بتا کاروتن یک رنگدانه نارنجی قرمز است که در گیاهان و میوه ها، به ویژه هویج و سبزیجات رنگارنگ یافت می شود.
نام بتا کاروتن از یونانی “beta” و لاتین “carota” (هویج) آمده است. این رنگدانه زرد / نارنجی است که به سبزیجات و میوه ها رنگی غنی می بخشد. اچ. واچنرودر در سال 1831 بتا کاروتن را از ریشه هویج متبلور کرد و نام “کاروتن” را پیدا کرد.
در این مقاله، ما همه چیز را در مورد بتا کاروتن، آنچه در بدن انجام می دهد و غذاهایی که این ماده در آن یافت می شود توضیح می دهیم. ما همچنین هر گونه خطرات مرتبط با آن را پوشش خواهیم داد.
حقایقی سریع درباره بتا کاروتن
در اینجا برخی از نکات کلیدی در مورد بتاکاروتن آورده شده است. جزئیات بیشتر و اطلاعات پشتیبانی شده در مقاله اصلی است.
- بتاکاروتن یک رنگدانه قرمز / نارنجی است که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات تازه یافت می شود.
- بتاکاروتن در بدن به ویتامین A، یک ویتامین ضروری تبدیل می شود.
- ویتامین A در سطوح بالا سمی است.
- بتاکاروتن یک کاروتنوئید و یک آنتی اکسیدان است.
- غذاهای غنی از ویتامین A شامل پیاز، هویج، نخود فرنگی، اسفناج و کدو سبز است.
- یک مطالعه نشان داد که احتمال خطر سرطان ریه در افراد سیگاری با مصرف بتاکاروتن بالا بیشتر است.
- برخی شواهد نشان می دهد که بتا کاروتن ممکن است کاهش شناختی را کاهش دهد.
- مکمل های بتا کاروتن با داروهای خاصی از جمله استاتین ها و روغن معدنی تداخل پیدا می کنند.
- بتا کاروتن ممکن است به افراد مسن کمک کند تا با افزایش سن قدرت ریه خود کمک کنند.
بتا کاروتن چیست؟
بدن انسان بتاکاروتن را به ویتامین A (رتینول) تبدیل می کند. بتا کاروتن پیش ماده ویتامین A است. ما برای سلامت پوست و غشای مخاط، سیستم ایمنی بدن و سلامت چشم و بینایی به ویتامین A نیاز داریم.
بتا کاروتن به خودی خود یک ماده مغذی ضروری نیست اما ویتامین A لازم است. فرمول شیمیایی بتا کاروتن – C40H56 – در سال 1907 کشف شد.
ویتامین A می تواند از طریق غذایی که می خوریم، از طریق بتا کاروتن یا به صورت مکمل تأمین شود. مزیت بتاکاروتن در رژیم غذایی این است که بدن فقط به اندازه نیاز آن را تبدیل می کند.
ویتامین A اضافی سمی است. اگر بیش از حد مکمل مصرف کنید، مسومیت از سطح ویتامین A می تواند رخ دهد.
موارد استفاده و خواص بتا کاروتن
روش های مختلفی وجود دارد که بتاکاروتن می تواند برای سلامتی انسان مفید باشد. در زیر، چند مثال ارائه می دهیم:
بتا کاروتن یک آنتی اکسیدان است
بتاکاروتن مانند تمام کاروتنوئیدها یک آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ماده ای است که اکسیداسیون سایر مولکول ها را مهار می کند و از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند.
رادیکال های آزاد از طریق اکسیداسیون به سلول ها آسیب می رسانند. در نهایت، آسیب ناشی از رادیکال های آزاد می تواند باعث چندین بیماری مزمن شود.
چندین مطالعه نشان داده است که آنتی اکسیدان ها از طریق رژیم غذایی به سیستم ایمنی بدن افراد کمک می کنند، از رادیکال های آزاد محافظت می کنند و خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی را کاهش می دهند.
برخی مطالعات نشان می دهد کسانی که حداقل چهار وعده روزانه میوه و یا سبزیجات غنی از بتاکاروتن مصرف می کنند، خطر ابتلا به سرطان یا بیماری قلبی کمتری دارند.
بتاکاروتن ممکن است کاهش شناختی را کاهش دهد
محققانی از دانشکده پزشکی هاروارد در Archives of Internal Medicine (شماره نوامبر 2007) گزارش دادند، مردانی که به مدت 15 سال یا بیشتر از مکمل های بتاکاروتن استفاده کرده اند به طور قابل توجهی کمتر دچار کاهش شناختی می شوند.
به گفته محققان، استرس اکسیداتیو عامل اصلی در کاهش شناخت است. مطالعات نشان داده اند که مکمل های آنتی اکسیدانی ممکن است به جلوگیری از زوال شناختی کمک کنند.
مطالعه آنها با حضور 4،052 مرد، افرادی را که از مکمل های بتا کاروتن استفاده می کردند به طور میانگین 18 سال با افراد دیگری که دارونما دریافت کرده اند مقایسه می کند. در کوتاه مدت، آنها هیچ تفاوتی در خطر کاهش شناختی بین دو گروه از مردان پیدا نکردند اما در بلند مدت مشخص شد که مکمل های بتاکاروتن تفاوت قابل توجهی ایجاد می کنند.
محققان تأکید کردند که ممکن است عواملی دیگر نیز وجود داشته باشد که باعث کاهش سرعت توانایی های شناختی در مردان گروه بتاکاروتن می شود.
بتا کاروتن با افزایش سن ریه ها را سالم نگه می دارد
BMJ گزارشی را در مارس 2006 منتشر كرد كه نشان داد سطوح بالای بتا كاروتن خون مقداری از آسیب ریه ها را كه ناشی از رادیكال های آزاد اکسیژن است، جبران می کند.
آنها FEV1 از 535 شرکت کننده را اندازه گیری کردند و سطح خون بتا کاروتن آنها را اندازه گیری کردند. FEV1 اندازه گیری می کند که با یک بار مصرف چه مقدار هوا می توانید بیرون دهید. آنها دریافتند کسانی که سطح بتاکاروتن بالایی دارند، در اقدامات FEV1 کاهش بسیار کندتری دارند.
کدام غذاها غنی از بتاکاروتن هستند؟
یک رژیم غذایی سالم و متنوع می تواند نیازهای بتا کاروتن فرد را تأمین کند.
غذاهای زیر غنی از بتاکاروتن هستند:
- زردآلو
- مارچوبه
- کلم بروکلی
- هویج
- کلم چینی
- پیازچه
- برگ قاصدک
- گریپ فروت
- گیاهان و ادویه ها – پودر چیلی، پونه کوهی، پاپریکا، جعفری
- کلم پیچ
- سس گوجه فرنگی
- بسیاری از مارگارین ها
- پیاز
- نخود فرنگی
- فلفل
- آلو
- کدو تنبل
- اسفناج
- کدو حلوائی
- سیب زمینی شیرین
اگر از یک رژیم غذایی سالم و غنی از بتا کاروتن پیروی می کنید، به مکمل های غذایی نیازی ندارید. همانطور که در بالا ذکر شد، مکمل ها می توانند منجر به افزایش ناخواسته سطح بتا کاروتن شوند – اگر منبع شما از غذایی باشد که می خورید، این اتفاق نمی افتد.
اثرات جانبی
یک مطالعه فرانسوی بر روی زنان بالغ که در مجله انستیتوی ملی سرطان منتشر شد (شماره سپتامبر 2005) نشان داد که افراد سیگاری با سطح بتا کاروتن بالا خطر بیشتر سرطان ریه و سایر سرطان های مربوط به سیگار را در مقایسه با سایر افراد سیگاری دارند. آنها همچنین دریافتند که افراد غیر سیگاری با مصرف بتا کاروتن بالا خطر کمتری در ابتلا به سرطان ریه دارند.
آنها دریافتند که خطر سرطان ریه در طی یک دوره ده ساله به شکل زیر است:
- 181.8 نفر در هر 10000 زن برای افراد غیر سیگاری با مصرف بتا کاروتن کم
- 81.7 نفر در هر 10 هزار زن برای افراد غیر سیگاری با مصرف بتا کاروتن بالا
- 174 نفر در هر 10 هزار زن برای افراد سیگاری با مصرف بتا کاروتن کم
- 368.3 در هر 10000 زن برای افراد سیگاری با مصرف بتا کاروتن بالا
تحقیقات بیشتر حاکی از آن است که مصرف زیاد در میان افراد سیگاری تقریباً به دلیل مکمل ها است و نه به دلیل مصرف مواد غذایی.
تداخلات دارویی بتا کاروتن
تداخل دارویی به ماده ای گفته می شود که در کارکرد دارو تداخل ایجاد می کند یا اثر آن را کم می کند یا قدرت آن را افزایش می دهد یا کاری را که قرار است انجام دهد تغییر می دهد.
داروهای زیر ممکن است تحت تأثیر مکمل های بتاکاروتن قرار بگیرند:
استاتین ها – اگر بیمار از بتاکاروتن همراه با سلنیوم و ویتامین های E و C استفاده کند، ممکن است اثربخشی سیمواستاتین (Zocor) و نیاسین کاهش یابد.
برخی از داروهای کاهش دهنده کلسترول – کلستیرامین و کلستیپول می توانند میزان خون از بتاکاروتن رژیم غذایی را به میزان سی تا چهل درصد کاهش دهند.
Orlistat – یا (Xenical، Alli) این یک داروی کنترل وزن است. این می تواند جذب بتاکاروتن را تا 30 درصد تضعیف کند، در نتیجه سطح بتا کاروتن خون پایین می آید. کسانی که هنگام استفاده از اورلیستات مصرف مولتی ویتامین را انتخاب می کنند باید حداقل دو ساعت قبل از مصرف داروی خود از آن استفاده کنند.
روغن معدنی – که برای درمان یبوست استفاده می شود می تواند سطح خون بتاکاروتن را کاهش دهد.
مصرف طولانی مدت الکل می تواند با بتاکاروتن ارتباط برقرار کند و احتمال بروز مشکلات کبدی را افزایش دهد.
مکمل های بتاکاروتن برای خرید آنلاین در دسترس هستند. قبل از مصرف مکمل های جدید با پزشک صحبت کنید.
منبع:
medicalnewstoday
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه