بیایید یک لحظه صادق باشیم. بعضی اوقات غذا خوردن سالم می تواند کمی خسته کننده و عذاب آور باشد و اگر مراقب هم نباشید وعده های غذایی شما به طور کامل مضر و ناسالم می شوند. پس برای خوشمزه کردن غذاها و میان وعده ها چه می کنید؟ برای این مورد بهتر است سس های سالم را در کنار وعده های غذایی تان داشته باشید. بدون هیچ آسیبی و هیچ خطایی همه چیز خوشمزه و متنوع باشد. درست است؟
اشتباه اینجاست که اکثر سس های خوشمزه ای که ما می شناسیم و در دسترس مان هستند کالری زیادی دارند اما اگر می خواهید سس های سالم درست کنید، ما می توانیم به شما کمک کنیم. ما طرز تهیه این سس های سالم و خوشمزه را جمع آوری کرده ایم تا شما بدون عذاب وجدان مقداری طعم عالی به غذاهای خود اضافه کنید.
سس تاهینی سبز آتشین
این سس مانند آن صندل های تابستانی است که می توانید با همه چیز بپوشید. این دستور تهیه سس تاهینی همراه با ساندویچ، سبزیجات ترد و چیپس قابل مصرف است.
مواد لازم:
- 2 عدد لیمو
- 2 عدد فلفل تند
- 2 حبه سیر خرد شده
- 3 فنجان جعفری خرد شده
- ¼ فنجان روغن زیتون فرا بکر
- ½ فنجان تاهینی
- نمک کوشر
طرز تهیه:
پوست 1 عدد لیمو را رنده ریز کنید و درون مخلوط کن بریزید. هر دو لیمو را به نصف برش داده و دانه ها را جدا کنید. آب لیموها را درون مخلوط کن فشار دهید. شما باید حدود ½ فنجان آب لیمو داشته باشید. فلفل تند، سیر، جعفری، روغن و ⅓ فنجان آب سرد را اضافه کنید و با سرعت زیاد مخلوط کنید تا یکدست و خیلی سبز شود.
مخلوط را درون یک کاسه متوسط بریزید، تاهینی را اضافه کنید و تا زمانی که کاملاً ترکیب شود هم بزنید. سس را سخاوتمندانه با نمک مخلوط کنید.
سس بادام هندی تند
این سس از بادام هندی های بو داده تهیه می شود. نتیجه آن کاملاً محشر است و به لطف تکه های فلفل قرمز نیز طعمی تند دارد.
مواد لازم:
- ½ فنجان بادام هندی شور برشته شده
- ¼ فنجان روغن نباتی
- 3 قاشق غذاخوری سرکه برنج
- ¾ قاشق چایخوری تکه های فلفل قرمز خرد شده
- ¾ قاشق چایخوری سس ماهی
- ¾ قاشق چایخوری عسل
- 1 حبه سیر
- نمک کوشر
طرز تهیه:
بادام زمینی، روغن، سرکه، فلفل قرمز، سس ماهی، عسل ، سیر و ⅓ فنجان آب گرم را در مخلوط کن بریزید و مخلوط کنید تا بسیار خامه ای و یکدست شود. سس را با نمک طعم دار کنید.
سس کنجد و پیازچه
این سس تازه سبز بیش از دیگر سس های سالم همه کاره است: آن را روی تخم مرغ ها بزنید، آن را با سبزیجات و سالاد میل یا از آن برای مزه دار کردن میگو استفاده کنید. همچنین با مرغ و ساندویچ ها یا لوبیا هم می توانید استفاده کنید.
مواد لازم:
- 5 عدد پیازچه بریده شده
- 1 فنجان جعفری خرد شده
- ¼ فنجان سرکه برنج
- 2 قاشق غذاخوری روغن انگور یا روغن نباتی
- 1 قاشق غذاخوری روغن کنجد برشته شده
- 1 قاشق غذاخوری عسل
- 1 عدد فلفل تند ریز خرد شده
طرز تهیه:
پیازچه ها، جعفری، سرکه، روغن انگور، روغن کنجد و عسل را در مخلوط کن پوره کنید تا صاف شود. نیمی از فلفل را اضافه کرده و مخلوط کنید تا ترکیب شود. در هر زمان اگر سس خیلی غلیظ است، یک قاشق چای خوری آب اضافه کنید (باید قوام خامه ای سنگین داشته باشد). برای طعم سس می توانید در صورت تمایل فلفل بیشتری اضافه کنید و دوباره ترکیب کنید تا یکدست شود و بعد نمک بزنید.
این سس را می توان 3 روز جلوتر تهیه کرد. بعد به یک ظرف بدون نفوذ هوا و سرما منتقل کنید و قبل از استفاده مجدداً ترکیب کنید.
سس روزانه
وقتی این سس را با انواع سبزیجات و پروتئین ها مصرف کردید، عاشقش می شوید. آجیل تست شده خرد شده، گیاهان ریز خرد شده، ادویه جات ترشی جات (مانند زیره، زردچوبه یا گشنیز) و / یا میوه خشک ریز خرد شده (مانند کشمش، زردآلو و یا خرما) را به آنها اضافه کنید. این سس یک سس پایه محسوب می شود که قابلیت افزودن مواد بسیار دیگری را دارد.
مواد لازم:
- 1و ½ لیوان ماست یونانی با شیر کامل
- 1 قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
- 1 قاشق چایخوری نمک کوشر
طرز تهیه:
ماست، آب لیمو و نمک را در یک کاسه کوچک مخلوط کنید تا ترکیب شود. روی آن را بپوشانید و در یخچال بگذارید تا زمانی که آماده استفاده شود.
سس پیاز کاراملی
شیرینی پیاز با خامه ترش طعمی عالی ایجاد می کند که شگفت انگیز است.
مواد لازم:
- 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون
- 4 پیاز بزرگ ریز خرد شده (حدود 2 فنجان)
- نمک کوشر و فلفل سیاه تازه
- 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب
- 1و ½ فنجان ماست یونانی کم چرب
- 1 قاشق غذاخوری پیازچه خرد شده برای سرو
- چیپس یا کراکر (برای سرو)
طرز تهیه:
روغن را در یک تابه متوسط روی حرارت متوسط گرم کنید. پیازها را اضافه کرده و سخاوتمندانه با نمک و فلفل طعم دار کنید، گاهی اوقات هم بزنید و در صورت لزوم حرارت را کم کنید تا زمانی که پیازها قهوه ای و طلایی شوند، حدود 15 تا 18 دقیقه زمان می برد. بگذارید کمی خنک شود.
پیازها و سرکه را در یک کاسه متوسط درون ماست مخلوط کنید. نمک و فلفل اضافه کنید.
1 قاشق غذاخوری پیازچه خرد شده به ماست اضافه کنید. آن را در کاسه های کوچک بریزید و روی آن را با پیازچه تزئین کنید و با چیپس سرو کنید.
ماست را (بدون پیازچه) می توان 3 روز جلوتر درست کرد. فقط آن را بپوشانید و در یخچال نگه دارید.
سس بادام یکدست و تند
می توانید از این سس خامه ای به عنوان چاشنی گوشت های کبابی یا سبزیجات برشته شده یا حتی به عنوان سس سالاد استفاده کنید.
مواد لازم:
- 3 سانتی متر زنجبیل پوست کنده و خرد شده درشت
- 1 فنجان کره بادام
- 1 قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
- 1 قاشق غذاخوری عسل
- 1 قاشق چایخوری پاپریکای دودی
- ⅛ قاشق چایخوری فلفل کاین
- نمک کوشر و فلفل سیاه تازه
طرز تهیه:
زنجبیل را در یک غذاساز بریزید تا خرد شود. کره بادام، آب لیمو، عسل، پاپریکا، کاین و ⅓ فنجان آب سرد اضافه کنید تا یکدست شود و آب آن را با قاشق غذاخوری اضافه کنید تا در صورت لزوم بیشتر یا کمتر بریزید. با نمک و فلفل آن را طعم دار کنید.
سس بادام را می توان 3 روز جلوتر تهیه کرد. آن را بپوشانید و در یخچال نگه دارید. قبل از استفاده در دمای اتاق را بیاورید.
سس تند کشمیر
از این سس تند به عنوان یک چاشنی استفاده کنید یا با مواد معطر دیگری مانند سیر رنده شده و زنجبیل مخلوط کنید تا یک مایع برای مزه دار کردن گوشت درست کنید. آن را در کنار میگوهای کباب شده و فلفل سیاه میل کنید. این دستور العمل از یک رستوران هندی در لندن است.
مواد لازم:
- ½ قاشق چای خوری دانه رازیانه
- ¼ قاشق چایخوری دانه خردل سیاه یا قهوه ای
- 1 عدد گوجه فرنگی متوسط نصف شده که دانه های آن جدا شده اند
- 5 فلفل چیلی قرمز تازه
- 2 قاشق غذاخوری سرکه
- 1 قاشق چایخوری پودر فلفل کشمیر یا پاپریکا
- 1 قاشق چایخوری نمک کوشر
- ½ قاشق چایخوری شکر
تجهیزات خاص:
- آسیاب ادویه یا هاون
طرز تهیه:
دانه رازیانه و دانه خردل را در یک تابه کوچک خشک روی حرارت متوسط قرار دهید و تابه را تکان دهید تا زمانی که عطر و بوی آن بلند شود که حدود 45 ثانیه زمان می برد. به یک بشقاب منتقل کنید و بگذارید خنک شود. در آسیاب ادویه یا هاون آن را ریز خرد کنید و دوباره به ماهیتابه منتقل کنید.
گوجه فرنگی و چیلی را در یک غذاساز بریزید تا زمانی که ریز خرد شود. با ادویه ها به ماهیتابه منتقل کنید و در سرکه، پودر فلفل، نمک و شکر مخلوط کنید. روی گرمای متوسط غالباً هم بزنید. 5 دقیقه آن را بپزید تا نرم نرم شود و سس کمی غلیظ شود. بگذارید خنک شود.
سس تند را می توانید 1 هفته جلوتر درست کرد. آن را بپوشانید و در یخچال قرار دهید.
هوموس چغندر و ریکوتا
هوموس به عنوان یکی از سس های سالم یا دیپ یا یک پیش غذای بسیار محبوب در سراسر دنیا شناخته شده است. این هم یکی از روش های معروف آن است.
مواد لازم:
- 1 چغندر قرمز به اندازه تو بیس بال لایه برداری شده
- حدود سی گرم نخود پخته یا کنسرو نخود آبکش شده
- ⅓ فنجان تاهینی
- ¼ فنجان آب لیموی تازه
- ¼ فنجان پنیر ریکوتا
- 1 حبه سیر ریز رنده شده یا خرد شده
- 1 قاشق چایخوری (یا بیشتر) نمک کوشر
- کمی فلفل سیاه تازه آسیاب شده
- ¼ قاشق چای خوری تخم گشنیز آسیاب شده
- برگ نعناع، سیاه دانه و روغن زیتون (برای سرو)
طرز تهیه:
فر را با دمای 425 درجه فارنهایت گرم کنید. چغندر را محکم در فویل بپیچید و روی سینی پخت لبه دار فویل دار قرار دهید. اجازه دهید بین 60 تا 70 دقیقه بپزد و با قرار دادن چنگال در مرکز چغندر از پخت کامل آن مطمئن شوید. آن را کنار بگذارید تا خنک شود البته از روش آبپز کردن هم می توانید استفاده کنید.
حالا نخود، تاهینی، آب لیمو، ریکوتا، سیر ، نمک، فلفل و گشنیز را در یک غذاساز مخلوط کنید تا یکدست شود.
با استفاده از حوله کاغذی، چغندر را مالش دهید تا پوست آن کنده شود. (باید به راحتی پوستش جدا شود و لکه های دست شما هم موقتی خواهد بود). انتهای چغندر را صاف کرده و چغندر را به 8 قطعه خرد کنید و به غذاساز اضافه کنید. حدود 2 دقیقه تا زمانی که مخلوط نرم و یکدست شود، آنرا ترکیب کنید. در صورت لزوم مزه آن را با نمک اندازه کنید.
هوموس را به یک کاسه کم عمق منتقل کنید. روی آن را با نعناع و شاه دانه و روغن زیتون تزئین کنید.
هوموس را می توان 4 روز جلوتر تهیه کرد. آن را به یک ظرف در بسته منتقل کرده و در یخچال نگهداری کنید.
سس ماست و هالوپینو و گشنیز
بعد از یکی دو روز رنگ آن کمی کمرنگ می شود و ممکن است سس هر چه بماند تندتر شود بنابراین بهتر است چند روزی زودتر درست شود. این یکی از سس های سالم است که در کنار تنقلات، به عنوان سس سالاد، روی سالاد سیب زمینی یا ماهی کبابی یا سرخ شده یا به عنوان یک غذای کوچک می توانید استفاده کنید.
مواد لازم:
- 1 عدد فلفل هالوپینو، دانه ها برداشته و خرد شده
- 1 فنجان ماست یونانی
- ½ فنجان برگهای گشنیز با ساقه های لطیف
- 2 قاشق غذاخوری برگ نعناع
- 1 قاشق غذاخوری (یا بیشتر) آب آبلیموی تازه
- ¼ قاشق چای خوری زیره آسیاب شده
- نمک کوشر
طرز تهیه:
هالوپینو، ماست، گشنیز ، نعناع، آب لیمو، زیره و نمک را در مخلوط کن پوره کنید تا خیلی نرم شود. در صورت تمایل با نمک و آب لیموترش بیشتر مزه دار کنید.
ماست و خیار
بله از ماست و خیار هم می توان به عنوان یک سس خوشمزه استفاده کرد. اگر می خواهید کمی ملایم تر باشد، می توانید به آن سیر نزنید اما با سیر طعم بهتری پیدا می کند. قبل از سرو سیر را در آن خرد کنید. می توانید سیر را نگه دارید و یا دور بریزید.
مواد لازم:
- 3 عدد خیار رنده شده
- نمک کوشر
- 1 فنجان ماست یونانی
- 3 قاشق غذاخوری روغن زیتون
- 2 قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
- 1 حبه سیر خرد شده
- ¼ فنجان نعناع خرد شده
طرز تهیه:
در یک کاسه کوچک خیار را با نمک مخلوط کنید. با دستان خود چندین بار محکم فشار دهید تا آب اضافی آن آزاد شود.
خیار، ماست، روغن، آب لیمو و سیر را در یک کاسه متوسط مخلوط کنید. نمک بزنید. بگذارید در دمای اتاق بماند تا زمانی که ماست و خیار طعم سیر به خود بگیرد، حدود 15 تا 20 دقیقه طول می کشد؛ سیر را دور بریزید. درست قبل از سرو نعناع را هم به آن اضافه کنید.
ماست و خیار (بدون نعناع) را می توان 3 روز جلوتر تهیه کرد. روی آن را بپوشانید و در یخچال نگهداری کنید.
سس سبز با چات ماسالا
این سس را با گوشت کبابی، سمبوسه یا کاری هندی مورد علاقه خود سرو کنید. همچنین با گوشت گوسفند حاوی ادویه جات و کبابی عالی است. این دستور از باروت، یک رستوران هندی در لندن است.
مواد لازم:
- 1 قطعه زنجبیل 3 سانتی متری پوست کنده و خرد شده
- 1 عدد فلفل هالوپینو دانه برداشته و خرد شده
- 1و ½ فنجان برگ گشنیز با ساقه های لطیف
- 1و ½ فنجان برگ نعناع
- ⅓ فنجان ماست یونانی
- 4 قاشق چایخوری آب لیموی تازه
- 4 قاشق چایخوری روغن نباتی
- 1 قاشق چای خوری ادویه چات ماسالا (ترکیب دانه رازیانه، زیره سبز و تخم گشنیز)
- نمک کوشر
طرز تهیه:
زنجبیل، هالوپینو، برگ گشنیز، نعناع، ماست، آب لیمو، روغن و ادویه چات ماسالا را در دستگاه غذاساز بریزید و مخلوط کنید تا زمانی که صاف و یکدست شود سپس نمک بزنید.
سس پسته و ماست
شاید این سس پسته یکی از سس های سالم باشد که زیاد شناخته شده نیست. با گوشت کبابی یا تفت داده شده یا کنار مرغ سرو کنید.
مواد لازم:
- 1 فنجان پسته خام
- 1 حبه سیر ریز رنده شده
- 1 قاشق چایخوری پوست لیموی ریز رنده شده
- ¼ فنجان روغن زیتون به علاوه کمی بیشتر
- نمک کوشر و فلفل تازه آسیاب شده
- 1 فنجان ماست یونانی
طرز تهیه:
فر را از قبل تا 350 درجه فارنهایت گرم کنید. پسته را روی ورقه پخت لبه دار بریزید، 5 تا 8 دقیقه یک بار آن را در فر بگذارید تا طلایی و قهوه ای شود. بگذارید خنک شود سپس در غذاساز آماده کنید تا خرد شود. سیر و پوست لیمو را اضافه کنید و آنقدر مخلوط کنید تا یک خمیر با بافت درشت تشکیل شود. ¼ فنجان روغن را در دستگاه ریخته و ترکیب کنید تا مخلوط یکدست شود و دیگر دانه ای در آن نباشد (بافتش باید مانند تاهینی باشد). با نمک و فلفل آن را طعم دار کنید.
ماست را در یک کاسه متوسط قرار دهید و با نمک و فلفل و کمی روغن مزه دار کنید تا تقریباً به همان قوام خمیر پسته برسد. خمیر پسته را درون ماست بریزید و مخلوط کرده و آن را تزئین کنید.
سس سبز تاهینی ادویه دار
اگر یکی از این ادویه ها و چاشنی ها را نداشتید ایرادی ندارد که یکی از آنها را حذف کنید.
مواد لازم:
- 3 حبه سیر خرد شده
- ¾ فنجان گشنیز تازه خرد شده
- ¾ فنجان جعفری تازه خرد شده
- 1 قاشق چایخوری زیره آسیاب شده
- 1 قاشق چای خوری شنبلیله آسیاب شده
- 2 قاشق چای خوری نمک کوشر به علاوه کمی بیشتر
- 1 فنجان تاهینی
- ¼ فنجان آب لیموی تازه
طرز تهیه:
سیر، گشنیز، جعفری، زیره، شنبلیله و 2 قاشق چایخوری نمک را در یک غذاساز مخلوط کنید تا زمانی که از نظر بافت شبیه سس پستو باشد. تاهینی و آبلیمو را اضافه کنید. 30 ثانیه مخلوط کنید (مخلوط بسیار غلیظ و خاکستری خواهد بود).
با روشن نگه داشتن دستگاه، به تدریج یک فنجان آب اضافه کنید، در صورت نیاز آب بیشتری اضافه کنید تا رقیق شود تا سس به رنگ سبز روشن شود و قوام خامه ترش پیدا کند. با نمک آن را مزه دار کنید.
این یکی از سس های سالم است که می توان 6 ساعت جلوتر درست کرد. درش را محکم ببندید و در دمای اتاق نگه دارید.
منبع:
bonappetit
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه