درمان های جایگزین، مانند رایحه درمانی، در حال حاضر در روش های درمانی، از جمله مراکز ماساژ، سالن های یوگا و اسپا، حتی محیط های آسایشگاه و دفاتر کایروپراکتیک ارائه می شوند. حال آروماتراپی دقیقا چیست؟
اسانس های آروماتراپی با استفاده از ده ها گیاه دارویی مختلف، گل، سبزی، ریشه و درخت در سرتاسر جهان ساخته می شوند که اثرات ثابت شده و قدرتمندی در بهبود سلامت جسمانی، عاطفی و معنوی دارند.
برای بیش از 5000 سال، رایحه درمانی یک روش قابل اعتماد در میان فرهنگ های سراسر جهان بوده است. شفا دهنده های طبیعی برای بسیاری از اثرات ضد باکتری، ضد التهابی و ضد درد اسانس های معطر به آروماتراپی روی می آورند.
بنابراین از رایحه درمانی برای چه استفاده می شود؟ برخی از رایج ترین دلایلی که مردم از آن استفاده می کنند، طبق تحقیقات انجام شده توسط هیئت تحریریه درمان های یکپارچه، جایگزین و مکمل PDQ، عبارتند از:
- مدیریت درد
- بهبود کیفیت خواب
- کاهش استرس
- غلبه بر علائم افسردگی
- تسکین دهنده مفاصل درد
- حتی مبارزه با اثرات سرطان
برخی از روغن های معطر محبوب که ممکن است بشناسید عبارتند از اسانس درخت چای، اسطوخودوس و روغن نعناع که در همه چیز از خمیر دندان گرفته تا مواد شوینده استفاده می شود.
آروماتراپی چیست؟
آروماتراپی نوعی روش طب جایگزین با استفاده از اسانسهای معطر است که از طیف گسترده ای از گیاهان شفابخش به دست می آید. هنگامی که استنشاق شده یا روی پوست اعمال می شود، روغن های ضروری با خاصیت درمانی (که گاهی اوقات روغن های فرار نیز نامیده می شوند) به افراد کمک می کنند تا بر مشکلات سلامتی مختلف غلبه کنند.
در اینجا حقایقی در مورد نحوه عملکرد روغن های ضروری آورده شده است:
- گیاهان حاوی مواد شیمیایی مفید خاصی برای محافظت از خود هستند، از جمله برای دفع حشرات یا جوندگان و دفاع از خود در برابر باکتری ها یا ویروس ها.
- مواد فعال موجود در روغن ها مستقیماً از گیاهان دارویی با عملکرد بالا از طریق فرآیندی به نام تقطیر گرفته می شود، سپس با الکل مخلوط می شود تا قدرت آنها حفظ شود. نتیجه نهایی یک فرمول روغنی بسیار غلیظ است که می تواند با مواد دیگر مخلوط شود.
- از آنجایی که آنها بسیار قوی هستند، اسانس های مورد استفاده در روش های رایحه درمانی معمولاً قبل از استفاده مستقیم روی پوست با روغن حامل مانند روغن بادام، جوجوبا یا نارگیل ترکیب می شوند.
- آروماتراپی را می توان به روش های مختلفی انجام داد:
- انتشار ترکیبی از اسانس ها در هوا (یا فقط یک اسانس)
- استنشاق روغن ها از طریق سوراخ های بینی به طور مستقیم از روی یک پارچه یا از بطری
- دریافت ماساژ درمانی با استفاده از روغن
- خیس خوردن در وان روغنی
- مالش مستقیم روغن ها روی پوست
تحقیقات نشان می دهد که وقتی در خانه استفاده می شود، بیشتر مردم از شمع های روغن آروماتراپی استفاده می کنند، محصولات طبیعی حاوی روغن را روی پوست خود می مالند یا روغن ها را مستقیماً به حمام گرم اضافه می کنند.
چه نوع گیاهانی اسانس های محبوب مورد استفاده در رایحه درمانی را تولید می کنند؟ این شامل موارد زیر می شود:
- گیاهانی مانند رزماری، آویشن، پونه کوهی یا نعناع فلفلی
- برگ های گیاهان اکالیپتوس
- علف ها، مانند علف لیمو
- دانه رازیانه
- پوست میوه هایی مانند پرتقال، گریپ فروت یا لیمو
- گلها از جمله گل رز یا شمعدانی
- چوب یا پوست درختان، از جمله سرو یا کاج
- ریشه زنجبیل
- رزین درختان کندر
- و موارد بیشتر
برای هزاران سال، روغن های ضروری آروماتراپی بخش مهمی از خودمراقبتی و اقدامات دارویی بوده اند – به عنوان عطر، تونیک، پاک کننده، مرهم زخم و موارد دیگر استفاده می شوند. سوابق نشان می دهد که برخی از اولین تمدن هایی که استفاده از آروماتراپی را پذیرفته اند عبارتند از: چینی های باستان، هندی ها، مصری ها، یونانی ها و رومی ها.
در اینجا بیشتر در مورد تاریخچه آروماتراپی آمده است:
- بیش از 2500 سال پیش، بقراط حمام های معطر را برای سلامت کلی و پیشگیری از سلامت توصیه کرد.
- فیلسوف معروف دیوسکوریدس در سال 100 میلادی در برخی از نوشته های خود از روغن های معطر از جمله هل، دارچین، مر، ریحان، رازیانه، کندر، ارس، کاج، گل رز، رزماری و آویشن نام برده است.
- روغن های آروماتراپی توسط کشیشان مصر باستان در مراسم مذهبی و همچنین به عنوان عامل ضد عفونی کننده استفاده می شد.
- از اواخر دهه 1800، محققان شروع به استفاده از عصاره های گیاهی در مطالعات کردند و گزارش های خود را در مجلات معتبر پزشکی منتشر کردند. اساتید پزشکی فرانسوی و آلمانی شروع به استفاده از رایحه درمانی برای مبارزه با بیماری هایی مانند سل و زخم های عفونی کردند.
- در اوایل قرن نوزدهم، استفاده از اسانس ها در طب غربی آغاز شد. پزشکان شروع به جداسازی اصول فعال گیاهان (که به عنوان “ماده فعال” شناخته می شوند) برای استفاده از آنها در تهیه داروهای تجویزی شروع کردند.
- سربازان فرانسوی که از جنگ جهانی اول به خانه بازمی گشتند با روغن های آروماتراپی برای التیام زخم ها، درمان اضطراب و کاهش افسردگی استفاده کردند و درمان شدند.
- رایحه درمانی راه خود را در حدود دهه 1980 به ایالات متحده باز کرد.
- امروزه فروش لوسیون ها، شمع ها، روغن ها و عطرهای رایحه درمانی بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است.
برای چه کسانی مفید است؟
رایحه درمانی برای چه مواردی استفاده می شود؟ رایحه درمانی در ارتباط با بهبود مشکلات سلامت کوتاه مدت و اختلالات جدی تر مورد مطالعه قرار گرفته است.
تحقیقات نشان می دهد که هر فردی با شرایط بهداشتی زیر می تواند از آروماتراپی بهره مند شود:
- استرس یا اضطراب مزمن
- افسردگی
- بی خوابی و مشکل خواب
- درد عضلانی
- درد مفاصل
- عفونت های تنفسی
- ناراحتی گوارشی
- PMS یا علائم یائسگی
- مشکلات یا اختلالات پوستی، از جمله نیش، بثورات، کبودی، سلولیت یا آکنه
- نوسانات قند خون
- سرطان
- خستگی
یک مجموعه رو به رشد از مطالعات انسانی و حیوانی نشان داده است که روغن های آروماتراپی می توانند هم اثرات آرام بخش و هم اثرات محرک، به علاوه اثرات مثبت بر سیستم ایمنی و سیستم عصبی مرکزی داشته باشند. اخیراً مطالعات انجام شده با استفاده از اسکن های تصویربرداری عملکردی نشان داده است که روغن های معطر رایحه درمانی اثرات مثبتی بر ناحیه ابتدایی مغز به نام سیستم لیمبیک دارند که به کنترل واکنش های احساسی و رفتارها کمک می کند.
کلید دستیابی به نتایج حاصل از رایحه درمانی استفاده از روغن های خالص با خاصیت درمانی به جای روغن هایی با مواد مصنوعی یا عطر است. اثربخشی شیوه های آروماتراپی همیشه به کیفیت روغن های مورد استفاده به علاوه دوز بستگی دارد.
فواید آروماتراپی برای سلامتی
1. آرامش را ترویج می کند
بسیاری از مطالعات نشان داده اند که روغن های ضروری خاصی که در شیوه های رایحه درمانی استفاده می شوند، از جمله اسطوخودوس و بابونه، می توانند به افرادی که احساس استرس یا اضطراب می کنند کمک کند تا آرام شوند. اعتقاد بر این است که رایحه اسطوخودوس یک اثر آرام بخش جهانی دارد که فعال شدن سیستم عصبی سمپاتیک را که مسئول پاسخ جنگ یا گریز و علائم فیزیکی مانند عرق کردن کف دست یا ضربان قلب است، کاهش می دهد.
نتایج یک مطالعه منتشر شده در مجله پرستاری پیشرفته نشان داد که بیمارانی که رایحه درمانی دریافت کردند بهبود قابل توجهی در خلق و خوی خود و سطوح اضطراب گزارش کردند و بلافاصله پس از درمان احساس اضطراب کمتر و مثبت تری داشتند.
اگر در رایحه درمانی تازه کار هستید، یک راه ساده برای شروع، اضافه کردن چند قطره روغن ضروری آرامش بخش برای اضطراب به یک وان آب گرم است. به عنوان مثال، پنج تا هفت قطره اسطوخودوس که به آب وان حمام اضافه می شود (گاهی اوقات با نمک اپسوم) یک راه معمول برای کمک به مدیریت استرس روزانه است.
2. ممکن است کیفیت خواب را بهبود بخشد
از آنجایی که بسیاری از روغن های آروماتراپی به افراد کمک می کنند تا آرام شوند و استرس کمتری داشته باشند، می توانند برای ایجاد احساس خواب آلودگی قبل از خواب بسیار مفید باشند. افراد مبتلا به بی خوابی، اضطراب یا حتی سندرم پای بی قرار و گرگرفتگی که در طول شب رخ می دهد می توانند از روغن های ضروری خواب آور از جمله روغن اسطوخودوس، بابونه، گل رز، وتیور و یلانگ یلانگ بهره مند شوند.
یک ساعت یا بیشتر قبل از خواب، سعی کنید روغن های ضروری را در اتاق خواب خود با استفاده از یک شمع رایحه درمانی، پخش کننده الکترونیکی یا روغن سوز پخش کنید. انتشار روغن های آروماتراپی با انتشار ذرات بسیار ریز در هوا کار می کند که می توانند مستقیماً از طریق سوراخ های بینی استنشاق شوند، جایی که به مغز می روند و می توانند از سد خونی مغزی عبور کنند.
افزودن حدود 5 تا 10 قطره به یک دیفیوزر در خانه یا محل کار می تواند به ایجاد یک محیط آرام کمک کند، به علاوه بوی اتاق را عالی می کند.
3. به درمان مشکلات تنفسی کمک می کند
برخی از روغن های آروماتراپی دارای خواص ضد عفونی کننده هستند که به پاکسازی هوا از باکتری ها، قارچ ها و کپک ها کمک می کنند که می توانند به مشکلات تنفسی مانند احتقان، سرفه یا عطسه کمک کنند.
تحقیقات نشان می دهد که استفاده از روغن های مرکبات در شیوه های آروماتراپی می تواند به بهبود عملکرد کلی سیستم ایمنی و کاهش خستگی مرتبط با حالت های افسردگی کمک کند. گفته شده است که روغن های معطر، مانند پرتقال و لیمو (آنهایی که رایحه مرکبات دارند)، می توانند سرکوب سیستم ایمنی ناشی از استرس را بازگردانند و به بازگرداندن تعادل هموستاتیک کمک کنند.
روغن های ضروری برای افسردگی و روغن های مرکبات نیز با تحریک سیستم حسی به نام «سیستم بویایی» که حس بویایی فرد را کنترل میکند، برای بهبود سلامت روان مفید هستند.
هنگامی که روغن مرکبات به 12 بیمار افسرده داده شد، سطح هورمون نورواندوکرین آنها نرمال شده و عملکرد سیستم ایمنی شان بهبود یافت که با اثرات داروهای ضد افسردگی قابل مقایسه بود.
به غیر از انتشار روغن در خانه، می توانید روغن های معطر را مستقیماً از بطری استنشاق کنید یا مقداری از آن را مستقیماً روی سینه یا گردن خود بمالید تا بتوانید ذرات را تنفس کنید. روغن های ضروری برای آلرژی ها و روغن های ضروری برای گلودرد و سایر مشکلات تنفسی وجود دارد.
روغن های ضروری که می توانند به شما در غلبه بر عفونت های سینوسی، آلرژی، سرماخوردگی، آنفولانزا، سرفه و خستگی کمک کنند عبارتند از اکالیپتوس، نعناع فلفلی، کندر، رزماری، مر، لیمو، پونه کوهی و درخت چای.
4. از سلامت پوست پشتیبانی می کند
روغن های ضروری رقیق شده را می توان روی پوست یا پوست سر پاشید تا آکنه، شوره سر، سلولیت، قارچ انگشتان پا، خارش، التهاب ناشی از گزیدگی و بثورات را کاهش دهد یا بهبود زخم را سرعت بخشد.
روغن درخت چای (Melaleuca alternifolia) یکی از محبوب ترین روغن ها برای درمان مشکلات پوستی است زیرا دارای خواص ضد باکتری، ضد عفونی کننده، ضد قارچ و سایر خواص پاک کنندگی است.
سایر روغن های آروماتراپی برای پوست (از جمله روغن های ضروری برای آکنه) عبارتند از: اسطوخودوس، مریم گلی، توت عرعر، لیمو، پرتقال، هلیکریزوم و کندر. برای تهیه یک اسپری روغن آروماتراپی خانگی که می توانید آن را در ناحیه مشکل پوست خود اسپری کنید، 10 تا 20 قطره روغن را به یک بطری اسپری حاوی حدود 120 میلی لیتر آب اضافه کنید.
همچنین می توانید از همان روغن ها مستقیماً روی پوست یا پوست سر خود استفاده کنید (از جمله ساخت شامپوی اسانس خانگی) یا برای مزایای دیگر آن ها را در سراسر خانه اسپری کنید.
5. می تواند به مدیریت علائم یا عوارض سرطان کمک کند
آروماتراپی توسط بیماران مبتلا به سرطان در درجه اول به عنوان مراقبت های حمایتی در طول درمان، برای کاهش استرس یا مدیریت درد یا صرفاً برای رفاه عمومی استفاده می شود. برای افرادی که با سرطان مبارزه می کنند معمول است که روش های مختلف درمان های مکمل (از جمله ماساژ درمانی، رایحه درمانی، مدیتیشن یا طب سوزنی) را امتحان کنند که در آن از روغن های رایحه درمانی می توان استفاده کرد.
آروماتراپی در بیماران سرطانی چه کاربردی دارد؟ روغن های مختلف رایحه درمانی می توانند علائم مرتبط با سرطان یا مراقبت از آسایشگاه مانند حالت تهوع، خستگی، درد یا افسردگی و بی خوابی را کاهش دهند.
روغن های ضروری که می توانند به شما در مقابله با علائم سرطان یا عوارض جانبی ناشی از درمان های سرطان کمک کنند عبارتند از کندر، زنجبیل، اسطوخودوس، شمعدانی، گل رز، نرولی و مریم گلی.
یک مطالعه نشان داد که رایحه درمانی به بیماران آسایشگاهی کمک می کند تا درد، اضطراب و افسردگی را کاهش دهند و احساس خوشنودی خود را افزایش دهند. این مطالعه پاسخ 17 بیمار سرطانی آسایشگاه را به اسانس اسطوخودوس مورد استفاده در جلسات رایحه درمانی 60 دقیقه ای اندازه گیری کرد. پس از جلسات آروماتراپی، نتایج نشان دهنده تغییرات مثبت در فشار خون و نبض، همراه با کاهش علائم درد و ناراحتی عاطفی بود.
6. تسکین درد و التهاب
برای کمک به تسکین عضلات سفت یا منقبض، درد مفاصل، آسیب های بافت ملتهب یا درد ناشی از سردرد، می توان ترکیبی از روغن های مختلف رایحه درمانی را استنشاق کرد یا در ناحیه مشکل دار استفاده کرد. اسانس های محبوب برای درد آرتروز شامل زنجبیل، مر، زردچوبه و پرتقال است.
شما می توانید از روغن های آروماتراپی دیگر برای تقریباً هر منبع درد استفاده کنید، از جمله روغن های ضروری برای سردرد، مانند نعناع، نعناع، رزماری و کندر.
7. به کاهش خستگی و افزایش هوشیاری کمک می کند
یک مطالعه مجله بین المللی علوم اعصاب شامل 40 بیمار مبتلا به خلق افسرده و خستگی ذهنی نشان داد که رایحه درمانی به طور مثبت بر هوشیاری، شایستگی در آزمایش تأثیر می گذارد و خلق و خوی کلی را بهبود می بخشد. به 40 بزرگسال سه دقیقه رایحه درمانی با استفاده از یکی از دو رایحه اسطوخودوس (که بوی آرامش بخش در نظر گرفته می شود) یا رزماری (بوی محرک در نظر گرفته می شود) داده شد. شرکت کنندگان محاسبات ریاضی و نظرسنجی های مربوط به خلق و خوی خود را قبل و بعد از درمان تکمیل کردند.
افرادی که در معرض رایحه درمانی اسطوخودوس قرار گرفتند، قدرت بتا را افزایش دادند که نشان دهنده افزایش خواب آلودگی بود اما آنها همچنین کاهش خلق و خوی افسرده و احساس آرامش بیشتر را گزارش کردند. اگرچه آنها احساس خواب آلودگی بیشتری داشتند اما شرکت کنندگان در گروه اسطوخودوس محاسبات ریاضی را سریع تر و دقیق تر پس از آروماتراپی انجام دادند.
اعضای گروه رزماری کاهش قدرت آلفا و بتا را نشان دادند که نشان دهنده افزایش هوشیاری است. آنها همچنین نمرات اضطراب پایین تری داشتند، احساس آرامش و هوشیاری بیشتری داشتند و در تکمیل مسائل ریاضی سریعتر بودند.
8. میل جنسی را بهبود می بخشد
آروماتراپی سابقه طولانی در استفاده برای بهبود میل جنسی، افزایش انرژی از طریق افزایش جریان خون و درمان اختلالات جنسی دارد. روغن های آروماتراپی محبوب برای بهبود تعادل هورمونی، “قدرت زنانه” و سلامت جنسی شامل مریم گلی، چوب صندل، رزماری، شمعدانی، یلانگ یلانگ و نرولی هستند.
9. هضم را بهبود می بخشد و حالت تهوع را کاهش می دهد
روغن های آروماتراپی مانند زنجبیل، زردچوبه، گریپ فروت، نعناع فلفلی، لیمو، بابونه و اکالیپتوس می توانند به مهار رفلکس اسید، زخم، حالت تهوع، سوء هاضمه، تهوع صبحگاهی یا معده درد ناشی از PMS کمک کنند.
یک مطالعه در سال 2015 که در ژورنال پایه فیزیولوژی و فارماکولوژی منتشر شد نشان داد که اسانس زردچوبه و زنجبیل که به طور گسترده در کشورهای آسیایی به عنوان داروی سنتی و مواد غذایی استفاده می شود، دارای فعالیت های محافظتی قوی از معده از جمله ضد زخم معده هستند.
هر دو میزان بالایی از آنزیم های آنتی اکسیدانی مانند گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون را تامین می کنند که عنوان شده است که نکروز، فرسایش و خونریزی دیواره معده را کاهش می دهند و به طور قابل توجهی درد معده را کاهش می دهند.
چگونه یک آروماتراپیست خوب پیدا کنیم
تعدادی از سازمان های مختلف وجود دارند که اکنون متخصصان رایحه درمانی حرفهای را آموزش می دهند و گواهی می دهند، از جمله شورای ثبت آروماتراپی (ARC). ARC پس از ابتکار دانشگاه پردو و کمیته راهبری استانداردهای آموزشی در آروماتراپی ایجاد شد. هدف غلبه بر فقدان استانداردهای آموزشی در صنعت آروماتراپی، ترویج شیوه های ایمن و تشویق سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای محافظت از ایمنی عمومی و استفاده از روغن های ضروری است.
اگرچه به برنامه درسی دقیق بستگی دارد، گواهی آروماتراپی معمولاً شامل تکمیل حداقل 30 تا 200 ساعت آموزش و قبولی در یک امتحان، مانند آزمون ARC است. بسیاری از برنامه های آموزشی نیز نیازمند ساعات نظارتی کار با بیماران هستند.
آروماتراپی ها معمولاً در برخی از موضوعات و اقدامات زیر آموزش می بینند:
- تاریخچه آروماتراپی
- مشخصات 20 مورد از قوی ترین و محبوب ترین اسانس ها
- تضمین کیفیت اسانس
- فیزیولوژی آروماتراپی (شامل روش های جذب، بویایی، سیستم لیمبیک، سیستم لنفاوی، سیستم ایمنی و پوست)
- درمان بیماران با اسانس های مختلف بسته به شرایط پزشکی آنها
- موارد منع مصرف و نگرانی های ایمنی اسانس های خاص
خطرات و عوارض جانبی
بسته به سابقه پزشکی خاص، آلرژی یا سطح حساسیت فرد، انواع خاصی از روغن های آروماتراپی توصیه نمی شود. بیشتر اسانس ها باید دور از نوزادان و کودکان نگهداری شوند، مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد.
اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید، همیشه مطمئن شوید که هر اسانسی که برای رایحه درمانی استفاده می کنید ایمن است و هیچ خطری ندارد.
اگرچه اسانس ها معمولاً کمترین اثرات نامطلوب را نشان می دهند اما خطرات بالقوه عبارتند از:
- مصرف مقادیر زیاد یا سوء مصرف عمدی، که می تواند باعث مسمومیت شود.
- تحریک پوست، به ویژه هنگامی که در مقادیر زیاد استفاده شود.
- درماتیت تماسی آلرژیک
- حساسیت به نور خورشید
به طور کلی، فقط زمانی از روغن ها به صورت داخلی استفاده کنید که مطمئن باشید کاملاً خالص هستند و هیچ بیماری پزشکی ندارید که نیاز به مصرف داروهایی داشته باشد که می توانند با روغن ها تداخل داشته باشند. استفاده از روغن های آروماتراپی در داخل بدن گاهی اوقات می تواند سمی و بسیار مضر باشد، بنابراین تحقیقات خود را انجام دهید و در صورت داشتن هر گونه نگرانی یا سوال از یک متخصص نظر بخواهید. همیشه با کمترین دوز ممکن شروع کنید.
اگر پوست حساسی دارید و می خواهید از روغن های آروماتراپی به صورت موضعی استفاده کنید، همیشه قبل از استفاده از روغن ها روی پوست خود آنها را با یک روغن حامل رقیق کنید و مراقب علائمی مانند بثورات پوستی، قرمزی یا تورم باشید (مخصوصاً زمانی که در معرض نور خورشید هستید). اسانس های حساس به نور عبارتند از ترنج، لیمو، لیمو ترش، پرتقال تلخ و ریشه گلپر. روغن های مرکبات و روغن های حاوی منتول (از جمله نعناع فلفلی) می توانند پوست حساس را تحریک کنند، بنابراین با احتیاط از آنها استفاده کنید و ابتدا یک تست پچ انجام دهید.
نتیجه گیری
شیوه های طب مکمل/جایگزین، از جمله آروماتراپی با استفاده از روغن های ضروری، در دهه های اخیر به طور فزاینده ای محبوب شده اند، اگرچه روغن های ضروری برای قرنها مورد استفاده قرار گرفته اند.
آروماتراپی با استفاده از روغن های معطر که حاوی بسیاری از اجزای فعال مختلف است، کار می کند. اسانس های ضد عفونی کننده، ضد قارچ، ضد التهاب و ضد باکتری وجود دارد.
رایحه درمانی برای چه مواردی استفاده می شود؟ فواید و کاربردهای محبوب رایحه درمانی شامل کاهش اضطراب و افسردگی، سرماخوردگی و سرفه، خستگی، درد، PMS، علائم یائسگی، حالت تهوع، زخم یا سوء هاضمه و درد مفاصل آرتریت است.
همچنین اسانس های ضد پیری و روغن های ضروری برای کاهش وزن وجود دارد، بنابراین اگر کسی از شما بپرسد که رایحه درمانی برای چه چیزی مفید است، راه های پاسخگویی کم نیست.
منبع:
draxe
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه