سالمون 387 میلی گرم و یک استیک 85 گرمی حدود 360 میلی گرم پتاسیم دارد. پزشک یا متخصص تغذیه می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید کدام غذا را بخورید و چگونه مراقب وعده های غذایی خود باشید.
فواید پتاسیم چیست؟
در سطوح نرمال، پتاسیم به حفظ عملکرد طبیعی سلول های شما کمک می کند. این به بدن شما کمک می کند تا کربوهیدرات ها را پردازش کند و پروتئین بسازد. همچنین در تنظیم ضربان قلب و حفظ عملکرد عضلات و اعصاب شما نقش دارد.
منبع:
verywellhealth
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه