خواص مواد غذايي سلامت مطالب اختصاصي

آشنايي با خواص و مضرات برنج

برنج يكي از متداول ترين و رايج ترين مواد غذايي در سبد غذايي ما ايرانيان است. با ما همراه شويد تا با خواص و مضرات آن بيشتر آشنا شويد...
تقویم فارسی اندروید

برنج يكي از متداول ترين و رايج ترين مواد غذايي در سبد غذايي ما ايرانيان است. با ما همراه شويد تا با خواص و مضرات برنج بيشتر آشنا شويد…

برنج - 7ganj.ir

تركيبات شيميايي برنج:

در زیر واد موجود در صد گرم برنج قهو ه ای و برنج سفید با هم مقایسه شده است.

مواد                            در صد گرم برنج قهو ه ای                    در صد گرم برنج سفید

كالري                                      ۳۶۰ کالری                                                ۳۶۲ کالری
آب                                          ۱۲ گرم                                                    ۱۲ گرم
پروتئین                                     ۷/۵ گرم                                                   ۶/۶ گرم
نشاسته                                  ۷۶ گرم                                                    ۸۰ گرم
کلسیم                                    ۳۲ میلی گرم                                             ۲۵ میلی گرم
فسفر                                    ۲۲۰ میلی گرم                                             ۹۵ میلی گرم
آهن                                       ۱/۶ میلی گرم                                             ۰/۸ میلی گرم
سدیم                                    ۱۰ میلی گرم                                              ۵ میلی گرم
پتاسیم                                    ۲۱۵ میلی گرم                                          ۹۰ میلی گرم
ویتامین ب ۱                            ۰/۳۵ میلی گرم                                           ۰/۰۶ میلی گرم
ویتامین ب ۲                             ۰/۰۵ میلی گرم                                          ۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۳                            ۴/۸ میلی گرم                                             ۱/۵ میلی گرم

 فيبر                                       0/5 گرم                                                    3/5 گرم

چربي                                      0/4 گرم                                                     1/6 گرم

اسيدهاي چرب غير اشباع           0/1 گرم                                                    0/6 گرم

همانطور که دیده می شود مقدر ویتامنی B1 در برنج سفید شده یک ششم و ویتامین B2 نصف و ویتامین B3 بمقدر یک سوم برنج قهو ه ای یم باشد و مواد معدنی آن بمقدر بسیار زیادی کاهش می یابد .
پوست و یا شلتوک برنج که در مراحل کوبیدن از آن جدا می شود سبوس برنج Rice Bran نامیده می شود که آنهم منبع ویتامین ها و مواد معدنی است .

در صد گرم سبوس برنج مواد زیر وجود دارد :

  • انرژی ۲۷۵ کالری
  • آب ۹/۷ گرم
  • پروتئین ۱۳/۵ گرم
  • چربی ۱۵/۵ گرم
  • نشاسته ۵۰ گرم
  • کلسیم ۷۵ گرم
  • فسفر ۱۴۰۰ میلی گرم
  • آهن ۲۰ میلی گرم
  • پتاسیم ۱۵۰۰ میلی گرم
  • ویتامین ب ۱ ۲/۲۵ میلی گرم
  • ویتامین ب ۲ ۰/۲۵ میلی گرم
  • ویتامین ب ۳ ۳۰ میلی گرم

غشای قهو ه ای رنگ برنج نیز که در اثر بهم سائیدن در دستگاههای مخصوص و یا در موقع شستن زیاد از برنج جدا می شود سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی و پروتئین است . در ادامه مقدر مواد موجود در صد گرم این غشای قهو ه ای رنگ را ميبينيم:

  • کالری ۲۶۵
  • آب ۹/۸ گرم
  • پروتئین ۱۲ گرم
  • چربی ۱۲/۸ گرم
  • نشاسته ۶۰ گرم
  • کلسیم ۷۰ میلی گرم
  • فسفر ۱۱۰۰ میلی گرم
  • آهن ۱۶ میلی گرم
  • پتاسیم ۷۱۵ میلی گرم
  • ویتامین ب ۱ ۱/۸۵ میلی گرم
  • ویتامین ب ۲ ۰/۱۸ میلی گرم
  • ویتامین ب ۳ ۲۸ میلی گرم

فوايد درماني برنج سفيد:

  • در برنج ماده ای بنام اوریدین Oridine وجود دارد که خاصیت ضد التهاب عصبی را داراست .
  • برنج از لحاظ موا غذایی بسیار غنی است . البته همانطور که گفته شد هنگانیکه پوسته قهوه ای آنرا می گیرند مقدری از ویتامین های خود را از دست می دهد .
  • طبع آن سرد و خشك است البته حكما نظرهای متفاوتی دارند.
  •  برنج تازه دارای ویتامین بیشتری از برنج كهنه می‎باشد بیشتر ویتامین‎ها در پوست وغشای قهوه‎ای رنگ برنج وجود دارد.
  • كته برنج برای افراد اسهال و اسهال خونی غذای مناسبی است.
  • كمپرس با آرد برنج تب را كاهش می‎دهد.
  • كته برنج تولید اسپرم را افزایش می‎دهد.
  • یكی از غذاهای خیلی خوب و مقوی شیربرنج است مخصوصاً اگر با عسل خورده شود و باعث تولید اسپرم می‎شود.
  • خوردن برنج باعث بازشدن رنگ چهره می‎شود.
  • برنج برای درمان فشارخون مفید است.
  • اگر می‎خواهید لاغر شوید سه روز فقط كته برنج بخورید هیچ چیز دیگری نخورید.
  •  كسانی كه بیماری سودا و پیسوریازیس دارند حتماً برنج را در برنامه غذایی خود به صورت كته قرار دهند.
  • خوردن كته باعث كاهش خطر ابتلا به سرطان معده می‎شود.
  • برنج بهترین غذا برای دوران نقاهت می‎باشد.
  • كسانی كه سوزاك شده‎اند سوپ برنج را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
  • از جوانه برنج نوعی مالت تهیه می شود که بعنوان مقوی معده بکار می رود .
  • دم کرده ریشه و ساقه های زیر زمینی برنج برای زیاد شدن ترشحات ادرار مصرف می شود .
  • برای درمان تب ، بدن و سر را با در برنج کمپرس کنید .
  • برنج خواب آور است .
  • برنج تشنگی را برطرف می کند .
  • برنج را اگر با شیر و شکر مخلوط کنید و بخورید بسیار مقوی است و نیروی جنسی را تقویت می کند .
  • برای برطرف کردن دل بهم خوردگی و استفراغ برنج را با دوغ تازه بخورید .
  • اگر برنج سفید را در آّب خیس کنید آب آن برای درمان اسهال و قطع قاعدگی مفید است .
  • برای رفع التهاب پوست ، در برنج را با نشاسته یا پودر تالک مخلوط کرده و به پوست بمالید .
  • دانشمندان ثابت کرده اند که خوردن برنج برای درمان فشار خون بسیار مفید است .
  • خوردن برنج ، قند خون را در حالت تعادل نگاه می درد .
  • یکی از اطباء آمریکایی رژیم برنج را برای درمان فشار خون توصیه می کند او به بیماران تائید می کند که برنج بدون نمک همراه با میوه های مختلف بخورند . البته هنوز دانشمندان نمی دانند که در برنج چه ماده ای وجود دارد که باعث پائین رفتن فشار خون می شود .
  • رژیم برنج برای اختلالات کلیوی مفید است .
  • رژیم برنج برای مبتلایان به بیماری سورای سیس Psorasis نیز بسیار مفید است .
  • فواید مصرف برنج ۶بار در هفته، مصرف غلات و یا دانه های سبوس دار( مانند برنج قهوه ای) برای خانم های یائسه ای که دارای کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیگر نشانه های بیماری قلبی هستند، بسیار مهم و مفید می باشد.
  • برنج برای افرادی که دچار سوء تغذیه شدید می باشند، بسیار مفید است.
  • مصرف برنج موجب کاهش تری گلیسیرید خون و کاهش فشار خون می گردد.
  • برنج موجب افزایش مقاومت نسبت به انسولین می شود و برای بیماران دیابتی بسیار مفید است

فوايد درماني برنج قهوه اي:

  •  تفاوت بین برنج قهوه ای و سفید تنها در رنگ آنها نیست. دانه کامل برنج دارای چندین لایه می باشد. اگر فقط یک لایه خارجی آن را برداریم، آنچه نامیده می شود، برنج قهوه ای است.
  • در اثر این فرایند کمترین تخریب در مواد مغذی برنج حاصل می شود.
  • حال اگر برنج قهوه ای آسیاب شود، مقدار زیادی از لایه های دانه برنج به همراه سبوس و مواد مغذی آن از بین می روند و آن چه باقی می ماند، همان برنج سفید است.
  • در طي آسياب کردن برنج قهوه اي و تبديل آن به برنج سفيد،67 درصد ويتامين ب3، 80 درصد ويتامين ب1 ، 90 درصد ويتامين B6 ، نصف منگنز، نصف فسفر، 60 درصد آهن و تمامي فيبرهاي محلول و اسيدهاي چرب ضروري موجود در آن از بين مي روند

مسلما برنج قهوه اي تمام خواص برنج سفيد را دارا بوده و علاوه بر آنها داراي فوايد زير نيز مي باشد:

  • برنج قهوه اي منبع خوبي از منگنز، سلنيوم و منيزيم مي باشد.
  • يک فنجان برنج قهوه اي، 80 درصد از نياز روزانه بدن به منگنز را تامين مي کند. منگنز به توليد انرژي از پروتئين و کربوهيدرات کمک مي کند و همچنين در ساخت اسيدهاي چرب نيز وارد عمل مي شود. منگنز براي سلامت سيستم اعصاب و براي توليد هورمون هاي جنسي بسيار مهم است. منگنز جزء مهم آنتي اکسيدان مي باشد که جلوي تخريب سلول را مي گيرد. منگنز جلوي رعشه، ضعف روحي، جوش هاي پوستي و آسيب هاي لوزالمعده را مي گيرد.
  • يک فنجان برنج قهوه اي پخته شده در حدود 3/27 درصد از نياز روزانه بدن به سلنيوم را تامين مي کند. سلنيوم يکي از اجزاي اساسي سوخت و ساز بدن مي باشد، براي مثال در سوخت و ساز هورمون هاي تيروئيدي شرکت مي کند، نوعي آنتي اکسيدان مي باشد و وظيفه ايمن سازي بدن را بر عهده دارد. سلنيوم با کمک ويتامين E نقش آنتي اکسيداني خود را کامل مي کند. سلنيوم نه تنها براي مقابله با سرطان مهم است، بلکه براي بيماري هاي قلبي، کاهش علامت هاي تنگي نفس ودرد و همچنين تسکين ورم و التهاب مفاصل بسيار مفيد مي باشد.
  • برنج قهوه اي از آنجا که داراي مقدار زيادي فيبر و سلنيوم مي باشد، براي بيماران مبتلا به سرطان روده بزرگ بسيار مفيد مي باشد.
  • برنج قهوه اي و تمامي غلات و دانه هاي سبوس دار، منبع بسيار خوبي از منيزيم مي باشند. منيزيم فعال کننده بيش از 300 نوع آنزيم مي باشد. اين آنزيم ها در استفاده بدن از گلوکز و انسولين شرکت مي کنند. بر اساس مطالعات به دست آمده برنج قهوه اي، خطر ابتلا به ديابت نوع 2 را کم مي کند.
  • منيزيم، فشار خون را کم مي کند، سردردهاي ميگرني را از بين مي برد، کاهش دهنده تنگي نفس مي باشد، از گرفتگي عضلاني جلوگيري مي کند، جلوي خستگي را مي گيرد و ابتلا به سکته قلبي و بيماري هاي قلبي را کم مي کند. همچنين منيزيم توسط کلسيم، حرکات اعصاب و عضلات را کنترل مي کند.
  • منيزيم هم مانند کلسيم براي سلامت استخوان مفيد است. دو سوم منيزيم بدن، در استخوان ها جاي دارد.
  • برنج قهوه اي، 3 برابر برنج سفيد داراي فيبر مي باشد. فيبر باعث پايين آمدن کلسترول، کنترل قند خون و ديابت، از بين برنده سرطان روده بزرگ و يبوست مي باشد.
  • روغن برنج قهوه اي(يا روغن سبوس برنج)، داراي مقدار کمي کلسترول LDL(کلسترول بد) مي باشد.
  • باسماتي جزوي از برنج هاي قهوه اي مي باشد. باسماتي و ديگر برنج هاي قهوه اي، شاخص گليسمي کمتريي دارند.
  • برنج قهوه اي را مي توان تا 6 ماه نگهداري کرد.
  • اگر برنج را با سبوس آن بخوریم و آب كشی نكنیم باعث طول عمر و دیر سفیدشدن مو می‎شود.
  •  كسانی كه تصلب شرائین دارند خوراك برنج را همراه با شلتوك آن بخورند.
  •  شلتوك برنج باعث پایین آمدن كلسترول خون می‎شود.

فوايد سبوس برنج:

  • برنج یکی از منابع اصلی “ویتامین “b۱ یا “تیامین” می باشد.
  • این ویتامین در سبوس برنج وجود دارد. پس می توان گفت، برنج سفید فاقد این ویتامین است. ولی برنج قهوه ای دارای این ویتامین است.
  • هنگامی که این ویتامین در بدن کم شود، بیماری “بری بری” به وجود می آید. این بیماری بر قلب و اعصاب اثر می گذارد. کمبود ویتامین b۱ دارای علائم دیگری از جمله ضعف، ادم، خستگی، کاهش اشتها و تهوع نیز می باشد. افرادی نیز در اثر این بیماری از دنیا رفته اند.
  • برای جبران کمبود ویتامین b۱ می توان از منابع دیگر این ویتامین از قبیل: سبوس برنج، آجیل، نخود فرنگی، لوبیا، نان، جوانه گندم ، پرتقال و غلات سبوس دار استفاده کرد.

کاهش وزن با برنج

  • بر اساس مطالعات به دست آمده، افرادی که غلات را به شکل سبوس دار(یا بدون اینکه فرایندی روی آنها صورت گرفته شده باشد) مصرف کنند، کاهش وزن در این افراد مشهود می باشد.
  • پس برای لاغر شدن به خود زحمت ندهید، بلکه برنج قهوه ای مصرف کنید.تحقیقات نشان داده است که غذاهایی که دارای “شاخص گلیسمی” کمی هستند، نسبت به غذاهایی که دارای چربی کمی می باشند، موجب کاهش وزن بیشتری می شوند. همچنین احساس گرسنگی در افرادی که از غذاهای گروه اول مصرف می کنند، نسبت به کسانی که از غذاهای گروه دوم مصرف می کنند، بسیار کمتر است غذاهایی که دارای شاخص گلیسمی کمی می باشند، شامل کربوهیدرات هایی می باشند که به سرعت جذب نمی شوند، از قبیل: برنج، نان گندم سیاه و دیگر غلات و دانه ها.
  • برای کاهش وزن بهتر است برنج را با مقدار کمی نمک بپزید. نمک باعث افزایش اشتها می شود، اما نباید حذف شود.کاهش مصرف نمک در غذاها باعث کاهش بسیاری از بیماری ها می گردد. از جمله کاهش: کلسترول، فشار خون، اندازه قلب و وزن. همچنین نمک کم در غذا باعث کاهش استفاده از دارو درمانی می گردد.
  • برای کاهش وزن با برنج، فعالیت بدنی و ورزش را فراموش نکنید.

فوايد آب يا لعاب برنج: 

  • آب برنج خنك كننده و مدر است.
  • آب يا همان لعاب برنج بهترين غذاي كمكي در شيرخوران است.
  • برای شست و شوی زخم ها از آب برنج استفاده کنید .
  • آب برنج را می توان برای درمان ورم های روده ای و استفراغهای خونی بکار برد .
  • آب جوشانده برنج را که آبكش می کنید دور نریزید با این آب جواهرات خود را بشوئید که آنها را جلا می دهد
  • برای پاك شدن جوهر می‎توان با آب جوشانده برنج آن را تمیز كرد.

تذكر:  هیچ گاه بالای برنج آب سرد ننوشید.

مضرات و موارد احتياط:

  •  افرادی كه یبوست دارند برنج كمتر بخورند.
  • برنج چاق كننده می‎باشد و از اين رو زیاده روی در خوردن برنج موجب ازدیاد وزن می شود .
  • افرادی كه مرض قند دارند برنج كمتر بخورند.
  • خوردن زیاد برنج سفید (پوست گرفته) امكان دارد اختلالات عصبی بوجود آورد به خاطر همین بهتر است كه مقداری شلتوك برنج را داخل یك پارچه ریخته در برنج قرار دهید كه همراه آن پخته شود یا این كه همان طور كه گفته شد ابتدا شلتوك برنج را در آب ریخته جوشانده سپس صاف نموده با آب آن برنج را درست كنید.

گردآوری و تنظیم: گروه هفت گنج

اختصاصی هفت گنج

www.7ganj.ir

*** کپی برداری تنها در صورت ذكر نام و لينك فعال به 7 گنج مجاز است.

برچسب ها

10 دیدگاه

  • در صد گرم برنج بیش از ۱۰۸ گرم مواد وجود داره در صدگرم سبوس نزدیک ۱۹۰ گرم مواو وجود داره ???????عجب این محاسبه ارکجاست

  • سلام وقت شما بخیر، ممنون از مطالب جالب توجهی که برای خواننده گذاشتید، من شمالی هستم و مصرف برنج از ضروریات غذایی ما محسوب میشه، البته من از خواص برنج مطلع نبودم، تا اینکه متوجه شدم در برنج ویتامین Bبه مقدار زیادی وجود داره که برای اعصاب بسیار مفید، البته این مطلب رو مهران مدیری در برنامه دورهمی گفت، من هم برای اطلاع بیشتر به مطالب شما رجوع کردم

  • سلام.ممنون ازشما.
    من روزانه یه وعده برنج میخورم.
    بهترین وعده برای مصرف برنج کدومه؟
    ناهاریاشام؟
    باتشکر

  • سلام. من نمیدونم با اینکه اینهمه میگن که برنج قهوه ای خاصیت داره چرا باز هم برنج رو از پوسته اش جدا میکنن. متاسفانه در مملکت ما به ارزش مواد غذایی اهمیت داده نمیشود و فقط به خوشمزه بودن غذا توجه میشه. یه خروار روغن و غذاهای تماما پخته شده و برنج و گندم بدون سبو س و اینهمه بیماری .خدا کنه که بتونیم کمی به فرهنگ غذا خوردن خود توجه کنیم.

  • تشکر از معلومات خوب شما به تکلیف دیابت وفشار بلند خون همیشه از برنج قوئی استفاده کنم چی میشود من مشکل هر دو تکلیف را دارم

  • سلام برنج سفید برای معده مفیدتر هست یا برنج قهوه ای ،من زخم معده و ورم معده دارم ،برنج هم برایم خوب هست ولی میخوام بدونم کدومش برای معده مفید تر هست ممنون می شوم جواب بدهین

    • برنج قهوه‌ای برای معده سبک‌تر بوده و هضم آن نیز راحت‌تر است

10 دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی