در ایران نویسندگان خوبی بوده اند و هستند که اثارشان در قالب رمان و داستان ایرانی همواره مورد توجه کتاب خوانان و علاقه مندان به ادبیات بوده و هست. اثار این هنرمندان قطعا بسیار است، که ما در این میان 10 اثر ارزشمند و معروف را جدا کرده و به شما معرفی خواهیم کرد.
1. سمفونی مردگان نوشته ی عباس معروفی
سمفونی مردگان از آثار برگزیدهٔ عباس معروفی در دهه شصت است که یک حادثه را از دید چند ناظر روایت میکند و رمانی بسیار تراژدیک است. رمان سمفونی مردگان برندهٔ جایزه سال ۲۰۰۱ از بنیاد انتشارات ادبی فلسفی سورکامپ شده است.
شخصیت اصلی داستان شاعر جوانی است به نام آیدین که گرفتار خشم پدر سنتی خود میشود. آیدین، شخصیت دوستداشتنی، جذاب و متفاوت سمفونی مردگان، پسری روشنفکر، شاعر، بسیار فعال و رادیکال است که در خانوادهای بهشدت سنتی و پدرسالار زندگی میکند که نهتنها شخصیتهای داستان، قلباً او را دوست دارند و ستایش میکنند، بلکه خواننده هم جذب شخصیت متفاوت او خواهد شد.
در مقابل لطافت چنین شخصیتی، برادر آیدین، اوراهان، فردی است که فضای سرد جامعه را پذیرفته و خودش را با شرایط آن روزگار وفق داده است. حسد و در نتیجه برادرکشی ندایی است که هر لحظه در وجود اورهان شنیده میشود.
2. سَووشون نوشته ی سیمین دانشور
نخستین رمان سیمین دانشور ویسندهٔ ایرانی است که سال ۱۳۴۸ منتشر شد. سَووشون یا سیاوشان به معنی سوگ سیاوش است و مدلی از عزاداری است که سالانه برای سیاوش، قهرمان اسطورهای ایران باستان، در بعضی از روستاهای کشور همچنان انجام میشود. داستان سووشون در شیراز و در سالهای پایانی جنگ جهانی دوم رخ میدهد و فضای اجتماعی سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۵ را ترسیم میکند.
علت نامگذاری این کتاب هم، تشابه سرنوشت یکی از شخصیتهای داستان با سرنوشت سیاوش بوده است. این کتاب یکی از پرمخاطبترین رمانهای فارسی در ایران است و برآورد میشود تا سال ۱۳۹۵ بیش از پانصد هزار نسخه از آن به فروش رسیده باشد.
3. چشمهایش نوشته ی بزرگ علوی
چشمهایش نام رمانی از بزرگ علوی است که برای نخستین بار در سال 1331 خورشیدی منتشر شد. رمان چشمهایش معروفترین اثر بزرگ علوی است که در آغاز رمان، تهران و خفقان حاکم بر آن توصیف میشود.
نقاش بزرگ، استاد ماکان، درحالیکه بیش از سه سال در تبعید بوده بهصورت مشکوکی میمیرد و یکی از آثار باقی مانده از او، پردهای است بهنام چشمهایش، چشمهای زنی که گویا رازی را در خود پنهان کرده است.
راوی داستان که ناظم مدرسه و مسئول نمایشگاه آثار استاد ماکان است، سخت کنجکاو است تا راز این چشمها را دریابد. بنا بر این سعی میکند زن در تصویر را بیابد و از ارتباط او با استاد ماکان بپرسد. پس از سالها ناظم زن مورد نظر را مییابد و در خانهٔ او با هم گفتگو میکنند.
4. بوف کور نوشته ی صادق هدایت
رمان بوف کور مهمتری اثر مشهورترین اثر صادق هدایت، نویسنده، مترجم و روشنفکر ایرانی است. کتابی پر از نماد که از چنان عمق و محتوایی برخوردار است که با انواع مختلف تحلیلها قابل بررسی هست. تا به حال نقدهای بسیاری، به ویژه در حوزه نقد روانشناسانه، از داستان بوف کور ارائه شده است. این اثر سمبولیک آنقدر عمیق است که هرکسی قادر به درک آن نیست و از دید خود آن را تفسیر میکند.
کتابهای متعددی در شرح و تفسیر بوف کور نوشته شده است که هرکدام از دید همان نویسنده بوف کور را تفسیر میکند. شاید بتوان گفت «بوف کور» معروفترین و تنها داستان ایرانی است که هم طرفداران و عاشقان بسیار و هم در نزد بسیاری دیگر مطرود و منفور است.
جملات ابتدایی این رمان که تقریبا هرکسی میداند از کتاب بوف کور است:
8. جای خالی سلوچ نوشته ی محمود دولت ابادی
جای خالی سلوچ رمانی رئالیستی از محمود جان دولت آبادی است که بلافاصله پس از آزادی از زندان ساواک و طی ۷۰ روز نوشته است. دولت آبادی داستان آن را به هنگامی که دوره سه ساله حبس خود را میگذراند در ذهنش پرورانده بود. در این کتاب با زندگی مردم یک روستا آشنا می شوید و توصیفات کتاب آنقدر قوی و پررنگ است که انگار شما هم دارید با آن ها زندگی می کنید. داستانی از روزمرگی های مردم که با قلم توانا با چنان جذابیتی نوشته شده که خواننده را با خودش همراه می کند.
داستان جای خالی سلوچ روایت دردمندانه زندگی یک زن روستایی (مِرگان) در یکی از نقاط دورافتادهٔ ایران (روستای زمینج) است که سعی میکند پس از ناپدید شدن ناگهانی شوهرش کانون خانواده را همچنان حفظ کند.
9. کلیدر نوشته ی محمود دولت ابادی
کتاب معروف کِلیدَر طولانیترین اثر باقی مانده از محمود دولت آبادی است که در سه هزار صفحه چاپ شده است. این سه هزار صفحه که به 10 جلد مجزا تفکیک شده است، داستان یک خانواده کورد ایرانی است که بالاجبار به سبزوار واقع در خراسان کوچ کرده اند. این داستان بیان کننده فضای مشوش سیاسی سالهای مابین 1325 تا 1327 خورشیدی ایران در دوره زمانی پس از جنگ جهانی دوم است. نام این کتاب یعنی کلیدر نیز نام یک روستا در بخش شمال شرقی ایران است.
رمان کلیدر که «سرنوشت تراژیک رعیتهای ایرانی و قبایل چادرنشین را در دورهای که سیاست زور حاکم است به تصویر میکشد» بر اساس حوادث واقعی نگاشته شده و به شرح سختیها و رنجهایی روا رفته بر خانوادهٔ کَلمیشی میپردازد.
دولتآبادی از کلیدر یه عنوان یک آرزوی مهم یاد میکند و آن را «یک یادگاری برای مردم آیندهٔ ما» مینامد. کلیدر را میتوان نقطهٔ اوج رشته آثار پیشین دولتآبادی به حساب آورد، که اغلب آنان داستانهایی کوتاه دربارهٔ مردم زجرکشیده و رنجور دهات خراسان است.
10. بامداد خمار نوشته ی فتانه حاج سید جوادی
یکی از معروف ترین و پرفروش ترین رمان های عاشقانه ایرانی «بامداد خمار» است که بیش از 300 هزار نسخه از آن تاکنون به فروش رسیده است. همچنین نسخه ترجمه شده آن به زبان آلمانی نیز با موفقیت همراه بود و از استقبال بسیار زیاد مخاطبان برخوردار شد. این رمان عاشقانه در سال 1374 نوشته شد و در 10 تا 18 هزار نسخه به چاپ رسید.
داستان عشق نافرجام محبوبه، دختر بصیرالملک، دختری با فرهنگ و اشرافی که عاشق یک نجار می شود. به طوری که با رد کردن تمام خواستگارانش و مقاومت کردن در برابر خانواده اش کاری می کند تا بالاخره به ازدواج آنها رضایت دهد اما به شرط طرد کردن او به طوری که در این هفت سال نه اجازه داشته باشد به خانواده اش سر بزند نه آن ها به دیدن او بیایند.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه