خواص مواد غذايي سلامت

آشنايي با خواص و مضرات تخمه آفتابگردان

در اين مقاله از 7 گنج، خواص و مضرات تخمه آفتابگردان را به علاقمندان معرفي ميكنيم. با ما همراه شويد...
تقویم فارسی اندروید

در اين مقاله از 7 گنج، خواص و مضرات تخمه آفتابگردان را به علاقمندان معرفي ميكنيم. با ما همراه شويد…

تخمه آفتابگردان
تخمه آفتابگردان

مواد موجود در 100 گرم تخمه آفتاب گردان 

ویتامین E 10 ـ 18 میلی گرم
ویتامینB1(تیامین) 82/0میلی گرم
منگنز 73/0میلی گرم
منیزیم 44/127میلی گرم
مس       63/0میلی گرم
سلنیوم 42/21   میلی گرم
فسفر 8/253میلی گرم
ویتامین  B5 43/2میلی گرم
فولات 86/81 mcg

ويتامين ها و املاح موجود در تخمه آفتابگردان

  • تخمه آفتابگردان سرشار از فسفر، منگنز، روی، پتاسیم، منیزیم، آهن و حاوی میزان قابل توجهی فولات (اسیدفولیک)، ویتامین۵ Bو ویتامین های دیگر گروه B است که این ویتامین ها باعث می شوند بدن به خوبی بتواند از کربوهیدرات ها (قندها) استفاده کند و پرانرژی باشد.
  • یک مشت تخمه آفتابگردان ۵۵ درصد تیامین یا همان ویتامین ۱ B موردنیاز روزانه افراد را تامین می کند.
  • تخمه های آفتابگردان سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده چند باندی ، به خصوص اسیدلینولئیک هستند که نوعی اسیدچرب امگا ۶ محسوب می شود.
  • علاوه بر این، این تخمه حاوی اسیدهای چرب اشباع نشده تک باندی نیز است که این اسیدهای چرب برای سلامت قلب و عروق بسیار مفیدند.
  • یک مشت از این تخمه ها، ۹۰ درصد نیاز روزانه به ویتامین E را تامین می کند.
  • در ۱۰۰ گرم تخمه آفتابگردان ۵۸۰ کالری انرژی نهفته است.
  • این تخمه حاوی ۲۴ درصد مواد پروتئینی، ۴۷ درصد روغن، ۲۰ درصد کربوهیدرات و سرشار از فسفر، پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم و ویتامین A، B و E است.
  • تخمه‌ی آفتاب‌گردان سرشار از فسفر، منگنز، روی، پتاسیم، منیزیم و آهن است
  • آهن موجود در تخمه آفتابگردان می‌تواند با جوانه‌ی گندم، جگر و یا زرده‌ی تخم مرغ وارد رقابت شود.
  • این تخمه های پرطرفدار همچنین سرشار از ویتامین B و ویتامین E می‌باشند.

خواص درماني تخمه آفتابگردان

طبع گل آفتابگردان گرم وخشك است.

منبع غني انرژي – درمان كننده لاغري:

  • یک مشت تخمه‌ی آفتاب‌گردان 55 درصد تیامین یا همان ویتامین B1 مورد نیاز روزانه‌ی ما را تأمین می‌کند. همچنین بهتر است بدانید که تخمه آفتاب‌گردان حاوی میزان قابل توجهی فولات (اسیدفولیک) و اسید پانتوتنیک یا ویتامین B5 و ویتامین‌های دیگر گروه B می‌باشد. این ویتامین‌ها باعث می‌شوند که بدن به خوبی بتواند از هیدرات‌های کربن (قندها) استفاده کند و پرانرژی باشد.
  • آفتابگردان درمان كننده لاغری است صبح و بعدازظهر دانه آن را تفریحی بشكنید و از روغن آفتابگردان برای طبخ غذاها استفاده نمایید.

ضد التهاب قوي:

  • تخمه‌ی آفتاب‌گردان باعث تسکین آلرژی و برخی از مشکلات التهابی می‌شود
  • تخمه‌ی آفتاب‌گردان منبع خوب ویتامین E محسوب می‌شود. یک مشت از این تخمه‌ها 90 درصد نیاز روزانه‌ی ما به این ویتامین را تأمین می‌کند. ویتامین E، کاهش دهنده التهاب است، بنابراین برای افرادی که به بيماري های التهابی مانند روماتوئید آرتریت، التهاب مفصل و استخوان و آسم مستعد هستند، مفید است.
  • كمبود منیزیم در بدن باعث بالا رفتن فشارخون، گرفتگی ماهیچه‌ها ( شامل گرفتگی ماهیچه قلب، راههای هوایی که از نشانه های آسم است) و سردردهای میگرنی و همچنین خستگی و تنش می‌شود، تخمه آفتابگردان به واسطه دارا بودن مقادير قابل توجهي از منيزيم در درمان اين مشكلات نيز مفيد است.

مصرف تخمه آفتابگردان در بارداري:

  • مصرف تخمه آفتابگردان در دوران بارداری نه تنها مضر نیست، که در منابع علمی مختلف توصیه هم شده است.
    تخمه آفتابگردان حاوی ریزمغذی های مفید فولات(به عنوان یکی از مهم ترین ریزمغذی های لازم در دوران حاملگی)، روی، ویتامین E، منیزیم و سلنیوم است.
    همچنین بد نیست بدانید مقدار فولیک اسید موجود در تخمه آفتابگردان از اسفناج نیز بیشتر است.
    بنابراین خوردن میزان متعارف از تخمه آفتابگردان در دوران بارداری بسیار توصیه شده است.
    البته مثل تمام انواع آجیل، بایستی از مصرف تخمه آفتابگردان شور، آلوده یا کهنه خودداری شود.

فوايد تخمه آفتابگردان در درمان مشكلات قلبي – عروقي:

  • آفتابگردان باعث تقویت قلب می‎شود.
  • ترکیبات تخمه‌ی آفتاب‌گردان داخل روده با کلسترول وارد نبرد شده و باعث کاهش جذب آن می‌شوند. به این ترتیب کلسترول از طریق مدفوع دفع می‌شود.
  • آفتابگردان بازكننده عروق مغزی است از روغن آن در غذا و تخم آن را به صورت بوداده و كم نمك استفاده كنید.
  • این دانه سرشار از ویتامین E است. این ویتامین نوعی آنتی اکسیدان است. به همین دلیل مصرف دانه آفتابگردان مانع از اکسید شدن کلسترول و تاثیر منفی آن روی قلب و رگ ها می شود. به این ترتیب کلسترول در دیواره رگ ها رسوب نکرده و خطر سکته قلبی ناشی از گرفتگی رگ ها کاهش می یابد. بهترین میزان مصرف روزانه یک فنجان است.
  • نصف فنجان تخمه‌ی آفتاب‌گردان حاوی حدود 255 میلی گرم منیزیم است. منیزیم یک ماده‌ی مغذی لازم برای بدن است که مانع سکته‌ی قلبی می‌شود.
  • فشار خون بالا را کاهش می‌دهد.

فوايد تخمه آفتابگردان براي پوست: 

  • مصرف تخم آفتابگردان از پوست در مقابل آسیب های اشعه UV محافظت می کند.
  • مغز آفتابگردان را خوب كوبیده سپس كمی عرق برگ چنار به آن اضافه كنید به صورت ماسك روی پوست صورت بگذارید باعث شادابی و جلای پوست می‎گردد هفته‎ای دوبار شب‎ها استفاده كنید.

تذكر: تخمه ی بو داده به دلیل سرخ شدن و داشتن چربی در صورت مصرف زیاد ممکن است باعث جوش شوند.

 

فوايد تخمه آفتابگردان در درمان اسهال و يبوست:

  • مصرف تخم آفتابگردان که سرشار از فیبر است، به سیستم گوارشی در دفع راحت تر مواد زاید از بدن کمک می کند.
  • كسانی كه یبوست دارند یك قاشق آفتابگردان را له كرده با آب مخلوط نمایند صاف كنند به مدت دو هفته میل نمایند.
برای درمان اسهال خونی تخم آفتاب گردان را ( بمقدار 30 گرم ) در آب ریخته و حدود یكساعت با حرارت ملایم بپزید سپس آنرا با نبات یا قند شیرین كرده و به مریض بدهید.

مصرف تخمه آفتابگردان در سرماخوردگي و برونشيت:

  • افرادی كه دچار سرماخوردگی شده‎اند در غذای روزانه آن‎ها از روغن آفتابگردان استفاده كنید چون هم تب بر و هم آرامبخش است.
  • مصرف تخمه آفتابگردان برای رفع ناراحتی‌های برونش، حنجره، مشكلات ریوی و همچنین صاف شدن صدا مؤثر است.علاوه بر این، خوردن آن را برای تسكین سرفه هنگام ابتلا به سرماخوردگی و به اصطلاح نرم شدن سینه هم توصیه می‌ كنند.
  • جهت درمان سردردی كه همراه با سرماخوردگی است 30 گرم تخم آفتاب گردان را در دو لیوان ریخته و بگذارید بجوشد تا نصف لیوان آن باقی بماند و این جوشانده را دوبار در روز بنوشید.

فوايد تخمه آفتابگردان در پيشگيري از سرطان:

  • ویتامین E موجود در آن، از سلول ها و بافت ها در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند و در نتیجه مانع از بروز بیماری های حاد مانند سرطان روده بزرگ می شود.
  • دانه آفتابگردان حاوی مقدار زیادی سلنیوم است. این عنصر باعث کنترل عملکرد DNA در حین کد برداری شده و به این ترتیب مانع از ابتلا به سرطان می شود. علاوه بر اینکه سلنیوم باعث فعال شدن عملکرد بسیاری از پروتئین ها مانند «گلوتیشن پراکسیداز» می شود. این پروتئین ها مانع از ابتلا به سرطان می شوند.
  • زمانی که میزان پروتئین های مفید مانند پروتئینی که به آن اشاره شد، کاهش یابد، DNA آسیب دیده و کد برداری نامناسب، آغاز ابتلا به سرطان است. مصرف این دانه به طور خاص مانع از ابتلا به بعضی از انواع سرطان ها مانند کولون، خون و پروستات می شود.

تخمه استخوان ساز:

  • همه می دانیم مصرف کلسیم برای حفظ سلامت استخوان مهم است اما فراموش می کنیم که استخوان ها به منیزیم برای جذب بهتر کلسیم نیاز دارند. یکی از منابع مهم منیزیم، تخمه آفتابگردان است.

ساير فوايد تخمه آفتابگردان:

  • جهت تقویت اعصاب روزانه 20 گرم تخمه آفتابگردان كمی بودداده را میل كنند بعد از صبحانه مفیدتر می‎باشد.
  • كسانی كه تصلب شرائین دارند از روغن آفتابگردان برای طبخ غذا استفاده نمایند.
  • به خاطر وجود مقدار زیاد ویتامین Aو مواد معدنی چون فسفر، فلورین و كلسیم نه تنها برای چشم‎ها بلكه برای دندان‎ها نیز مفید است.
  • كسانی كه یرقان دارند از روغن آفتابگردان برای طبخ غذاهایشان استفاده نمایند.
  • تخمه آفتابگردان اثرات منفی سندروم پیش از قاعدگی را تسکین می‌دهد
  • از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری می‌کند و به بدن کمک می‌کند تا با عفونت‌ها و بیماری‌ها مقابله کند.
  • تخمه‌ی آفتاب‌گردان برای رشد کودکان بسیار مفيد است.
  • سلنیم موجود در آن دی ان ای آسیب دیده را ترمیم می کند.
  • علاوه بر آن عمل سم زدایی بدن را انجام می دهد.

مضرات تخمه آفتابگردان:

  • زیاده روی در مصرف تخمه آفتابگردان به دلیل چربی و کالری بالا منجر به اضافه وزن می شود .
  • نمک به کار رفته در آنها باعث افزایش فشارخون و برخی عوارض دیگر در بدن خواهد شد.
  • مصرف زياد تخمه آفتاب‌گردان مي‌تواند سبب افزايش تري‌گليسريد شود.
  • مصرف زیاد آفتابگردان باعث می‎شود كه شخص با مسائل به صورت عاطفی برخورد نماید و در شخص رقت قلب بوجود آید.

تذكرات مهم :

  • بهترين زمان مصرف مغزها در طول روز صبح‌ها به عنوان ميان‌وعده است.
  • اگر آخر شب مصرف شود چون بعد از آن مي‌خوابند، کالري آن مصرف نخواهد شد.
  • به خاطر داشته باشید هنگامی كه خیلی گرسنه هستید تخم آفتابگردان استفاده نكنید چون معده را خسته می‎كند.
  • از مصرف مغز تخمه ها به صورت پوست کنده و آماده حتی الامکان خودداری کنید زیرا در این صورت کالری خیلی بالاتري دریافت می کنید.
  • علاوه بر این، احتمال اکسیده شدن این مغز تخمه ها بیش از خود تخمه هاست. درضمن اگر از هر چند تخمه ای که می خورید یکی تلخ است معنی آن این است که این تخمه ها در حال فساد هستند.
  • توصیه می شود همیشه از آجیل های بو نداده استفاده کنید.
  • فراموش نکنید در اثر حرارت نامطلوب، چربی تخمه نیز دستخوش تغییرات نامطلوب و روغن مفید آن به روغنی مضر تبدیل می شود.

گردآوري و تنظيم: گروه 7 گنج – اختصاصي 7 گنج

www.7ganj.ir

*** كپي برداري بدون لينك فعال به 7 گنج شرعا و قانونا مجاز نمي باشد.

35 دیدگاه

  • ممنون از اطلاعات دقیق – به خصوص این که ذکر کردید حرارت دادن نامطلوب یا بیش از حد تخمه آفتابگردان باعث تبدیل چربی مفید آن به چربی و روغن مضر خواهد شد – همچنین ایکاش اشاره می کردید که در چه درجه حرارتی و برای چه مدت تخمه آفتابگردان خام را می توان حرارت داد طوری که بتوان آن را حرارت مطلوب به حساب آورد – نکته ی دیگر که شاید بتوان به مطالب قبلی اضافه کرد این است که تخمه آفتابگردان خام به محض اینکه از گل آفتابگردان برداشته و در آفتاب خشک شد نباید بیش از یک ماه در دمای بالاتر از ۲۵ درجه سانتیگراد نگهداری شود و پس از یک ماه بایستی حتماً در یخچال نگهداری شده تا فاسد نشود

  • ببخشید – مطالبی که در توضیحات قبلی مطرح کردم – منظور تخمه کدو بود و نه تخمه آفتاب گردان – هرچند بسیاری از مواردی که ذکر شد – در رابطه با تخمه آفتابگردان هم صدق می کند

  • مطلب خیلی عالی بود
    کاش در مورد چاق کنندگیش بیشتر توضیح میدادید

  • اینقدری که شما از تخمه تعریف کردین مامانش ازش تعریف نمیکنه

  • از خواص تخمه آفتاب گردان روی هفت گنج حیلی متشکرم.

  • سلام. مطلب عالی بود تشکر
    من انقدر تخمه میخورم با فیلم هندی که دندون تخمه شکنم درد میگیره 🙂

35 دیدگاه

برای ارسال نظر اینجا کلیک کنید

تبلیغات

دانلود برنامه آموزش آشپزی

مطالب پیشنهادی