تغذيه سالم خواص مواد غذايي سلامت سلامت جسمي

معرفی خواص و تاثیر انواع ویتامین ها بر بدن دارند

باید بدانید که بدن انسان برای انجام فعالیت‌های روزانه خود به انواع ویتامین نیاز دارد. ویتامین‌ها ترکیبات آلی هستند که در سوخت و ساز مواد غذایی و اعمال حیاتی بدن نقش بسازی دارند. این ویتامین ها در صورتی که به اندازه کافی به بدن نرسد باعث به وجود آمدن بیماری‌های مختلف مثل بری بری و پلاگر می‌شود.

ویتامین‌ها علاوه بر نقشی که در سوخت و ساز بدن دارند، به جذب مواد غذایی در روده نیز به عنوان چیزی شبیه به کاتالیزرو عمل می‌کنند. به طور کلی، هر یک از ویتامین‌ها نقش خاصی در بدن ایفا می‌کنند و مصرف بیش از حد و یا کمبود آنها به بدن آسیب می‌رساند.

ویتامین‌ها ترکیبات آلی
ویتامین‌ها ترکیبات آلی

ویتامین‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

به طور کلی ویتامین‌ها را می‌توان به دو دسته تقسیم بندی کرد که عبارتند از:

1. ویتامین‌های محلول در آب

ویتامین‌های محلول در آب جز ویتامین‌های گروه B و C هستند. این ویتامین‌ها همانطور که از اسم آنها مشخص است در آب حل می‌شوند و اگر مصرف روزانه آنها بیش از حد باشد مقدار اضافی آن از بدن دفع می‌شود و کمبود آنها نیز به سرعت اثر خود را در بدن نشان می‌دهد.

بنابراین میزان دریافت این ویتامین ها باید در رژیم غذایی سالم حتما مورد توجه قرار گیرد و حاوی مقدار مناسب این نوع ویتامین‌ها باشد.

ویتامین های محلول در اب شامل است از:

  • B1
  • B2
  •  B3
  •  B5
  • B6
  •  B12
  •  C
  •  Folic acid and Biotin

2. ویتامین‌های محلول در چربی

این ویتامین‌ها که در چربی حل می‌شوند در صورت مصرف زیاد آنها از بدن دفع نشده و در بدن و به خصوص در کبد ذخیره می‌شوند. به همین دلیل هم بیماری‌های ناشی از مصرف زیاد این نوع ویتامین‌ها دیر در بدن مشخص می‌شود.

ویتامین های محلول در چربی

  • A
  • D
  • E
  • K
ویتامین ها
ویتامین ها

ویتامین A

ویتامین A یا رتینول جزو ویتامین‌های محلول در چربی (ویتامین A قبل از آزاد شدن در جریان خون، در کبد ذخیره می ­شود) و یک آنتی اکسیدان قوی است که همچون سایر آنتی‌اکسیدان‌ها به استحکام استخوان، تنظیم بیان ژن، تسهیل تمایز سلولی و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.

این ویتامین پیری را به تعویق می‌اندازد و باعث تقویت بینایی می شود و به عملکرد مطلوب دستگاه عصبی و داشتن پوستی سالم کمک می‌کند همچنین از طریق مبارزه با رادیکال های آزاد، منجر به کاهش التهابات می‌شود.

از منابع غذایی ویتامین A

  • تخم‌مرغ
  • شیر
  • جگر
  • هویج
  • سبزیجات برگ‌ سبز
  • کدو حلوایی
  • اسفناج
  • غلات سبوس دار
  • نان
  • برنج
  • سویا
  • و …

مسمویت ویتامین A

امکان ایجاد مسمویت از ویتامین A از طریق مواد غذایی تقریبا اتفاق نمی‌افتد و بیشتر به مصرف مکمل‌ها مربوط می‌شود.(قبل از استفاده از مکمل ها حتما با پزشک مربوط مشورت کنید.)

کمبود ویتامین A

سیستم عصبی مرکزی بین مغز و نخاع در تعامل است، اگر میزان ویتامین A در بدن بسیار پایین باشد، آنتی ­اکسیدان کم­تری برای محافظت از این چربی­ ها دارد و عملکرد طبیعی سیستم عصبی مختل می­ شود.

منابع غذایی ویتامین A
منابع غذایی ویتامین A

ویتامین B

ویتامین های گروه B نقش مهمی در حفظ سلامت و تندرستی ایفا می کنند. ویتامین B به عنوان اجزای سازنده بدن سالم، تأثیر مستقیمی بر سطح انرژی، عملکرد مغز و متابولیسم سلولی شما دارد.

ویتامین B به هشت نوع مختلف تقسیم می­‌شود که هر یک عملکرد مخصوص به خود را دارند:

B-1 (تیامین)
B-2 (ریبوفلاوین)
B-3 (نیاسین)
B-5 (اسید پانتوتنیک)
B-6 (پیریدوکسین)
B-7 (بیوتین)
B-9 (اسید فولیک)
B-12 (کوبالامین)

به مجموعه­ این موارد، ویتامین ب کمپلکس گفته می­‌شود.

ویتامین B کمپلکس به جلوگیری از عفونت ها کمک می کند و در سلامت سلول ها، رشد سلولهای قرمز خون، افزایش انرژی بدن، بینایی خوب، عملکرد سالم مغز، هضم و اشتهای سالم، عملکرد مناسب عصب، تولید هورمون و کلسترول، سلامت قلبی عروق و… نقش دارد.

در زنان ویتامین های گروه B به ویژه برای زنانی که باردار و در دوران شیردهی هستند بسیار مهم است. این ویتامین ها به رشد مغز جنین کمک می کنند و همچنین خطر نقایص مادرزادی را کاهش می دهند.

ویتامین B سطح انرژی مادران باردار را افزایش می دهد و حالت تهوع را کاهش می دهد. (حتما توجه کنید که مادران باردار باید در دوران بارداری تحت نظر دکتر نسبت به مقدار مورد نیاز بدن ویتامین B مصرف کنند.)

چگونه می توانید تشخیص دهید که کمبود ویتامین B دارید؟

اکثر مردم با استفاده از رژیم غذایی مناسب و متعادل به انداره ی کافی ویتامین B دریافت می کنند. با این حال، باز هم ممکن است که کمبود این ویتامین وجود داشته باشد.

علائم زیر ممکن است نشانه عدم دریافت کافی ویتامین B باشد:

  • ترک در اطراف دهان
  • پوسته پوسته شدن لب
  • ورم زبان
  • خستگی و  ضعف
  • کم خونی
  • گیجی
  • تحریک پذیری یا افسردگی
  • حالت تهوع
  • گرفتگی شکم
  • اسهال و  یبوست
  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن در پا و دست ها
  • و…

هرچند که بیماری های دیگری نیز می تواند علائمی همچون گزینه های گفته شده داشته باشد پس بهترین کار مراجعه به پزشک است، یک پزشک خوب می تواند مشکل شما را شناسایی و درمان کند.

به طور کل می توانید ویتامین B را در مواد غذایی زیر پیدا کنید:

  • شیر
  • پنیر
  • تخم مرغ
  • جگر
  • گوشت همچون مرغ و گوشت قرمز
  • ماهی
  • میگو
  • سبزیجات سبز تیره مانند اسفناج و کلم پیچ
  •  چغندر
  • آووکادو
  • سیب زمینی
  • غلات
  • آجیل و دانه ها
  • میوه ها و مرکبات
  • محصولات سویا ، مانند شیر سویا
  • جوانه گندم
  • و …

دریافت مقدار مورد نیاز ویتامین B بدن

شما با رژیم درست می توانید مقدار مورد نیاز ویتامین B بدن را دریافت کنید . هرچند شرایطی پیش می اید که افراد نیاز به مصرف مکمل ها طبق تجویز دکتر دارند تا بتوانند کمبود این ویتامین را در بدن خود جبران کنند.

شرایطی همچون کمبود ویتامینB در  افرادی که در سن 50 سالگی و یا بیشتر هستند، خانم هایی که باردار هستند، افرادی که بیماریهای خاصی دارند و افرادی که گیاه خوار هستند و یا رژیم غذایی گیاهی دارند و …

 ویتامین B1

انسان ها به تامین مداوم ویتامین B1 نیاز دارند زیرا ویتامین B1 تاثیرات بسیار مهمی در سوختن قندها در بدن و عملکرد اعصاب دارد. تیامین از راه روده جذب خون می‌شود. تغییراتی بر روی آن صورت می‌گیرد و آماده استفاده بافت‌ها می‌گردد.

یکی از موادی که در جذب آن اختلال ایجاد می‌کند، الکل است که مصرف زیاد آن موجب کمبود ویتامین تیامین می‌شود. این ویتامین در بدن ذخیره نمی‌شود و جزو دسته ی وتامین های محلول در اب است.

در کل وجود ویتامین تیامین یا B1 برای رشد و عملکرد سالم اندام ها، از جمله مغز و قلب حیاتی است.

منابع خوب ویتامین B1 عبارتند از:

  • برنج قهوه‌ای
  • تخمه آفتاب گردان
  • نخود
  • جو
  • لوبیا
  • نان‌های سبوس دار
  • اجیل و مغزها
  • لبنیات
  • گوشت قرمز
  • ماهی قزل الا
  • سویا
  • مرغ

کمبود ویتامین B1

کمبود تیامین موجب پایین آمدن سرعت ضربان قلب می‌ شود. خارج شدن سرعت ضربان قلب از حالت معمول و پایین آمدن آن می‌ تواند باعث خستگی مفرط، گیجی و افزایش احتمال بیهوشی شود.

کمبود شدید و مزمن ویتامین B1 سبب بروز بیماری بری بری می شود که همراه با اختلالات عصبی شدید است و اگر درمانی صورت نگیرد سبب تخریب سیستم اعصاب می گردد.

بربرى نوعى فلج است که از پاها شروع شده و بدست مى رسد و ممکن است به عضلات سینه هم برسد.

علائم کمبود ویتامین B1 عبارتند از:

  • احساس خستگی و ضعف
  • کم اشتهایی
  • یبوست
  • عصبانیت و زود رنجی
  • سو هاضمه
  • سردرد
  • گیجی
  • کمبود وزن
  •  تپش قلب
  • عدم توانایی در تمرکز

ویتامین B2

ویتامین B۲ جزو ویتامین های محلول در اب است که به ان ریبوفلامین نیز می گویند. برای عملکرد صحیح غده تیروئید و سوخت و ساز بدن دارای اهمیت فوق‌العاده زیادی می‌باشد.

ویتامین B2 با کمک سایر ویتامین های ب نقش مهمی در متابولیزم مواد غذایی و تبدیل آن ها به انرژی، فعالیت غدد فوق کلیوی و آرام سازی سیستم اعصاب مرکزی ایفا می کند.

برخی تحقیقات حاکی از آن است ویتامین B2 می تواند مانند آنتی اکسیدان عمل و اثرات مخرب رادیکال های آزاد را خنثی کند. ویتامین B2 با این مکانیزم به مانند سایر ویتامین هایی که خاصیت آنتی اکسیدان دارند از قبیل ویتامین C و ویتامین E سبب کاهش شانس ابتلا به بعضی از انواع سرطان می گردد.

منابع دیگر حاوی ویتامین B2:

  • زرده تخم مرغ
  • گوشت قرمز
  • ماهی سالمون
  • گوشت تیره (گوشتی که میوگلوبین بیشتری دارد، مانند گوشت پای پرندگان)
  • ماهی تُن
  • سویا
  • بادام
  • غلاتی مانند گندم
  • جگر
  • آووکادو
  • کلم بروکلی
  • گوشت بدون چربی
  • قارچ
  • تخمه آفتابگردان
  • لوبیا
  • گیاهان با برگ‌های سبز مانند اسفناج و مارچوبه
  • غلات کامل
  • هویج، سیب، انجیر، کلم، خیار
  • پنیر

علائم کمبود ویتامین B2

  • بی اشتهایی یا پر خوری عصبی
  • سردرد و میگرن
  • تورم گلو و زبان
  • تاری دید
  • خشکی و ترک پوست
  • ضعف و بی حالی

ویتامین B3

ویتامین B3 يك ويتامين حلال در آب است که نقش اساسي در سلامت پوست، گوارش و روان دارد و از عملكرد بيش از 200 آنزيم در بدن حمايت مي كند. ویتامین B3 خود به سه نوع ویتامین شامل میشود :

  • نیکوتینامید
  • نیاسین
  • نیکوتینامید ریبوزید
سلامت پوست، گوارش و روان
سلامت پوست، گوارش و روان

هر سه نوع ویتامین یاد شده، در بدن تبدیل به نیکوتین‌آمید آدنین دی‌نوکلئوتید (NAD) می‌شوند. ماده ی NAD برای حیات بشر ضروری است و بدن انسان قادر نیست آنرا بدون حضور ویتامین B3 یا تریپتوفان بسازد. نیکوتینامید ریبوزید در سال 2004 میلادی کشف شد.به این گروه سه تایی از ویتامین‌ها، گاهی ویتامین B3 کمپلکس گفته می‌شود.

منابع غذایی این ویتامین B3 عبارت است از:

  • سبوس گندم
  • جگر
  • تن
  • بوقلمون
  • مرغ
  • گوشت
  • تخم مرغ
  • ماهی سالمون (آزاد)
  • جو
  • پنیر
  • میوه خشک
  • برنج قهوه‌ای

مصرف بیش از حد این ویتامین باعث افزایش فشار خون، درد شکم، اختلال در بینایی و آسیب به کبد می‌شود.( توجه داشته باشید قبل از مصرف ویتامین ها حتما با پزشک مشورت کنید.)

ویتامین B5

ویتامین B5 ویتامین محلول در آب است، ویتامینی که تقریبا در همه غذاها یافت می‌شود و انرژی بدن را زیاد می‌کند. ویتامینB5 برای متابولیسم کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها ضروری است و در سنتز هورمون‌ها نقش دارد. مقدار مورد نیاز ویتامین B5 بدن را می توان از طریق تغذیه سالم به دست اورد.

علاوه بر این نیز ویتامین موجب رشد و مقاومت پوست و غشاهای مخاطی می‌شود. در داروسازی از این ویتامین برای جلوگیری از ریزش مو استفاده می‌شود.

منابع این ویتامین B5 عبارتند از:

  • جگر و قلوه
  • گوشت
  • مرغ
  • آجیل
  • سبوس گندم
  • تخم مرغ
  • جو
  • لوبیا
  • نان گندم
  • سبزیجات برگ سبز
  • ژله

ویتامین B6

ویتامین B6 با نام پیریدوکسین یک ویتامین محلول در اب است که اکسیژن‌ رسانی کافی به مغز را تضمین می‌کند، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و نقش مهمی در عملکرد فیزیکی و روانی فرد دارد.

ویتامین B6 به سلامت دستگاه عصبی، ساخت هموگلوبین (که اکسیژن را به کمک گلبول قرمز در بدن پخش می‌کند)، تبدیل غذای مصرفی‌ به انرژی، تنظیم قند خون، تسکین درد، ساخت پادتن‌هایی که از بدن‌مان محافظت می‌کنند و بهبود حال روحی کمک می‌کند.

منابع غذایی ویتامین b6 عبارتند از:

  • سبوس گندم
  • جو
  • ساردین
  • مرغ
  • گوشت
  • برنج قهوه‌ای
  • کلم
  • میوه خشک
  •  تخم مرغ
  • ماهی
  • سیب زمینی سفید
  • موز

علائم کمبود ویتامین B6 :

  • افسردگی
  • بی‌خوابی
  • عدم تمرکز
  • نگرانی و دلواپسی
  • پرکاری تیروئید
  • ضعف سیستم ایمنی بدن

ویتامین B7

بیوتین یا ویتامین B7 یکی از ویتامین‌های محلول در اب است که نقش مهمی در کمک به آنزیم ها برای تجزیه چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین ها در غذا دارد. همچنین به تنظیم سیگنال های ارسال شده توسط سلول ها و فعالیت ژن ها کمک می کند.

منابع غذایی ویتامین B7

  • جگر گاو
  • تخم مرغ (پخته)
  • ماهی سالمون
  • آووکادوها
  • سیب زمینی شیرین
  • آجیل و دانه ها
  • غلات

ویتامین B9

ویتامین B9 یا اسید فولیک یک ویتامین محلول در اب است که در بسیاری از غذاها به صورت طبیعی وجود دارد و با مصرف رژیم غذایی درست می توان مقدار مورد نیاز بدن را رفع نمود. اسید فولیک نقش بسزایی در عملکرد طبیعی مغز و سلامت روانی دارد.

مصرف اسید فولیک به ویژه در دوران های رشد سریع مانند کودکی، سنین بلوغ و بارداری مهم است. این ویتامین ارتباط نزدیکی با ویتامین B12 برای تشکیل گلبول های قرمز خون و خونسازی دارد.

منابع غذایی B9 عبارتند از:

  • جگر
  • عدس
  • سبوس برنج
  • مخمر آبجو
  • آرد سویا
  • نخود چشم بلبلی
  • ، لوبیای مرمری
  • لوبیا قرمز
  • بادام زمینی
  • اسفناج
  • برگ شلغم
  • گندم
  • کدو تنبل (کدو حلوایی)
  • مارچوبه
  • پرتقال
  • آجی
  • و …

کمبود اسید فولیک می تواند موجب کاهش رشد، التهاب زبان، کاهش اشتها، تنگی نفس، اسهال، تحریک پذیری، فراموشی و اختلالات روانی بشود.

ویتامین B 12

ویتامین B12  یک ویتامین محلول در اب است و از اعصاب و سلول‌های خونی محافظت می‌کند. اگر سن شما بالای 50 سال است، بدنتان به مقدار بیشتری از این ویتامین احتیاج دارد. کمبود این ویتامین موجب کم خونی، تخریب اعصاب و کمبود حافظه می‌گردد.

منابع غذایی B12 عبارتند از:

  • جگر گوساله
  • ماهی آزاد
  • فیله گوساله
  • تخم‌مرغ
  • شیر سویا
  • پنیر
  • میگو
  • و …

ویتامین C

ویتامین C یا اسکوربیک اسید یک ویتامین محلول در آب است. این بدان معنی است که در آب حل می شود و به بافت های بدن منتقل می شود اما به خوبی ذخیره نمی شود، بنابراین باید روزانه به مقدار مورد نیاز بدن از طریق غذا یا مکمل ها مصرف شود.

ویتامین C در کنترل عفونت ها و بهبود زخم ها و خونسازی نقش مهمی دارد و یک آنتی اکسیدان قوی است که می تواند رادیکال های آزاد مضر را خنثی کند.

کمبود ویتامین C

کمبود ویتامین C و ویتامین B12 باعث به وجود آمدن وضعیتی در بدن می‌شود که به آن کم خونی گفته می‌شود و بدن نمی‌تواند سلول‌های قرمز خون را به اندازه کافی تولید کند. کم خونی باعث خستگی، تنگی نفس، ضعف عضلانی، سرگیجه، ضربان نامنظم قلب، تغییر خلق و خو، سرگیجه و فراموشی و در نهایت کاهش وزن می‌شود.

  • مسمومیت ویتامین C: با وجود آنکه ویتامین C مسمومیت نسبتاً کمی دارد اما مقدار زیاد آن باعث اختلال در دستگاه گوارش از جمله اسهال، گرفتگی، حالت تهوع و استفراغ می‌شود و حتی در تشدید سر درد میگرنی نیز تأثیر می‌گذارد.

ویتامین D

ویتامین‌ D یک ویتامین محلول در چربی است و نقش بسیار مهمی در رشد و استحکام استخوانها دارد به اینگونه که از طریق کنترل تعادل و افزایش میزان جذب کلسیم و فسفر و منیزیم کمک می‌کند.

رشد و استحکام استخوانها
رشد و استحکام استخوانها

این ویتامین به­‌ طور طبیعی در تعداد محدودی از غذاها وجود دارد. همچون ماهی سالمون، ساردین و شاه ماهی و برخی از ماهی های چرب ، هرچند که فرایند سرخ کردن هم می‌تواند نیمی از ویتامین دی آن‌ها را از بین ببرد. جای نگرانی نیست زیرا این ویتامین به ­‌عنوان مکمل قابل دسترس است.

هرچند که منبع اصلی این ویتامین نور خورشید است و با قرار گرفتن در مقابل خورشید میتوان مقدار قابل توجهی ویتامین D به دست اورد. نور خورشید کوله کلسیفرول یا همان ویتامین D3 را در لایه‌های ژرف‎تر روپوست (اپیدرم: Epidermis) توسط یک واکنش شیمیایی وابسته به تابش خورشید به ‎ویژه پرتو فرابنفشِ بی (UVB) است می‎سازد.

با اینکه تأثیرات ویتامین دی بر بدن همچون بهبود:

  • میزان منیزیم
  • فسفر
  • کلسیمِ استخوان‌ها
  • کارکردِ بهتر سیستم ایمنی
  • تعادل هورمون‌های پاراتیروئیدی
  • دستگاه جنسی
  • نیروی ماهیچه‌‎ای
  • چرخه‌‎ی خواب و بیداری
  • انواع سوخت‌‎وسازهای بدن

بسیار گسترده است، اما معمولا کمبود این ویتامین را بیشتر مرتبط به پوکی استخوان‌ها، عدم تعادل میزان هورمون‌های پاراتیروئید و ضعف سیستم ایمنی بدن می‌بینند که منجر به عدم توجه به جنبه‌های بسیار مؤثر دیگر این ویتامین می‌شود و از اهمیت و توجه بیشتر به این ویتامین می‌کاهد.

ویتامین دی وظایف دیگری نیز در بدن ایفا می‌کند که از جمله می­‌توان به تنظیم رشد سلول­‌ها، سیستم عصبی_عضلانی و ایمنی و کاهش التهاب اشاره کرد.

منابع غذایی ویتامین D

  • کنسرو ماهی تن
  • میگو
  • زرده ی تخم مرغ
  • قارچ
  • غلات
  • شیر سویا
  • شاه ماهی
  • ماهی سالمون

ویتامین E

ویتامین E از ویتامین محلول در چربی است و از جمله ویتامین‌هایی است که بدن ما قادر نیست تولید کند بنابراین باید با خوردن غذاها یا مکمل‌ها آن را به بدن خود برسانیم. این ویتامین به طور طبیعی در 8 فرم شیمیایی وجود دارد که در بین آن‌ها «آلفا-توکوفرول» تنها فرمی است که می‌تواند نیازهای انسان را برآورده کند.

ویتامین E یکی از مهم‌ترین عوامل برای تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از پیری زودرس پوست و داشتن سیستم بینایی سالم است. ویتامین E در سبزیجات و غذاهای چرب مانند آجیل، ماهی‌های روغنی، روغن زیتون و آووکادو به وفور وجود دارد.

کمبود مزمن ویتامین E

کمبود مزمن ویتامین E می‌تواند منجر به طیف وسیعی از بیماری‌های مرتبط با سندرم متابولیک، از جمله بیماری‌های قلبی، دیابت، بیماری آلزایمر و سرطان شود.

چرا افراد چاق دچار کمبود ویتامین E می شوند؟

ویتامین ای یک ریز مغذی محلول در چربی است و از نظر تئوری، در افرادی که اضافه وزن دارند و مقادیر زیادی غذای چرب می‌خورند، باید سطح بالایی داشته باشد.

با این حال، مطالعات نشان می‌دهد حتی در حالتی که مقدار ویتامین E در گردش خون زیاد است، در افراد چاق این ریز مغذی ضروری به بافت هایی که بیشتر از همه مورد نیاز است راه پیدا نمی‌کند.

بافت افراد چاق مصرف برخی از این چربی‌ها و ویتامین‌ها از جمله ویتامین E را رد می‌کنند زیرا در حال حاضر چربی کافی دارند. به همین دلیل، افراد چاق جز آن دسته از افرادی هستند که بیشتر از دیگران در معرض کمبود ویتامین ای قرار دارند.

 مهم‌ترین مواد غذایی حاوی ویتامین E
مهم‌ترین مواد غذایی حاوی ویتامین E

 مهم‌ترین مواد غذایی حاوی ویتامین E

  • دانه آفتابگردان
  • روغن زیتون
  • بادام
  • فندق
  • بادام زمینی
  • انبه
  • آووکادو
  • بروکلی
  • اسفناج
  • کیوی
  • گوجه فرنگی

مصرف بیش از حد ویتامین E منجر به لخته شدن خون و در نتیجه خونریزی و سکته مغزی می‌شود. پس قبل استفاده از مکمل ها حتما با پزشک مربوط مشورت کنید.

 

ویتامین k

ویتامین K ویتامین محلول در چربی است و دو نوع دارد.

  • نوع اول ویتامین K1 یا فیلوکوئینون نام دارد و در گیاهان، مانند اسفناج و کلم، یافت می­ شود.
  • نوع دوم ویتامین K2 یا منوکینون است که به­ صورت طبیعی در مجاری روده تولید می­ شود.

ویتامین K1 و K2 پروتئینی تولید می­ کنند که به انعقاد خون کمک می­ کند. تشکیل لخته خون یا انعقاد خون مانع از خونریزی شدید داخلی یا خارجی می­ شود. با این­که کمبود ویتامین K نادر است، کمبود آن باعث می­ شود بدن فرد نتواند پروتئین کافی برای انعقاد خون را تولید کند.

درنتیجه، فرد دچار خونریزی شدید می­ شود. اکثر بزرگسالان ذخیره­ ی کافی ویتامین K را از طریق غذا و تولید طبیعی بدن تامین می­ کنند.

منابع غذایی ویتامین k

  • کاهو
  • کلم و گل کلم
  • اسفناج
  • چغندر
  • مارچوبه
  • جگر
  • پنیر
  • تخم مرغ
  • زردچوبه

فواید ویتامین K:

مهمترین فایده این ویتامین جلوگیری از خونریزی است. ویتامین K در کنترل و درمان خونریزی ناشی از بیماری‌های کبد٬ زردی و زخم معده سودمند است و همچنین خونریزی‌های ناشی از استفاده طولانی مدت از آسپرینها و آنتی بیوتیکها را درمان می‌کند.

همچنین این ویتامین در درمان خونریزی شدید در دوران قاعدگی مفید است. به نوزادان زودرس که امکان خونریزی در آنها زیاد است هم بعد از تولد ویتامین K تزریق می‌کنند. همچنین این ویتامین در پیشگیری از سنگ کلیه و درمان پوسیدگی استخوان سودمند است. نوع مصنوعی آن که محلول در آب است در درمان زخم‌های پوستی مفید است.

تقویم فارسی اندروید

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی