بسیاری از مردم به این فکر می کنند که چگونه یک رژیم غذایی نامناسب می تواند روی سلامت و پوسیدگی دندان هایشان تأثیر بگذارد. آیا غذایی که می خورند حاوی موادی است که باعث پوسیدگی دندان می شود یا خیر. در پاسخ باید بگوییم بله. غذاهایی که می خورید نه تنها از بیرون دندان بلکه می توانند از داخل به بیرون روی دندان ها و لثه های شما تأثیر بگذارند.
اگر بدن دچار کمبود مواد غذایی شود چه اتفاقی برای دندان می افتد؟
هنگامی که به اندازه کافی غذاهای حاوی مواد مغذی خاص برای سلامت دندان ها یا لثه ها را نمی خورید و رژیم غذایی درستی ندارید، بدن دچار کمبود مواد می شود، کمبود این ویتامین ها و مواد ضروری می تواند به سلامت دهان و دندان شما آسیب برساند.
حال این سوال پیش می آید که کمبود چه موادی در بدن باعث به خطر افتادن سلامتن دهان و پوسیدگی دندان می شود.
این مواد ضروری شامل است از:
1. کلسیم Ca
مصرف مناسب کلسیم به دلایل مختلفی برای سلامت دندان مهم است. اولاً، کمبود دریافت مناسب کلسیم میتواند منجر به یک مشکل سلامتی به نام پوکی استخوان شود که یک بیماری استخوانی است و با از دست دادن تراکم استخوان و ضعیف شدن استخوان مشخص میشود. هنگامی که پوکی استخوان بر استخوان فک تأثیر می گذارد، می تواند استخوان فک را بیش از حد ضعیف کند و همین امر باعث ضعیف شدن ریشه دندان و در نهایت پوسیدگی و منجر به از دست دادن دندان شود.
در نتیجه کلسیم مینای دندان شما را تقویت می کند و آن را در برابر پوسیدگی مقاوم تر می کند. از آنجایی که تقریباً 99 درصد کلسیم بدن شما در استخوان ها و دندان ها ذخیره می شود، کمبود کلسیم می تواند دندان های شما را ضعیف کرده و منجر به از دست دادن دندان شود.
یک فرد بالغ متوسط باید روزانه درصد زیادی کلسیم مصرف کند تا از کمبود کلسیم جلوگیری کند. برای اطمینان از دریافت کافی کلسیم، شما می توانید از مکمل و یا از رژیم غذایی حاوی غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر، پنیر، سبزیجات برگدار، بادام و ماست و همچنین غذاهای غنی شده با کلسیم مانند آب پرتقال و غلات استفاده کنید.
2. فسفر
فسفر بعد از کلسیم دومین ماده معدنی فراوان در بدن است. این ماده معدنی دیگری است که مینای دندان را سفت می کند. فسفر باعث جذب کلسیم می شود و دندان ها و استخوان های شما را تقویت می کند.
در بسیاری از غذاها از جمله لبنیات، گوشت، ماهی، آجیل و حبوبات یافت می شود. رژیم غذایی غنی از فسفر می تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.
3. ویتامین D
کمبود ویتامین دیگری که می تواند بر سلامت دهان و دندان شما تأثیر بگذارد، کمبود ویتامین D است. وقتی از کمبود ویتامین D رنج می برید، جذب کلسیمی که مصرف می کنید برای بدن دشوارتر است. حتی اگر مقدار زیادی کلسیم بخورید، ممکن است در معرض خطر پوکی استخوان باشید. اگر به اندازه کافی از این ویتامین مهم مصرف نکنید، با خطر پوسیدگی دندان مواجه خواهید شد.
بدن و پوست شما زمانی که در معرض آفتاب قرار می گیرد مقداری ویتامین D تولید می کند، اما این مقدار کافی نیست. باید این ویتامین مهم را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا به حفظ سطح مناسب ویتامین D خون کمک کنید، به خصوص اگر زمان زیادی را در خارج از منزل نمی گذرانید. منابع غذایی خوب ویتامین D شامل است از زرده تخم مرغ، گوشت قرمز، ماهی سالمون و …
4. ویتامین B12
ویتامین B12 به تشکیل گلبولهای قرمز خون کمک میکند که اکسیژن را به بافتهای دهان شما میرسانند. همچنین به تجزیه هموسیستئین، اسید آمینه ای که می تواند به مینای دندان آسیب برساند، کمک می کند. کمبود ویتامین B12 می تواند منجر به بوی بد دهان، زخم های دهان و جدا شدن بافت های همبند حامی دندان شما شود.
همچنین کمبود ویتامین B12 می تواند خطر ابتلا به نوع شدید بیماری لثه به نام پریودنتیت را افزایش دهد. پریودنتیت (یا بیماری پریودنتال) یک عفونت باکتریایی در بافت ها، رباط ها و استخوان هایی است که دندان های شما را احاطه کرده و از آن محافظت میکنند.
منابع غذایی خوب B12 شامل شیر، ماهی، تخم مرغ و غذاهای غنی شده با ویتامین B12 است. با این حال، مکمل های ویتامین B12 نیز در دسترس هستند. علاوه بر این، از آنجایی که بدن شما برای متابولیسم قند از B12 استفاده می کند، کاهش مصرف قند نیز می تواند میزان B12 را در خون افزایش دهد.
5. ویتامین C
ویتامین C به حفظ سلامت لثه ها کمک می کند، از خونریزی جلوگیری می کند و مانعی در برابر ایجاد عفونت ایجاد است. همچنین به بازسازی مینای دندان کمک می کند و دندان ها را در برابر پوسیدگی مقاوم تر می کند. اگر ویتامین C کافی دریافت نکنید، ممکن است مشکلات دندانی مانند پوسیدگی و یا بیماری لثه را تجربه کنید.
برای اطمینان از دریافت ویتامین C کافی و برای لبخندی سالم، غذاهایی مانند مرکبات، فلفل دلمه ای، بروکلی و گوجه فرنگی و یا مکمل ویتامین C بخورید.
6. ویتامین K
ویتامین K یک ماده مغذی ضروری برای بسیاری از جنبه های سلامت از جمله سلامت استخوان و قلب است. این ویتامین محلول در چربی از تشکیل جرم در پشت دندانهای پایینی و روی دندانهای آسیاب بالایی جلوگیری میکند. (به دلیل قرار گرفتن غدد بزاق) زیرا مسئول بهینهسازی مصرف کلسیم در بدن شما است.
همچنین در بازسازی مجدد مواد معدنی دندان شما نقش دارد. کمبود ویتامین K می تواند منجر به پوسیدگی دندان و بیماری لثه شود. ویتامین K در سبزیجات سبز برگ، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم و کلم پیچ همچنین در سویا، جگر گاو و سینه مرغ یافت می شود.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه