چای کوهی نام گیاهی پایا از سرده سنبلهای و تیره کلازیاسه است که با نام های چای چوپان و چای پشمی نیز شناخته می شود و بیشتر در مناطق کم شیب و کوهستانی در ارتفاعات 1900 تا 3300 متری از سطح دریا، به صورت پراکنده و در مواردی به صورت قسمتی متراکم در سطوح کم می روید. این گیاه با گل های بنش رنگ و ظاهری پشمی مانند به مقدار زیاد در آمریکا و اروپا می روید و معمولاً به صورت خودرو در میان مزارع گندم و ذرت یافت می شود.
چای کوهی در ایران
چای کوهی (با نام علمی Stachys lavandulifolia) خواص درمانی زیادی دارد و از گذشته تا به حال در شهرهای مختلف ایران مورد استفاده مردم قرار گرفته است به همین دلیل در شهرهای مختلف دارای نام های متفاوتی است. همچون:
- استان البرز (گل کوفته، سنبله زیبا، چای کوهی، پشمینه علف، پشم العلف)
- همدان(گل کوفته)
- کردستان( گل که وو، گل کبود)
- آذربایجان(توکلیجه)
- لیگودرز، بختیاری و شیراز(پشمینه و کرک گربه)
- لرستان(کُلکِنَه، کرک خرگوش)
- کردهای خراسان( گل پهپووک/دێباڤ)
- خوانسار(گل گُربه)
- اصفهان(هالوله)
- کهگیلویه و بویراحمد(پشموک)
خواص چای کوهی
- باعث افزایش اشتها می شود.
- به درمان و بهبود سرماخوردگی کمک می کند.
- به بهبود گرفتگی صدا کمک کرده و خلط آور است.
- خلط آور طبیعی است و در درمان و بهبود گلو درد و سیاه سرفه تاثیر بسزایی دارد.
- ارام بخش و ضد افسردگی است و به بی خوابی کمک می کند.
- خوابآور است.
- سردرد و میگرن را رفع می کند.
- ادرارآور و قاعده آور است و میتواند چرخه قاعدگی و میزان خونریزی خانم ها را در این دوران تنظیم کند.
- از پودر چای کوهی می توان برای درمان و التیام زخم ها، سوختگی سطحی و جای نیش حشرات استفاده کرد.
- درمان کننده اسهال و اسهال خونی است.
- برای کم خونی مفید است.
- ضد گرفتگی روده و کرم روده است.
- تقویت کننده ی نیروی جنسی است.
- به بهبود کمرد درد، گردن درد و خشکی گردن کمک می کند.
- در تب سنتی برای درمان مرض کزاز بکار می رود.
- به دفع سنگ کلیه کمک می کند.
- چای کوهی خاصیت ضدسرطانی دارد.
- درمان کننده ی درد و ناراحتیهای گوارشی است.
- ضد ویروس بوده و در تقویت دستگاه دفاعی بدن بسیار مؤثر است.
- در بهبود روماتیسم و درد مفاصل تاثیر بسزایی دارد.
- خوردن این گیاه میتواند اخلاط بلغمی غلیظ بدن را که در ششها یا امعاء یا رحم متمرکز شدهاند دفع سازد.
- آنتی باکتریال است.
- ضد تشنج است.
- باعث بهبود عملکرد سیستم عصبی، تقویت حافظه و افزایش تمرکز می شود.
- باعث کاهش و کنترل فشار خون می شود.
- در تولید و افزایش تعداد اسپرم آقایان بسیار مؤثر است.
خواص چای کوهی
چای کوهی از تیره ی گیاهان معطر است که آرام بخش بوده و طعم و بوی مطبوعی دارد. نشاط آور بوده و در درمان افسردگی به اثبات رسیده است، این چای با خاصیت معجزه آسا، تقویت کننده ای قوی برای اعصاب و روان به شمار می رود. از سوی دیگر چای کوهی، دارای خاصیت ضد درد ویژه ی دردهای مفصلی، سردرد، سرگیجه، دردهای عصبی و رماتیسمی می باشد که ویژگی انرژی زایی و نشاط انگیزی را نیز برای این افراد به ارمغان می آورد.
این گیاه در درمان بیماری های معده و روده با منشاء روانی و بیماری های اسهال توام با تحریکات عصبی، نقش موثر و آرام بخشی دارد و همچنین در تنظیم اعمال گوارشی و تقویت کبد به ویژه کمک به هضم غذا و شستشوی مجرای ادراری (مدر و ادار آور) کاربرد دارد.
طرز مصرف چای کوهی
- مقداری اب در یک کتری بجوشانید.
- بعد از جوشیدن اب یک قاشق مرباخوری پر از چای را در یک لیوان آب جوش ریخته و با قاشق خوب به هم بزنید.
- سپس روی آن را با یک نعلبکی بپوشانید و به مدت ۲۰ دقیقه بگذارید بماند تا دم بکشد.
- سپس آن را با تفاله گیر صاف کرده و میل نمایید.
- شما می توانید این چای معطر را با کمی عسل مخلوط کرده و میل نمایید.
این چای، یک نوشیدنی خوش رنگ، خوشمزه و دل چسب است که پیشنهاد می شود در شبهای سرد پاییزی و زمستانی پس از یک روز کاری سخت، برای رفع خستگی و بازگرداندن انرژی و ارامش از دست رفته مصرف شود.
چه کسانی نباید چای کوهی بخورند؟
- زنان باردار و همچنین افرادی که قرص های ضد بارداری، آسم، سرماخوردگی و حساسیت استفاده می کنند باید از مصرف این چای پرهیز کنند.
- به دلیل طبع گرم چای کوهی استفاده زیاد از ان برای افراد گرم مزاج مضر است.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه