خواص مواد غذايي داروهاي گياهي و طب سنتي سلامت جسمي

خرنوب چیست و چه خاصیتی دارد؟

تقویم فارسی اندروید

درخت خرنوب (Carob Tree) یک درخت همیشه سبز گلدار از خانواده لوبیا و حبوبات است که از نظر ظاهر شبیه به درخت گردو بوده و تا 15 متر رشد می کند و بیشتر در مکان های صخره ای نزدیک به ساحل و دریا یافت می شود.

میوه های خرنوب در غلاف دراز، مانند باقلا جا دارند که بسیار مغذی بوده و به دلیل داشتن قند زیاد، طعم شیرین و ملین ملایم دارد. (در هر لوبیا 12 تا 16 دانه شبیه عدس دیده می شود.) میوه ی خرنوب را می‌توان هم به‌ صورت سبز یا هم به‌ صورت خشک مصرف کرد.

امروزه، درخت خرنوب به خاطر دسترسی و پرورش در اکثر مناطق گرم زمین رشد می کند و به دلیل طعم شیرین و محتوای غذایی و همچنین خواص درمانی که دارد در بیشتر کشورها مورد استقبال قرار گرفته است.

خرنوب (Carob Tree)
درخت خرنوب (Carob Tree)

تاریخچه

خرنوب گیاهی است بومی شرق مدیترانه که کشت آن حداقل مربوط به مدت 4000 سال قبل بوده‌ است. این گیاه را به یونانیان باستان، که دانه‌های این گیاه را در یونان و ایتالیا کاشته‌اند نسبت داده‌اند، در ایران نیز درختان کهن‌ سال خرنوب در غار شاهپور در نزدیکی کازرون وجود دارند که احتمال می‌رود که بذر آن در زمان حمله اسکندر به ایران از یونان وارد شده باشد و به‌ جای این درخت متقابلا یونجه را به کشور خود برده باشند.

خرنوب میوه درختی به همین نام است. رنگ این میوه قهوه ای شفاف و سطح خارجی آن مسطح و قوسی شکل می باشد که دارای طعم بسیار شیرین شبیه عسل است. همانطور که ذکر شد، خرنوب از گیاهان مدیترانه ای است و از میان کشورهای حاشیه در ایتالیا، اسپانیا و ترکیه به فراوانی پرورش می‌یابد. اما در حال حاضر پرتغال بزرگترین تولید کننده خرنوب است و پس از آن ایتالیا و مراکش قرار دارند.

میوه خرنوب
میوه خرنوب

ارزش غذایی خرنوب

اگر به دنبال یک جایگزین عالی برای شکلات هستید، خرنوب به طور طبیعی شیرین، غنی و خوشمزه است. همچنین حاوی مواد مغذی حیاتی بوده و کاملا عاری از کافئین است، که آن را به گزینه‌ای خوب برای تغذیه بچه‌ ها و هر کسی که می‌خواهد مصرف کافئین خود را کاهش دهد، تبدیل می‌کند.

از گذشته تا به حال از خرنوب برای مصارف غذایی بسیاری استفاده شده است و هنوز هم مورد علاقه بسیاری از مردم است زیرا این گیاه سرشار از فیبر بوده و طعم شیرینی دارد. خرنوب یک جایگزین عالی (کاکائو، شکلات و مواد قندی و …) برای کسانی است که در رژیم غذاییشان می بایست قند را حذف کنند. این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان است و کمتر از 1% قند و چربی دارد همچنین فاقد گلوتن است و دو برابر کاکائو کلسیم دارد. از شیره خرنوب و آرد خرنوب در صنایع غذایی نیز استفاده می شود. در یونان باستان از خرنوب، برای شیرین کردن غذا، دارو و شیرینی جات استفاده می کردند.

کشورهای حوزه دریای مدیترانه از خواص درمانی بی نظیر خرنوب اطلاع کافی داشته و در اشکال مختلف از خرنوب استفاده می نمایند، بطور مثال در کشور ترکیه شیره خرنوب طرفداران بیشماری دارد. خرنوب بیشتر به شکل پودر خرنوب، چیپس خرنوب، شیره خرنوب و دانه خرنوب و … ارائه می شود.

از میوه درخت خرنوب برای تهیه محصولات دارویی، ارایشی و غذایی (برای تهیه انواع کیک و شیرینی، شربت، غذا، دسر و …) استفاده می شود.

شیره خرنوب
شیره خرنوب

ترکیبات شیمیایی خرنوب

گیاه خرنوب شامل است از انواع ویتامین ها و مواد معدنی همچون:

  • کلسیم
  • سدیم
  • پتاسیم
  • ویتامین A
  • ویتامین C
  • انواع ویتامین های گروه B به ویژه B1
  • اسیدگالیک
  • انواع اسید آمینه
  • آهن
  • فسفر
  • تانن
  • منیزیوم
  • و …

خواص خرنوب

  • افزایش میل جنسی و کمک به درمان ناباروری و زودانزالی
  • خلط آور
  • کمک به درمان سرفه و مشکلات دستگاه تنفسی
  • پیشگیری از خطر بیماری های قلبی عروقی
  • درمان اسهال
  • افزایش اشتها و چاق کننده
  • ادرار آور
  • برای بیماری یرقان مفید است
  • کنترل سطح کلسترول خون
  • کاهش سطح چربی
  • کمک به هضم غذا و حرکات منظم روده
  • تقویت بینایی
  • کمک به افزایش شیر مادر
  • نشاط آور و کاهش استرس
  • و …

 

خواص خرنوب
خواص خرنوب

باید گفت خواص خرنوب بسیار است، این گیاه بر اساس طب سنتی طبیعتی سرد و خشک دارد و برای درمان نازایی بسیار مفید است. خرنوب باعث افزایش میزان و تحرک اسپرم شده و با تقویت اسپرم به درمان ناباروری و زود انزالی در آقایان کمک می کند. همچنین سرشار از فیبر بوده و به هضم غذا، سوزش معده و حرکات روده کمک کرده و باعث کاهش سطح چربی بدن می شود و سطح کلسترول خون را کنترل می کند. خرنوب اشتها اور و چاق کننده است و برای کسانی که می خواهند وزن خود را افزایش دهند گزینه ی مناسبی است. خرنوب سرشار از ویتامین A بوده و به تقویت بینایی و بیماری های چشمی کمک می کند همچنین بسیار نشاط آور است و باعث کاهش استرس در افراد می شود. ورزشکاران نیز می تواند از خرنوب به عنوان یک تغذیه سالم، انرژی زا و کم کالری استفاده کنند.

عوارض جانبی خرنوب

خرنوب برای مصرف عمومی بی خطر در نظر گرفته می شود و هیچ عارضه جانبی قابل توجهی گزارش نشده است. با این حال، گرده درختان خرنوب به عنوان یک آلرژن مهم ذکر شده است. آرد خرنوب ممکن است باعث آسم و رینیت در افراد حساس شود.

خرنوب همچنین ممکن است سطح قند خون را تغییر دهد. افرادی که از داروهای ضد دیابت مانند انسولین استفاده می کنند، باید در مصرف خرنوب و محصولات حاوی خرنوب احتیاط کنند.

در هنگام خرید، خرنوب را حتما از مکان های مطمئن خرید کرده و در مورد مشکل خود و روش مصرف با دکتر طب سنتی قبل از مصرف مشورت نمایید.

اضافه کردن دیدگاه

اضافه کردن دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی