بارداری و هفته های پس از تولد از نظر جسمی، عاطفی و ذهنی چالش برانگیز است. غیرمعمول نیست که در یک لحظه احساس شادی و نشاط را تجربه کنید و در لحظه احساس غم، خستگی و اضطراب کنید. در حالی که این احساسات می تواند منعکس کننده نوسانات خلقی طبیعی در دوران بارداری و پس از زایمان باشد، مواردی وجود دارد که این تغییرات در خلق و خوی ممکن است منعکس کننده چیز جدی تری همچون افسردگی بارداری باشد.
افسردگی بارداری یا پری ناتال چیست؟
افسردگی پری ناتال افسردگی است که در دوران بارداری یا بعد از آن تجربه می شود. این عارضه از هر هفت زن یک زن را تحت تاثیر قرار می دهد و آن را به یکی از شایع ترین عوارض پزشکی در دوران بارداری و دوران پس از زایمان تبدیل می کند. اصطلاحات متعددی برای توصیف اختلالات خلقی که منجر به احساسات افسردگی در دوران بارداری یا پس از تولد می شود، از جمله افسردگی پس از زایمان، افسردگی تولد، افسردگی دوران بارداری و غیره.
افسردگی در دوران بارداری معمولاً دوره بارداری را تا 12 ماه اول پس از زایمان پوشش می دهد.
علائم
تجربه فراز و نشیب های عاطفی در دوران بارداری و دوره پس از زایمان طبیعی است. تغییرات خلقی خفیف در دوران بارداری شایع است. با این حال، اگر احساس افسردگی یا اضطراب در طول یا بعد از بارداری برای چند هفته ادامه یابد یا در فعالیت های روزانه اختلال ایجاد کند، زمان آن فرا رسیده است که کمک بخواهید. علائم افسردگی پری ناتال عبارتند از:
- غم و اندوه مداوم
- از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که زمانی از آنها لذت می بردید.
- احساس پوچی
- احساس ناامیدی
- گریه مکرر
- کاهش توانایی تفکر یا تمرکز
- مشکل خواب
- خستگی یا کم انرژی بودن
- تحریک پذیری
- افزایش احساس اضطراب و نگرانی
- از دست دادن علاقه به مراقبت از خود و یا کودک
- پیوند ضعیف با بچه
- تغییر در اشتها و وزن
- افکار مرگ یا خودکشی
تشخیص
تشخیص افسردگی بارداری از برخی دستورالعمل های مشابه با تشخیص سایر اشکال افسردگی پیروی می کند، اما پزشک شما شروع حوالی زایمان را به عنوان یک تعیین کننده مهم در نظر می گیرد که اغلب منجر به تشخیص اختلال افسردگی اساسی (MDD) با شروع حوالی زایمان می شود. برخی از اختلافات جزئی در چارچوب زمانی افسردگی پری ناتال بین DSM-5 و سایر سازمان ها مانند کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) وجود دارد.
DSM-5 شروع علائم را در هر زمان در دوران بارداری یا در عرض چهار هفته پس از زایمان ذکر می کند، اما بسیاری از سازمان های حرفه ای، از جمله ACOG، اذعان دارند که علائم افسردگی پری ناتال می تواند تا 12 ماه پس از زایمان رخ دهد.
غربالگری افسردگی بارداری
ACOG توصیه می کند:
- حداقل یک غربالگری برای علائم افسردگی و اضطراب در طول دوره پری ناتال
- غربالگری بعدی در طول ویزیت جامع پس از زایمان
ACOG و آکادمی اطفال آمریکا (AAP) هر دو توصیه می کنند:
- غربالگری با ابزار معتبر مانند مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورگ (EPDS)، که یک صفحه ساده و 10 سوالی است که توسط مادر تکمیل می شود.
- در صورت نیاز به درمان بیشتر، ارجاع از یک پزشک برای خدمات بهداشت روانی اضافی
علل
علل افسردگی پری ناتال شامل انواع آسیب پذیری های پزشکی، اجتماعی و روانی است. گفته می شود، افسردگی به طور کلی در زنان شایع تر از مردان است و زنان دو برابر بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند.
شروع اولیه علائم افسردگی اغلب در طول سال های باروری به اوج خود می رسد که به فعالیت هورمونی به عنوان یکی از دلایل افسردگی بارداری اشاره می کند.
چندین عامل خطر برای افسردگی پری ناتال وجود دارد، از جمله:
- سابقه شخصی یا خانوادگی افسردگی
- اضطراب مادر
- استرس زندگی
- عدم حمایت اجتماعی
- بارداری ناخواسته
- سیگار کشیدن
- کیفیت روابط ضعیف
- سابقه سوء استفاده فیزیکی یا جنسی
- عوارض بارداری
زنان مبتلا به افسردگی یا اضطراب فعلی که باردار می شوند باید در دوران بارداری و دوره پس از زایمان به دقت تحت نظر باشند.
درمان
حتی اگر علائم روزانه ممکن است گاهی اوقات بسیار شدید و دائمی به نظر برسند، افسردگی در دوران بارداری و بعد از آن قابل درمان است. از طریق ترکیبی از درمان های مختلف، داروها، مراقبت از خود، شما می توانید شروع به احساس بهتر داشته باشید. از آنجایی که افسردگی پری ناتال زیر چتر اختلالات افسردگی قرار دارد، باید از گزینه های درمانی اثبات شده برای درمان افسردگی پیروی کرد.
درمان و مشاوره
روان درمانی اغلب اولین خط دفاعی در درمان افسردگی پری ناتال است. در طول درمان، می توانید شروع به درک تشخیص خود و تأثیر آن بر زندگی خود کنید. یک درمانگر همچنین با شما همکاری خواهد کرد تا راهبردهایی ایجاد کند که شدت علائم را کاهش دهد. انواع مختلفی از روان درمانی وجود دارد، اما دو مورد، به طور خاص، در درمان افسردگی پری ناتال مورد مطالعه قرار گرفته است.
- درمان شناختی رفتاری (CBT) بر پیوند بین افکار و احساسات تأکید دارد. از طریق جلسات مشاوره CBT، شما برای شناسایی و تغییر الگوهای تفکر منفی به افکار مثبت کار خواهید کرد. این می تواند به شما کمک کند تشخیص دهید که چگونه تفکر شما بر احساسات شما تأثیر می گذارد.
- درمان بین فردی در درمان افسردگی پری ناتال نیز موفق بوده است. این نوع درمان بر درمان مسائل بین فردی که ممکن است به ایجاد افسردگی کمک کند، با هدف سازگاری اجتماعی و بهبود روابط شما با افراد دیگر، تمرکز دارد.
داروهای ضد افسردگی
پزشک شما همچنین ممکن است در مورد داروهای ضد افسردگی که گروهی از داروهایی هستند که معمولا برای درمان افسردگی تجویز می شوند، صحبت کند. آنها با افزایش سطح گروهی از مواد شیمیایی در مغز به نام انتقال دهنده های عصبی (عمدتاً سروتونین، نوراپی نفرین و دوپامین) که در تنظیم خلق و خوی نقش دارند، کار می کنند. نظرات متفاوتی در مورد استفاده از داروهای ضدافسردگی در دوران بارداری وجود دارد و در دوران شیردهی نیز باید توجه ویژه ای صورت گیرد.
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) رایج ترین داروهای ضد افسردگی تجویز شده در دوران بارداری و دوره پس از زایمان هستند.
در مورد خطرات مرتبط با مصرف دارو در دوران بارداری و همچنین خطرات مرتبط با افسردگی درمان نشده با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تصمیم بگیرید چه چیزی برای شما بهتر است.
طب سوزنی
علاوه بر این، تحقیقات اولیه نشان داده است که درمان های جایگزین مانند طب سوزنی و طب فشاری ممکن است مداخلات مفیدی برای مدیریت علائم افسردگی در دوران بارداری باشد.
مقابله
مدیریت علائم افسردگی در دوران بارداری و مراقبت از نوزاد ممکن است گاهی اوقات احساس سختی به همراه داشته باشد. علاوه بر هر طرح درمانی که ممکن است شامل درمان یا دارو باشد، چندین نکته مراقبتی و مقابله با خود وجود دارد که می توانید برای کاهش برخی از علائم افسردگی بارداری امتحان کنید.
- ورزش و فعالیت بدنی. فعال ماندن و انجام تمریناتی که از آنها لذت می برید نه تنها برای سلامتی شما مفید است، بلکه می تواند به کاهش برخی از علائم افسردگی نیز کمک کند. سعی کنید در بیشتر روزهای هفته نوعی ورزش را در نظر بگیرید. اگر از ایمنی فعالیت خاصی مطمئن نیستید با پزشک خود صحبت کنید.
- استراحت کافی خواب و استراحت با کیفیت در دوران بارداری و دوره پس از زایمان برای مدیریت علائم افسردگی و سلامت کودک بسیار مهم است. خواب ناکافی می تواند مقابله با استرس های زندگی را دشوارتر کند. در حالی که بیدار شدن در طول شب رایج است، سعی کنید هر شب هفت ساعت یا بیشتر بخوابید که مقدار توصیه شده برای بزرگسالان است.
- رژیم غذایی و تغذیه سالم. بدن شما در دوران بارداری و شیردهی به کالری و مواد مغذی اضافی نیاز دارد. برای حمایت از سلامت کلی، روی یک رژیم غذایی پر از میوه های تازه، سبزیجات، چربی های سالم، کربوهیدرات های پیچیده و پروتئین بدون چربی تمرکز کنید. آنچه می خورید می تواند احساس شما را هم از نظر جسمی و هم از نظر ذهنی تعیین کند.
گروه های پشتیبانی یکی از راه های کمک به کاهش استرس و احساس تنهایی این است که جامعه خود را پیدا کنید. چه دوستان، چه زنان دیگر، اعضای خانواده یا یک گروه حمایتی که توسط یک درمانگر اداره می شود، به اشتراک گذاری تجربیات خود با دیگران می تواند به شما کمک کند احساس حمایت کنید و راه های جدیدی برای مقابله پیدا کنید.
حرف آخر
بارداری و مادر شدن می تواند طیف وسیعی از احساسات را ایجاد کند، از هیجان محض و جشن های شاد تا غم، تنهایی و پوچی. برای برخی از زنان، این فراز و نشیب ها موقتی هستند اما برای برخی دیگر، این احساسات ادامه می یابد یا با گذشت زمان بر شدت آنها افزوده می شود.
اگر علائم افسردگی پری ناتال را تجربه می کنید، مهم ترین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که شما تنها نیستید. راه های ایمن و موثر برای درمان و مدیریت علائم افسردگی وجود دارد. به همین دلیل مهم است که فوراً با پزشک خود صحبت کنید. کمک خواستن اولین قدم برای یافتن راه هایی برای احساس بهتر است تا بتوانید از این دوران فوق العاده در زندگی خود لذت کامل ببرید.
منبع:
verywellmind
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه