خواص مواد غذايي

با خواص سیاه دانه و روغن شگفت انگیز آن آشنا شوید

سیاه دانه چیست ؟

سیاه‌دانه، یا شونیز (در زبان کوردی:سیاوله ) گیاهی یک‌ ساله، گلدار و بومی است که مردم از حدود ۲۰۰۰ سال پیش از آن برای ساختن دارو و … استفاده‌ کرده‌اند. این گیاه در ایران به‌ ویژه در اراک و اصفهان و شمال کشور به وفور یافت میشود و خواص بسیاری دارد. مزه ی سیاه دانه تلخ است و رنگ ان نیز همانند اسمش اکثرا به رنگ سیاه است، سیاه دانه از ترکیباتی همچون زینک، کلسیم، فسفر، پتاسیم، سلنیوم و همچنین ویتامین های B1، B2، B3 ،B9 و C و E تشکیل شده است. این گیاه با نام های متفاوتی در ایران وجود دارد از جمله سیاه تخمه، سرنیچ سیاه، سیاوله،سنوخ سیاه، کمون اسود، شونیز، شونوز.

سیاه‌دانه
سیاه‌دانه
بعضی از خواص سیاه دانه در درمان بیماری های مختلف از جمله :
  • درمان اسهال و بهبود دستگاه گوارشی
  • درمان درد گوش و سرگیجه
  • درمان آسم و بیماری های تنفسی
  • درمان دیابت نوع دو
  • جلوگیری از سرطان و تقویت بدن در برابر سرطان
  • درمان ریزش مو و تقویت ریشه ی مو
  • تعذیه ی پوست و جوانسازی پوست
  • درمان چربی کبد و ناراحتی های کبدی
  • درمان کلیه درد و ناراحتی های کلیوی
  • تقویت قوای جنسی
  • کاهش نفخ شکم و دفع گاز های معده
  • افزایش هورمونهای زنانه و تنظیم زمان قاعده گی
  • درمان تب های سودایی و بلغمی
  • پیشگیری و درمان زخم معده
  • درمان انگل های روده
  • درمان اضطراب و تپش های قلب تنظیم ضربان قلب
  • افزایش شیر مادران شیرده
  • و …

پیشنهاد داده میشود که از روغن سیاه دانه با عسل طبیعی یا همراه با غذا استفاده شود .

انواع روغن سیاه دانه

روغن سیاه دانه
روغن سیاه دانه
خواص روغن سیاه دانه بسیار بیشتر است از خود سیاه دانه بنابراین سعی کنید این روغن را در برنامه غذایی خود قرار دهید چون در کاهش  قند خون ، تعادل  در فشارخون ، بهبود اتروز و التهابات لثه  بسیار مۆثر است و باعث تصفیه ی کلیه و مجاری ادرار می شود.
روغن سیاه‌دانه به شکل های مختلفی در بازار موجود است و به شیوه های مختلف نیز میتوان استفاده کرد. این روغن نیز به صورت کپسول موجود میباشد و میتوان به عنوان مکل غدایی استفاده نمود .
یک روش دیگر مصرف به صورت موضعی میباشد که برای ماساژ دادن و مراقبت از پوست و یا در شامپوها و دیگر محصولات  … استفاده می‌شود.
روغن‌های باکیفیت‌تر سیاه دانه نیز هم میتوان به صورت خوراکی  و هم برای پخت و پز و آشپزی و نوشیدنی و …. استفاده کرد.

طرز تهیه دمنوش سیاه دانه :

یک قاشق غذا خوری سیاه دانه را در یک قوری بریزید و دو لیوان آب داغ  به آن اضافه کنید و اجازه دهید که به مدت ۲۰ دقیقه بر روی حرارت بسیار کم دم بکشد . اگر دم نوش سیاه دانه به مزاجتان تلخ بود در صورت تمایل می توانید از عسل برای شیرین کردن آن استفاده کنید.

خواص سیاه دانه در تقویت حافظه ی افراد به خصوص در سالمندان

تقویت قدرت حافظه و تمرکز نیز یکی از فایده‌های بسیار مفید سیاه دانه است کسانی که دچار ضعف عملکرد شناختی یا حافظه هستند ( مخصوصا سالمندان )  با استفاده از سیاه دانه  میتوانند سطح هوشیاری خود را بالا برده و به این کمک کنند .

طریقه ی مصرف سیاه دانه همراه با عسل

سیاه دانه همراه با عسل
سیاه دانه همراه با عسل

۱-  یک یا دو قاشق غذاخوری پودر خورد شده ی سیاه دانه  و نیم کیلو عسل طبیعی را تهیه نماید

۲- توجه داشته باشید که سیاه دانه باید آسیاب شده باشد  وگرنه تاثیر چندانی انچنانی نخواهد داشت

۳-سیاه دانه را  بلافاصله پس از آسیاب شدن با عسل مخلوط کنید  وگرنه تحت تاثیر هوا قرار گرفته و خواص مفید آن از بین میرود .

۴- پس از درست کردن این ترکیب میتوانید هر روز صبح و شب یک قاشق از ان را همراه با یک لیوان شیر یک ساعت بعد از صبحانه و شام میل نمایید .

خواص روغن سیاه دانه برای لاغری

بر اساس تحقیقات انجام شده  روغن سیاه‌دانه دارای خواص ضدچاقی است و یکی از مؤثرترین داروهای طبیعی در دسترس برای لاغری میباشد . این روغن  سوخت و ساز بدن شما را افزایش می دهد و تاثیر مستقیمی بر  اشتهایتان دارد و چربی شکمتان را به مرور زمان کم از بین میبرد .

 تاثیر روغن سیاه دانه بر روی سفیدی مو

باید بدانید که در اصل موی انسان سفید است و این رنگ دانه های مو هستند که مو را رنگی نگه داشته و وظیفه ی تولید رنگ مو  را دارند و باعث میشوند انسان جوان به نظر برسد حال با بالا رفتن سن موی انسان رفته رفته رنگ دانه هایش را از دست داده و سفید میشوند . روغن سیاه دانه به تقویت و تغذیه ی رنگ دانه های مو و ریشه ی مو کمک بسزایی میکند و از زود سفید شدن موها جلوگیری میکند . برای این کار شما میتوانید روغن سیاه دانه را با روغن زیتون ترکیب‌ کنید تا حالتی خمیری نرم پیدا کند ، سپس خمیر را بر پوست سرتان قرار داده و آرام با انگشت ماساژ دهید و بعد از 10 نهایتا 15 دقیقه با آب نسبتا گرم بشویید. دو بار در هفته برای تقویت موهای سر این کار را انجام دهید .

استفاده از رو غن سیاه دانه در تهیه ی غذا و خوراکی ها

  • استفاده بر روی نان قبل از پخته شدن یا قبل از تست کردن
  • مخلوط کردن با دانه و مواد دیگر و استفاده در چاشنی ها
  • استفاده بر روی بیسکوییت یا ترکیب در مواد شیرینی یا کیک
  • استفاده در سوپ و انواع خوراک‌ها
  • طعم دادن به کاری، ترشی و نان مانند استفاده از زیره یا پونه کوهی

شرایط  و ممنوعیت استفاده از روغن سیاه دانه در افراد مختلف

  •   روغن سیاه دانه را نباید هیچگاه جایگزین داروهایتان کنید.
  • قبل از استفاده از روغن سیاه‌دانه حنما با دکتر خود صحبت کنند.
  • زنان باردار یا شیرده باید با پزشک خود صحبت کنند استفاده از مکمل ها بدئن اجازه ی پزشک برای این ممنوع است .
  •  روغن سیاه‌دانه در استفاده ی موضعی  ممکن است در بعضی از افراد باعث حساسیت‌های پوستی شود .
  • پس  قبل از مصرف، ابتدا روی یک قسمت کوچک پوستتان آن را امتحان کنید .
  •  اگر دچار اختلال خونریزی می باشید یا داروهایی  که بر لخته شدن خون اثر می‌گذارد استفاده میکنید پس نباید از روغن سیاه‌دانه استفاده کنید.
  •  از روغن سیاه دانه برای چشمان ، مخاط بینی و دیگر نقاط حساس بدن به هیچ وجه نباید استفاده کرد .

 

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی