وقتی صحبت از پایبندی به یک رژیم غذایی سالم می شود، فواید قارچ های مبارزه کننده با بیماری همیشه زبانزد هستند. قارچ کم کربوهیدرات و کالری است اما منبع عالی ویتامین های B، مواد معدنی کمیاب، فیبر و حتی پروتئین محسوب می شود.
قارچ ها همچنین غذاهای ضد التهابی هستند و حاوی سطوح بالایی از ترکیبات بتا گلوکان می باشند که سلول های ایمنی را هوشیار نگه می دارد، به علاوه یک آنتی اکسیدان قوی به نام ارگوتیونئین که به کاهش التهاب در بدن کمک می کند.
استفاده دارویی از قارچ سنت بسیار طولانی در کشورهای آسیایی دارد که قدمت آن به هزاران سال قبل می رسد. برای مثال، در چین، انواع خاصی از آن از لحاظ تاریخی «ترکیبی از قدرت معنوی و جوهر جاودانگی» را نشان می دهند.
اگرچه استفاده از آنها در نیمکره غربی تنها در چند دهه گذشته شروع به افزایش کرده است اما مطالعات اخیر متعدد نشان می دهد که آنها مجموعه ای از ترکیبات حیاتی و بیولوژیکی فعال را ارائه می دهند.
ممکن است چند چیز در مورد قارچ را ندانید، مانند:
- فواید قارچ برای سلامتی چیست؟
- آیا می توانم هر روز قارچ بخورم؟
- خوردن کدام قارچ بی خطر است؟ آیا برخی از قارچ ها برای شما مضر هستند؟
- قارچ پروتئین است یا کربوهیدرات؟
- آیا قارچ ها برای افراد گیاهخوار مناسب هستند؟
بیایید نگاهی به آنچه که باید بدانید در زیر بیندازیم.
فواید قارچ برای سلامتی
1. با رشد سلول های سرطانی مبارزه می کند
قارچ ها که به عنوان یک درمان طبیعی سرطان و یکی از بهترین غذاها برای افزایش «سلول های کشنده طبیعی» شناخته می شوند – نوع سلول های ایمنی که سلول های سرطانی خطرناک را جستجو می کنند و آن ها را از بین می برند – به عنوان غذاهای قوی برای مبارزه با سرطان مورد تحسین قرار می گیرند.
ضمن اثرات ضد توموری، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آنها، طبق مطالعات اخیر، ترکیبات ضد سرطانی موجود در قارچ نقش مهمی در محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو و از بین بردن سلول های سرطانی برای جلوگیری از تشکیل تومور دارند. ترکیبات محافظ موجود در این قارچ های خاص عبارتند از:
- تری ترپن ها
- ترکیبات فنلی
- پلی ساکاریدها
- استرول ها
- اریتادنین
- کیتوزان
این بدان معنی است که فواید قارچ می تواند به جلوگیری از آسیب DNA و جلوگیری از جهش سلول ها کمک کند، در عین حال از سلول های سالم محافظت می کند و توانایی بدن برای سم زدایی از مواد خطرناک را افزایش می دهد.
علاوه بر این، یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز مطالعات مشاهده ای منتشر شده در Advances in Nutrition در مارس 2021 نشان داد که مصرف حداقل دو قارچ در روز می تواند خطر ابتلا به سرطان را تا 45 درصد کاهش دهد. محققان نتیجه گرفتند: “ارتباط بین مصرف بیشتر قارچ و خطر کمتر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان سینه، ممکن است نشان دهنده نقش محافظتی بالقوه قارچ در رژیم غذایی باشد.”
2. عملکرد سیستم ایمنی را تقویت می کند
بر اساس گزارشی که در سال 2020 در مجله Molecules منتشر شد، قارچ ها حاوی ترکیبات و مواد پیچیده ای با «ضد دیابت، ضد چربی خون، ضد قارچ، ضد التهاب، تعدیل کننده ایمنی، آنتی اکسیدان، ضد پیری، ضد سرطان، ضد ویروسی و کبدی هستند. اثرات محافظتی ممکن است به نظر ساده بیاید اما به این معنی است که آنها می توانند تقریباً تمام سیستم های بدن را تقویت کنند و از شما در برابر بیماری های متعدد محافظت کنند زیرا با کاهش التهاب مرتبط هستند. ثابت شده است که حفظ سطوح بالای التهاب در طولانی مدت به بیماری های مزمن مانند دیابت و سرطان کمک می کند.
قارچ ها همچنین توانایی طبیعی مبارزه با باکتری ها و ویروس های خطرناک را دارند. در واقع، آنها فقط برای زنده ماندن در محیط طبیعی خود نیاز به ترکیبات ضد باکتری و ضد قارچ قوی دارند.
به همین دلیل جای تعجب نیست که این ترکیبات مفید را می توان از بسیاری از قارچ ها جدا کرد و برای محافظت از سلول های انسانی استفاده کرد. حتی گفته شده است که آنها در برابر گونه های کشنده چند باکتری مقاوم و سایر میکروارگانیسم های مسئول بسیاری از مشکلات سلامتی محافظت می کنند.
در واقع، برخی از مواد موجود در آنتی بیوتیک های رایجی که در هنگام بیماری به افراد داده می شود – از جمله پنی سیلین، استرپتومایسین و تتراسایکلین – از عصاره های قارچ مشتق شده اند.
این همه فواید قارچ نیست. تحقیقات جدید روی موش ها که در مجله Science منتشر شده است نشان می دهد که کیتین، یک پلی ساکارید موجود در قارچ، می تواند هضم را تقویت کند و عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشد.
3. فواید قارچ در محافظت از سلامت قلب
خوردن قارچ بیشتر یکی از راه های کاهش سطح کلسترول به طور طبیعی است. بسیاری از انواع قارچ ها به کاهش سطح کلسترول بد LDL کمک می کنند و از سفت شدن شریان ها جلوگیری می کنند تا خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهند.
قارچ ها دارای ترکیبات استرولی هستند که در تولید کلسترول در کبد اختلال ایجاد می کنند اما در عین حال می توانند سطح کلسترول HDL “خوب” را افزایش دهند. آنها همچنین حاوی مواد مغذی گیاهی قوی هستند که به جلوگیری از چسبیدن سلول ها به دیواره رگ های خونی و تشکیل پلاک کمک می کند که می تواند گردش خون را بهبود بخشد و فشار خون طبیعی را حفظ کند.
4. سطوح انرژی را افزایش می دهد
از فواید قارچ این است که منبع عالی ویتامین های گروه B است که به عملکرد آدرنال کمک می کند و مواد مغذی را از غذا به انرژی تبدیل می کند که بدن شما می تواند از آن استفاده کند. ویتامین های B همچنین از عملکرد انتقال دهنده های عصبی برای شکستن مه مغزی، جلوگیری از اختلالات تیروئید و حمایت از متابولیسم سالم حمایت می کنند.
5. فواید قارچ از مدیریت وزن پشتیبانی می کند
مطالعات نشان می دهد که جایگزینی منظم قارچ به جای گوشت می تواند به کاهش وزن کمک کند زیرا آنها یک غذای کم کالری و دارای مواد مغذی هستند. در واقع، خوردن قارچ چندین بار در هفته با افزایش کاهش وزن، کاهش دور کمر و کاهش چربی بدن مرتبط است.
6. ویتامین D را تامین می کند
کمبود ویتامین D یک مشکل جدی برای بسیاری از افراد است و با همه چیز از عملکرد ضعیف سیستم ایمنی گرفته تا افسردگی مرتبط است. اگرچه ویتامین D به بهترین وجه از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به دست می آید اما انواع خاصی از قارچ ها نیز می توانند دوز مناسبی از این ویتامین مهم را تامین کنند.
قرار دادن قارچ ها در معرض اشعه ماوراء بنفش، چه در خارج از منزل و چه در داخل خانه و تحت نور خاصی رشد کنند، غلظت ویتامین D آنها را افزایش می دهد. تصور می شود افزودن انواع غذاهای غنی از ویتامین D به رژیم غذایی شما خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی عروقی، اختلالات خلقی و تحلیل استخوان را کاهش می دهد.
مطالعات نشان می دهد که انواع خاصی از قارچ ها مقدار خوبی از ویتامین D2 را همراه با ویتامین D3 (نوعی که انسان ها از آن بهترین استفاده را می کنند) و ویتامین D4 را فراهم می کنند.
7. فواید قارچ در عملکرد بهتر مغز
آیا استرس مزمن کیفیت زندگی شما را از بین می برد؟ انواع خاصی از قارچ ها، به ویژه ریشی، آداپتوژن محسوب می شوند.
این بدان معنی است که آنها می توانند به بدن شما کمک کنند تا با استرس و سطوح پایین کورتیزول مقابله کند. برخی از گونه های قارچ همچنین می توانند التهاب را کاهش دهند که تصور می شود نقش اصلی در عملکرد شناختی، خلق و خو، سطح انرژی و بیماری های عصبی مرتبط با سن را دارد.
8. می تواند به تقویت استخوان ها کمک کند
از آنجایی که برخی از قارچ ها ویتامین D تولید می کنند که می توانید هنگام خوردن آن ها را مصرف کنید، تحقیقات نشان می دهد که افزودن آنها به رژیم غذایی می تواند به تقویت سلامت استخوان ها و محافظت در برابر بیماری های جدی مانند پوکی استخوان کمک کند.
ویتامین D برای جذب کلسیم ضروری است و کمبود این ویتامین کلیدی می تواند خطر شکستگی، ضعیف شدن استخوان ها و نقص معدنی را افزایش دهد. یک آزمایش حیوانی در مجله اروپایی تغذیه نشان داد که تغذیه موش ها با قارچ شیتاکه غنی شده با ویتامین D و کلسیم به افزایش تراکم مواد معدنی استخوان و کاهش خطر پوکی استخوان کمک می کند.
9. ممکن است از سلامت باروری حمایت کند
به لطف اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی خود، مطالعات حیوانی نشان داده اند که از فواید قارچ این است که به مبارزه با اختلالات جنسی مرتبط با افزایش سن (میل، برانگیختگی، ارگاسم و درد) کمک می کند.
یک مطالعه نشان داد که مکمل کوردیسپس در موش ها به بهبود تحرک اسپرم، میزان بقا و پیشرفت شان کمک کرد. سایر مطالعات حیوانی شواهدی پیدا کرده اند که نشان می دهد این قارچ ها ممکن است از سطوح سالم هورمون های تولید مثلی مانند تستوسترون حمایت کنند و به طور بالقوه با افزایش انرژی و استقامت میل جنسی همراه هستند.
ارزش غذایی قارچ (به علاوه انواع)
قارچ سماروغ است یا سبزیجات یا گوشت؟
اگرچه بیشتر مردم قارچ ها را به عنوان سبزیجات تصور می کنند اما در واقع نوعی قارچ مفید هستند.
اصطلاح “قارچ” به هر گونه سماروغ با بدن میوه به اندازه ای بزرگ اطلاق می شود که با چشم غیر مسلح دیده شود و با دست چیده شود. در حال حاضر، بیش از 14000 گونه قارچ مختلف در سراسر جهان رشد می کنند و شاید خیلی بیشتر.
هنوز چیزهای زیادی برای یادگیری در مورد بسیاری از گونه های قارچ روی زمین وجود دارد. به عنوان مثال، تخمین زده می شود که ممکن است بیش از 140000 گونه مختلف وجود داشته باشد که نشان می دهد دانشمندان در حال حاضر تنها حدود 10 درصد از گونه های ممکن را می شناسند.
گونه هایی که در سراسر جهان رشد می کنند بسیار متفاوت هستند، از انواع کوچک تا بزرگ و انواعی که در رنگ های مختلف (قهوه ای، خرمایی، قرمز، نارنجی و غیره) وجود دارند.
کدام قارچ برای سلامتی بهتر است؟ برخی از رایج ترین انواع قارچ های خوراکی عبارتند از:
- قارچ کوردیسپس
- قارچ ریشی
- قارچ چاگا
- قارچ دم بوقلمون
- قارچ یال شیر
- قارچ میتاکه
- قارچ شیتاکه
- قارچ مورل
- قارچ پورتوبلو
- قارچ صدفی
- کرمینی یا قارچ دکمه ای سفید
- قارچ گوش چوبی
- قارچ عسلی
- قارچ ترافل
- قارچ پورسینی
- قارچ انوکی
- قارچ صدف شاهی
- قارچ مرغ جنگل
اگرچه انواع مختلف از نظر کالری دقیق و تعداد مواد مغذی متفاوت است اما قارچ معمولاً از نظر کربوهیدرات، کالری، چربی و سدیم بسیار کم است (که آنها را به گزینه ای طبیعی برای رژیم کم کربوهیدرات یا کتو تبدیل می کند). قارچ همچنین مجموعه ای از مواد مغذی متنوع از جمله آنتی اکسیدان ها، ویتامین های B انرژی زا، مس و سلنیوم را فراهم می کند.
یک فنجان قارچ خام و کامل (حدود 96 گرم) تقریباً حاوی موارد زیر است:
- کالری: 21.1
- کل کربوهیدرات: 3.1 گرم
- فیبر: 1 گرم
- شکر: 1.9 گرم
- چربی کل: 0.3 گرم
- چربی اشباع شده: 0.05 گرم
- چربی اشباع نشده: 0.2 گرم
- چربی ترانس: 0 گرم
- پروتئین: 3 گرم
- سدیم: 4.8 میلی گرم (0.2٪ از نیاز توصیه شده روزانه)
- مس: 0.3 میلی گرم (33٪ از نیاز توصیه شده روزانه)
- ریبوفلاوین: 0.4 میلی گرم (31٪ از نیاز توصیه شده روزانه)
- پانتوتنیک اسید: 1.4 میلی گرم (28٪ از نیاز توصیه شده روزانه)
- نیاسین: 3.5 میلی گرم (22٪ از نیاز توصیه شده روزانه)
- سلنیوم: 8.9 میکروگرم (16٪ از نیاز توصیه شده روزانه)
- فسفر: 82.6 میلی گرم (7٪ از نیاز توصیه شده روزانه)
- پتاسیم: 305 میلی گرم (6٪ از نیاز توصیه شده روزانه)
نیاز روزانه توصیه شده: درصدها بر اساس رژیم غذایی 2000 کالری در روز است.
نحوه استفاده (دستور پخت)
حال که با فواید قارچ آشنا شدید، در فروشگاه های مواد غذایی یا در بازار کشاورزان محلی خود، به دنبال قارچ های تازه یا خشک بگردید، جایی که ممکن است بتوانید انواع کمیاب تر را به دست آورید.
خرید و خوردن قارچ های ارگانیک در صورت امکان بسیار مهم است زیرا آنها به راحتی مواد شیمیایی را از خاکی که در آن رشد می کنند جذب می کنند. دوباره به صورت شیمیایی اسپری شده یا در معرض آلاینده های آب قرار گرفته اند، بنابراین ارزش پول اضافی برای خرید بهترین کیفیت را دارد.
قارچ های خشک ممکن است کمی گران تر از قارچ های تازه باشند اما زمانی که قارچ ها در فصلی پیدا نمی شوند، گزینه خوبی هستند.
برای شستن قارچ ها، برخی از آنها را فقط باید با یک پارچه تمیز و مرطوب پاک کنید تا هرگونه کثیفی از بین برود (مانند قارچ شیتاکه، پورتوبلو، کرمینی کوچک و قارچ های دکمه ای). سایر قارچ ها را باید با استفاده از یک برس ظریف تمیز کنید.
از آنجایی که قارچ ها به راحتی آب را جذب می کنند، نباید آنها را برای مدت طولانی بشویید یا آنها را در آب غوطه ور نگه دارید زیرا این امر می تواند آنها را “غرق در آب” کند. معمولاً یک آبکشی سریع برای از بین بردن هرگونه کثیفی قابل مشاهده کافی است.
آنها را تا زمانی که آماده استفاده هستید در یخچال خشک نگه دارید و به یاد داشته باشید که ماندگاری کوتاهی دارند بنابراین هر چه سریعتر از آنها استفاده کنید بهتر است.
بسیاری از مردم دوست دارند آنها را به جای یک کیسه پلاستیکی در یک کیسه کاغذی نگهداری کنند. این اجازه می دهد تا هوا به داخل و خارج حرکت کند که می تواند آنها را در شرایط بهتری نگه دارد.
وقتی صحبت از پختن قارچ می شود، باید با هر نوع قارچ کمی متفاوت رفتار کرد. به عنوان مثال، قارچ های خشک را می توان با ترکیب کردن آن ها با آب جوش در حدود ۱۵ دقیقه بجوشانید تا حجم بیشتری پیدا کند.
قارچ های بزرگ مانند پورتوبلو را می توان پخت و همچنان بافت سفت خودشان را حفظ خواهند کرد اما قارچ های ظریف تری مانند شیتاکه و کرمینی برای تفت دادن در تابه یا ووک بهترین هستند. به خاطر داشته باشید که قارچ ها در ابتدا مایعات زیادی جذب می کنند اما بعداً آب خود را آزاد می کنند، بنابراین نیازی به غرق کردن آنها در سس یا روغن نخواهید داشت.
قارچ ها طعم خاکی و بافت جویدنی و دلچسبی را به انواع غذاهای خوش طعم می بخشند از املت و سرخ شده گرفته تا پلو یا مخلفات. آنها همچنین می توانند به عنوان پایه ای برای ریزوتو قارچ استفاده شوند، به پاستای قارچ اضافه شوند یا در یک سس قارچ خوشمزه پخته شوند.
همچنین می توانید قارچ ها را تفت دهید، کباب کنید، بپزید یا سرخ کنید تا یک غذای جانبی ساده اما خوشمزه داشته باشید.
خطرات و عوارض جانبی
قارچ به صورت مکمل یا قارچ هایی را که به تنهایی در طبیعت رشد می کنند را از خرید خود حذف می کنید و همیشه به دنبال یک مارک معتبر باشید. در غیر این صورت، با متخصصی که در مورد قارچ های وحشی می داند و در شناسایی قارچ مسلط است، مشورت کنید.
چرا برخی از قارچ ها برای شما مضر هستند و آیا ممکن است قارچ شما را بکشد؟
برخی از انواع قارچ، مانند قارچ سیلوسایبین و قارچ آمانیتا که به عنوان قارچ روانگردان یا “قارچ جادویی” نیز شناخته می شوند، حاوی ترکیباتی هستند که می توانند علائمی مانند توهم و تغییر در ادراک را ایجاد کنند حتی اگر در مقادیر کم مصرف شوند. سایر قارچ ها، مانند قارچ کلاهک مرگ، می توانند سمی یا آلوده باشند و برای مصرف انسان در نظر گرفته نشده اند، بنابراین مراقب باشید که «قارچ های دارویی» را از کجا خریداری می کنید.
همچنین، در صورت امکان به دنبال قارچ های ارگانیک باشید و اگر نتوانستید آن ها را پیدا کنید، قارچ های کثیف را خوب بشویید یا پاک کنید تا باقیمانده ها، باکتری ها و احتمالاً حتی حشرات از بین بروند.
به خاطر داشته باشید که بیشتر قارچ ها حاوی پورین هایی هستند که به طور طبیعی در برخی گیاهان یافت می شوند و در برخی موارد با مشکلات سلامتی مرتبط هستند. پورین ها تجزیه می شوند و اسید اوریک را تشکیل می دهند که می تواند در شرایط نادری تجمع یافته و منجر به بیماری هایی مانند نقرس یا سنگ کلیه شود.
بنابراین، اگر مشکلی دارید که توسط پورین ها بدتر شده است، باید قارچ را در حد اعتدال مصرف کنید.
نتیجه گیری
- چرا قارچ برای سلامتی مفید است؟ قارچ می تواند به کاهش رشد سلول های سرطانی، افزایش سطح انرژی، افزایش سلامت قلب، تقویت عملکرد مغز و سیستم ایمنی و بهبود کنترل وزن کمک کند.
- ارزش غذایی قارچ نیز بسیار چشمگیر است. اگرچه می تواند بین گونه های مختلف قارچ خوراکی متفاوت باشد اما معمولاً مقدار کمی کالری، چربی و کربوهیدرات در قارچ در هر وعده همراه با مقدار مناسبی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین های B و سایر ریزمغذی ها در قارچ وجود دارد.
- هزاران گونه مختلف در سرتاسر جهان رشد می کنند که دانشمندان هنوز در حال یادگیری در مورد بسیاری از آنها هستند. گونه های رایج قارچ عبارتند از قارچ شیتاکه، مورل، صدفی و قارچ پورتوبلو.
- به خاطر داشته باشید که همه گونه ها برای مصرف بی خطر نیستند. انواع معینی در واقع می تواند سمی باشد و قارچ های توهم زا حتی می توانند باعث تغییر در ادراک شوند.
- از قارچ در انواع غذاهای مختلف مانند سس، خورش، سوپ و مخلفات لذت ببرید تا از مزایای بی نظیری که این قارچ های خوش طعم ارائه می دهند، بهره ببرید.
منبع:
draxe
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه