خواص مواد غذايي نوشیدنی ها

خواص چای کوهی

چای کوهی نام گیاهی پایا از سرده سنبله‌ای و تیره کلازیاسه است که با نام های چای چوپان و چای پشمی نیز شناخته می شود و بیشتر در مناطق کم شیب و کوهستانی در ارتفاعات 1900 تا 3300 متری از سطح دریا، به صورت پراکنده و در مواردی به صورت قسمتی متراکم در سطوح کم می روید. این گیاه با گل های بنش رنگ و ظاهری پشمی مانند به مقدار زیاد در آمریکا و اروپا می روید و معمولاً به صورت خودرو در میان مزارع گندم و ذرت یافت می شود.

چای کوهی
چای کوهی

چای کوهی در ایران

چای کوهی (با نام علمی Stachys lavandulifolia) خواص درمانی زیادی دارد و از گذشته تا به حال در شهرهای مختلف ایران مورد استفاده مردم قرار گرفته است به همین دلیل در شهرهای مختلف دارای نام های متفاوتی است. همچون:

  • استان البرز (گل کوفته، سنبله زیبا، چای کوهی، پشمینه علف، پشم العلف)
  • همدان(گل کوفته)
  • کردستان( گل که وو، گل کبود)
  • آذربایجان(توکلیجه)
  • لیگودرز، بختیاری و شیراز(پشمینه و کرک گربه)
  • لرستان(کُلکِنَه، کرک خرگوش)
  • کردهای خراسان( گل پهپووک/دێباڤ)
  • خوانسار(گل گُربه)
  • اصفهان(هالوله)
  • کهگیلویه و بویراحمد(پشموک)
چای پشمی
چای پشمی

خواص چای کوهی

  • باعث افزایش اشتها می شود.
  • به درمان و بهبود سرماخوردگی کمک می کند.
  • به بهبود گرفتگی صدا کمک کرده و خلط آور است.
  • خلط آور طبیعی است و در درمان و بهبود گلو درد و سیاه سرفه تاثیر بسزایی دارد.
  • ارام بخش و ضد افسردگی است و به بی خوابی کمک می کند.
  • خواب‌آور است.
  • سردرد و میگرن را رفع می کند.
  • ادرارآور و قاعده آور است و می‌تواند چرخه قاعدگی و میزان خونریزی خانم ها را در این دوران تنظیم کند.
  • از پودر چای کوهی می توان برای درمان و التیام زخم ها، سوختگی سطحی و جای نیش حشرات استفاده کرد.
  • درمان کننده اسهال و اسهال خونی است.
  • برای کم خونی مفید است.
  • ضد گرفتگی روده و کرم روده است.
  • تقویت کننده ی نیروی جنسی است.
  • به بهبود کمرد درد، گردن درد و خشکی گردن کمک می کند.
  • در تب سنتی برای درمان مرض کزاز بکار می رود.
  • به دفع سنگ کلیه کمک می کند.
  • چای کوهی خاصیت ضدسرطانی دارد.
  • درمان کننده ی درد و ناراحتی‌های گوارشی است.
  • ضد ویروس بوده و در تقویت دستگاه دفاعی بدن بسیار مؤثر است.
  • در بهبود روماتیسم و درد مفاصل تاثیر بسزایی دارد.
  • خوردن این گیاه می‌تواند اخلاط بلغمی غلیظ بدن را که در شش‌ها یا امعاء یا رحم متمرکز شده‌اند دفع سازد.
  • آنتی باکتریال است.
  • ضد تشنج است.
  • باعث بهبود عملکرد سیستم عصبی، تقویت حافظه و افزایش تمرکز می شود.
  • باعث کاهش و کنترل فشار خون می شود.
  • در تولید و افزایش تعداد اسپرم آقایان بسیار مؤثر است.
خواص چای کوهی
خواص چای کوهی

خواص چای کوهی

چای کوهی از تیره ی گیاهان معطر است که آرام بخش بوده و طعم و بوی مطبوعی دارد. نشاط آور بوده و در درمان افسردگی به اثبات رسیده است، این چای با خاصیت معجزه آسا، تقویت کننده ای قوی برای اعصاب و روان به شمار می رود. از سوی دیگر چای کوهی، دارای خاصیت ضد درد ویژه ی دردهای مفصلی، سردرد، سرگیجه، دردهای عصبی و رماتیسمی می باشد که ویژگی انرژی زایی و نشاط انگیزی را نیز برای این افراد به ارمغان می آورد.

این گیاه در درمان بیماری های معده و روده با منشاء روانی و بیماری های اسهال توام با تحریکات عصبی، نقش موثر و آرام بخشی دارد و همچنین در تنظیم اعمال گوارشی و تقویت کبد به ویژه کمک به هضم غذا و شستشوی مجرای ادراری (مدر و ادار آور) کاربرد دارد.

طرز مصرف چای کوهی

  • مقداری اب در یک کتری بجوشانید.
  • بعد از جوشیدن اب یک قاشق مرباخوری پر از چای را در یک لیوان آب جوش ریخته و با قاشق خوب به هم بزنید.
  • سپس روی آن را با یک نعلبکی بپوشانید و به مدت ۲۰ دقیقه بگذارید بماند تا دم بکشد.
  • سپس آن را با تفاله گیر صاف کرده و میل نمایید.
  • شما می توانید این چای معطر را با کمی عسل مخلوط کرده و میل نمایید.

این چای، یک نوشیدنی خوش رنگ، خوش‌مزه و دل چسب است که پیشنهاد می شود در شب‌های سرد پاییزی و زمستانی پس از یک روز کاری سخت، برای رفع خستگی و بازگرداندن انرژی و ارامش از دست رفته مصرف شود.

طرز مصرف چای کوهی
طرز مصرف چای کوهی

چه کسانی نباید چای کوهی بخورند؟

  • زنان باردار و همچنین افرادی که قرص های ضد بارداری، آسم، سرماخوردگی و حساسیت استفاده می کنند باید از مصرف این چای پرهیز کنند.
  • به دلیل طبع گرم چای کوهی استفاده زیاد از ان برای افراد گرم مزاج مضر است.
تقویم فارسی اندروید

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

کانال یوتوب چی با چی

مطالب پیشنهادی