خواص مواد غذايي سلامت

آشنايي با خواص و مضرات تمشك

با ما همراه شويد تا با خواص بي شمار اين ميوه وحشي آشنا شويد...
تقویم فارسی اندروید

تمشک درختچه‌ای از تیره گل سرخیان است که به حالت وحشی در نقاطی مانند گیلان و مازندران و آذربایجان فراوان است که با ساقه‌های تیغ‌دار که در کنار جاده‌ها و مزارع و جنگل‌ها به صورت انبوه می‌روید برگهایش متناوب و گوشوارک‌دار و شامل ۳ تا ۵ برگچه است.

در گیلان و مازندران به این گیاه تمش، ولش، بولوش و بوروش و در آذربایجان بؤیورتکن می‌گویند.

با ما همراه شويد تا با خواص بي شمار اين ميوه وحشي آشنا شويد…

 تمشك-7ganj.ir

خواص درمانی تمشک

  • طبع تمشک خشک و سرد است.
  • تمشک ملین و مدر است.
  • شربت تمشک تب بر است.
  • یک فنجان تمشک تقریبا 60 کالری انرژی دارد و منبع بسیار خوبی برای ویتامین سی می باشد.
  • شربت تمشک اختلالات روده‌ها و عفونت‌ مجاری ادرار را درمان می‌کند. هر ۶ ساعت یک لیوان شربت تمشک میل کند (یک پنجم لیوان شربت و بقیه آب مخلوط شود).
  • کسانی که یبوست دارند یک و نیم کیلو میوه تمشک را در گوشه‌ای به حال خود بگذارند سپس آب آن را گرفته با ۹۰ گرم شکر مخلوط نموده با حرارت ملایم پخته و هم زنید تا شربت سفتی تهیه شود این شربت برای کسانی که دچار یبوست هستند مفید می‌باشد شب و صبح یک قاشق مصرف شود.
  • تمشک رقیق کنندة خون است.
  • کسانی که ناراحتی کلیوی دارند روزی ۴ لیوان از شربت تمشک استفاده کنند.
  • برای پاک نمودن معده و روده به مدت چند روز به صورت ناشتا تمشک میل بفرمایید.
  • خوردن تمشک برای تقویت قلب مفید می‌باشد.
  • تمشک خونروی از سینه را قطع می‌کند.
  • تمشک خونروی از رحم را بند می‌آورد.
  • کسانی که فشار خون دارند از خوردن تمشک فراموش نکنند.
  • کسانی که نقرس دارند روزی دو بار هر بار یک لیوان شربت تمشک یا ۱۰۰ گرم تمشک میل نمایند.
  • شربت تمشک یک نوشیدنی خوب برای کسانی که سرخک یا آبله مرغان گرفته‌اند می‌باشد.
  • اگر جزو آن دسته افرادی هستید که از چربی خون رنج می برید بهتر است فریز کردن تمشک را حتما در دستور کارتان قرار دهید.
  • تمشک سیاه نه تنها از بروز سرطان  می تواند جلوگیری کند، بلکه با پیشگیری از بروز التهاب می تواند از بروز بیماریهای قلبی نیز پیشگیری نماید.
  • بیماران کلیوی باید از سبزی‌ها و میوه‌های کم‌پتاسیم مانند سیب، نارنگی، لیمو، گریپ‌فروت، گیلاس، توت‌فرنگی، هلو، آناناس، هندوانه، تمشک و زغال‌اخته استفاده کنند.
  • مصرف تمشك به واسطه دارا بودن مقادير فراوان ويتامين ث در مادران شيرده مفيد است.مادران شيرده در طول روز حتماً از ۲ نوع میوه حاوی ویتامین «ث» نظیر: تمشك، توت فرنگی، مركبات، لیموترش، جعفری، بروكلی، فلفل دلمه و گوجه فرنگی و… استفاده كنند.

فوايد تمشك براي پوست

  • جهت درمان کک و مک با میوه تمشک پوست صورت را ماساژ دهید.
  • شربت تمشك باعث روشن شدن پوست خانمها می‌گردد. 10 صبح و 5 عصر میل شود.
  • ماسک تمشک برطرف کنندة منافذ باز پوست صورت می‌باشد.
  • برای درمان جوشهای صورت و تحریکات پوست ۱۰۰ گرم برگ خشک تمشک را به مدت ۱۰ دقیقه جوشانده صاف نموده صورت را با آن بشویید.
  • مالیدن عصارة میوه تمشک جهت خشک کردن زخمها و جراحت‌ها بهتر و جلوگیری از جریان چرک به کار می‌رود.

مصرف تمشك در باروري و بارداري

  • تمشک میوه ای بسیار مفید است که مصرف آن در بارداری موجب پسر دار شدن و حفظ سلامت جنين ميشود.
  •  تمشک سرشار از مقادیر زیاد فولات (نوعی از ویتامین B) است که رشد سلول ها را تسریع می بخشد و سلامتی جنین را بالا می برد.
  • در طی حاملگی مقادیر کافی آن از صدمات مادرزادی مغز کودک و ستون فقرات او جلوگیری می کند.
  •   خوردن تمشک می تواند با افزایش سطح ویتامین C، منیزیم و اسید فولیک در بدن باعث افزایش باروری زنان و مردان گردد.
  • همچنین آنتی اکسیدان های تمشک باعث حفظ سلامت اسپرم، بالارفتن موفقیت بارداری و کاهش ریسک سقط جنین می گردد.

مصرف تمشك در پيشگيري و درمان ديابت

  • متخصصان تغذیه پیشنهاد می کنند جهت پیشگیری از دیابت و نیز بهبود آن به جای قند و شکر می توان از توتها و تمشک استفاده نمود.

مصرف تمشك در رژيم هاي لاغري

  • تمشک حاوی ماده ای است که اصطلاحا کتون تمشک نامیده می شود و در محصولات کاهش وزن استفاده می شود.
  • یک لیوان تمشک معادل ۸ گرم فیبر دارد که در نوع خود جالب توجه است. در قبال این ۸ گرم فیبر شما در یک لیوان تمشک فقط ۶۴ کیلو کالری پیدا خواهید کرد.
  • البته بخشی از این فیبر موجود در تمشک در نوعی پکتین محصول کربوهیدرات خالص شده حل می شود که به خودی خود کلسترول خون را پایین می آورد.

مضرات تمشك

  • کسانی که به ناراحتی های کبد مبتلا هستند در خوردن آن افراط نکنند.
  • ممکن است در بیماران مبتلا به صرع باعث تشنج شود.

خواص درمانی برگ و ریشه تمشک

  • دم کرده برگ تمشک برای خانم‌هایی که بچه سقط کرد‌ه‌اند و از بین بردن دردهای زایمانی بسیار مفید است (۵ گرم در ۱۵۰ سی‌سی آب جوش دم کرده) به مدت ۱۵ دقیقه.
  • برای درمان پوست‌های خشک از کوبیده برگ تمشک به صورت ضماد استفاده نمایید.
  • غرغرة محلول برگ تمشک جهت درمان آنژین و ورم لوزتین مفید است. ۳۰ تا ۵۰ گرم برگ درختچه تمشک را در یک لیتر آب جوش ریخته بگذارید دم بکشد سپس صاف نمایید و غرغره نمایید.
  • کسانی که رماتیسم دارند از دم کرده برگ خشک تمشک بعد از ناهار و شام استفاده نمایند (۳۰ گرم در یک لیتر آب جوش ریخته به مدت ۲۰ دقیقه دم کرده صاف نموده با عسل مخلوط شود بعد از هر غذا یک فنجان میل شود).
  • کسانی که صفرا دارند از دم کردة برگ تمشک استفاده نمایند.
  • کسانی که سوزش معده دارند (ترش می‌کنند) از دم کردة برگ تمشک بنوشند. ۳۰ تا ۵۰ گرم برگ خشک را در یک لیتر آب جوش ریخته به مدت ۲۰ دقیقه دم کرده صاف نموده با عسل مخلوط شود بعد از هر غذا یک فنجان میل شود.
  • برای جلوگیری ازخونریزی بواسیر ضماد برگ آن و یا عصارة برگ آن که در سایه غلیظ شده باشد استفاده می‌گردد.
  • جهت معالجه برونشیت ۳۰ تا ۵۰ گرم برگ درختچه تمشک را در یک لیتر آب جوش ریخته سپس دم کرده و صاف نمایید با عسل مخلوط صرف شود.
  •  جوشانده ریشه برگ تمشک برای تسکین سرفه‌های سخت و سیاه سرفه مفید است. ماساژ با دم کردة برگ و یا میوه آن برای سیاه کردن مو استفاده می‌شود.
  • ضماد برگ آن (تمشک) برای التیام زخم‌ها و ورم‌های اطراف چشم مناسب است.
  • جویدن برگ یا میوة آن برای زخم‌های لثه و سستی لثه و بوی بددهان نافع است.
  • برای خرد کردن سنگ کلیه می‌توان از جوشاندة پوست ریشه تمشک استفاده نمود.

چطور تمشک را فریز کنیم؟

  • قبل از همه یادتان باشد چون تمشک خیلی زود فاسد می شود موقع خرید آن سراغ تمشک هایی بروید که هنوز کاملا نرسیده اند. فریز کردن تمشک کار سختی نیست.
  • فقط کافی است تمشک ها را زیر شیر آب و البته با فشار کم آب بشویید.
  • تمشک ها را با دستمال کاغذی خشک کنید. مواظب باشید تا تمشک ها حین این فعل و انفعالات له نشوند.
  • بهتر است ابتدا اجازه دهید تمشک ها داخل یک ظرف درون فریزر یخ بزنند سپس آنها را از ظرف به درون کیسه فریزر انتقال دهید و دوباره داخل فریزر بگذارید.
  • اگر می خواهید تمشک تغییررنگ ندهد، می توانید ۲ تا ۳ قطره آبلیمو روی آنها بریزید و بعد داخل فریزر بگذارید.
  • یادتان باشد برای باز شدن انجماد تمشک باید آن را از فریزر خارج کنید و اجازه بدهید در دمای محیط یخ آنها آب شود.

گردآوري شده توسط گروه هفت گنج-اختصاصي هفت گنج

www.7ganj.ir

برچسب ها

2 دیدگاه

  • سلام مرسی از توضیحات .عالی بود.در استان گلستان هم این گیاه هست ما محلی ها بهش میگیم لب لبو .مرحله اول یک بار در جنگلهای ما میوه میده ک این تمشک جنگلی بیشتر به درد شربت میخوره و تقریبا طعم توت فرنگی داره. بعد گذشت بهار میوه دهیش هم تموم میشه.و قتی وارد تابستان میشیم مخصوصا شهریور ماه یک نوع دیگه تمشک رو به کار میاد و این نوع تمشک مخصوص مربا هست البته شربت هم میشه اما مرباش نسبت به تمشک جنگلی بهتره و این روند تا اخرای اذر ماه ادامه داره .

  • اول برای این تو اینترنت سرچ کردم که ببینم تمشک چه خواصی داره اشتباه کردم باید ببینم چه خواصی نداره. ممنون از سایت خوبتون

2 دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی