اتوفوبیا یا ترس از تنهایی چیست؟ وقتی ترس از تنهایی به اندازه کافی شدید باشد، می توان آن را “خود هراسی” نامید که توصیف کننده کسی است که به طور غیرمنطقی از تنهایی، انزوا و نادیده گرفته شدن یا رها شدن به ویژه در شرایط اضطراری می ترسد.
اگر خود را فردی برون گرا می دانید، احتمالاً ترجیح می دهید در جمع دیگران باشید تا در تنهایی خودتان. این طرز فکر لزوماً ایرادی ندارد، مگر اینکه دوست نداشتن شما از تنهایی مانع سلامت روان و شادی شما شود.
در حالی که کاملاً شبیه تنهایی نیست، اتوفوبیا و تنهایی می توانند علائم مرتبط با استرس مزمن را افزایش دهند، به همین دلیل است که مدیریت و درمان هر دو مهم است.
اتوفوبیا چیست؟ (خود هراسی در مقابل تنهایی)
اتوفوبیا که گاهی به آن مونوفوبیا یا ایزولوفوبیا نیز می گویند، ترس شدید (یا فوبیا) از انزوا و تنهایی است.
این نوع ترس می تواند هم در زمانی که فردی واقعاً از نظر جسمی تنها است و هم زمانی که کسی می ترسد و انتظار دارد که رها شود ایجاد شود. (به عبارت دیگر، می تواند یک ترس خیالی باشد.)
به طور کامل مشخص نیست که چرا برخی از افراد دچار اتوفوبیا می شوند اما کارشناسان معتقدند که این به وحشت عمیق ناخودآگاه ناشی از نادیده گرفته شدن، مورد بی مهری یا ناامنی بودن مربوط می شود.
اغلب با سابقه تروما و سایر علائم و اختلالات اضطرابی رخ می دهد. اتوفوبیا همچنین می تواند با سایر فوبیاها، مانند آگورافوبیا که ترس شدید یا غیرمنطقی از ورود به مکان های باز یا شلوغ است، همپوشانی داشته باشد.
تفاوت بین اتوفوبیا و مونوفوبیا چیست؟
اصطلاحات اتوفوبیا، مونوفوبیا، ایزولوفوبیا و ارموفوبیا بیشتر برای توصیف همان نوع ترس به کار می روند: ترس از رها شدن و تنها ماندن.
گاهی اوقات اصطلاح ارموفوبیا برای توصیف ترس عمیق از منزوی شدن استفاده می شود، در حالی که اتوفوبیا ترس شدید از تنهایی یا خود هراسی است اما به طور کلی این اصطلاحات به یک نوع از مسائل مربوط به سلامت روان اشاره می کنند و به روش های مشابهی درمان می شوند.
اتوفوبیا در مقابل تنهایی:
آیا اتوفوبیا اساساً همان تنهایی شدید است؟ نه دقیقاً.
کنار آمدن با تنهایی می تواند ناراحت کننده باشد، باعث غمگینی یا حتی افسردگی شود و اغلب علائم مرتبط با استرس را افزایش می دهد. با این حال، تنهایی معمولاً باعث ایجاد احساس خطر شدید در مورد تنهایی نمی شود. وقتی کسی تنها است، آن شخص معمولاً نمی ترسد، بلکه بیشتر غمگین است.
تنهایی یک احساس جهانی انسانی در نظر گرفته می شود که زمانی که فردی زیاد تنها باشد عادی و معمول است. تنها زمانی که ترس از تنهایی شروع به غیرمنطقی شدن می کند و زندگی فردی را مختل می کند، مداخله لازم است (اگرچه تنهایی بیش از حد هم می تواند برای سلامت روان فرد مشکل ساز باشد).
علائم
اتوفوبیا بسیاری از علائم و ویژگی های مشابه سایر اختلالات اضطرابی مرتبط را دارد – از جمله حملات پانیک، اختلال تنفس سریع، اضطراب اجتماعی، اختلال استرس پس از سانحه، اضطراب فراگیر، اختلال شخصیت مرزی و آگورافوبیا.
علائم اتوفوبیا می تواند شامل علائم روحی و جسمی باشد. آنها معمولاً عبارتند از:
- ترس از سرگردانی و تنهایی. این می تواند شامل اضطراب شدید هنگام فکر کردن به تنهایی یا انزوا باشد.
- نفرت از خود، عزت نفس پایین و گاهی اوقات افسردگی. این می تواند با ترس از قضاوت و رها شدن مرتبط باشد.
- ترس از عدم دریافت کمک در مواقع اضطراری. این می تواند منجر به ترس از بیرون رفتن در مکان های عمومی و شلوغ شود که در آن فرد در میان جمعیت قرار می گیرد و نادیده گرفته می شود.
- ترس از هر چیز ناخوشایند یا ناآشنا.
- تصویربرداری از بدترین سناریوها، از جمله ترس غیرمنطقی از مرگ، آسیب یا بلایای قریب الوقوع در صورت منزوی شدن شخصی (یک علامت مرتبط با اختلال اضطراب فراگیر).
- ترس از غریبه ها، سارقان، مزاحمان یا صداهای عجیب در هنگام حضور در خانه.
- برای پرهیز از منزوی شدن، زیادی پیش بروید.
- ترس از غش کردن و از دست دادن ذهن و حس قضاوت.
- حملات پانیک و میل شدید به فرار از خانه.
- علائم جسمی مرتبط با افزایش استرس و اضطراب مانند سبکی سر، تعریق، لرزش، حالت تهوع، از دست دادن اشتها، خشکی دهان، افزایش ضربان قلب و مشکلات خواب.
- خطر بالای اختلالات سوء مصرف مواد (مانند الکل یا ماری جوانا برای مقابله با استرس و اضطراب).
- در کودکان، علائم همچنین شامل عصبانیت، چسبیدن، گریه یا امتناع از ترک والدین می شود.
علل
روانشناسان بر این باورند که فوبیا می تواند ناشی از مسائل دوران کودکی مانند ترک یا سوء استفاده، اعتماد به نفس پایین و گاهی اوقات عوامل ژنتیکی باشد.
عوامل خطرساز برای ایجاد اوتوفوبیا عبارتند از:
- رها شدن کودکان توسط والدین در سنین پایین که باعث آسیب و اضطراب می شود. این می تواند منجر به ترس بزرگسالان شود که همه افراد مهم در زندگی شان آنها را ترک کرده یا رها کنند.
- از نظر عاطفی نادیده گرفته شدن یا طرد شدن توسط افراد مهم زندگی.
- سابقه استرس پس از سانحه و تجارب قابل توجه تغییر دهنده زندگی.
- مرگ یکی از عزیزان یا پایان دادن به یک رابطه مهم به ویژه در اوایل زندگی (که باعث ترس از ماندن بدون یک شخص خاص و مهم می شود).
- سابقه فقر یا مشکلات مالی.
- روابط صمیمانه ناسالم.
- رویداد استرس زای اخیر که بیش از توان فرد برای مقابله است.
تشخیص
آیا اتوفوبیا یک بیماری روانی است؟ این یک نوع فوبیا است که نوعی اختلال اضطرابی محسوب می شود.
اگر فرد حداقل شش ماه یک یا چند علامت ذکر شده در بالا را تجربه کرده باشد مانند ترس شدید از تنها ماندن در خانه، ترس از حضور در جمع، فرار از خانه و غیره. معمولاً پس از گفتگوی طولانی درمانگر با بیمار در مورد علائم، تاریخچه و باورها تشخیص انجام می شود.
لزوماً “درمان” دائمی برای فوبیا وجود ندارد اما می توان آنها را با کمک درمان و سایر مداخلات مدیریت کرد. این امر به ویژه در صورتی مهم است که علائم فردی آنقدر شدید باشد که سلامت عمومی، توانایی کار و روابط را مختل کند.
درمان
اتوفوبیا تقریباً مانند سایر فوبیاها و انواع اضطراب درمان می شود. برای مثال، داروهای اضطراب مانند درمان، قرار گرفتن در معرض، ورزش و فعالیت های کاهش استرس همگی می توانند کمک کنند.
در اینجا بیشتر درباره گزینه های درمانی برای مدیریت اتوفوبیا یا ترس از تنها ماندن گفته ایم:
1. روان درمانی (معمولاً مواجهه درمانی، درمان شناختی رفتاری)
روان درمانی اولین خط دفاعی برای اکثر فوبیاها است. متأسفانه، برای افراد مبتلا به فوبیا همیشه آسان نیست که بپذیرند مشکلی دارند یا به دنبال کمک حرفه ای باشند اما این مرحله معمولاً برای غلبه بر فوبیا کلیدی است.
یکی از ابزارهایی که معمولاً در درمان برای کمک به افراد برای غلبه بر فوبیا استفاده می شود، مواجهه درمانی است که در آن فرد با افزایش و شیب اندک با ترسش مواجه می شود تا بتواند به تدریج در برخورد با منبع ترس اعتماد به نفس پیدا کند.
در میان افراد مبتلا به اتوفوبیا، یک درمانگر به درمانجو کمک می کند مدت زمان تنهایی را به آرامی افزایش دهد تا زمانی که کمتر ترسناک شود. مواجهه درمانی را می توان در موقعیت های واقعی (قرار گرفتن در شرایط درون تنی) یا با استفاده از موقعیت های تصوری انجام داد.
حساسیت زدایی سیستماتیک یکی از انواع مواجهه درمانی است که بسیار کند اتفاق می افتد و برای مقابله با فوبیا موثر است زیرا اضطراب را تشدید نمی کند.
درمان شناختی رفتاری (CBT) همچنین برای کمک به تغییر الگوهای فکری مراجع و مشخص کردن باورهای غیرمنطقی که به فوبیا کمک می کند، استفاده می شود. با کمک یک متخصص CBT، مشتری می تواند با جایگزین کردن افکار غیرمنطقی با افکار واقعی تر و توانمندتر، نحوه درک و واکنش خود را نسبت به ترس ها بهبود بخشد.
اگر فردی مبتلا به فوبیا اضطراب شدیدی را تجربه کند که کیفیت زندگی او را تحت تأثیر قرار می دهد، ممکن است داروهایی (مانند داروهای ضد افسردگی یا بنزودیازپین ها) نیز برای او تجویز شود تا در حین شرکت در درمان، علائم را کنترل کند.
2. احساس ارتباط بیشتر در زمان تنهایی
تقریباً همه گاهی اوقات احساس تنهایی و انزوا می کنند. هنگامی که فردی مقادیر طبیعی تنهایی و علائم خفیف اتوفوبیا را تجربه می کند، می تواند مفید باشد که به سادگی ارتباط بیشتری به زندگی فرد اضافه شود، حتی زمانی که تنهاست.
راه هایی برای احساس ارتباط بیشتر عبارتند از:
- تماس تلفنی با دیگران یا استفاده از چت تصویری
- گوش دادن به موسیقی یا پخش “صدای پس زمینه” برای جلوگیری از سکوت طولانی مدت
- گوش دادن به پادکست یا تماشای ویدیو به صورت آنلاین
- تماشای تلویزیون
- مطالعه
3. ارتباط بیشتر با دیگران
محاصره شدن 24 ساعته توسط دیگران برای اکثر مردم ممکن نیست. با این حال، تقویت روابط معنادارتر و به دست آوردن حمایت اجتماعی می تواند به کاهش اضطراب و تنهایی کمک کند.
راه های اولویت بندی روابط سالم عبارتند از:
- پیوستن به باشگاه ها یا تیم ها
- داوطلب شدن
- از دوستان یا خانواده بخواهید که برای شام یا فعالیت های دیگر به شما بپیوندند.
- رفتن به کلیسا یا مکان مذهبی
- ثبت نام در باشگاه یا مرکز تناسب اندام
4. ایجاد یک برنامه منظم خودمراقبتی برای کاهش استرس
پایبندی به یک روتین قابل پیش بینی می تواند به افراد مبتلا به اضطراب کمک کند تا ترس خود را از ناشناخته ها کاهش دهند.
می توانید با بیدار شدن و خوابیدن در ساعات مشخصی از روز، ورزش مداوم، خوردن وعده های غذایی منظم و پر کردن روزتان با کارها و عاداتی که وقتتان را پر می کند و به شما هدف می دهد، روتینی ایجاد کنید که به شما کمک می کند بهره ور بمانید و استرس را محدود کنید. در حالت ایده آل، فردی که با فوبیا سر و کار دارد باید این نوع فعالیت ها را در روز خود انجام دهد:
- ورزش منظم، به خصوص پیاده روی روزانه در خارج از منزل در صورت امکان
- خوردن یک رژیم ضد التهابی
- خواب کافی (هفت تا نه ساعت در شب)
- اجتناب از محرک ها از جمله کافئین و نیکوتین، به علاوه محدود کردن مصرف الکل و سایر داروها
5. مدیتیشن و تمرینات ذهن آگاهی
مدیتیشن، تمرینات تمرکز حواس، تمرینات تنفس عمیق، تمرینات بدنی، رایحه درمانی و سایر تمرینات آرامش بخش (مانند آرام سازی پیشرونده عضلانی، ژورنال، یوگا و مطالعه) هستند.
همه آنها به شدت برای افراد مبتلا به فوبیا و اضطراب توصیه می شود.
اینها به ایجاد ارتباط بهتر ذهن و بدن کمک می کند، توانایی شما را برای مقابله با استرس افزایش می دهد و می تواند به شما کمک کند بهتر بخوابید و تمرکز کنید تا واضح تر فکر کنید و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
نتیجه گیری
اتوفوبیا (همچنین به آن مونوفوبیا نیز گفته می شود) یک ترس شدید از تنها ماندن است که می تواند در توانایی فرد برای عملکرد، روابط و کیفیت زندگی اختلال ایجاد کند.
این یک فوبیا در نظر گرفته می شود زیرا غیرمنطقی است و بر اساس رویدادهای واقع بینانه نیست. اغلب با سایر علائم یا اختلالات اضطرابی مانند اضطراب اجتماعی، افسردگی یا حملات پانیک رخ می دهد.
درمان اتوفوبیا معمولاً شامل درمان و مشاوره، قرار گرفتن در معرض ترس، مدیریت استرس با گنجاندن فعالیت های آرامش بخش تر در روز و ارتباط بیشتر با دیگران برای افزایش عزت نفس است.
منبع:
draxe
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه