حساسیت پوستی یکی از عارضههای ناخوشایند پوستی است، که ممکن است برای هرکسی اتفاق بیافتد. پوست بدن ما ممکن است در تماس با هر چیزی همچون لاتکس، گیاهان، مصرف برخی از غذاها و حتی مصرف برخی از محصولات بهداشتی ناسازگار با پوست دچار واکنش آلرژیک شود. در این چنین مواقعی بهترین راه حل این است، که بفهمیم محرکهای رایج پوست حساس چیست؟ واکنش آلرژیک پوست ممکن است خود را در اشکال متفاوت نشان دهد. برخی از افرادی که حساسیت پوستی دارند، دچار کهیر و اگزما میشوند؛ در مقابل برخی از درماتیت تماسی رنج میبرند. در هر صورت تمام افراد مبتلا به حساسیت پوستی به دنبال پاسخ این سوال هستند که پوست حساس چگونه درمان میشود؟ حساسیت پوستی و اثرات آن ممکن است شما را درگیر عوارض متفاوت همچون خارش، قرمزی و التهاب پوست، تاول و حتی زخم پوستی کنند. در ادامه بیشتر در خصوص حساسیت پوستی و چگونگی درمان آن توضیح خواهیم داد؟
حساسیت پوستی چیست؟
حساسیت پوستی یکی از اشکال واکنش آلرژیک است و ممکن است هرکسی را به خود درگیر کند. برخی بهعلت استفاده از زیورآلات فلزی و جواهرات دچار حساسیتهای پوستی میشوند. در برخی محرک اصلی بروز واکنشهای پوستی عطر، ادکلن و بسیاری دیگر از محصولات خوشبوکننده همچون اسپری بدن و دئودورانتها شناخته میشوند. حساسیت پوستی غالباً خود را در سه شکل کهیر، اگزما و درماتیت پوستی نشان میدهد. اما دلایل ابتلا به واکنشهای آلرژیک پوستی بسیار زیاد هستند و هر فرد ممکن است به دلایل خاص درگیر این وضعیت شود.
انواع حساسیت پوستی
کهیر
کهیر به نواحی قرمز، خارش دار و برجسته پوست گفته می شود. آنها می توانند از نظر اندازه متفاوت باشند و در هر نقطه از بدن شما ظاهر شوند. اکثر موارد کهیر در عرض چند روز یا چند هفته از بین می رود، اما برخی از افراد از کهیر مزمن با علائمی رنج می برند که برای چندین ماه یا سال می آید و می رود. متخصص آلرژی ممکن است برای تسکین علائم شما آنتی هیستامین تجویز کند.
اگر بتوان علت را شناسایی کرد، باید از آن محرک اجتناب کنید. با این حال، اکثر موارد مزمن مربوط به آلرژی نیست. آزمایشات معمول مانند شمارش خون یا غربالگری آلرژی توصیه نمی شود، زیرا بعید است که علت را مشخص کند و تفاوتی در استراتژی های درمان ایجاد نمی کند.
واکنش های نیش غذا، دارو یا حشرات یکی از علل شایع کهیر حاد و آنژیوادم است. عفونت های ویروسی یا باکتریایی نیز می توانند باعث کهیر حاد شوند. کهیر همچنین می تواند در اثر عوامل فیزیکی مانند سرما، گرما، ورزش، فشار و قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد شود.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی یک واکنش آلرژیک یا تحریک کننده است که باعث ایجاد بثورات پوستی دردناک یا خارش دار می شود. همانطور که از نام آن پیداست، درماتیت تماسی از تماس با یک آلرژن (مانند پیچک سمی) یا یک محرک (مانند یک ماده شیمیایی) به شما مبتلا می شود.
اگزما
اگزما یک بیماری مزمن پوستی است که معمولا در دوران نوزادی یا اوایل کودکی شروع می شود و اغلب با آلرژی غذایی، رینیت آلرژیک و آسم همراه است. برخی از غذاها می توانند باعث اگزما شوند، به خصوص در کودکان خردسال. عفونتهای استاف پوستی میتوانند باعث شعلهور شدن در کودکان نیز شوند. سایر محرک های بالقوه شامل شوره حیوانات، کنه های گرد و غبار، تعریق یا تماس با محرک هایی مانند پشم یا صابون است.
علائم پوست حساس چیست؟
حتماً برای شما نیز سوال است که علائم پوست حساس چیست؟ از شایعترین علائم پوست حساس میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- پوست حساس در شرایط آب و هوایی متفاوت همچون آب و هوای گرم دچار خشکی، قرمزی و خارش میشود.
- پوست حساس در هوای سرد دچار خشکی و سوزش میشود.
- پوست حساس در تماس با محصولات و ابزار اصلاح پوست دچار تغییر رنگ، خارش و التهاب می شود.
- فرد مبتلا به حساسیت پوستی از خشکی دائمی پوست شکایت میکند.
- استفاده از صابون سبب تشدید خشکی پوست میشود.
- فرد دارای پوست حساس خشکی پوستش پس از استعمال محصولات عطری تشدید میشود.
- اگر پس از مصرف عطر و محصولات ژل مانند روی پوست دچار سوزش و قرمزی میشوید، یعنی پوستتان حساس است.
- پوست حساس گاهی دچار خارش محدود و گاهی درگیر به خارش در کل بدن میشود.
محرکهای رایج پوست حساس چیست؟
اگر علائم حساسیت پوستی را در خود مشاهده میکنید، باید به پزشک مراجعه نمایید. برای کنترل و درمان هرچه بهتر حساسیت پوست لازم است ابتدا بفهمید که محرکهای رایج پوست حساس چیست؟ پزشک برای تشخیص ترکیباتی که بدنتان به آنها واکنش نشان میدهد، کمی از آلرژنهای شایع را روی پوستتان تست میکند.
از رایجترین آلرژنهایی که سبب بروز حساسیت پوست میشوند میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
بالسام:
بالسام یکی از آلرژنهاییست که سبب بروز حساسیت پوستی میشود، عصاره درخت رزین است و بطور کلی در تولید عطر و لوسیون بدن کاربرد دارد.
نیکل:
نیکل فلزی است که غالباً در تولید دکمههای فلزی و همچنین جواهرات و زیورآلات مورد استفاده قرار میگیرد.
تیمورسال:
تیمورسال ترکیبی از جیوه محسوب میشود که برای افزایش ماندگاری برخی از انواع واکسنها و همچین تولید ضدعفونی کنندههای موضعی از این ماده استفاده میگردد.
هشت رایحه حساسیتزا:
هشت رایحه رایج که در تهیه مواد غذایی، حشرهکشها، صابون، محصولات دندانپزشکی، عطر، محصولات ضدعفونی کننده و محصولات آرایشی کاربرد دارند، هم میتوانند محرک و عامل بروز حساسیت پوست باشند.
سولفات نئومیسین:
سولفات نئومیسین نوعی آنتیبیوتیک موضعی است. از این ماده جهت تکمیل فرمولاسیون و تهیه انواع کرمها و پمادهای مورد استفاده در کمکهای اولیه استفاده میشود. البته کاربردهای سولفات نئومیسین بسیار است. اگر به بروشور محصولاتی که خریداری میکنید دقت کنید، متوجه میشوید که از این محرک و عامل حساسیت پوستی در تهیه غذای حیوانات خانگی، گروهی از لوازم آرایشی، انواع صابون و دئودورانتها نیز استفاده میشود.
باسیتراسین:
باسیتراسین نوعی آنتی بیوتیک موضعی است.
فرمالدئید:
فرمالدئید ماده موجود در رنگ، دارو، محصولات آرایشی، پارچه، محصولات کاغذی و همچنین پاک کنندههای خانگی است.
کلرید کبالت:
در تولید ضد عرق، دکمه، ابزار آلات، رنگ مو و دیگر اشیاء فلزی از این ماده فلزی استفاده میشود.
کواترنیم 15:
از این ماده در تولید پاک کنندههای آرایشی، کرم ضد آفتاب، لاک ناخن، واکس، رنگ، محصولات آرایشی و همچنین شامپو استفاده میشود. کواترنیم 15 نوعی نگهدارنده است.
پوست حساس چگونه درمان می شود؟
در خصوص اینکه پوست حساس چگونه درمان میشود؟ نمیتوانیم یک پاسخ بدهیم. چراکه حساسیتهای پوستی به دلایل متعددی بروز میکنند؛ بنابراین روش درمان آنها هم متفاوت خواهد بود. اما اولین و بهترین اقدام شما برای کنترل حساسیتهای پوستی مراجعه به پزشک است؛ چراکه پزشک میتواند حساسیت پوستی را با آزمایش و تست آلرژنها روی پوست تشخیص دهد. بهطور کلی میتوان انواع مختلف حساسیت پوست را به روشهای متعدد درمان و کنترل نمود. از جمله روشهای موثر مراقبت و درمان از پوست حساس میتوان به مصرف داروهای آنتی هیستامینی، کورتیکواستروئیدها، کرمهای پوستی، تثبیتکنندههای ماستسِل، داروهای بیولوژیکی و آمپول اپینفرین فوری اشاره نمود.
کورتیکواستروئیدها و سایر کرمهای ضدالتهابی مانند پیمکرولیموس، تاکرولیموس و کریزابورول که روی پوست استفاده میشوند در درمان حساسیت پوستی مؤثرتر هستند. آنتی هیستامین ها اغلب برای کمک به تسکین خارش توصیه می شوند، حتی اگر اغلب اثربخشی محدودی دارند. در موارد شدید، یک داروی بیولوژیک تزریقی معمولی به نام دوپیلوماب ممکن است مفید باشد و کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا سایر سرکوبکنندههای ایمنی قویتر نیز میتوانند برای بیماری شدید تجویز شوند. اگر عفونت استاف پوستی مشکوک به تشدید اگزما باشد، اغلب آنتی بیوتیک ها توصیه می شود.
آیا پوست حساس میتواند مشکل ساز شود؟
برخی میپرسند که آیا پوست حساس میتواند مشکلساز شود؟ بله. در برخی از موارد اگر حساسیت پوستی کنترل و درمان نشود، برای فرد تبعات جدی به همراه خواهد داشت. گاهی بهعلت خارش و التهاب شدید پوست فرد از انجام فعالیتهای روزانه خود باز میماند. همچنین حساسیت پوستی درمان نشده میتواند زخمها و آثار پوستی جدی بههمراه داشته باشد.
عدم مصرف کرم ضد آفتاب و کرم مرطوب کننده میتواند زمینه تشدید عارضه حساسیت پوستی را فراهم کند. در صورتیکه بهعلت حساسیت پوستی، پوست بدن یا دست و صورتتان همیشه خشک است یا از حالتهای دیگر حساسیت رنج میبرد، سعی کنید همیشه پیش از اینکه از منزل خارج شوید از کرم ضد آفتاب با فرمولاسیون سازگار با پوست حساس استفاده کنید. همچنین میتوانید حساسیت پوستی ناشی از خشکی و قرار گرفتن در برابر سرما و گرمای شدید را با مصرف کرم مرطوب کننده متناسب با نوع پوستتان بهبود ببخشید و کنترل کنید.
جمعبندی
حساسیت پوستی یکی از شایعترین مشکلات پوستی بهشمار میرود؛ به دلایل متعددی ممکن است دچار حساسیت پوستی شوید. پوست حساس ممکن است در تماس با اشیاء، گیاهان، گرده گل، مصرف غذاها، رایحه عطرها و حتی مصرف محصولات آرایشی و مراقبتی دچار واکنش آلرژیک شود. حساسیت پوستی و علائم آن با روشهای مختلفی قابل درمان و کنترل هستند.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه