ازوفاژیت ائوزینوفیلیک (EoE) یک بیماری التهابی مزمن مری است، لوله ای که گلو و معده شما را به هم متصل می کند. مواد مختلف موجود در غذا می توانند باعث ایجاد پاسخ ایمنی شوند که باعث ایجاد این بیماری در افراد مستعد می شود.
حذف غذاهایی که پاسخ ایمنی را تحریک می کنند می تواند خطر عوارض سلامتی و مشکلات خوردن را که معمولاً با ازوفاژیت ائوزینوفیلیک مرتبط هستند کاهش دهد.
این مقاله توضیح میدهد که رژیم حذف EoE چیست و چگونه از آن برای بهبود علائم خود پیروی کنید.
ازوفاژیت ائوزینوفیلیک (EoE) چیست؟
ازوفاژیت ائوزینوفیلیک یک بیماری التهابی است که مری را تحت تاثیر قرار می دهد.
زمانی تصور می شد که این یکی از اجزای بیماری رفلاکس معده (GERD) است، وضعیتی که زمانی رخ می دهد که محتویات معده به مری شما برگردد.
کودکان مبتلا به EoE ممکن است مشکلات تغذیه، استفراغ و درد معده را تجربه کنند، در حالی که نوجوانان و بزرگسالان بیشتر احتمال دارد دچار دیسفاژی (مشکل در بلع) و نهفتگی غذا شوند که زمانی رخ می دهد که غذا در مری گیر کند.
میانگین سن تشخیص در کودکان 6 تا 7 سال و در دهه دوم تا چهارم زندگی در بزرگسالان است.
در مقایسه با زنان، مردان سه برابر بیشتر در معرض EoE هستند.
در حالی که علت دقیق EoE هنوز مشخص نشده است، ژنتیک و وجود شرایط همزیستی مانند بیماری سلیاک و بیماری کرون با ایجاد آن مرتبط است.
رژیم غذایی حذف ازوفاژیت ائوزینوفیلیک یا EoE
رژیم غذایی حذف عموما اولین خط درمان برای EoE است زیرا به عنوان یک بیماری ناشی از غذا در نظر گرفته می شود، مانند کمبود مادرزادی ساکاراز ایزومالتاز (CSID).
از آنجایی که آزمایش خون و ایمونوگلوبولین E برای شناسایی محرک های غذایی با EoE غیرقابل اعتماد است، رژیم غذایی حذف شش غذا به طور گسترده به عنوان یک گزینه درمانی مورد مطالعه قرار گرفته است.
این رژیم شش غذای محرک EoE را که معمولاً شناسایی شده اند شامل گندم، شیر، سویا، آجیل، تخم مرغ و غذاهای دریایی را حذف می کند و سپس آن ها را یکی یکی به رژیم غذایی برای شناسایی محرک بازگرداند.
آندوسکوپی – روشی که شامل قرار دادن یک لوله بلند و انعطاف پذیر در گلو و داخل مری است. این آزمایش می تواند با ارزیابی وجود التهاب در پوشش مری قبل و بعد از مصرف مجدد غذای حذف شده، محرک بودن غذا را تأیید کند.
عنوان شده است که رژیم غذایی حذف 6 غذا در 74 درصد از کودکان و 64 درصد از بزرگسالان علائم را در عرض 6 هفته بهبود می بخشد.
همچنین عنوان شده است که یک رژیم غذایی حذف 4 غذای محدودتر – بدون محصولات لبنی، گندم، تخم مرغ و سویا – علائم را در 54٪ از بزرگسالان مبتلا به EoE بهبود می بخشد.
در همین مطالعه، 31 درصد از افرادی که به رژیم غذایی حذف 4 غذا پاسخ ندادند، با موفقیت با رژیم غذایی حذف 6 غذا درمان شدند.
با این حال، شروع با رژیم غذایی حذف 6 غذا ممکن است منجر به محدودیت های غذایی غیر ضروری شود و پیروی طولانی مدت آن دشوار باشد.
علاوه بر رژیم غذایی حذفی، رژیم غذایی عنصری نیز برای کاهش یا از بین بردن علائم در افراد مبتلا به EoE موثر بوده است.
یک رژیم غذایی عنصری شامل فرمول های عنصری است که حاوی مواد مغذی است که به ساده ترین شکل خود تجزیه شده اند.
یک نمونه از محصولات فرمول عنصری، رژیم غذایی عنصری پزشکان است.
رژیم غذایی حذف پلکانی برای درمان ازوفاژیت ائوزینوفیلیک
یک رژیم غذایی حذف تدریجی با حذف لبنیات و گندم، دو رایج ترین محرک های غذایی برای ازوفاژیت ائوزینوفیلیک شروع می شود.
اگر علائم شما پس از شش هفته بهبود نیافت، تخم مرغ و سویا حذف می شوند و اگر موفقیت آمیز نبود، آجیل و غذاهای دریایی حذف می شوند.
این رژیم – معروف به رویکرد 2-4-6 پلکانی – محدودیت های غذایی غیرضروری را کاهش می دهد و امکان شناسایی سریع تر محرک های غذایی را در مقایسه با رژیم غذایی استاندارد حذف شش غذا فراهم می کند.
در یک مطالعه، 43٪ از کودکان و بزرگسالان مبتلا به EoE پس از حذف شیر و گندم بهبود علائم را تجربه کردند، 19٪ بعد از مرحله تا برنامه حذف چهار غذا و 29٪ بعد از مرحله نهایی تا شش مرحله بهبودی نشان دادند.
نحوه انجام رویکرد مرحله به مرحله 2-4-6
رویکرد گام به گام 2-4-6 با حذف دو تا از رایج ترین محرک های غذایی برایازوفاژیت ائوزینوفیلیک شروع می شود.
اگر رژیم حذف 2 غذا بعد از 6 هفته علائم شما را بهبود نبخشد، 2 غذای رایج آلرژی زا در رژیم حذف 4 غذا برای شش هفته دیگر حذف می شوند.
در حالی که اکثر افراد مبتلا به EoE بهبود علائم را با رژیم غذایی حذف 2 یا 4 غذا تجربه می کنند، ممکن است به یک رژیم غذایی حذف 6 غذای سخت تری برای شخص شما نیاز باشد.
هنگامی که متوجه بهبودی در علائم خود شدید، هر یک از مواد غذایی را یکی یکی و به آرامی در طی چند روز دوباره وارد کنید، در حالی که تحت مراقبت یک پزشک به دنبال علائم هستید.
اگر بعد از مصرف مجدد غذا هیچ علامتی نداشتید، می توانید فرض کنید که این غذا عامل اصلی نیست و سپس غذای بعدی را دوباره وارد رژیم تان کنید تا زمانی که غذای محرک خود را پیدا کنید.
یک دفتر خاطرات داشته باشید تا بتوانید مواد غذایی را که حذف کرده اید مستند کنید. چه علائمی را پس از وارد کردن مجدد آنها به رژیم غذایی خود تجربه می کنید.
رژیم حذف 2 غذا
رژیم غذایی حذف 2 غذا، ابتدا لبنیات و گندم را که رایج تر است حذف می کند.
لبنیات به هر ماده غذایی از فرآورده های شیر حیوانات مانند گاو و بز اطلاق می شود.
لبنیات و محصولاتی که ممکن است از نوعی لبنیات به عنوان یک ماده استفاده کنند عبارتند از:
- پنیر خامه ای
- پنیر
- پنیر کاتیج
- بستنی
- خامه زده شده
- کلوچه و کیک
- شکلات
- سس ها
- غلات صبحانه
- مارگارین
- سس سالاد
- پودینگ و کاستارد
گندم یک عنصر رایج در بسیاری از غذاهاست از جمله:
- نان ها
- غلات صبحانه
- بیسکوییت
- کراکرها
- پنکیک
- ویفر
- کیک ها
- پیتزا
- پاستا
- شیرینی ها
- سس های آماده و سس های سالاد
- گوشت های فرآوری شده
- چیپس سیب زمینی
- هات داگ
- سوپ ها
رژیم حذف 4 مواد غذایی
رژیم غذایی حذف 4 غذا، علاوه بر لبنیات و گندم، تخم مرغ و سویا را نیز حذف می کند.
از مصرف تخم مرغ و محصولاتی که ممکن است حاوی تخم مرغ باشند خودداری کنید:
- غذاهای سرخ شده پیچیده شده در نان و خمیر
- سس ها و سس های سالاد
- کاستارد، پودینگ و بستنی
- نوشیدنی های مخصوص قهوه
- میت لوف و کوفته
- پاستا
- مارشمالو
- کراکر و چیپس
سویا و غذاهایی که ممکن است حاوی سویا باشند عبارتند از:
- ادامام
- میسو
- سس سویا
- ناتو (غذای سنتی ژاپنی)
- شیر سویا
- پروتئین سویا
- تمبرهندی
- تمپه
- سس تریاکی
- پروتئین گیاهی بافت دار
- توفو
- محصولات پخته شده
- کنسرو ماهی تن و گوشت
- غلات
- بستنی
- گوشت های فرآوری شده
- انواع سس
رژیم حذف 6 مواد غذایی
علاوه بر لبنیات، گندم، تخم مرغ و سویا، رژیم حذف 6 مواد غذایی، آجیل و غذاهای دریایی را حذف می کند.
نمونه هایی از آجیل ها و محصولاتی که ممکن است حاوی آجیل باشند عبارتند از:
- بادام زمینی
- بادام ها
- آجیل برزیلی
- گردو
- فندق
- آجیل ماکادمیا
- پسته
- گردوی آمریکایی
- بادام هندی
- کره آجیل
- غلات و گرانولا
- کلوچه ها و محصولات پخته شده
- آب نبات
- بستنی
- سس ها و سس های سالادی
غذاهای دریایی هم شامل ماهی و هم صدف می شود. نمونه هایی از غذاهای دریایی عبارتند از:
- سی باس
- کاد
- هادوک
- ساردین
- ماهی تن
- صدف ها
- میگو
- لابستر
- خرچنگ
سایر نکات رژیم غذایی برای EoE
در اینجا نکاتی وجود دارد که هنگام پیروی از رژیم غذایی حذف EoE باید در نظر داشته باشید:
برچسب های مواد غذایی را بخوانید
همیشه قبل از خرید، لیست مواد غذایی محصولات را بررسی کنید تا بتوانید مطمئن شوید که حاوی موادی نیستند که میخواهید از آن اجتناب کنید.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) می خواهد که اکثر محصولات غذایی بسته بندی شده حاوی یک آلرژن اصلی غذایی، آلرژن را روی برچسب مواد غذایی شناسایی کنند.
9 آلرژن اصلی غذایی عبارتند از:
- شیر
- تخم مرغ
- ماهی
- صدف
- آجیل درختی
- بادام زمینی
- گندم
- سویا
- کنجد
برچسب های مکمل های غذایی نیز برای اعلام هرگونه آلرژن غذایی اصلی لازم است.
با این حال، گوشت، مرغ، فرآورده های تخم مرغ، نوشیدنی های الکلی، داروهای تجویزی و لوازم آرایشی، در صورت وجود، نیازی به ذکر آلرژن های غذایی رایج ندارند.
کمبود مواد مغذی را در نظر بگیرید
خطر کمبود مواد مغذی با تعداد غذاهایی که حذف می کنید افزایش می یابد.
رژیم حذف 6 غذا به ویژه سختگیرانه است و بیشترین خطر ابتلا به کمبود مواد مغذی را به همراه دارد.
بنابراین، بهتر است قبل از رفتن به سراغ رژیم غذایی حذف 4 یا 6 غذا، با رژیم غذایی حذف 2 غذا شروع کنید تا از محدودیت های غذایی غیر ضروری جلوگیری کنید و خطر کمبود مواد مغذی را طبق دستور پزشک خود کاهش دهید.
ممکن است با مشورت یک متخصص تغذیه برای اطمینان از کمبود یک یا چند ماده مغذی، به یک مکمل مولتی ویتامین نیاز داشته باشید.
از تماس متقابل خودداری کنید
برای اینکه یک رژیم غذایی حذفی موثر باشد، باید اطمینان حاصل کنید که شما یا شخصی که غذایتان را آماده می کند از تماس متقابل اجتناب کنید، این تماس زمانی اتفاق می افتد که یک غذای بدون آلرژن در معرض یک غذای حاوی آلرژن قرار می گیرد.
از استفاده از تجهیزات آشپزخانه مشابه برای تهیه غذاهای بدون آلرژن که برای تهیه مواد غذایی حاوی آلرژن نیز استفاده می شود، خودداری کنید و برای جلوگیری از تماس متقابل ظروف، از چاشنی های جداگانه استفاده کنید.
حرف آخر
ازوفاژیت ائوزینوفیلیک یک بیماری مزمن التهابی مری است.
پیروی از یک رژیم غذایی حذف 2 تا 4 تا 6 مرحله ای می تواند به شما در شناسایی محرک های غذا کمک کند تا بتوانید از آنها اجتناب کنید و علائم خود را کاهش دهید.
هنگام امتحان یک رژیم غذایی حذفی، به یاد داشته باشید که برچسب مواد غذایی را به دقت بخوانید، کمبود مواد مغذی را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید و از تماس متقابل خودداری کنید.
منبع:
diethand
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه