طبق اسناد ایرانیان اولین کسانی بودند که گلاب تولید کردند. به گفته ابن خلدون، در قرن ۸ و ۹ میلادی گلاب یکی از اقلام مهم تجاری ایران بودهاست که از طریق جاده ابریشم به هند و چین صادر میشدهاست.
انواع گلاب:
طبق سنت قدیم، برای هر ۳۰ کیلوگل، ۵۰ لیتر آب در نظر میگیرند که گلاب حاصل از این مقدار ۳۰ لیتر است و به آن «گلاب مایه یا عطری» گویند. از تقطیر مجدد گلاب مایه، فرآوردهای به دست میآید که به آن «گلاب دو آتشه» یا استاندارد گفته میشود.
این نوع مرغوبتری از گلاب است که مزه و بوی آن بسیار تلختر از گلاب مایه است ولی به دلیل آنکه آب به کار رفته در آن بیشتر تبخیر شده و گلاب حاصله غلیظتر است بیشترین اثر درمانی را دارد لذا تهیه این گلاب برای مصارف خانگی و درمانی مناسب است. البته از تقطیر مجدد، گلاب دوآتشه غلیظتری به دست میآید که بسیار معطر است و در حقیقت آن را «گلاب ناب و خالص» مینامند که کمتر در بازار عرضه میشود.
گاهی نیز از گلهایی که به صورت تفاله درآمدهاند به همراه کمی گل تازه برای تولید مجدد گلاب استفاده میشود که گلاب به دست آمده را «پساب» گویند که کیفیت بسیار نازلی دارد و طبیعتا اثرگذاری ضعیفی داشته و در اصل خاصیت درمانی ندارد.
فوايد گلاب:
- گلاب از آنجایی که کاملا استریل است برای شستشوی چشم بسیار مفید است.
- قدیمی ها دندان درد را با چکاندن چند قطره گلاب روی دندان پوسیده تسکین می بخشیدند.
- این مایع برای بیماری های گوارشی مانند نفخ و اسهال مزمن مفید است.
- گلاب در رفع دردهای روماتیسمی نیز موثر است.
- از بخور آن می توان برای درمان گلو درد و بیماری های تنفسی استفاده نمود.
- گلاب،قلب را تقویت می کند.
- براى معالجه اشخاص گرمازده،بهترین راه خورانیدن گلاب همراه با مقداری یخ است.
- نوشیدن و بوییدن «گلاب» سردرد را برطرف می کند.اگر هم دچار خستگی و یا درد چشم هستید مقداری گلاب به پشت پلک های خود بمالید.
- گلاب ترشح «ئیدروفین» و «اندروفین» را در مغز متعادل می کند و احساس آرامش و آسودگی به انسان می دهد شاید به همین دلیل باشد که در مراسم عزاداری از گلاب زیاد استفاده می شود.
- خوردن گلاب براي رفع بوي بد دهان مفيد است
- این اسانس تحريككننده هورمونها بوده تا حدودي تنظيمكننده قاعدگي است.
- گلاب مانع از ورود ویروس های متفاوت به بدن می شود.
- گلاب با باکتری مبارزه می کند. در درمان اسهال، وبا، حصبه، مسمومیت غذایی و بیماری های دیگری که بر اثر باکتری به وجود می آید، موثر است.
- همچنین تحریککننده هورمونها بوده و میل جنسی را افزایش میدهد و تا حدودی تنظیمکننده قاعدگی است.
- خوردن گلاب را به بیماران قلبی توصیه میکنیم.
- نوشیدن روزانه یک لیوان دوغ مخلوط با گلبرگهای گل محمدی را برای تنظیم کار جهاز هاضمه خصوصا در روزهای گرم سال پیشنهاد میکنیم.
فوايد گلاب براي پوست و مو :
این مایع دشمن جوش و لکه های پوست است.
از گلاب می توان برای آبرسانی به پوست استفاده کرد.
گلاب برای درمان آفتاب سوختگی و تسکین درد ناشی از نیش حشرات مفید است.
با مخلوط کردن گلاب و گلیسیرین می توانید لوسیونی موثر برای شادابی پوست خود تهیه کنید.
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کننده،برای پوست سر و مو مفید است.
توصیهها
1ـ از آنجا که گلاب در اثر ماندگاری زیاد اثر خود را از دست میدهد نباید آن را بیش از یک سال نگه داشت. گلاب را باید در یخچال و ظروف شیشهای رنگی نگهداری کنید و این را بدانید که اسانس گلاب نسبت به مواد تشکیلدهنده ظروف پلاستیکی واکنش نشان داده و کیفیت خود را از دست میدهد. لذا از نگهداری آن در این نوع ظروف اجتناب کنید.
2ـ محیط و تمامی وسایلی که برای تولید گلاب به کار میروند باید استریل باشد. زیرا در غیر این صورت، قارچ و کپک میتواند در آن رشد کرده و به این ترتیب موجب کدورت گلاب و تجزیه مواد موثره آن شود که به این ترتیب نهتنها اثر درمانی نخواهد داشت، بلکه عوارض جانبی نیز دارد لذا هنگام خرید گلاب به شفافیت آن توجه کنید و محصولی را که دارای تاریخ مصرف و کد بهداشتی است انتخاب نمایید.
3ـگلاب به شدت مستعد رشد قارچ است ، پس حتما آن را در ظرف در بسته نگهداری کنید.
4ـگلاب را بايد در يخچال و ظروف شيشهاي نگهداري كنيد و اين را بدانيد كه اسانس گلاب نسبت به مواد تشكيلدهنده ظروف پلاستيكي واكنش نشان داده و كيفيت خود را از دست ميدهد.
5ـ توجه داشته باشید با مصرف گلاب در بالای مایع آن هوا جمع خواهد شد که اکسیژن آن میتواند موجب اکسید شدن اسانس گلاب شود که با وجود آنکه ضرری برای مصرفکننده ندارد، فایدهای هم نخواهد داشت.
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه