خواص مواد غذايي داروهاي گياهي و طب سنتي سلامت مطالب اختصاصي

درمان كم خوني با روش هاي گياهي و خانگي

یکی از بیماری های رایج امروزی کم خونی است که ارتباط مستقیمی با تغذیه دارد، اما علاوه بر تغذیه می توان از طریق درمان گیاهی این بیماری را مهار کرد...
تقویم فارسی اندروید

همانطور كه مي دانيد انواع گوشت قرمز ، جگر ، قلوه ، ماهی ، زرده ی تخم مرغ منابع غني آهن هستند. اما غير از اينها ، ميوه ها و سبزيجات ديگري هم وجود دارند كه در درمان كم خوني مفيدند. در ادامه اين مقاله از هفت گنج شما را با اين خوراكي ها آشنا ميكنيم:

كم خوني
كم خوني

علائم و نشانه های کم خونی

  • وقتی فردی دچار کم خونی می شود بافت های بدن فرد به اندازه کافی اکسیژن دریافت نکرده و قلب برای رساندن اکسیژن کافی به بافت ها و سلولها باید با طپش های بیشتر ، سخت تر کار کند و در نتیجه فرد با علائم زیر روبرو خواهد شد .
  • احساس سستی و یا خستگی همیشگی و یا هنگام فعالیت همراه با احساس سرما در دست ها و پاها
  • سرگیجه و سیاهی پیش چشم هنگام برخاستن از جا
  • سردرد ، عدم تمرکز
  • رنگ پریدگی چهره ، کمرنگ شدن بستر ناخن ، حالت تهوع
  • تند شدن ریتم تنفس و طپش قلب
  • یبوست ، کم اشتهایی و تحریک پذیری (عصبی شدن و کم حوصلگی)
  • درد در قفسه سینه
  • تمایل به خوردن چیزهای غیر عادی مانند : خاک ، گچ ، مهر نماز ، یخ
  • تیرگی زیر چشم

روش هاي درمان كم خوني

همانطور كه مي دانيد انواع گوشت قرمز ، جگر ، قلوه ، ماهی ، زرده ی تخم مرغ منابع غني آهن هستند. اما غير از اينها ، ميوه ها و سبزيجات ديگري هم وجود دارند كه در درمان كم خوني مفيدند. در ادامه اين مقاله از هفت گنج شما را با اين خوراكي ها آشنا ميكنيم:

1- عسل

عسل یکی از غنی ترین مواد غذایی است که می تواند در پیشگیری و همچنین درمان کم خونی نقش کلیدی داشته باشد  100 گرم عسل حاوی 6 میلی گرم آهن است که در مقایسه با جگر گوسفند که فقط حاوی 1 میلی گرم آهن است مقدار قابل توجهی انرژی و همچنین مواد حیاتی را در خود دارد که همچنین ضعف عمومی را نیز از بین می برد

2- افسنتين

افسنتین، گیاهی است شفابخش که هم به طور وحشی می روید و هم آن را کشت می کنند و براحتی می توانید آن را از عطاری ها تهیه کنید.  ۵ تا ۶ گرم از برگ این گیاه را در یک لیتر آب جوش بریزید و چند دقیقه آن را بجوشانید و بعد بگذارید خنک شود.

آن را صاف کرده و با کمی عسل شیرین کرده و قبل از ناهار و شام یک فنجان از آن را میل کنید. این جوشانده برای درمان کم خونی و لاغری بسیار موثر است. انگور به علت داشتن آهن، منگنز و منیزیم برای درمان کم خونی بسیار موثر است؛ البته انگور شیرین با پوست نازک.

3- شربت بارهنگ

نوشیدن روزانه ۳ تا ۵ فنجان شربت بارهنگ کم خونی را از بین می برد.

4- تره

۲۰ گرم از آب تره را با عسل مخلوط کرده و روزانه ۲ تا ۳ فنجان از آن را میل کنید که درمان کامل و خوبی برای کم خونی است.

5- جوي پوست كنده

۲۰ گرم جو پوست کنده را در یک لیتر آب سرد بریزید و بجوشانید و آب اول آن را دور ریخته و دوباره یک لیتر آب روی آن بریزید و یک ربع بجوشانید و صاف کنید و پس از هر وعده غذا یک فنجان از آن را بنوشید.

6- فندق

کسانی که دچار کم خونی هستند یک روز در میان بعد از وعده غذایی پنج، شش عدد فندق خام بخورند.

7- كلم

برگ های کلم سبز و قرمز خام را به صورت سالاد قبل از هر وعده غذایی میل کنید. برگ های کلم دارای کلسیم و گوگرد فراوان بوده و بسیار برای کم خونی مفید است.

8- برگ و پوست گردو

جوشانده برگ یا پوست گردو بهترین دارو برای کم خونی است.

9- چغندر قرمز

چغندر قرمز برای کم‌خونی ناشی از کمبود آهن بسیار مفید است. چغندر سرشار آهن همراه با فیبر، کلسیم، پتاسیم، سولفور و ویتامین است.  چغندر قرمز علاوه بر مغذی بودن، به تمیز شدن بدن نیز کمک می‌کند و اکسیژن بیشتری برای بدن فراهم می‏کند. به این منظور یک چغندر متوسط، سه عدد هویج، و نصف یک سیب زمینی شیرین را در آبمیوه‌گیری بریزید. و این آبمیوه را روزی یکبار بنوشید. همچنین می‌توانید چغندر قرمز را بصورت پخته یا در سالاد استفاده کنید. بهتر است چغندر را با پوست میل کنید تا مواد غذایی بیشتری به بدنتان برسد.

10-ملاس نیشکر یا چغندر

ملاس به عنوان یک ماده مغذی، به ویژه برای کسانی که کم‌خون هستند درنظرگرفته می‌شود. ملاس منبع آهن، ویتامین ب و دیگر مواد معدنی ضروری است که به افزایش سلول‌های قرمز خون کمک می‌کند. یک قاشق غذاخوری ملاس تقریباً 15 درصد نیاز روزانه را به آهن برطرف می‌کند. به این منظور، یک قاشق ملاس را با یک فنجان آب گرم یا شیر مخلوط کنید و دو بار در روز بنوشید. این نوشیدنی برای زنان باردار بسیار مفید است.

11-کنجد

کنجد سرشار از آهن است و به همین دلیل درمان بسیار خوبی برای کم‌خونی است. یک چهارم فنجان کنجد تقریبا 30 درصد نیاز روزانه به آهن را برطرف می‌کند.

دو قاشق کنجد سیاه را به مدت دو تا سه ساعت در آب بخیسانید. سپس آن را آسیاب کنید و با یک قاشق عسل مخلوط کنید. از این مخلوط روزی دوبار میل کنید. یا یک قاشق کنجد سیاه را به مدت دوساعت در آب گرم بخیسانید، سپس آن را آسیاب کرده و با شیر مخلوط کنید، مقداری عسل به آن بیافزایید و میل کنید.

12- مویز

مويز سرشار از آهن و ویتامین C و برای درمان کم خونی بسیار مفید است، ویتامین C توانایی بدن برای جذب آهن را افزایش می‌دهد و در نتیجه سلول‌های قرمز و هموگلوبین افزایش می‌یابند. به این منظور 10 تا 12 عدد مویز را به مدت یک شب در آب بخیسانید. روز بعد پیش از صبحانه مویزها را میل کنید. این درمان را به مدت چندهفته ادامه دهید.

13- شنبلیله

شنبليله سرشار از آهن است که به حفظ آهن در بدن کمک می‌کند. برگ‌ و تخم شنبلیله برای درمان کم‌خونی مفید است. به این منظور یک فنجان برنج را با دو قاشق چایخوری تخم شنبلیه بپزید. مقداری نمک به آن بیافزایید و یک بار در روز و حداقل به مدت دو تا سه هفته میل کنید. همچنین می‌توانید برگ شنبلیله را در غذاهایتان ، به ویژه در سوپ و سالاداستفاده کنید.

14-خرما 

خرما سرشار آهن و ویتامین C است که برای جذب آهن در بدن لازم است. به این منظور دو عدد خرما را در یک فنجان شیر به مدت یک شب بخیسانید. روز بعد پیش از صبحانه خرما و شیر را میل کنید. همچنین می‌توانید مقداری خرمای خشک را هر روز صبح پیش از صبحانه میل کنید و پس از آن یک فنجان شیر گرم بخورید.

15-موز

سرشار از آهن است و تولید هموگلوبین و بسیاری از آنزیم‌های ضروری برای تولید سلول‌های قرمز خون را تقویت می‌کند. همچنین منبع غنی منیزیوم است که به ساخت هموگلوبین کمک می‌کند. به این منظور یک موز رسیده را همراه با یک قاشق چایخوری عسل دوبار در روز بخورید.

16-اسفناج

همانطور که می‌دانید اسفناج سرشار از آهن، اسید فولیک و ویتامین B12 است. که به ترمیم بدن و رفع کم خونی کمک می‌کند. نصف فنجان اسفناج حدود 35 درصد نیاز روزانه بدن به آهن و 33 درصد نیاز به اسید فولیک را برطرف می‌کند. به این منظور می‌توانید دوبار در روز از سوپ اسفناج استفاده کنید. یا دو قاشق چایخوری عسل را در یک لیوان آب اسفناج حل کنید و روزی یک بار میل نمایید. این درمان را به مدت یک ماه ادامه دهید.

17- انار

سرشار از آهن و مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیوم است. همچنین حاوی ویتامین C است که در جذب آهن کمک می‌کند. به این منظور یک فنجان آب انار را با یک چهارم قاشق چایخوری پودر دارچین و دو قاشق چایخوری عسل مخلوط کنید و با صبحانه میل کنید. همچنین می‌توانید یک قاشق پودر دانه‌ی انار خشک شده را به یک فنجان شیر گرم بیافزایید و دوبار در روز میل کنید. یا هر روز پیش از صبحانه یک انار میل کنید.

 

18- خشکبار 

پسته ، فندق ،‌بادام هندی ، بادام زمینی ،‌ بادام درختی ،‌برگه هلو ، برگه زردآلو

 

19-جوانه ها

جوانه ی گندم ، جوانه جو و از همه مهمتر جوانه تخم یونجه(شبدر) ، جوانه عدس و جوانه ماش

 

20- شیر بادام

مغز بادام درختی 25 گرم آب ولرم دو لیوان عسل 3 قاشق غذاخوری داخل مخلوط کن ریخته پس از خرد شدن مغز بادام مخلوط به رنگ شیر در آمده قبل از صبحانه میل نمایید

 

21- زرده تخم مرغ

زرده تخم مرغ 2 عدد عسل دو قاشق چایخوری لیموترش تازه جند قطره همه را داخل ظرف ریخته با مخلوط کن دستی بزنید تا مخلوط به صورت یک دست و سفید در آید قبل و یا همراه با صبحانه میل کنید

 

22- آب کاهو

مقداری کاهو را با چوب وسط داخل آب میوه گیری آب بگیرید مقداری عسل اضافه کرده میل کنید

 

 

23-معجون گل قند

یکی از بهترین روش های درمان کم خونی استفاده از معجون گل قند است . لازم است برای مصرف برای بزرگسالان: 1تا2 قاشق مربا خوری، 3 بار در روز، نیم ساعت بعد از غذا

  • کودکان بالای دو سال: 1 قاشق چای خوری، 3 بار در روز، نیم ساعت بعد از غذا

24-گزنه

۲۰ تا ۳۰ گرم از برگ های خشک گزنه را در نیم لیتر آب سرد بریزید و ۳ تا ۵ دقیقه بجوشانید و سپس ۱۰ دقیقه کنار بگذارید تا دم بکشد، بعد آن را صاف کنید و روزی ۳، ۴ بار و هر بار یک فنجان از آن را بنوشید که برای کم خونی بسیار موثر است.

25- ريشه ريواس

حدود ۵ گرم از ریشه خشک ریواس را به صورت پودر درآورید و داخل یک لیوان آب ولرم حل کرده و با عسل شیرین کنید و خوب هم بزنید و هر روز قبل از غذا یک فنجان از آن را بنوشید.

26- پسته

كساني كه كم خون هستند مي‌توانند روزانه 10 دانه پسته با يك قاشق شربت زرشك ده صبح ميل كنند.

 

27- گيلاس و آلبالو

گيلاس و آلبالو غلظتخون را کم می کنند و برای رفع مشکل کم خونی توصیه می شود

 

28-  ساير ميوه ها

هلو ، زرد آلو ، شاه توت ،آلو سیاه ،  ،انبه ، سیب ، آناناس ، بادام درختی تازه  ، ریواس ، پرتقال ، طالبی ، گلابی ، خربزه ، لیموترش ، توت فرنگی ، گریپ فروت

 

نکاتی برای پیشگیری از کم خونی

  • میوه‌ها و سبزی‌های تازه بیشتر بخورید.
  • همراه با غذا چای، قهوه یا کوکا نخورید.
  • بطور منظم ورزش و بدنسازی کنید تا حجم عضلانی‌تان افزایش یابد و خستگی‌تان از بین برود.
  • در ظروف چدنی غذا بپزید.
  • در صورت امکان دو بار در هفته دوش آب سرد بگیرید تا جریان خونتان بهبود یابد.
  • هر روز صبح زود به مدت 10 دقیقه آفتاب بگیرید.

هشدار مهم

  • اگر دچار کم خونی نیستید هرگز مبادرت به مصرف مقادیر زیاد آهن نکنید زیرا تولید مسمومیت می کند.

گردآوري و نوشته شده توسط گروه هفت گنج – اختصاصي

برگرفته از منابع و كتب مختلف طب سنتي

www.7ganj.ir

كپي برداري بدون ذكر نام و لينك فعال به هفت گنج مجاز نيست.

اضافه کردن دیدگاه

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی