خواص مواد غذايي سلامت

خواص اورگانو یا پونه کوهی برای سلامتی چیست؟

تقویم فارسی اندروید

اورگانو یا پونه کوهی گیاهی از خانواده نعناع یا خانواده Lamiaceae است. مردم هزاران سال است که از آن برای طعم دادن به غذاها و درمان بیماری ها استفاده می کنند. این ماده مهمی در رژیم غذایی مدیترانه ای است.

یونانی ها و رومی ها پونه کوهی را با شادی و لذت مرتبط می کردند. این نام از کلمات یونانی “oros” به معنی کوه و “ganos” به معنای شادی گرفته شده است.

پونه کوهی انواع مختلفی دارد. رایج ترین نوع پونه ای است که به آویشن اسپانیایی و مرزنجوش وحشی نیز معروف است.

مردم از پونه کوهی در رژیم غذایی خود به عنوان مکمل و به عنوان روغن معطر استفاده می کنند.

آنتی اکسیدان های تیمول، کارواکرول، لیمونن، ترپینن، اوسیمن و کاریوفیلن طعم و رایحه را به این گیاه می دهند. آنها همچنین به مزایای سلامتی روغن پونه کوهی کمک می کنند. پونه کوهی زمانی که افراد آن را در رژیم غذایی مصرف می کنند، آنتی اکسیدان های دیگری نیز فراهم می کند.

خواص اورگانو

خواص اورگانو

پونه کوهی ممکن است به مبارزه با باکتری ها، تسکین التهاب و تنظیم قند خون کمک کند.

مردم اطراف منطقه مدیترانه برای قرن ها از پونه کوهی در طب گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می کنند، از جمله:

  • زخم های پوستی
  • ماهیچه های دردناک
  • آسم
  • گرفتگی
  • اسهال
  • سوء هاضمه
  • سرماخوردگی
  • برای تقویت سلامت کلی

دانشمندان برای تایید مزایای استفاده از پونه کوهی باید تحقیقات بیشتری انجام دهند، اما شواهدی وجود دارد که می تواند کمک کند:

  • مبارزه با باکتری ها
  • از بین بردن التهاب
  • تنظیم قند و چربی خون
  • مبارزه با سرطان

اورگانو و گیاهان دیگر آنتی اکسیدان دارند. آنتی اکسیدان های غذایی به بدن کمک می کنند تا رادیکال های آزاد را که مواد سمی ناشی از فرآیندهای طبیعی و استرس های محیطی هستند، از بین ببرد. تجمع رادیکال های آزاد می تواند باعث استرس اکسیداتیو شود. استرس اکسیداتیو می تواند منجر به آسیب سلولی شود که ممکن است منجر به بیماری های مختلفی از جمله سرطان و دیابت شود.

خواص آنتی باکتریال

ترکیبات اصلی اسانس اورگانو کارواکرول و تیمول است. اینها ممکن است خواص ضد میکروبی داشته باشند.

در یک مطالعه آزمایشگاهی در سال 2019، کارواکرول و تیمول از رشد سویه‌ های مختلف باکتری استافیلوکوس اورئوس (S. aureus) در گوشت و محصولات لبنی جلوگیری کردند که نشان می‌ دهد می‌ تواند به کنترل رشد باکتری در غذاها کمک کند.

در میان نگرانی‌ های فزاینده در مورد مقاوم شدن بیماری‌ ها به آنتی‌ بیوتیک‌ ها، محققان منبع معتبر آزمایش‌ های آزمایشگاهی را برای بررسی اثرات روغن اورگانو بر میکروب‌ های مختلف که به داروهای دیگر پاسخ نمی‌ دهند، انجام دادند.

این روغن “فعالیت ضد باکتریایی قابل توجهی” در برابر 11 میکروب از خود نشان داد. این نشان می دهد که مواد موجود در پونه کوهی می توانند در مبارزه با بیماری هایی که دیگر به آنتی بیوتیک ها پاسخ نمی دهند، نقش داشته باشند.

در حالی که این آزمایش ها نشان می دهد که ترکیبات موجود در اورگانو ممکن است خواص ضد باکتریایی داشته باشند، به این معنی نیست که خوردن آن از عفونت جلوگیری می کند.

خواص ضد التهابی

با توجه به یک مرور کلی، به نظر می رسد روغن ها و ترکیبات روغن اورگانو مانند تیمول و رزمارینیک اسید دارای خواص ضد التهابی هستند.

در مطالعات حیوانی، عصاره پونه کوهی التهاب را کاهش داده است که می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • آرتریت خود ایمنی
  • آسم آلرژیک
  • روماتیسم مفصلی

شایان ذکر است که در مطالعات از عصاره غلیظ اورگانو استفاده شده است. این مشابه با خوردن اورگانو در رژیم غذایی انسان نیست.

محافظت در برابر سرطان

برخی از مواد موجود در اورگانو ممکن است خواص ضد سرطانی داشته باشند.

دانشمندان شواهدی یافته اند که نشان می دهد عصاره ها ممکن است به جلوگیری از آسیب DNA در سلول ها به دلیل استرس اکسیداتیو، تشعشع و میتوژن ها، نوعی پروتئین که می تواند باعث تقسیم سلولی ناخواسته شود، کمک کند.

محققان همچنین شواهدی یافته اند که نشان می دهد کارواکرول و تیمول ممکن است از رشد سلول های ملانوما و گسترش سرطان پوست جلوگیری کنند.

در حالی که خوردن اورگانو به خودی خود از سرطان جلوگیری نمی کند، یک رژیم غذایی گیاهی متنوع و غنی از آنتی اکسیدان ها ممکن است به جلوگیری از تغییرات سلولی که می تواند منجر به سرطان شود کمک کند.

در سال 2013، مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که Origanum majorana می تواند به کاهش یا توقف پیشرفت سرطان سینه متاستاتیک کمک کند.

دیابت

ترکیبات موجود در اورگانو ممکن است به مدیریت دیابت نوع 2 کمک کند. نویسندگان یک مطالعه در سال 2016 به این نتیجه رسیدند که عصاره اورگانو ممکن است به موارد زیر کمک کند:

  • بهبود مقاومت به انسولین
  • تنظیم ژن هایی که بر متابولیسم چربی و کربوهیدرات تاثیر می گذارند
  • بازیابی بافت های آسیب دیده کبد و کلیه

نویسندگان مطالعه خاطرنشان کردند که برخی از افراد در حال حاضر از برگ و روغن اورگانو برای مدیریت سطوح بالای قند خون استفاده می کنند.

دیابت نوع 1 یک بیماری خود ایمنی است. کارشناسان نمی‌دانند چه چیزی باعث آن می‌شود، اما استرس اکسیداتیو ممکن است نقشی داشته باشد.

در سال 2015، محققان دریافتند که عصاره اورگانو دیابت نوع 1 را در موش ها بهبود می بخشد. آنها عنوان کردند که این می تواند به دلیل  خواص آنتی اکسیدانی اورگانو، تأثیر آن بر سیستم ایمنی و توانایی آن در جلوگیری از مرگ سلولی باشد.

افسردگی

در سال 2018، دانشمندان به این موضوع پرداختند که چگونه درمان با روغن اورگانو و سایر مواد بر موش های مبتلا به افسردگی ناشی از استرس مزمن غیرقابل پیش بینی تأثیر می گذارد.

پس از 14 روز، رفتار مرتبط با استرس در موش هایی که درمان اورگانو دریافت کردند، بهبود یافت. نویسندگان مطالعه به این نتیجه رسیدند که اورگانو ممکن است رفتارهای مرتبط با استرس را تسکین دهد.

سایر مزایای سلامتی احتمالی

طبق گزارش کتابخانه ملی پزشکی، افراد دارای شرایط زیر محصولات اورگانو را به صورت خوراکی مصرف می کنند:

  • سرفه
  • آسم
  • آلرژی
  • کروپ
  • برونشیت
  • دردهای قاعدگی دردناک
  • روماتیسم مفصلی
  • عفونت ها و اختلالات دستگاه ادراری
  • سردرد
  • دیابت
  • خونریزی بعد از کشیدن دندان
  • مشکلات قلبی
  • کلسترول بالا

افراد دارای مشکلات زیر روغن اورگانو را به پوست بمالند:

  • آکنه
  • پای ورزشکار
  • شوره سر
  • آفت، دندان درد و بیماری لثه
  • زگیل
  • زخم ها
  • درماتوفیتوز
  • آکنه روزاسه
  • پسوریازیس
  • نیش حشرات و به عنوان دافع حشرات
  • درد عضلات و مفاصل
  • رگهای واریسی

شواهد کافی برای حمایت از استفاده دارویی اورگانو به عنوان یک گیاه دارویی، مکمل یا روغن در اکثر این موارد وجود ندارد.

با این حال، تا زمانی که مردم زیاد روغن اورگانو مصرف نکنند و اطمینان حاصل کنند که در هر گونه برنامه‌ های موضعی از فرم رقیق شده روغن استفاده می‌ شود، بعید است که برای اکثر افراد آسیبی ایجاد کند.

ارزش غذایی

انواع مختلفی از اورگانو وجود دارد و محتوای آنتی اکسیدانی و مواد مغذی آن می تواند بسیار متفاوت باشد.

جدول زیر برخی از مواد مغذی را در یک قاشق چایخوری یا 1 گرم برگ خشک اورگانو نشان می دهد.

همچنین نشان می‌ دهد که طبق دستورالعمل‌ های رژیم غذایی ۲۰۱۵–۲۰۲۰ برای آمریکایی‌ ها، یک بزرگسال چقدر به هر ماده مغذی نیاز دارد. نیازها بسته به جنس و سن افراد متفاوت است.

مواد مغذی                        مقدار                      میزان مورد نیاز روزانه بزرگسالان
انرژی (کالری)                      2.7                          1800-3000
کربوهیدرات                         0.7                           130
فیبر                                   0.4                          25.2 تا 33.6
کلسیم                              16.0                         1000 تا 1200
فسفر                                1.5                           700
پتاسیم                              12.6                         4700
فولات                                2.4                           400

نمونه هایی از آنتی اکسیدان های موجود در گیاه اورگانو عبارتند از تریپتوفان، لیزین، والین، آرژنین، ویتامین C، ویتامین A و ویتامین E (توکوفرول).

نکات آشپزی

مردم می توانند از برگ های خشک یا تازه برای افزودن طعم «مدیترانه ای» به طیف وسیعی از غذاها استفاده کنند.

این به خوبی با گوجه فرنگی همراه می شود و اغلب در پیتزا و سس پاستا وجود دارد.

مردم همچنین آن را به موارد زیر اضافه می کنند:

  • محصولات پخته شده
  • غذاهای تهیه شده از سبزیجات
  • حبوبات، مانند عدس و نخود
  • ماهی
  • غذاهای چیلی

در اینجا چند نکته برای افزودن آن به غذا وجود دارد:

  • در حین پخت، گوشت، مرغ را با اورگانو برای طعم دادن مخلوط کنید.
  • از آن در ماریناد یا چاشنی استفاده کنید.
  • خرد کنید و با خمیر نان یا پیتزا مخلوط کنید تا طعم گیاهی پیدا کند.
  • برگ های پونه کوهی تازه را به سالاد اضافه کنید.
  • روی تکه های پنیر موزارلا و گوجه فرنگی بپاشید و با روغن زیتون مزده دار کنید.

برای تعدیل طعم، موارد زیر را امتحان کنید:

  • در پایان فرآیند پخت و پز آن را برای حداکثر طعم اضافه کنید.
  • برگ ها را خرد کنید، له کنید یا آسیاب کنید تا عطر و طعم بیشتری داشته باشید.
  • با مقدار کم شروع کنید و آن را افزایش دهید، زیرا مصرف بیش از حد آن می تواند غذا را تلخ کند.
  • اگر در دستور غذا یک قاشق چایخوری اورگانو خشک شده باشد، این مقدار معادل یک قاشق غذاخوری اورگانو تازه است.

مردم می توانند پونه کوهی را به صورت خشک یا تازه از فروشگاه های مواد غذایی خریداری کنند. آنها همچنین می توانند آن را در گلدان روی طاقچه یا بالکن یا در باغچه خود پرورش دهند. این گیاه می تواند در تمام سال رشد کند.

خطرات

اورگانو به عنوان یک گیاه، روغن یا مکمل احتمالا برای اکثر افراد بی خطر است.

با این حال، مردم باید موارد زیر را رعایت کنند:

قبل از شروع هر مکملی از پزشک خود بپرسید، به خصوص اگر داروهای دیگری مصرف می کنید یا شرایط پزشکی دارید.

2 هفته قبل از جراحی از مصرف محصولات اورگانو خودداری کنید، زیرا می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد.

روغن های ضروری را قبل از استفاده با روغن حامل مانند روغن زیتون یا در آب رقیق کنید. غلظت روغن اورگانو نباید بیشتر از 1٪ باشد، در غیر این صورت ممکن است تحریک پوست ایجاد شود.

قورت دادن روغن های ضروری یا استفاده از آنها روی پوست می تواند خطرناک باشد. مردم باید روش صحیح استفاده از هر محصول را برای جلوگیری از سمیت بررسی کنند.

اورگانو ممکن است بر توانایی بدن در جذب مس، آهن و روی تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است قند خون را کاهش دهد.

افرادی که به گیاهان متعلق به خانواده Lamiaceae که شامل انواع دیگر اورگانو، ریحان، اسطوخودوس، نعناع و مریم گلی هستند حساسیت دارند، باید مراقب باشند، زیرا ممکن است به اورگانو نیز واکنش آلرژیک نشان دهند.

منبع:

medicalnewstoday

اضافه کردن دیدگاه

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی