اسفناج یک سبزی با برگ سبز است. این گیاه عضوی از خانواده گل تاج خروس بوده و به چغندر و کوینولا مربوط می شود. سرچشمه این گیاه ایران است اما هم اکنون بیشتر در ایالات متحده و چین تولید می شود. در این مقاله از 7گنج با ما باشید تا خواص اسفناج را بیشتر بشناسیم.
اسفناج گیاهی حاوی مواد مغذی و بسیار سالم است. خواص اسفناج می تواند به سلامت چشم کمک کرده و در کاهش استرس اکسیداتیو و همچنین جلوگیری از سرطان و کاهش فشار خون موثر باشد.
راه های بسیاری برای بهره مندی از خواص اسفناج وجود دارد. می توانید آن را به صورت کنسرو شده و یا تازه استفاده کنید. همچنین خوردن آن به صورت پخته یا خام امکان پذیر است.
خواص اسفناج
در ادامه می توانید مواد مغذی موجود در این گیاه و همچنین مقادیر آن را مشاهده کنید.
91.4 درصد از وزن این گیاه آب، 3.6 درصد آن کربوهیدرات، و 2.9 درصد آن پروتئین است. همچنین هر 100 گرم این سبزی دارای 23 کالری است.
کالری: 23
آب: 91٪
پروتئین: 2.9 گرم
کربوهیدرات: 3.6 گرم
شکر: 0.4 گرم
فیبر: 2.2 گرم
چربی: 0.4 گرم
اشباع: 0.06 گرم
اشباع نشده: 0.01 گرم
اشباع نشده: 0.17 گرم
امگا 3 :0.14 گرم
امگا 6 :0.03 گرم
چربی: ترانس ~
بیشتر حجم کربوهیدرات موجود در اسفناج را فیبر تشکیل می دهد. اسفناج همچنین حاوی 0.4 درصد قند است که عمدتا شامل گلوکز و فروکتوز است.
فیبر
این گیاه خوش طعم و مقوی دارای فیبر نامحلول است که می تواند از طرق مختلف برای سلامتی موثر و مفید واقع شود. فیبر نامحلول در دستگاه گوارش ٬ حرکت مواد غذایی را آسان تر کرده و از یبوست جلوگیری می کند.
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در اسفناج
اسفناج یک منبع عالی از ویتامین ها و مواد معدنی می باشد.
ویتامین A: این سبزی خوش عطر دارای مقادیر بالا کارتنوئیدها است که می تواند در بدن به ویتامین A تبدیل شود.
ویتامین C: این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که به ترویج سلامت پوست و عملکرد استخوان می پردازد.
ویتامین K1: این ویتامین برای لخته شدن خون ضروری است. برگ های اسفناج مقادیر زیادی از این ویتامین را در خود دارند و مصرف تنها یک برگ آن می تواند نیمی از نیاز روزانه را تامین کند.
اسید فولیک: یا به عبارتی فولات یا ویتامین B9 برای عملکرد سلول و رشد بافت ضروری بوده و برای زنان باردار هم لازم است.
آهن: این گیاه منبع خوبی از آهن است. آهن کمک می کند تا هموگلوبین بیشتری ایجاد شده و اکسیژن در بافت ها بهتر منتقل شود.
کلسیم: این ماده برای سلامت استخوان ها ضروری است. کلسیم تاثیر زیادی در سلامت سیستم عصبی، قلب و عضلات دارد.
این گیاه دارای ویتامین های مختلف و مواد معدنی مثل پتاسیم و ویتامین های B6، B9 و E است.
ترکیبات گیاهی اسفناج
اسفناج چندین ترکیب گیاهی مختلف دارد که عبارتند از:
لوتئین: این ماده در سلامت چشم موثر است
کامفرول: این آنتی اکسیدان می تواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان و بیماری هیا مزمن موثر باشد.
کورسین: این آنتی اکسیدان می تواند در دفع عفونت و التهاب موثر باشد. اسفناج یک یاز غنی ترین منابع غذایی کوئرستین است.
مزایای بهداشتی و درمانی و خواص اسفناج
این گیاه مقوی فواید بسیاری هم برای سلامتی دارد. بررسی های انجام شده نشان داده است که این گیاه برای کاهش استرس اکسیداتیو، بهبود سلامت چشم، کمک به پیشگیری از سرطان و کمک به تنظیم فشار خون موثر است.
استرس اکسیداتیو
تقریبا در بیشتر مواد غذایی رادیکال های آزاد وجود دارند. آن ها می توانند باعث پیری زودرس شده و سبب افزایش خطر ابتلا به دیابت و سرطان شوند. با این حال اسفناج حاوی آنتی اکسیدانی است که در مبارزه با استرس اکسیداتیو و کمک به کاهش آن موثر است. تحقیقات روی 8 فرد نشان داد که خواص اسفناج می تواند در پیشگیری از استرس اکسیداتیو نقش بسزایی داشته باشد.
مطالعه بالا گرچه بسیار کوچک و جزئی بوده است اما توسط سایر مطالعات انسانی و حیوانی حمایت می شود.
بهداشت چشم
اسفناج حاوی مقادیر بالایی از زیگزانتین و لوتئین است که کارتئوئیدهای مسئول رنگ در سبزیجات هستند. چشم انسان نیز حاوی مقادیر بالایی از این رنگدانه ها است. این مواد می تواند در محافظت از چشم در برابر آسیب های ناشی از نور مفید واقع شوند.
علاوه بر این مطالعات متعدد نشان می دهد که زیگزانتین و لوتئین برای جلوگیری از دژنراسیون ماکولا و آب مروارید که بیماری های اصلی منجر به کوری هستند، موثر است.
پیشگیری از سرطان
اسفناج حاوی دو جز MGDG و SQDG است که ممکن است سرعت رشد توده های سرطانی را کم کند. در یک مطالعه این ترکیبات رشد تومورهای موجود در دهانه رحم را کند کرده و حتی اندازه آن را کاهش داد.
مطالعات انسانی رابطه بین اسفناج و خطر سرطان پروستات را نیز مشخص کرده اند. خوردن این سبزی مقوی می تواند از سرطان سینه نیز پیشگیری نماید.
یک مطالعه دیگر روی حیوانات مشخص کرد که این سبزی مقوی می تواند سرطان را سرکوب نماید. علاوه بر این این گیاه مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان ها را در خود دارد که می توانند در پیشگیری از سرطان موثر باشند.
فشار خون
این گیاه مقادیر بالایی از نیترات ها را دارد که می تواند برای کاهش فشار خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی مفید واقع شود.
یکی از آزمایشات روی 27 نفر نشان داد که خواص اسفناج سبب کاهش فشار خون می شود.
چندین مطالعه دیگر نیز نشان داد که اسفناج با متعادل کردن فشار خون در بهبود سلامت قلب موثر است.
عوارض مصرف اسفناج
اسفناج به طور کلی سالم و بی خطر درنظر گرفته می شود. با این حال ممکن است عده خاصی با خوردن آن واکنش های متفاوتی نشان دهند.
سنگ کلیه
سنگ های کوچک ناشی از تجمع نمک، اسید و مواد معدنی در کلیه می توانند برای عده بسیاری دردساز باشند. رایج ترین این سنگ ها، سنگ های کلسیمی است که اغلب از اگزالات کلسیم تشکیل می شود.
این گیاه کلسیم زیادی دارد پس افرادی که مستعد سنگ کلیه هستند باید خوردن آن را محدود کنند.
لخته شدن خون
این گیاه مقوی دارای مقادیر زیادی ویتامین K1 است. این ویتامین کاربردهای متنوعی در بدن دارد. اما بهترین آن نقش موثرش در لخته شدن خون است.
افرادی که رقیق کننده خون مصرف می کنند و یا نیاز دارند که ویتامین K1 کمتری دریافت کنند باید در مصرف این سبزی دقت کنند.
خلاصه
اسفناج از جمله سبزی های مقوی است.
این گیاه می تواند استرس اکسیداتیو را کاهش داده و در بهبود سلامت چشم و کمک به جلوگیری از بیماری های قلبی و سرطان موثر باشد.
بدون شک این گیاه یک ماده غذایی فوق العاده سالم است.
سایر مطالب مرتبط در مورد این گیاه:
اضافه کردن دیدگاه
اضافه کردن دیدگاه